Backlinks: De Sleutel tot SEO Succes

Geüpdatet op 15 november 2023 door

Wat zijn backlinks en wat moet je er over weten? In dit artikel lees je alles over backlinks en wat je hierover allemaal moet weten!

Een backlink, ook wel bekend als een inbound link of externe link, is een hyperlink die van de ene website naar een andere website verwijst.

Het fungeert als een soort “stem” voor de website waar het naar verwijst, omdat het aangeeft dat de gelinkte website relevant en/of belangrijk is voor het onderwerp waarnaar wordt verwezen.

Door het plaatsen van een externe backlink op een website, geeft de website aan zoekmachines en bezoekers aan dat er meer informatie over een bepaald onderwerp te vinden is op de gelinkte website.

Belang van backlinks in SEO

Backlinks zijn belangrijk bij SEO omdat ze ervoor zorgen dat een website hoger in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines zal verschijnen.

Het is hierbij wel belangrijk om te vermelden dat dit alleen geldt voor kwalitatief goede backlinks, aangezien er heel veel verschillende soorten backlinks zijn die niet allemaal even effectief zijn bij zoekmachineoptimalisatie.

Backlink vs. link

Vaak wordt met een backlink een externe hyperlink bedoeld, terwijl met een link meestal een interne hyperlink bedoeld wordt.

Deze twee termen zijn enigszins verwarrend omdat ze vaak door elkaar worden gebruikt.

Zo kan er bijvoorbeeld gesproken worden over een interne backlink (internal backlink), maar dat is eigenlijk NIET correct.

De juiste naam zou in dit geval een interne link (internal link) moeten zijn.

Interne link vs. externe link

Een interne link is een hyperlink die verwijst naar een andere pagina op dezelfde website.

Een externe link is een hyperlink die verwijst naar een website/pagina van iemand anders.

Definitie van een hyperlink

Een hyperlink is een interactief element op een webpagina of website dat aangeklikt of aangeraakt kan worden.

Een hyperlink is bedoeld om bezoekers te laten navigeren op een website.

Een hyperlink kan verwijzen naar een pagina op dezelfde website, of naar een specifiek deel hiervan.

Tevens kan een hyperlink ook verwijzen naar een andere website of webpagina op het internet.

Voordeel van backlinks

Het voordeel van backlinks bij SEO is dat als ze op een goede manier worden vervaardigd en gebruikt, het ervoor zorgt dat een website beter in de zoekresultaten van de zoekmachines zal ranken.

Dat zorgt ervoor dat deze website uiteindelijk meer organisch zoekverkeer ontvangt, wat natuurlijk het uiteindelijke doel van zoekmachineoptimalisatie is.

Creëren van een backlink

Iedere backlink wordt op dezelfde manier gemaakt middels de HTML <a href> Attribute.

Deze wordt via HTML code in een webpagina of op een website toegevoegd.

Dit kan handmatig maar vrijwel iedere CMS (content management system) heeft een optie om dit sneller en gemakkelijker te doen.

Toch is niet iedere backlink hetzelfde, ze kunnen namelijk een andere functie krijgen via een HTML code.

Via een rel-attribuut wordt de relatie tussen de huidige website en de website waarnaar wordt verwezen gedefinieerd.

Overigens kan een backlink ook meerdere relaties tegelijk hebben.

Belangrijke rel-attributen

Hieronder staan 4 rel-attributen voor backlinks die belangrijk zijn bij zoekmachineoptimalisatie.

 • Dofollow (follow)
 • Nofollow
 • Sponsored
 • UGC

Dofollow (follow)

Elke hyperlink die wordt gecreëerd, is standaard een dofollow-backlink, ook wel bekend als een follow-backlink.

Dit type backlink stuurt WEL link juice van de bronwebsite naar de website waarnaar wordt verwezen.

Een backlink met deze relatie heeft dus de meeste impact op de zoekmachineoptimalisatie rankings van een website waarnaar verwezen wordt.

