Guest posting, ook wel guest blogging genoemd, is het proces waarbij gastartikelen worden geplaatst op websites van anderen. Het doel van guest posting bij SEO is om nieuwe goede backlinks te verkrijgen voor een website, waardoor de zoekresultaten verbeteren en er meer organische bezoekers naar de website komen.
Guest posting kan ook worden gedaan om bijvoorbeeld meer bezoekers (referral traffic) of naamsbekendheid te genereren. Dit proces is vergelijkbaar, maar de websites worden dan geselecteerd op andere criteria. In dit artikel wordt alleen guest blogging behandeld dat gericht is op linkbuilding voor SEO-doeleinden.
Inhoudsopgave
Wat zijn guest posts?
Guest posts zijn gastartikels die worden gepubliceerd op andere websites van personen en/of bedrijven. Vanuit een guest post wordt dan een backlink geplaatst naar de website waarvoor het gastartikel bedoeld is, dit is vaak een dofollow-backlink maar dat hoeft niet per se.
Wat is het verschil tussen guest posts en niche edits?
Guest posts zijn geheel nieuwe gastartikels die tegen betaling worden gepubliceerd op websites, vaak met één of meerdere dofollow backlinks naar de site waarvoor het bedoeld is. Niche edits zijn dofollow backlinks die tegen betaling worden geplaatst in bestaande artikels op websites die al eerder gepubliceerd en geïndexeerd zijn. De linkbuildingstrategie om niche edits te plaatsen is vergelijkbaar met het proces van guest posting, maar niet hetzelfde.
Wat is het verschil tussen guest posting en een PBN?
Bij guest posting wordt er tegen betaling gastartikels met een backlink gepubliceerd op andere websites die eigendom zijn van andere personen of bedrijven. Een Private Blog Network (PBN) is een verzameling domeinen met goede statistieken die via een veiling zijn gekocht of opnieuw zijn geregistreerd, ze zijn eigendom van één partij. Deze PBN websites hebben als enige doel andere websites hoger in de zoekresultaten van de zoekmachines te laten ranken.
Waarom is guest posting belangrijk bij SEO?
Guest posting is belangrijk bij SEO omdat het zorgt voor meer goede backlinks naar een website. Deze nieuwe backlinks zorgen er voor dat de domeinautoriteit en relevantie over een bepaalde niche van de website groter en beter wordt. Deze domeinautoriteit en relevantie zorgen er op hun beurt weer voor dat de website meer organische bezoekers aantrekt en sneller voor andere zoektermen zal ranken in de zoekresultaten van de zoekmachines.
Daarnaast zorgt het proces van guest blogging ervoor dat er nieuwe contacten opgedaan worden met de mensen of bedrijven die benaderd worden. Deze nieuwe relaties kunnen op een later moment weer van toepassing komen voor andere marketingdoeleinden of om meer gastartikelen te plaatsen.
Wat zijn de voordelen van guest posting?
In onderstaande lijst staan de voordelen van het plaatsen van gastartikels op andere websites.
- Zelf websites kiezen. Bij de meeste strategieën voor linkbuilding is het niet mogelijk om zelf de websites te kiezen van waaraf een backlink kan komen, dit is bij guest blogging juist wel het geval! Door vooraf eerst een goede selectie te maken van websites waarop je eventueel gastartikels wilt plaatsen waarborg je de kwaliteit hiervan.
- Zelf ankertekst kiezen. Ankerteksten (anchor texts) zijn een belangrijke ranking factor. Een ankertekst helpt de zoekmachines, maar zeker ook bezoekers, beter te begrijpen waarnaar een hyperlink verwijst. Vaak is het niet mogelijk om zelf de ankertekst van een backlink naar jouw eigen website te kiezen, dit is wel het geval bij guest posts en dat is een groot voordeel!
- Redelijk effectief. Guest posting en het daadwerkelijk ontvangen van goede backlinks via nieuwe guest posts is redelijk effectief als het om de SEO van een website gaat. Het is wel belangrijk om de guest posts te plaatsen op websites met veel domeinautoriteit. Naarmate de guest posts ouder worden en al wat langer geïndexeerd zijn in de zoekmachines zal de effectiviteit toenemen.
- Nieuwe connecties. Gaandeweg het proces van guest blogging worden er vaak allerlei nieuwe connecties opgedaan. Deze nieuwe zakelijke relaties kunnen in een later stadium weer van pas komen voor andere doeleinden.
- Redelijk veilig. Hoewel guest posting en guest posts onder grijze hoeden zoekmachineoptimalisatie vallen is het toch redelijk veilig. Het is voor de zoekmachines vaak onmogelijk om te zien of het om een (betaald) gastartikel gaat of om gewoon een normaal artikel.
