Case study: Affiliate website Polen [AFGEROND]

Geüpdatet op 4 juli 2024 door

Deze SEO casestudy beschrijft hoe ik een volledig nieuwe affiliate website heb opgezet en geoptimaliseerd, welke ik op 15 oktober 2022 heb gelanceerd.

Het domein is specifiek gericht op de Poolse markt, vandaar de .pl domeinextensie.

Op deze pagina documenteer ik het traject vanaf de lancering van de site tot het moment dat het significante posities in Google bereikt en hopelijk winstgevend wordt.

Updates over de voortgang van deze casestudy zullen regelmatig worden gedeeld.

Achtergrondinformatie van deze SEO case study

De website die in deze SEO case study template is opgezet wordt geoptimaliseerd via SEO om te ranken in Google.pl en zal in eerste instantie alleen affiliate links naar Amazon.pl bevatten.

Omdat Amazon.nl in Nederland heel slecht converteert (ik ben er nog niet helemaal achter waarom dit zo is) is het goed mogelijk dat dit ook in Polen het geval is.

Als dit in Polen ook het geval is, zal ik de affiliate links van Amazon.pl vervangen door affiliate links van Allegro.pl, dit is een erg populaire webshop in Polen zoals je in de screenshot hieronder kunt zien.

Screenshot van bezoekersaantal Allegro.pl
Screenshot van bezoekersaantal Allegro.pl

Redenen voor het opzetten van een affiliate website in Polen

Het opzetten van een affiliate website in Polen klinkt misschien raar, maar als je naar de cijfers kijkt is het zo gek nog niet.

Polen heeft een inwonersaantal van zo'n 38 miljoen, dit is iets meer dan 2x het aantal inwoners van Nederland.

Amazon Polska is in 2021 begonnen om fysieke producten te verkopen in Polen en de bezoekersaantallen groeien sindsdien gestaag.

Ik ben sowieso al een groot voorstander van zoekmachineoptimalisatie in andere talen dan Engels.

De competitie van andere webmasters is dan vaak een stuk minder, deze SEO case study sluit daar dus goed bij aan!

Hieronder staat een screenshot van de bezoekersaantallen van Amazon.pl.

Screenshot van bezoekersaantal Amazon Polska
Screenshot van bezoekersaantal Amazon Polska

URL

Op dit moment kan en wil ik de website nog niet bekend maken waarvoor deze case study is bedoeld, dit heeft meerdere redenen.

Ten eerste is SEO een erg competitieve branche en het is daarom vaak niet slim om alle websites die jouw eigendom zijn bekend te maken.

De website is daarom ook niet terug te vinden onder mijn eigen naam.

Ten tweede kunnen andere personen het proces van de case study beïnvloeden als ik voortijdig het domein bekend maak, dit is dus niet slim om nu te doen.

Potentiële klanten die mij willen inhuren als SEO-expert kan ik vanzelfsprekend wel de URL van deze én andere case studies laten zien!

Niche

De niche van de nieuwe affiliate website die ik opgezet heb voor Polen kan ik helaas ook nog niet onthullen.

Het betreft een subniche en het is haast niet mogelijk om dit op een secure manier te delen zonder dat de website toch gemakkelijk gevonden kan worden.

Het enige wat ik op dit moment kan mededelen is dat het een niche is die niet nieuw voor mij is en waarvan ik weet dat er goede winst in behaald kan worden als de website organische bezoekers via Google zal ontvangen.

Gebruikte middelen voor de SEO case study

Hieronder staat hoe de case study is opgezet en wat er allemaal voor gebruikt is en zal worden.

 • Domein
 • Hosting
 • WordPress thema
 • WordPress plugins
 • Content
 • Backlinks

Domein

Het domein waarop de Poolse website is opgezet is nieuw geregistreerd. Ik probeer altijd bij een nieuwe website eerst om een verlopen domeinnaam of een domeinnaam via een veiling aan te schaffen.

