Een geveilde domeinnaam, is een internetdomeinnaam dat op de secundaire markt via een veiling wordt verhandeld. Dit betekent dat de domeinnaam al is geregistreerd door een andere partij en nu te koop wordt aangeboden aan geïnteresseerde kopers via een veilingplatform.
Inhoudsopgave
- Wat is een domeinnaamveiling?
- Waar worden domeinnaamveilingen gehouden?
- Waarom worden domeinnamen geveild?
- Hoeveel soorten domeinnaamveilingen bestaan er?
- Hoe werkt een domeinnaamveiling?
- Wie kopen geveilde domeinnamen?
- Hoe check je of een domeinnaam geschikt is om te kopen voor SEO-doeleinden?
- Wat zijn alternatieven voor domeinnaamveilingen?
Wat is een domeinnaamveiling?
Een domeinnaamveiling is een veiling speciaal bedoeld voor internetdomeinnamen. Via deze veilingen kunnen geïnteresseerde kopers bieden op één of meerdere domeinnamen waar ze interesse in hebben.
Wie organiseert domeinnaamveilingen?
Een domeinnaamveiling wordt georganiseerd door een speciale veilingwebsite, deze zijn vaak eigendom van een registreerder. Dit betekent overigens niet dat iedere registreerder ook een eigen veilingwebsite bezit. Het kan ook voorkomen dat een veilingwebsite eigendom is van een domeinmakelaar.
Wat is een registreerder?
Bij een registreerder, ook wel bekend als registrar, registreer je een domeinnaam. Een registrar werkt samen met de registerhouders van de verschillende domeinextensies. Hieronder staan enkele voorbeelden van bekende registreerders.
Wat is een registerhouder?
Een registerhouder, ook wel bekend als registry, is verantwoordelijk voor het uitgeven van één of meerdere domeinextensies. Deze registerhouders beheren feitelijk alle internetdomeinnamen die er bestaan. Hieronder staan enkele voorbeelden van registerhouders.
- ICANN. ICANN geeft onder andere de .com, .org, .net, .biz en .info domeinextensies uit.
- SIDN. SIDN heeft de taak om onder andere de .nl domeinextensies te beheren.
- DNS Belgium. DNS Belgium is aangewezen om onder andere de .be domeinextensies uit te geven.
- DENIC. DENIC beheert de domeinextensies .de dat in Duitsland wordt gebruikt.
- Nominet. Nominet is de verantwoordelijke organisatie voor onder andere de .uk domeinextensies in het Verenigd Koninkrijk.
Wat is een domeinmakelaar?
Een domeinmakelaar, ook wel bekend als domain broker of domeinhandelaar, handelt in internetdomeinnamen. Ze kopen of registreren domeinnamen, met als doel deze later voor meer geld te verkopen om zo winst te maken.
Waar worden domeinnaamveilingen gehouden?
Veilingen voor internetdomeinnamen worden meestal gehouden op speciaal daarvoor gecreëerde veilingplatforms. Hieronder staan enkele bekende veilingplatforms voor domeinnamen.
- Godaddy Auctions
- Namecheap Auctions
- Namesilo Auctions
- SnapNames Auctions
- Namejet Auctions
- Dynadot Auctions
- DropCatch
Wat voor soort domeinnamen worden er geveild?
Hieronder staan de verschillende soorten domeinnamen die kunnen worden geveild.
- Nooit gebruikt domein. Dit type domein is vaak kort en/of erg gewild puur vanwege de naam zelf. Deze domeinnamen zijn nog nooit gebruikt voor een website, en kunnen jaren vastgehouden worden door een verkoper voordat er een geschikte koper voor wordt gevonden.
- Normaal geregistreerd domein. Dit type domein staat nog gewoon geregistreerd en verloopt niet bijna. De huidige registrant is vaak degene die de veiling hiervoor dan ook heeft aangemaakt.
- Opnieuw geregistreerd domein. Dit type domeinnaam is eerder al geregistreerd geweest. Het is om wat voor reden verlopen geweest en opnieuw geregistreerd door een andere registrant. Vaak bevatte een opnieuw geregistreerd domein eerder een website, maar dat hoeft niet per se altijd het geval te zijn.
