SEO case study: Affiliate website Brazilië

Geüpdatet op 17 maart 2023 door

Deze SEO case study gaat over het bouwen en ranken van een affiliate website die ik van mijn domain broker heb gekocht. Het betreft een domein dat voorheen een website in dezelfde niche bevatte en zich richt op de Braziliaanse markt en heeft dus een .com.br extensie.

Op deze pagina is de start en voortgang van de website te zien. Regelmatig zal ik hier updates plaatsen over de kosten en baten van deze case study.

Wat is de achtergrondinformatie van deze SEO case study?

De website is een affiliate website die affiliate links zal bevatten van in eerste instantie alleen Amazon.com.br. De Braziliaanse website van Amazon is erg bekend en wordt veel gebruikt door Brazilianen om online te shoppen.

Het is even afwachten hoe de conversies van Amazon.com.br zijn, maar hoogstwaarschijnlijk zal ik mij later voor deze website ook als affiliate aanmelden bij Shopee.com.br en Americanas.com.br. Deze websites hebben zelfs nog meer zoekverkeer dan de website van Amazon in Brazilië.

Waarom een affiliate website opzetten in Brazilië?

De reden dat ik deze website in Brazilië opzet heeft meerdere redenen. Ten eerste is het een enorm groot land met ontzettend veel inwoners, ze hebben meer dan 214 miljoen inwoners op dit moment. Dit heeft dus als voordeel dat er veel zoekvolume voor de zoektermen van de Braziliaanse bevolking is.

Ten tweede is het als buitenlander/niet-Braziliaan vrij lastig om je op de Braziliaanse markt te begeven. Dit heeft wel als voordeel dat er een stuk minder competitie is dan je in eerste instantie zou verwachten van zo'n groot land. Het nadeel hiervan is echter wel dat ik op dit moment mezelf niet bij de affiliate websites kan aanmelden, hiervoor is een Braziliaanse bankrekening nodig, en daar beschik ik niet over op dit moment.

Ik ben er nog niet helemaal over uit hoe ik dit op ga lossen maar waarschijnlijk laat ik mijn Braziliaanse schrijver zichzelf als affiliate inschrijven bij Amazon.com.br met mijn website in zal ik hem een percentage van de winst per maand aan hem betalen hiervoor.

Een andere optie is om als buitenlander een bedrijf op te zetten in Brazilië, zodra dit is gedaan is het wel mogelijk om een bankrekening te openen. Maar dit hele proces is vrij langdurig en ook niet heel makkelijk uit te voeren, om over de kosten en extra administratie nog maar te zwijgen.

Om je een idee te geven van het zoekvolume in Brazilië staan hieronder drie screenshots van de bezoekersaantallen van Amazon.com.br, Shopee.com.br en Americanas.com.br.

Screenshot van bezoekersaantal Amazon Brasil
Screenshot van bezoekersaantal Amazon Brasil
Screenshot van bezoekersaantal Shopee Brasil
Screenshot van bezoekersaantal Shopee Brasil
Screenshot van bezoekersaantal Americanas Brasil
Screenshot van bezoekersaantal Americanas Brasil

Wat is de URL van de affiliate website?

De URL van deze affiliate website maak ik tijdens de case study zeker nog niet bekend. SEO is een zeer competitieve branche, en het is dan ook niet ondenkbaar dat andere personen de case study negatief willen en/of zullen beïnvloeden.

Het is mogelijk dat ik de website aan het eind van de case study wel openbaar bekend maak, maar dat is niet waarschijnlijk. Als potentiële klanten mij willen inhuren als SEO-specialist kan ik natuurlijk de link van deze case study maar ook van de andere case studies uiteraard wel laten zien.

Wat is de niche van de affiliate website?

De niche van de affiliate website is exact hetzelfde als de SEO case study van mijn Poolse affiliate website. Op die pagina zul je de exact niche trouwens ook niet vinden, dit komt omdat het een vrij specifieke niche is en als ik die bekend maak is het vrij simpel om deze websites te vinden.

Wat is er voor deze SEO case study gebruikt?

Hieronder staat hoe de case study is opgezet en wat er allemaal voor gebruikt is en zal worden.

  • Domein
  • Hosting
  • WordPress thema
  • WordPress plugins
  • Content
  • Backlinks

Domein

Het domein van deze SEO case study heb ik op 21 oktober 2022 gekocht van SEO Domains voor €274,40, de invoice kun je hier zien. Het domein zelf is op zich niet zo heel sterk op SEO-gebied, maar de combinatie van de backlinks en het feit dat het een 100% niche match is heeft me doen besloten dit domein toch te kopen voor deze case study.

Hosting

De website wordt gehost bij WPX Hosting, lees mijn case over de Poolse affiliate website voor meer toelichting over dit bedrijf.