Het voordeel hiervan is dat ze vaak al goede backlinks met veel autoriteit hebben, dit scheelt later in de kosten en helpt om sneller te ranken in Google.

Echter, voor deze specifieke niche kon ik geen goede optie vinden en heb ik dus een compleet nieuw .pl domein geregistreerd voor deze case study.

Hosting

De website in deze case study is opgezet met WordPress en wordt gehost via WPX Hosting.

WPX Hosting is hetzelfde hostingbedrijf waarop ik al mijn websites tegenwoordig host.

Het is zeker niet de goedkoopste WordPress hosting die er te vinden is, maar WPX heeft 100% de beste support die er bestaat.

Alle problemen, groot of klein, worden binnen mum van tijd door hun experts opgelost zonder extra kosten!

WordPress thema

Door de jaren heen heb ik veel WordPress thema's getest.

Mijn ervaring leert dat een lightweight thema het beste is om te gebruiken voor zowel Google als bezoekers.

Een lightweight WordPress thema heeft alleen opties die echt nodig zijn en laadt verder geen onnodige scripts die een website langzaam maken!

Het is bekend dat Google tegenwoordig langzame websites eruit filtert en deze niet laat zien aan bezoekers met een trage of slechte verbinding.

Een snelle website is dus zeer belangrijk om te hebben omdat voor meer bezoekers zorgt, maar ook voor meer conversies!

Hieronder staat het WordPress thema en aanvullende opties die ik gebruikt heb voor de Poolse affiliate website.

 • GeneratePress. Zoals gezegd gebruik ik GeneratePress voor al mijn websites, dus ook voor deze affiliate website. Het heeft ook een gratis versie om te testen, maar ik gebruik de betaalde versie want die heeft wat meer opties.
 • GeneratePress child theme. Het gebruik van de child theme van GeneratePress is optioneel en gratis. Het gebruik ervan zorgt ervoor dat handmatige instellingen niet overschreven worden als er een update is voor het normale GeneratePress thema.

WordPress plugins

Er zijn heel veel WordPress plugins te downloaden, zowel gratis als betaald.

Maar het beste is om het aantal plugins ook te limiteren.

Hoe meer WordPress plugins een website gebruikt, hoe langzamer de website over het algemeen zal laden.

Er zijn echter wel enkele WordPress plugins die nodig zijn om een website goed te laten functioneren.

Hieronder staan de WordPress plugins die worden gebruikt op de Poolse affiliate website.

 • SEOPress. SEOPress is een SEO-plugin dit het gemakkelijk maakt om dingen zoals titels, meta descriptions, schema's en nog veel meer toe te voegen aan een webpagina/website. SEOPress heeft een betaalde versie en een gratis versie die minder opties heeft.
 • GenerateBlocks PRO. GenerateBlocks PRO is een betaalde WordPress plugin van de ontwikkelaars van GeneratePress. GenerateBlocks PRO is optioneel en is een verzameling van “Blocks” die gemakkelijk gebruikt kunnen worden om snel een website in elkaar te zetten met GeneratePress. Er is ook een gratis versie van deze plugin te downloaden, deze heeft minder opties.
 • Nitropack. Snelheid is extreem belangrijk voor de conversies van een website. Om te slagen voor de Core Web Vitals maak ik gebruik van de betaalde plugin Nitropack. Nitropack zorgt ervoor dat een website ontzettend snel laadt en slaagt voor alle testen van de Pagespeed Insights van Google.
 • ShortPixel Image Optimizer. Afbeeldingen kunnen soms erg groot zijn, het is daarom belangrijk om ze te verkleinen. Je kunt dit uiteraard handmatig doen met tools zoals bijvoorbeeld Optimizilla, maar dat kost erg veel tijd. ShortPixel Image Optimizer doet dit automatisch voor iedere afbeelding die geüpload wordt en kan ze bovendien ook direct in WebP en/of AVIF maken en laten zien. Deze plugin werkt met betaalde credits, maar die zijn zeer goed betaalbaar. Om de plugin gratis te testen geven ze maandelijks 100 gratis credits aan iedereen.
 • UpdraftPlus. Back-ups van een website zijn extreem belangrijk om te hebben, er kan altijd iets verkeerd gaan, zelfs als de host ook back-ups maakt. UpdraftPlus is een optionele WordPress plugin en heeft zowel een gratis als betaalde versie. Persoonlijk maak ik gebruik van de betaalde versie want die heeft wat meer opties, maar de gratis versie werkt ook prima.
 • Permalink Manager Lite. Deze plugin is optioneel en gratis maar zeer handig. Permalink Manager Lite stelt je in staat om de permalinks (slugs) van webpagina's aan te passen. Let wel op, gebruik deze plugin alleen als je zeker weet wat je doet! Het heeft ook een betaalde versie, maar de gratis versie is voor mij voldoende.