Tegelijkertijd is dit ook de meest opmerkelijke soort backlink in deze lijst, omdat er eigenlijk helemaal geen dofollow of follow rel-attribuut bestaat.

Hoewel zoekmachines deze rel-attributen begrijpen, zijn ze eigenlijk overbodig om te gebruiken omdat ze automatisch deze relatie krijgen tenzij anders aangegeven.

In onderstaande code staat een voorbeeld van hoe een dofollow-backlink eruit kan zien.

<a href="https://voorbeelddomein.nl">dit is een dofollow backlink</a>

Nofollow

Een nofollow-backlink stuurt GEEN link juice vanaf de bronwebsite naar de website waarnaar wordt verwezen.

Dit wil overigens niet zeggen dat dit type backlink compleet waardeloos is voor SEO-doeleinden.

Een nofollow-backlink kan waarschijnlijk nog steeds topical relevance doorgeven aan een website, dit is is echter niet helemaal zeker.

In onderstaande code staat een voorbeeld van hoe een nofollow-backlink eruit kan zien.

<a rel="nofollow" href="https://voorbeelddomein.nl">dit is een nofollow backlink</a>

Een sponsored-backlink is bedoeld om aan te geven dat het om een betaalde link gaat, of om bijvoorbeeld een affiliate link.

Deze relatie is relatief nieuw en is bedoeld om zoekmachines te helpen om de waarde te bepalen dit type backlinks.

Gesponsorde backlinks sturen nauwelijks link juice door naar de websites waarnaar ze verwijzen.

In onderstaande code staat een voorbeeld van hoe een sponsored-backlink eruit kan zien.

<a rel="sponsored" href="https://voorbeelddomein.nl">dit is een gesponsorde backlink</a>

UGC (User Generated Content)

UGC staat voor User Generated Content en is bedoeld om aan te geven of backlink op een website is geplaatst door derden.

Denk aan bijvoorbeeld reacties op een forum, of commentaar onderaan een blogartikel.

Deze relatie is ook relatief nieuw en helpt zoekmachines om te bepalen of een backlink onderdeel van de website zelf is of niet.

UGC-backlinks sturen nauwelijks link juice door naar de websites waarnaar ze verwijzen.

In onderstaande code staat een voorbeeld van hoe een UGC-backlink eruit kan zien.

<a rel="ugc" href="https://voorbeelddomein.nl">dit is een UGC backlink</a>
Meer lezen over rel-attributen

Lees het artikel van W3Schools met alle HTML <a rel> Attributes die aan een backlink gegeven kan worden, voor een volledige lijst.

Variatie in waarde van backlinks voor SEO

Niet iedere backlink heeft dezelfde waarde voor SEO.

Dit heeft niet alleen betrekking op de verschillende relaties die een backlink kan krijgen, maar zeker ook vanaf welke website een backlink afkomstig is, en op welke manier.

Google's waardebepaling

Google bepaalt de waarde van een backlink via een aantal ingewikkelde algoritmes, de bekendste en oudste hiervan is PageRank.

Doordat deze algoritmes regelmatig updaten, kan de waarde van een backlink ook veranderen.

Maar er zijn wel een aantal vaste factoren die deze algoritmes gebruiken om de impact van een backlink te evalueren.

Hieronder staan 7 belangrijke factoren die Google gebruikt om de waarde van een backlink te bepalen.