WordPress thema

Ik gebruik voor al mijn websites het GeneratePress thema samen met de GeneratePress child theme, dus ook voor deze website. Meer toelichting lees je in het artikel met de SEO case study over mijn Poolse affiliate website.

WordPress plugins

Hieronder staan de WordPress plugins die worden gebruikt op de Braziliaanse affiliate website.

Lees mijn Poolse SEO case study voor meer toelichting over deze WordPress plugins en waarom ik ze gebruik.

Content

Mijn Portugees is zeer beperkt, dus het schrijven laat ik graag over aan andere mensen die deze taal wel beheersen. Ik heb hiervoor via een kennis een schrijver uit Brazilië ingehuurd, het duurde even voordat alles goed en wel op gang was gezet maar nu loopt alles prima. Ik heb eventueel ook een optie om een tweede schrijver in te huren voor deze website, maar ik wil eerst even zien hoe de resultaten zullen zijn voordat ik daarover beslis.

Backlinks

Omdat de website van deze case study is gebouwd op een verlopen domein dat al eerder een website bevatte, beschikt het al over redelijk wat goede backlinks (waaronder van Wikipedia) en tevens topical authority. Hieronder staat een screenshot van het domein en zoals je ziet krijgt het ook alweer wat zoekverkeer vanaf Google. Dit komt omdat ik enkele oude webpagina's heb hersteld op dezelfde URL slugs die voorheen zijn gebruikt. Ik heb zelf nog geen nieuwe backlinks naar deze website gestuurd.

Bestaande backlinks Braziliaanse affiliate website
Bestaande backlinks Braziliaanse affiliate website

Welke strategie wordt er gebruikt om de site te ranken?

De website zelf is eind oktober 2022 al hersteld zodat Google in die periode heeft kunnen ontdekken dat de website weer live is, dit kun je ook goed zien in de screenshot hierboven. Op 8 februari 2023 zijn tegelijk ongeveer 40 artikels live gegaan, dit zijn de zogenaamde “money pages” waarin de affiliate links zullen staan. De artikels zelf hebben nu echter nog geen affiliate links, ik moet mij nog aanmelden bij deze programma's en zal de affiliate links later invoegen, maar dit maakt voor de case study niet uit!

Nu de eerste batch artikels live staan is het zaak om even een tijdje te wachten om te zien hoe de website en de zoekmachines reageren qua rankings en dergelijke. Na verloop van tijd zal ik bepalen welke methode om de website bovenaan in Google te krijgen gebruikt zal worden.

Wat is de voortgang van de website?

Omdat de website al is hersteld in oktober 2022 zijn er al wat oude rankings te zien die zich aan het herstellen zijn. Dit is niks bijzonders maar het is wel een goed teken want het betekent hoogstwaarschijnlijk dat er vrij snel goede resultaten qua rankings te zien zullen zijn, ook bij de nieuwe artikels!

Update 1 – 8 februari 2023

Vandaag zijn er tegelijk zo'n 40 artikels live gegaan, het zal enige tijd duren voordat al deze artikels zijn geindexeerd in Google en voordat de eerste resultaten zichtbaar zullen zijn. Normaal gesproken wacht ik zo'n 2 à 3 maanden voordat ik ook maar aan welke vorm van linkbuilding begin. Echter, omdat deze website is gebouwd op een verlopen domein en al een aantal maanden geleden is hersteld verwacht ik dat ik nu hier sneller mee kan starten.

Ik heb ook de rank tracker al opgezet voor de belangrijkste zoektermen en daar zijn ook al veelbelovende statistieken op te zien als het om de rankings gaat. Omdat nog niet alle artikels zijn geindexeerd heeft het geen zin om daar nu een screenshot van te plaatsen, dit zal ik later doen.

Wat zijn de kosten en baten van de SEO case study?

De kosten voor de rank tracker, hosting, WordPress plugins en thema's neem ik niet mee in de case study, deze worden in abonnementsvorm betaald en gebruikt voor meerdere websites. De kosten en baten van de Braziliaanse affiliate website gedurende deze case study zijn verdeeld in updates zodat het goed overzichtelijk is (de bedragen kunnen soms afgerond zijn).

Kosten en baten

Hieronder staan de totale kosten en baten van deze case study.

Kosten

Hieronder staan de kosten van deze case study tot nu toe.

  • .com.br domeinnaam – €274,40 eenmalig en €32,- per jaar registratiekosten.
  • Logo – Eenmalig €100,00.
  • Content – Eenmalig €450,00 voor ongeveer 40 artikels van elk zo'n 1,000 woorden lang. Plus daarnaast nog wat andere content om de oude URL slugs te herstellen.

Baten

Er zijn geen baten tot nu toe.

Balans

Balans na update 1 = -€856,40

Op zoek naar meer SEO case studies?

Hieronder vind je nog meer interessante SEO case studies die ik op deze website heb gedaan.


Plaats een reactie