- Domein dat bijna verloopt. Dit type domeinnaam dreigt bijna uit zijn registratie te lopen. De huidige registrant heeft het domein na herhaaldelijke oproepen van de registrar niet verlengd. De registrant kan of wil het domein om welke reden dan ook niet verlengen. De registrar is degene die dit soort domeinnamen veilt. Let wel op, soms worden dit soort aangeduid als verlopen, technisch gezien zijn ze dat nog niet.
Een domeinnaam kan meerdere combinaties van bovenstaande soorten zijn. Zo kan bijvoorbeeld een nooit gebruikte domeinnaam tegelijkertijd ook opnieuw geregistreerd én bijna verlopen zijn.
Wat kost een domein dat geveild wordt?
Er is op deze vraag niet één specifiek antwoord te geven, want de waarde van de domeinnaam hangt af van meerdere factoren. Hieronder staan de meest bepalende factoren voor de prijs van een domeinnaam op een veiling.
- Naam. De lengte of het soort naam van het domein zelf is soms een grote factor op de waarde hiervan. Het kan bijvoorbeeld een bepaalde afkorting zijn of een andere gewild woord bevatten.
- Domeinextensie. Bepaalde TLD's zijn gewilder dan andere, hier wordt dan ook vaak meer voor betaald.
- Taal. De taal is ook van grote invloed op de waarde van een domeinnaam. Domeinnamen gericht op de Amerikaanse, of in ieder geval Engelse, markten zijn vaak het meeste waard. Dat komt omdat in deze landen vaak meer concurrentie is dan in andere landen van de wereld.
- Niche/branche. Sommige niches/branches zijn erg competitief, domeinnamen die zich hierin bevinden zijn dan ook vaak meer waard.
- Backlinks. Domeinnamen waar heel veel goede backlinks naar verwijzen zijn veel meer waard ten opzichte van domeinen waarbij dit niet het geval is.
- Historie. Domeinen met een “schone” historie zijn doorgaans meer waard dan domeinnamen waarbij de geschiedenis niet helemaal duidelijk of zuiver is. Als het domein in het verleden is gebruikt voor illegale of dubieuze dingen, is het veel minder gewild en dus minder waard.
- Aantal bieders. Net als bij elke andere veiling kunnen bieders de prijs stevig opdrijven. Dus hoe meer geïnteresseerde bieders een domeinnaam per se willen hebben, hoe meer de kostprijs hiervan zal zijn.
Hoe kun je alle domeinnaamveilingen zien?
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alle lopende en aankomende domeinnaamveilingen op de veilingwebsites individueel in de gaten te houden. Maar het is veel sneller en gemakkelijker om gebruik te maken van betaalde SEO tools zoals Spamzilla of Domcop.
Deze SEO tools maken het mogelijk om via één interface alle domeinnamen die worden geveild op de verschillende veilingwebsites te filteren en te selecteren op bepaalde statistieken. Je kunt overigens niet bieden op de domeinen via deze tools, dat moet nog steeds worden gedaan op de veilingplatforms zelf.
Waarom worden domeinnamen geveild?
Hieronder staan de redenen waarom domeinnamen geveild worden.
- Verloopt bijna. De domeinnaam loopt bijna uit zijn registratie en de huidige registrant wenst het niet te verlengen, is dit vergeten of is hier niet toe in staat.
- Doorverkoop. De meeste registrars veilen de domeinnamen die bijna verlopen zelf, maar het is vaak ook als particulier of bedrijf mogelijk om tegen betaling zelf een veiling op te zetten.
Worden domeinnamen die bijna verlopen altijd geveild?
Nee, domeinnamen die bijna verlopen worden niet altijd geveild. Dit hangt meestal van de domeinextensie af en/of bij welke registrar een domeinnaam geregistreerd staat.
Er zijn bepaalde TLD's (top-level domains) met restricties, deze zijn bedoeld voor overheden en instanties en kunnen niet zomaar door iedereen geregistreerd en dus geveild worden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de .edu, .gov en .mil domeinextensies.