 • Autoriteit van domein. De autoriteit van een domein wordt voor een groot deel bepaald door andere websites die naar het domein verwijzen. Vaak geldt; des te beter de kwaliteit van de backlinks en het aantal backlinks dat verwijst naar een website, des te groter de autoriteit van het domein is.
 • Autoriteit van webpagina. Dit is vergelijkbaar met domeinautoriteit maar dan op paginaniveau. Overigens kan de autoriteit van een webpagina ook groter worden door interne links die hiernaar verwijzen.
 • Plaats van backlink. Er zijn meerdere plaatsen op een website waar een backlink geplaatst kan worden. Backlinks die direct vanuit de content van een artikel afkomstig zijn hebben meer SEO waarde dan backlinks die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld de voettekst, zijbalk of menu van een website.
 • Type hyperlink. Backlinks kunnen via een hyperlink op meerdere manieren doorverwijzen naar een andere webpagina of website. Niet iedere type hyperlink krijgt dezelfde waarde van Google. Zo heeft bijvoorbeeld een relevante contextuele hyperlink in een artikel vaak meer waarde dan wanneer een een afbeelding of knop in datzelfde artikel de hyperlink zou ontvangen.
 • Relevantie van backlink. Het is belangrijk dat er een logische connectie bestaat tussen de bron en ontvanger van een backlink. In andere woorden; een backlink moet relevant zijn om te maken en te ontvangen ten opzichte van de content tussen de twee websites. Overigens is het vrijwel altijd mogelijk om op een creatieve manier deze connectie in een artikel op een correcte manier te maken.
 • Uniekheid van backlink. Bepaalde backlinks zijn gemakkelijker te verkrijgen dan andere, dan kun je bijvoorbeeld denken aan backlinks van sociale media of web 2.0's. Google weet dit ook, en hierdoor hebben dit soort backlinks minder waarde voor SEO-doeleinden. Kort gezegd komt het erop neer dat hoe moeilijker het is om een backlink van een bestaande website te vergaren, hoe meer waarde het zal hebben in de ogen van Google. Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de .EDU of .GOV backlinks, deze zijn vaak extreem lastig te krijgen en hebben daardoor een betere waarde in de ogen van Google.
 • HTML attribuut van backlink. De HTML attributen van backlinks hebben ook een grote invloed op de waarde die Google en andere zoekmachines aan hieraan geven. Bij SEO hebben backlinks met een dofollow rel-attribuut de meeste impact op de rankings van een website.

Uitleg over PageRank

PageRank (PR) is een van de algoritmes dat wordt gebruikt om webpagina's te rangschikken op basis van hun relevantie en populariteit.

Het is ontwikkeld door Google en wordt gebruikt om zoekresultaten te ordenen op basis van de belangrijkheid van de pagina's.

PageRank geeft iedere pagina een score van 0-10, waar 0 staat voor de laagste autoriteit en 10 voor de hoogste autoriteit van een webpagina.

Gedurende de jaren 00's was dit lange tijd het enige algoritme om te bepalen waar een website/webpagina in de zoekresultaten verscheen.

Maar tegenwoordig is het een van de vele algoritmes die Google hiervoor gebruikt.

Kwalitatieve backlinks

Een goede backlink voor SEO is afkomstig vanuit een relevant artikel op een website met een goed en sterk linkprofiel.

Bij voorkeur een contextuele backlink (tekstlink), maar dat hoeft niet per se.

Daarnaast is het belangrijk dat het om dofollow-backlinks gaat en dat er op een juiste manier een connectie via de content en de twee websites wordt gemaakt.

Relevantie van de taal

De taal van het artikel waarin een backlink afkomstig is niet relevant bij SEO.

Een backlink heeft in iedere taal en in ieder land dezelfde waarde op SEO-gebied.

Je kunt dus prima een website ranken in de zoekmachines met backlinks die afkomstig zijn vanuit een ander land en/of geschreven zijn in een andere taal.

Slechte backlinks

Slechte backlinks zijn links die afkomstig zijn vanuit niet relevante artikels op een website met een slecht en/of dubieus linkprofiel.

Maar slechte backlinks kunnen bijvoorbeeld ook afkomstig zijn van websites die openlijk backlinks verkopen.

Het verkopen van backlinks gaat tegen de richtlijnen van Google in en ze kunnen besluiten om links van dit soort sites te devalueren als ze hier achter komen.