Wat zijn de nadelen van guest posting?
In onderstaande lijst staan de nadelen van het plaatsen van gastartikels op andere websites.
- Tijdrovend proces. Het hele proces van guest posting is erg tijdrovend. Alleen al het vinden, beoordelen en contacteren van de verschillende websites duurt erg lang. Daarnaast kost het daadwerkelijk plaatsen van de guest posts ook nog eens veel tijd. Vaak wordt er meerdere keren heen en weer gemaild om tot overeenstemming te komen, daarna moet het gastartikel zelf nog besteld en/of geschreven en gepubliceerd worden.
- Kost geld. Laat je niks wijsmaken door de zogenaamde SEO-experts die zeggen dat guest blogging gratis is en/of kan, het kost gewoon geld. Ja, het is mogelijk om guest posts gratis te plaatsen op sommige websites, maar dit zijn niet de websites van waaraf je backlinks wilt krijgen als het om SEO gaat. De echt goede guest posts die zorgen voor een positief effect op de rankings van je websites kosten altijd (veel) geld om te plaatsen. Daarnaast zijn er ook nog de verschillende SEO tools zoals bijvoorbeeld Ahrefs of Semrush nodig om de websites te filteren en te selecteren, en om ze daadwerkelijk te contacteren (hier zijn ook programma's voor maar kan ook gratis).
- Niet snel resultaat. Het kost altijd meerdere maanden voordat er überhaupt resultaat van de nieuwe guest posts te zien zal zijn. Het maakt hierbij niet uit of deze gastartikelen geplaatst zijn op websites met veel of weinig domeinautoriteit. Dit heeft ermee te maken dat een nieuw geplaatste guest post op zichzelf geen enkele autoriteit op paginaniveau heeft, het is in feite een lege huls. Naarmate het langer in de index staat wordt deze autoriteit beter. Het is echter beter om enkele interne of externe backlinks naar een guest post te maken als dat mogelijk is, dit versneld het proces aanzienlijk!
- Gaat tegen richtlijnen in. Guest posting op andere websites om zo de rankings van de eigen website positief te beïnvloeden gaat tegen de richtlijnen van de zoekmachines in. In theorie kan een website dus een Google penalty (straf) ontvangen als het gebruik van guest posts wordt ontdekt. De praktijk leert echter dat als guest posting op een goede manier wordt uitgevoerd, het extreem lastig voor de zoekmachines is om dit te ontdekken.
Hoe werkt guest posting voor linkbuilding?
Het proces van guest posting voor linkbuilding is niet zo heel ingewikkeld maar is wel erg tijdrovend. Hieronder staan de verschillende stappen die bij guest posting uitgevoerd worden.
- Websites zoeken
- Websites beoordelen
- Pitch voorbereiden
- Pitch verzenden
- Gastartikel schrijven
1. Websites zoeken
Uiteraard begint het proces van guest blogging met het zoeken van potentiële websites waar een guest post op geplaatst kan worden. Veel SEO-specialisten zeggen dat het belangrijk is dat deze websites relevant qua niche/branche zijn ten opzichte van de website waar ze via de guest posts naar zullen linken. Dit is echter niet waar, het is veel belangrijker dat de content van de gastartikels relevant is én dat het logisch is dat er een backlink wordt geplaatst. In principe kan elk gastartikel relevant worden gemaakt tussen de beide niches van de websites.
Sommige onderdelen van guest posting zijn niet handmatig uit te voeren, er zijn dus altijd één of meerdere SEO tools zoals Ahrefs, Semrush, Moz of Majestic voor nodig. Via deze SEO tools beoordeel je bijvoorbeeld de websites en bekijk je hoeveel organisch (en betaalde) zoekverkeer ze ontvangen, hoeveel en wat voor backlinks ze hebben en of er misschien nog andere opvallende dingen te zien zijn die belangrijk zijn om mee te nemen in de beoordeling. Hieronder staan enkele manieren om websites te vinden waar een guest post op geplaatst kan worden.
Zoeken via Google
De snelste en misschien wel makkelijkste manier om websites te vinden om gastartikelen op te plaatsen is om gewoon te zoeken via Google. In het Nederlands kun je de volgende zoekopdrachten in Google uitvoeren om zo Nederlandse websites te vinden.
In het Nederlands zullen er niet zoveel opties zijn van websites waar je een gastartikel op kunt plaatsen. Gelukkig maakt het bij SEO niks uit vanuit welk land of in welke taal een backlink komt. In het Engels kun je de volgende zoekopdrachten in Google uitvoeren om zo nog meer websites te vinden.