Ook zijn sommige ccTLD's (country code top-level domains) niet beschikbaar om door iedereen geregistreerd te worden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de .fr, .br en de .hr domeinextensies. Soms worden voor dit soort domeinnamen wel online veilingen gehouden, maar die zijn niet zomaar voor iedereen toegankelijk.
Wat gebeurt er met domeinnamen die niet geveild worden?
Een domeinnaam dat niet geveild wordt zal uiteindelijk volledig uit de registratie lopen en door de registerhouder worden verwijderd. Nadat het door de registry is verwijderd wordt het na een bepaalde periode vrijgegeven. Als een domeinnaam is vrijgegeven is het weer publiekelijk beschikbaar om opnieuw te worden geregistreerd.
Kan een domein dat ter veiling wordt aangeboden opnieuw geregistreerd zijn?
Ja, een domein dat via een veiling te koop wordt aangeboden kan opnieuw zijn geregistreerd. Het is mogelijk dat een domein dat ter veiling wordt aangeboden eerder al eens verlopen en opnieuw geregistreerd is. Dit proces kan zich eindeloos herhalen.
Hoeveel soorten domeinnaamveilingen bestaan er?
Hieronder staan de verschillende soorten domeinnaamveilingen die er bestaan.
- Openbare veiling. Dit is de meest gangbare type veiling voor domeinnamen en is openbaar toegankelijk voor iedereen die mee wil bieden. Deze soort veiling kan meestal ook tegen betaling worden opgezet door derden op een veilingwebsite. Er zijn verschillende varianten hierop en soms kan er een minimale openingsbod worden ingesteld en/of een “nu kopen” prijs.
- Backorder-veiling. Dit is een uniek type veiling en komt niet zo heel vaak voor. Een backorder-veiling vind plaats als er meerdere mensen een backorder, ook wel nabestelling in het Nederlands genaamd, voor een domeinnaam plaatsen.
- Domeinnaamveiling van registrar. Dit type veiling wordt opgezet door de registreerder zelf wanneer een domeinnaam uit zijn registratie dreigt te lopen. Het domeinnaam wordt ter veiling aangeboden en de hoogste bieder wint het. Tot aan het moment dat er een eerste bieding binnenkomt kan de huidige registrant het vaak nog vernieuwen.
- Domeinnaamveiling van dropcatcher. Dit type veiling wordt opgezet door een dropcatcher. Dropcatchers zijn bedrijven die zich specialiseren in het razendsnel opnieuw registreren van domeinnamen die door registerhouders publiekelijk weer zijn vrijgegeven. Deze opnieuw geregistreerde domeinnamen bieden ze dan ter veiling aan, in de hoop hier winst op te maken.
Wat is het verschil tussen domeinnaamveilingen van registreerders en dropcatchers?
Een domeinnaam gekocht op een veiling dat is opgezet door een registreerder behoudt altijd zijn oude registratiedatum, het is dus geen verlopen domeinnaam. Een domeinnaam dat wordt aangeschaft op een veiling van een dropcatcher heeft een nieuwe registratiedatum gekregen, het is dus een verlopen domeinnaam.
Wanneer is een domeinnaam verlopen?
Een domeinnaam is pas echt officieel verlopen als de registratiedatum gereset is door de registerhouder. De term “verlopen domeinnaam” is erg verwarrend omdat het soms ook gebruikt wordt voor domeinen die technisch gezien nog niet officieel zijn verlopen.
Dit komt omdat de huidige registrant na het verstrijken van de registratiedatum vaak nog een periode de tijd heeft om het tóch nog te verlengen. In deze periode blijft het domein nog steeds geregistreerd staan, en is het dus technisch gezien nog niet verlopen. In deze periode wordt ook de veiling van het betreffende domeinnaam gehouden door een registrar.
Hoe werkt een domeinnaamveiling?
De meeste domeinnaamveilingen werken op een vergelijkbare manier. Hieronder staan de verschillende stappen van hoe de meest gebruikelijke veilingen voor domeinnamen werken.