Potentiële negatieve impact

Het is mogelijk dat backlinks de rankings van een website negatief beïnvloeden.

Dat kan bijvoorbeeld als een website backlinks ontvangt die op een verkeerde manier gemaakt zijn of afkomstig zijn van dubieuze niet relevante websites.

Het is ook mogelijk dat een website het slachtoffer is van negative SEO (negatieve SEO).

Deze praktijk wordt uitgevoerd door derden met als doel een website slechtere rankings in Google te bezorgen, of om het helemaal uit de index te krijgen.

Negatieve SEO was met name een aantal jaren geleden een groot probleem, tegenwoordig komt het niet zo vaak meer voor.

Definitie van goede en slechte backlinks

Nee, bepaalde type backlinks zijn niet per definitie goed of slecht voor de SEO van een website.

De meest bekende backlinks bij SEO zijn bijvoorbeeld guest posts (gastartikels), niche edits en PBN backlinks.

En van elk van deze type backlinks zijn slechte en goede varianten te krijgen.

In andere woorden, de kwaliteit van backlinks kun je niet direct afleiden van de naam die ze dragen.

Backlinks vs. content

Backlinks zijn niet belangrijker dan content voor een website.

Het is wel zo dat als een website veel goede backlinks heeft of krijgt, het een stuk makkelijker is om met “slechtere” content te ranken.

De zoekmachines maken gebruik van bepaalde algoritmes, en ze zijn niet in staat om content daadwerkelijk te lezen.

Dat is gelijk ook de reden waarom je tegenwoordig nog steeds regelmatig spammy websites met slecht leesbare content bovenaan de zoekresultaten tegenkomt.

Deze websites zijn meestal opgezet op domeinen die voorheen al een website bevatte en zodoende al veel goede backlinks heeft vergaard.

Uiteindelijk worden deze websites wel ontdekt en gedeeltelijk of helemaal uit de index van de zoekmachines verwijderd, maar dat duurt vaak wel even.

Methoden om meer backlinks te verkrijgen

Er zijn meerdere manieren om backlinks naar een website te krijgen, maar de meest effectieve manier is via linkbuilding.

Linkbuilding is het proces van het vergaren van meer backlinks voor een website, het staat ook wel bekend als linkbuilden of backlinking.

En om meer backlinks naar een website via linkbuilden te krijgen zijn ook weer verschillende strategieën te volgen.

Effectieve linkbuilding strategieën

In onderstaande lijst staan de 5 linkbuilding tactieken die het meest effectief zijn bij SEO.

 • Private Blog Network (PBN)
 • Guest posting (gastartikel)
 • Niche edits
 • Help a Reporter Out (HARO)
 • Skyscraper techniek

Lees mijn artikel over de meest effectieve linkbuilding strategieën voor een toelichting op bovenstaande methodes.

Benodigd aantal backlinks

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel backlinks er nodig zijn om een website te ranken.

Zaken zoals de niche, concurrentie , kwaliteit van de backlinks, domeinautoriteit etc. zijn allemaal belangrijke factoren die meespelen om een webpagina/website te ranken in de zoekmachines.

Mogelijkheid om zonder backlinks te ranken

Een website kan hoger in Google komen zonder backlinks. Dit is mogelijk als een niche bijvoorbeeld niet heel veel concurrenten heeft.

Maar het is ook mogelijk via een bepaalde vorm van SEO, namelijk Holistic SEO. Holistic SEO is bekend geworden door Koray Tuğberk GÜBÜR, hij is een SEO-expert uit Turkije.

Deze vorm van zoekmachineoptimalisatie combineert alle soorten SEO met elkaar op een haast wiskundige manier.

Holistic SEO is zeer lastig om perfect uit te voeren, maar de resultaten die Koray en zijn team keer op keer zonder linkbuilding behalen zijn verbluffend!

Aanbieders

In onderstaande lijst staan 3 opties om backlinks van te kopen.