Let er wel op dat de zoekopdrachten tussen aanhalingstekens gedaan worden, zo worden er alleen websites getoond die exact deze woorden vermelden op hun website. Je kunt ook zoektermen toevoegen aan bovenstaande zoekopdrachten om zo de lijst wat specifieker te maken, de zoekterm zelf gaat dan niet tussen aanhalingstekens zoals je hieronder kunt zien.

Het zoeken via Google naar mogelijkheden om een guest post op te plaatsen is zeker de snelste manier maar niet de beste. Google houdt er niet van dat websites (tegen betaling) dit soort gastartikelen plaatsen, het is dus mogelijk dat dit soort gastartikels geen goede resultaten zullen opleveren.
Zoeken met software
Er is ook software verkrijgbaar die het proces van guest posting deels kan automatiseren. In het verleden heb ik met veel succes gebruik gemaakt van Link Assistant, dit is onderdeel van SEO Powersuite. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik deze software al een hele tijd niet meer heb gebruikt en weet dus niet 100% zeker of het nog werkt zoals het eerst deed. Link Assistant is overigens niet gratis en is alleen tegen betaling te gebruiken.
Vind andere gastbloggers
Het is goed mogelijk dat in jouw branche/niche er al andere gastbloggers (guest bloggers) actief zijn die gastartikels hebben geschreven op goede websites. Als dit het geval is kun je dezelfde soort zoekopdrachten in Google als hierboven gebruiken en er dan hun naam aan toevoegen. Deze zoekopdrachten kun je natuurlijk voor ieder persoon doen en in elke taal. Hieronder zie je een screenshot van zo'n zoekopdracht in Google voor SEO-expert Matt Diggity.

Als er goede potentiële websites tussen staan om een guest post op te plaatsen kun je deze aan de lijst toevoegen om te benaderen.
Vind backlinks van concurrentie
Een andere manier om goede domeinen te vinden om guest posts op te publiceren, is om simpelweg de linkprofielen van concurrerende websites via de verschillende SEO tools te bestuderen. Bekijk en filter alle backlinks van de concurrentie om te zien of daar goede mogelijkheden tussen staan om óók een gastartikel voor te schrijven.
Het is mogelijk dat sommige SEO tools niks kunnen vinden, dan kun je de volgende zoekopdracht in Google invoeren om zo potentieel goede websites te vinden om een guest post op te plaatsen:
link:domain.com "guest post"
Vervang domain.com met de domeinnamen van de concurrerende websites waarvan de guest posts gevonden moeten worden. Dit werkt voor iedere taal en iedere domeinextensie, dus kan ook in het Nederlands gedaan worden.
Veel influencers of bloggers delen de gastartikels die ze geschreven hebben op de verschillende sociale media netwerken. Dit is dus een goede manier om relatief simpel en snel potentieel goede websites te vinden om ook een guest post op te publiceren. Twitter heeft een goede zoekfunctie hiervoor en via deze zoekopdracht kun je een lijst met goede websites maken om te benaderen. Uiteraard is het ook mogelijk op de andere sociale media platformen en met vergelijkbare zoekopdrachten!
2. Websites beoordelen
Het beoordelen van de websites waar eventueel een guest post op geplaatst kan worden gebeurt gedeeltelijk al tijdens het zoeken naar deze websites (met of zonder SEO tools). Zodra er één of meerdere potentiële websites zijn gevonden om een gastartikel voor te schrijven is het zaak om deze websites verder te beoordelen op hun statistieken.
Een deel van het beoordelen van deze potentiële websites kun je zonder SEO tools doen. Kijk bijvoorbeeld naar de design van een website, hoeveel content ze plaatsen en wat de kwaliteit hiervan is. Het is ook handig om de websites te bekijken in de Wayback Machine, om zo te zien of er geen rare dingen mee aan de hand waren in het verleden. Er zijn bijvoorbeeld websites die speciaal zijn opgezet om gastartikels op te verkopen, vaak zijn dit geen goede websites en je kunt dat relatief gemakkelijk zien via de Wayback Machine.
3. Pitch voorbereiden
Een pitch is een korte bondige uitleg of introductie om iemand te overtuigen, in dit geval dus het plaatsen van een guest post. Het is verleidelijk om direct de gevonden websites te “pitchen” (contacteren) met het verzoek om een gastartikel te plaatsen, dit is niet verstandig! Het is beter om enkele voorbereidingen te treffen voordat deze webmasters benaderd worden. Hieronder staan wat tips om te gebruiken tijdens het maken van een pitch.