Dit zijn de plugins voor WordPress die ik voor iedere website ALTIJD installeer en die voor mij essentieel zijn.

Daarnaast gebruik uiteraard nog enkele andere plugins die gewoon handig zijn om te gebruiken, maar niet essentieel.

Content

Ik kan zelf geen Pools lezen en schrijven, daarom heb ik een externe schrijver via Fiverr hiervoor ingehuurd die voor mij de Poolse teksten schrijft.

Het geluk wil dat deze schrijver half Nederlands en half Pools is, dit helpt aanzienlijk bij het communiceren met elkaar.

Backlinks

Op dit moment heeft de website nog geen (goede) backlinks, dit omdat het een nieuw domein betreft.

Lees hier waarom backlinks belangrijk zijn voor de SEO van websites.

Toegepaste strategie voor het ranken van de site

Er zijn zo'n 40 artikels tegelijkertijd gepubliceerd op 18 november 2022.

Deze artikels, en de rest van de website laat ik ongeveer 2 à 3 maanden met rust. In deze periode kan de website wat ouder worden en kan ik ook zien of er misschien al artikels ranken voor sommige zoektermen.

Na of tijdens deze periode zal ik bepalen welke methode het beste is om de website bovenaan in Google te krijgen.

Kosten en opbrengsten van de SEO case study

De kosten voor hosting, WordPress thema, WordPress plugins en rank tracker neem ik hierin niet mee.

Deze zijn in abonnementsvorm en gebruik ik voor meerdere websites, het zou niet eerlijk zijn om die volledige kosten in deze case study mee te rekenen.

Nitropack activeer ik vaak niet direct op een nieuwe website, maar deze keer heb ik dat wel gedaan omdat er een Black Friday promotie was en ik 4 maanden gratis kreeg hierdoor.

De kosten van Nitropack zijn zodoende al wel meegenomen in de eerste update.

De kosten en baten (opbrengst) van de Poolse affiliate website gedurende deze case study zijn verdeeld in updates zodat het goed overzichtelijk is (soms zijn de bedragen afgerond).

De balans wordt na iedere update weergegeven.

Voortgang van de website

De rankings van de Poolse affiliate website gedurende deze case study hou ik bij via een rank tracker.

De rankings zijn verdeeld in updates zodat het goed overzichtelijk is.

De eerste update is de startdatum (18 november 2022) van deze case study, op deze dag is de eerste content (40+ artikels) tegelijkertijd gepubliceerd.

Update 1 – 18 november 2022

De artikels zijn vandaag allemaal tegelijk gepubliceerd, op dit moment zijn er vanzelfsprekend nog geen rankings zichtbaar.

Het duurt een paar dagen voordat alle artikels geïndexeerd zullen zijn in Google, dat kan zeker bij een volledig nieuwe website een tijdje duren.

Kosten

 • .PL domeinnaam registratie – €14,00 per jaar.
 • Logo – Eenmalig €100,00.
 • Content – Eenmalig €380,00 voor 40 artikels van elk zo'n 1,000 woorden lang.
 • Nitropack€165,- per jaar (Business Plan met Black Friday korting)

Baten

Er zijn geen baten.