 • Via platform. Een platform zoals WhitePress is speciaal opgericht voor webmasters om zelf tegen betaling guest posts of niche edits te verkrijgen.
 • Via outreach. Via een proces dat bekend staat als guest posting worden webmasters direct benaderd met het verzoek om backlinks te kopen.
 • Via linkbuilding expert. Het uitbesteden van linkbuilding aan een expert is de makkelijkste manier, zij zorgen er tegen betaling voor dat jouw website goede backlinks zal ontvangen.

Van de bovenstaande manieren om backlinks te kopen is outreach meestal het goedkoopste, maar kost ook de meeste tijd.

Een platform zoals WhitePress heeft de outreach al voor je gedaan en is dus sneller, maar ze rekenen wel een commissie hiervoor.

Het inhuren van een goede linkbuilding expert is de snelste manier om backlinks te kopen, maar kost vaak wel het meeste geld.

Software

Er bestaat software om meer backlinks te maken.

Software zoals bijvoorbeeld GSA Search Engine Ranker, XRumer en Scrapebox zijn in staat om automatisch duizenden backlinks te maken.

Deze software werkte met name zo'n 10 jaar geleden zeer goed om websites hoger te laten komen in zoekresultaten.

Tegenwoordig zijn ze niet of nauwelijks effectief meer hiervoor, dit soort software wordt nu voornamelijk gebruikt om te spammen.

Ik raad aan om deze software dan ook NIET te gebruiken als je een website betere rankings wilt geven!

Methoden om backlinks van een website te vinden

In onderstaande lijst staan 3 manieren om de backlinks van een website te vinden.

 • Gratis backlink checker. Via Google zijn er meerdere gratis backlink checkers te vinden van bijvoorbeeld Ahrefs, Semrush en Moz. Dit zijn meestal simpele versies van de betaalde SEO tools van deze bedrijven, ze geven ook een stuk minder data.
 • Betaalde SEO tools. Betaalde SEO tools zoals Ahrefs, Semrush of Moz geven meer data dan de gratis backlink checkers. Deze SEO tools zijn niet goedkoop en werken met een maandelijks abonnement.
 • Webmaster tools. De zoekmachines hebben ook hun eigen gratis webmaster tools waarin de backlinks naar een website terug zijn te vinden. Dit zijn Google Search Console en Bing Webmaster Tools. Dit moet je van tevoren wel eerst opzetten voor elke individuele om de data te kunnen zien, je kunt ze dus alleen gebruiken voor sites waar je toegang tot hebt.

Zichtbaarheid

Backlinks zijn niet altijd zichtbaar.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de crawl bots van SEO tools via het .htaccess bestand geblokkeerd kunnen worden.

Dit houdt dan in dat ze een website niet kunnen uitlezen en dus ook niet zien naar welke websites het allemaal doorverwijst.

Daarnaast is het ook bekend dat in de webmaster tools van Google en Bing soms niet alle backlinks van een website terug te vinden zijn.

Dat wil overigens niet gelijk betekenen dat deze backlinks niet bekend zijn bij de zoekmachines.

Het is mij niet helemaal duidelijk of Google en Bing bewust soms links weglaat, of dat het een bug is, maar feit is dat het soms wel aan de orde is.

Tijd tot zichtbaarheid

Het duurt vaak enkele dagen tot enkele weken voordat een nieuwe backlink zichtbaar is in de backlink checkers, SEO tools en/of de webmaster tools.

Kanttekening hierbij is dan wel dat de SEO tools niet geblokkeerd zijn én dat de webmaster tools ze ook daadwerkelijk laten zijn in hun rapportages.

Tijdslijn van resultaat

Het effect van een nieuwe backlink van goede kwaliteit is meestal na zo'n 1 à 3 maanden te zien op de rankings van een website/webpagina.

Toch is het effect van één enkele backlink lastig te zien of bepalen, dit komt omdat met name Google constant updates voor hun zoekmachinealgoritmes doorvoert.