Brainstorm ideeën
Je kunt uiteraard niet voor elke website dezelfde soort gastartikels schrijven, daarom is het belangrijk om elke potentiële website voor een guest post individueel te bekijken. Dit geeft een idee van wat voor soort content de websites plaatsen. Dat maakt het makkelijker om enkele ideeën te brainstormen waarover de eventueel te plaatsen gastartikelen kunnen gaan. Hieronder staan wat manieren die kunnen helpen bij het brainstormen van onderwerpen voor guest posts.
Keyword Gap van Semrush

Wat ik persoonlijk altijd handig vind om te doen is om enkele websites te vinden die vergelijkbaar zijn met de website waarop je een gastartikel wilt plaatsen, maar die een stuk minder sterk zijn op SEO-gebied. Vervolgens plaats je al deze domeinen in de Keyword Gap tool van Semrush om zo onderwerpen te vinden die de website nog niet behandeld heeft. De resultaten hiervan laat je vervolgens zien tijdens het pitchen, dit vergroot de kans aanzienlijk dat de webmaster het onderwerp van een guest post zal accepteren.
Content Explorer van Ahrefs

Een andere manier om ideeën te vinden om te pitchen als onderwerp voor een guest post is via de Content Explorer tool van Ahrefs. Hier voer je dan één of meerdere gerelateerde onderwerpen in en dan vind de Content Explorer tool een hele lijst aan artikels die al online staan. Het handige is dat er allerlei filters gebruikt kunnen worden om zo de zoekopdrachten te verfijnen.
Zoeken met Google

De twee bovenstaande manieren om onderwerpen voor guest posts te vinden met de tools van Semrush en Ahrefs zijn niet gratis. Het is ook mogelijk om gewoon via een ouderwetse zoekopdracht in Google goede onderwerpen om te pitchen te vinden.
Als eerste bepaal je het onderwerp van de website waar een gastartikel op geplaatst wordt. Daarna voeg je het onderwerp van de website waarvoor het gastartikel geschreven hier aan toe. Zoals eerder al vermeldt kun je in principe iedere niche relevant maken met een andere niche, en dat is belangrijk bij guest posts.
Vind juiste contactpersoon
Nadat de juiste onderwerpen zijn gevonden om te pitchen is het natuurlijk ook belangrijk dat de juiste contactpersoon bereikt wordt. Uiteraard kijk je hiervoor eerst op de betreffende websites waarop een gastartikel geplaatst moet worden om de contactgegevens van de juiste persoon te vinden.
Je kunt dit handmatig doen maar het is veel sneller en beter om dit via een tool zoals bijvoorbeeld hunter.io te doen. Hunter.io zoekt het internet af naar alle e-mailadressen van het domein/website dat ingevoerd wordt, vervolgens kun je filters gebruiken om de juiste contactpersonen van de juiste afdelingen te vinden.

Hierboven zie je een screenshot van Hunter.io met een zoekopdracht naar alle e-mailadressen van bol.com. Hunter.io is gratis uit te proberen, maar bij intensief gebruik is er een abonnement nodig.
Voorbeeld van pitch
De volgende stap is het verzenden van de pitch, maar uiteraard moet je wel weten wat er verzonden moet worden en waar je op moet letten. Ik heb een voorbeeld gemaakt van een pitch die je kunt gebruiken en die een goed slagingspercentage voor het plaatsen van guest posts op andere websites heeft. Hieronder staat een voorbeeld van een e-mail om te gebruiken bij het pitchen van een guest posts.
Hallo [Voornaam],
[Kleine gepersonaliseerde boodschap over website of contactpersoon. Dit kan van alles zijn, en is bedoeld als opening om het ijs een beetje te breken.]
Deze e-mail schrijf ik omdat ik wil vragen of het mogelijk is om een gastartikel (guest post) op jullie website [Naam van website] tegen betaling te plaatsen?
Op basis van de artikels die op jullie website te vinden zijn heb ik een kleine selectie gemaakt met een aantal interessante onderwerpen om te gebruiken voor de te schrijven guest post.
[Titel idee #1][Kleine beschrijving van het onderwerp]
[Titel idee #2][Kleine beschrijving van het onderwerp]
[Titel idee #3][Kleine beschrijving van het onderwerp]
[Als je al meerdere guest posts hebt geschreven voor andere websites kun je deze eventueel hier vermelden met een kleine beschrijving]
Zijn deze onderwerpen voor een guest post interessant voor jullie website? En zo ja, wat zijn de voorwaarden waaronder ik een gastartikel mag plaatsen op jullie website?