- Veiling start. De veiling voor een domeinnaam is aangemaakt door de verkopende partij en start. De verkoper kan een registrar of dropcatcher zijn, maar ook derden.
- Biedfase. In de biedfase kan er geboden worden op het domeinnaam dat geveild wordt. Vaak kan iedereen meebieden op een domeinnaam, maar afhankelijk van het type veiling is deze fase soms ook besloten voor een vooraf geselecteerde groep bieders. Deze biedfase duurt meestal tussen de 7 à 15 dagen maar kan ook langer of korter duren afhankelijk van het type veiling.
- Biedfase verlenging. Als er in de laatste periode van een veiling een bieding binnenkomt wordt de biedfase vaak met een korte periode van meestal een paar minuten verlengt. Dit is om te voorkomen dat met behulp van software of andere hulpmiddelen de domeinnamen worden weggekocht op het allerlaatste moment.
- Hoogste bieder wint. De partij die na de biedfase het hoogste bod heeft geplaatst wint het domein.
Let op; biedingen op domeinnaamveilingen zijn in de meeste gevallen bindend en kunnen niet meer ingetrokken worden. Schending hiervan kan ertoe leiden dat een account wordt verwijderd, het betalen van een boete of zelfs tot juridische stappen. Dit geldt voor zowel de kopende als ook de verkopende partijen! De sancties of gevolgen kunnen per veilingplatform verschillen, lees dus altijd goed de voorwaarden bij het kopen of verkopen van een domeinnaam.
Wat gebeurt er na het winnen van een domeinveiling?
Hieronder staan de stappen van het proces dat in gang gezet wordt na het winnen van een domeinveiling.
- Betalen. Na het sluiten van de domeinveiling moet de winnende partij de prijs van hun winnende bod betalen, dit moet binnen een bepaalde periode van meestal enkele dagen gebeuren.
- Transfer. Na betaling wordt het domein doorgaans via een transfer, of overdracht in het Nederlands, overgeheveld naar het account van de winnende partij. Dit proces is op ieder veilingplatform vergelijkbaar maar kan soms wel iets verschillen.
- Eigendom. Het duurt doorgaans tussen de 1 à 15 dagen na het succesvol winnen van een domeinveiling voordat de winnaar volledig de beschikking hierover heeft. De duur hiervan hangt af van het type veiling, waar het domein momenteel geregistreerd staat en wie de verkopende partij is.
Wie kopen geveilde domeinnamen?
Domeinnamen worden op een veiling meestal gekocht door handelaren en SEO specialisten. Soms worden domeinnamen die ter veiling aangeboden worden ook direct aangekocht door bedrijven of particulieren om te gebruiken voor een project.
Waar kunnen op een veiling gekochte domeinnamen voor worden gebruikt?
Hieronder staan enkele doeleinden waar een geveilde domeinnaam voor gebruikt kan worden.
- Voor doorverkoop. Een domeinhandelaar, soms ook wel domainer genoemd, koopt dit soort domeinnamen op een veiling om door te verkopen. Het domein kan een interessante naam hebben, maar het kan ook goede statistieken voor SEO bevatten. Het kan ook een combinatie hiervan zijn. De handelaar zal de aangekochte domeinnamen in de meeste gevallen niet voor eigen gebruik kopen.
- Voor SEO-doeleinden. Een SEO-expert koopt geveilde domeinen vaak om te profiteren van de backlinks die naar de domeinnamen verwijzen én van de historische data. De manier waarop een SEO-deskundige een geveild domein gebruikt kan wel verschillen. Zo kan het gebruikt worden als PBN-domein, het kan via een 301-redirect worden doorverwezen naar een andere website óf er kan een volledig nieuwe website op gebouwd worden.
Is het kopen van een domeinnaam een goede investering?
Op de vraag of een domeinnaam een goede investering is, is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt volledig af met wat voor doel een domeinnaam op een veiling wordt aangekocht. Een domeinnaam voor de doorverkoop vereist een andere beoordeling om de investeringswaarde te bepalen dan een domeinnaam dat voor SEO-doeleinden wordt aangekocht.