Balans na update 1 = -€659

Update 2 – 8 februari 2023

De artikels zijn nu bijna 3 maanden live en ik heb nog geen nieuwe artikels toegevoegd.

Alle artikels zijn geindexeerd maar het lijkt erop dat Google wat problemen heeft met sommige artikels.

Sommige artikels ranken voor de verkeerde zoektermen.

Dit is iets wat vaker voorkomt en dan met name bij nieuwe websites, meestal verhelpt dit probleem zichzelf na een tijdje.

Er zijn zeker al wat goede rankings zichtbaar, in deze screenshot van de rank tracker zijn de huidige rankings van de website zichtbaar.

In de screenshot hieronder van Semrush is ook goed te zien dat de website steeds beter zichtbaar wordt in Google.

rankings update 2 februari poolse affiliate website semrush
Semrush screenshot van huidige rankings Poolse affiliate website

Al met al is de voortgang gezien de weinige backlinks en artikels die de website nu heeft zeker positief te noemen.

Komende maand zal ik starten met mijn methodes om de website hoger te ranken.

Waarschijnlijk worden er ook snel meer artikels toegevoegd, maar er zijn wat problemen met de schrijver die opgelost moeten worden dus dat is nog niet helemaal zeker.

Kosten

Er zijn geen kosten.

Baten

Er zijn geen baten.

Balans na update 2 = -€659

Update 3 – 7 april 2023

Zoals bijna wel verwacht zijn er sinds de laatste update nog geen nieuwe artikels gepubliceerd.

Mijn vaste schrijver heeft wat privé problemen die zijn volledige aandacht opeisen.

Voor de voortgang van de case study is dit op zich niet zo'n heel groot probleem, echter ik hoop de volgende update wel wat nieuwe artikels live te hebben.

Deze periode heb ik wel via goede linkbuilding methodes ervoor gezorgd dat de website ongeveer een tiental nieuwe en goede relevante backlinks heeft ontvangen.

Dit proces is op dit moment nog niet volledig uitgevoerd, dus de volledige resultaten zijn hier nog niet van te zien.

Hieronder staan enkele screenshots met de voortgang qua rankings in Google voor de case study website.

Rank tracker screenshot poolse case study website update 2
Rank tracker screenshot van Poolse case study website update 2
Semrush screenshot poolse case study website update 2
Semrush screenshot van Poolse case study website update 2

Kosten

 • Nieuwe backlinks – €590,-

Baten

Er zijn enkele conversies in het Poolse affiliate programma van Amazon.

Omdat Amazon pas uitbetaald na 60 dagen kan ik deze nog niet meenemen in de baten.

Amazon verdiensten poolse affiliate case study website update 2
Amazon verdiensten van Poolse affiliate case study website update 2

Gezien het weinige zoekverkeer had ik nog niet echt conversies verwacht.

Dit is dus een aangename verassing en het sterkt mijn idee dat deze case study qua verdiensten wel eens kan gaan werken.

Balans na update 3 = 659 – 590 = -€1249,-

Update 4 – 6 augustus 2023

Deze case study staat voorlopig op pauze.

Het lijkt er sterk op dat Amazon.pl niet werkt qua conversies en verdiensten.

Zoals in de onderstaande screenshot te zien is is het zoekverkeer wel meer geworden maar er is geen enkele (!) conversie geweest.

Hierdoor en het feit dat ik problemen had/heb met mijn Poolse schrijver heb ik besloten om deze case study voorlopig stop te zetten.

Screenshot van SEMrush zoekverkeer Pools affiliate website
Screenshot van SEMrush van huidige organische zoekverkeer Pools affiliate website

Deze case study is inmiddels afgerond! Het ranken ging op zich prima, maar de conversies op Amazon.pl waren echt extreem slecht. Het domein is inmiddels verlopen en de case study gestaakt.

Meer SEO case studies

Hieronder vind je nog meer interessante SEO case studies die ik op deze website heb gedaan.