Er zitten bijvoorbeeld ook de nodige risico's aan het aanschaffen van domeinnamen op een veiling als investering. Het is mogelijk dat een domeinnaam niet zoveel SEO-waarde heeft als in eerste instantie gedacht. Het kan ook zijn dat een domein helemaal niet zo gewild is als een handelaar misschien wel verwachtte. In beide gevallen is een domeinnaam dus een stuk minder waard dan gedacht, en zijn het geen goede investeringen geweest.
Hoe check je of een domeinnaam geschikt is om te kopen voor SEO-doeleinden?
Hieronder staan de belangrijkste stappen om te checken of een domeinnaam geschikt is om te kopen voor SEO-doeleinden.
- Backlinks. Backlinks zijn bij SEO-domeinnamen het belangrijkste aspect om te beoordelen. Check zorgvuldig de backlinks die naar een domeinnaam verwijzen via een SEO tool naar keuze. Hoe meer kwalitatief goede backlinks naar een domein verwijzen, hoe meer de SEO-waarde doorgaans is.
- Linkprofiel. Check via een SEO tool of er geen vreemde ankerteksten of abnormaal hoge ankertekstpercentages te zien zijn in het linkprofiel van het domein. Als dit wel het geval is, koop dit domein dan niet!
- Historie. Bekijk via Archive.org naar de historie van het domein. Een domein kan gebruikt zijn voor dubieuze of illegale praktijken. Daarnaast kun je gelijk checken of het domein eventueel eerder onderdeel is geweest van een PBN-netwerk. Dit soort domeinnamen zijn niet altijd waardeloos voor SEO, maar er zitten wel de nodige risico's aan. Persoonlijk sla ik dit soort domeinnamen doorgaans over, al zijn er soms wel uitzonderingen.
- Geïndexeerd. Deze stap is niet 100% waterdicht, maar kan wel gebruikt worden als extra controle. Check of het domeinnaam nog steeds in de index van Google te vinden is. Als dit het geval is, is dat vaak een goed teken. Echter, als dit niet het geval is, hoeft dat niet te betekenen dat een domeinnaam gelijk niet goed is. Als er langere tijd geen website op een domein heeft gestaan, verwijderd Google het soms uit hun index. In het laatste geval zal een domein gewoon weer indexeren als er een nieuwe website op geplaatst wordt.
Gelijktijdig met het doorlopen van bovenstaande stappen krijg je meestal ook een idee wat de niche is van het domein, dit is ook wel belangrijk om te weten.
Binnenkort zal ik een artikel publiceren over het proces van begin tot eind dat ik zelf gebruik om domeinnamen te beoordelen voor SEO-doeleinden. Hoogstwaarschijnlijk zal ik hierbij ook live voorbeelden laten zien en een of meerdere YouTube video's voor maken.
Zijn alle geveilde domeinnamen geschikt voor SEO-doeleinden?
Nee, niet alle geveilde domeinnamen zijn geschikt om te gebruiken voor SEO-doeleinden. Beoordeel daarom altijd de domeinnamen die worden geveild met de verschillende stappen van hierboven. Tevens worden er ook domeinnamen geveild die nooit een website hebben bevat of die geen enkele backlink bevatten, deze zijn niet geschikt voor SEO-doeleinden.
Wat zijn alternatieven voor domeinnaamveilingen?
Hieronder staan enkele alternatieven voor domeinnaamveilingen.
- Zelf zoeken. Via betaalde SEO tools zoals Domain Hunter Gatherer of PBNLab kun je zelf verlopen domeinnamen zoeken, ook wel bekend als scrapen in het Engels. De gevonden domeinen zijn altijd verlopen en moeten opnieuw worden geregistreerd. Dit lijkt een goed alternatief, maar de concurrentie is groot, en het is tegenwoordig lastig om bruikbare domeinnamen te vinden via deze methode.
- Via domeinhandelaar. Brokers zoals SEO Domains verkopen domeinnamen die ze zelf opnieuw geregistreerd hebben óf gekocht hebben op een veiling om zo winst te maken. De domeinnamen die ze verkopen moeten nog wel beoordeeld en gefilterd worden, want ze zijn niet allemaal goed om aan te kopen.