Met vriendelijke groet,
[Jouw naam]
Let er wel op dat het tegenwoordig eigenlijk altijd geld kost om een gastartikel te plaatsen, bij de ene website iets meer dan de ander natuurlijk. Maar het heeft geen zin om te vragen of het gratis kan, dat was tot een aantal jaar nog wel mogelijk maar nu kun je dat simpelweg vergeten!
Probeer trouwens altijd de voornaam van een contactpersoon te vinden en te gebruiken. Mensen houden ervan om hun eigen naam te lezen/horen en geeft een gevoel van vertrouwdheid.
Ook zie je dat ik nog niet de website heb vermeldt van waaruit de guest post via een dofollow backlink naartoe wordt verwezen, dit kun je in een later stadium doen. Het belangrijkste is nu om het gesprek op gang te krijgen, de details kun je later behandelen.
4. Pitch verzenden
Als de juiste onderwerpen en contactpersonen gevonden zijn is het tijd om de pitch voor de te plaatsen guest posts te verzenden. Het beste is om dit te doen via een een professioneel e-mailadres en niet via een gratis dienst zoals Hotmail of Gmail. Het staat veel professioneler als de e-mails worden verzonden via een zakelijk e-mailadres. Voorbeeld: ik krijg dagelijks verzoeken om een guest post op een van mijn websites te plaatsen die afkomstig zijn van gratis e-mailadressen, die gaan ongelezen linea recta de prullenbak in omdat het 9 van de 10 keer spam is!
Als je geen website hebt kun je nog steeds een domeinnaam alleen voor dit doeleinde registeren, dat kost hooguit €10,- tot €20,- per jaar maar zal de slagingspercentage aanzienlijk verhogen. Het is ook redelijk makkelijk om een custom domain op te zetten via Gmail, dan kun je gewoon de interface van Gmail gebruiken maar toch een professioneel e-mailadres hebben. Hier is echter wel hosting voor nodig, maar dat is ook niet heel duur, hooguit €10,- per jaar.
Het is goed mogelijk dat er geen reactie komt op de e-mail als er een pitch verzonden is. Na een week kun je dan een follow-up sturen om zo de kansen op het plaatsen van een guest post te verhogen op de betreffende website. Om dit proces te automatiseren kun je bijvoorbeeld een tool zoals MixMax gebruiken, maar er meerdere tools die dit kunnen.
5. Gastartikel schrijven
Als er met succes contact overeenstemming is bereikt met een website om een gastartikel op te plaatsen over een bepaald onderwerp is dat natuurlijk nog niet alles wat er gedaan moet worden. Het is nu tijd om de guest post met dofollow backlink naar jouw website te schrijven. Als het schrijven van het gastartikel iets is wat je zelf kunt is dat mooi meegenomen, anders is het slimmer om het misschien uit te besteden aan schrijver met ervaring. Hieronder staan enkele tips voor het schrijven van een goed gastartikel.
- Gebruik korte zinnen van zo'n 10 à 15 woorden.
- Gebruik korte paragrafen van zo'n 2 à 3 zinnen.
- Gebruik (sub)titels.
- Gebruik bullet points en/of lijstjes.
- Voeg enkele afbeeldingen toe die geen copyright bevatten.
Als een guest post via bovenstaande regels wordt geschreven helpt het de lezers, maar zeker ook de Google bot, beter om een artikel te lezen en begrijpen. Zorg ervoor dat het gastartikel van goede kwaliteit is en kijk het altijd een aantal keer na voordat de content naar de webmaster wordt verzonden om te publiceren. Achteraf is het vaak lastig om nog aanpassingen aan te brengen, zorg dus dat het in één keer goed geschreven en geformatteerd is!
Is guest posting effectief voor linkbuilding?
Ja, guest posting is effectief voor de linkbuilding van een website. Het is hierbij wel belangrijk om te vermelden dat niet iedere guest post die via guest blogging vervaardigd kan worden van dezelfde kwaliteit is. De effectiviteit van guest posting hangt af van de domeinautoriteit van de websites waarop een guest post geplaatst wordt.
Het is ook belangrijk dat de content van een guest post waarin een backlink (en ankertekst) wordt geplaatst relevant is ten opzichte van de website waarnaar het toe verwijst. Om de volledige potentie van een guest post te benutten is het daarnaast verstandig om ook interne en/of externe links hiernaar te maken. Het maken van deze interne of externe backlinks zorgt ervoor dat er veel meer link juice wordt doorgestuurd vanuit een guest post naar de website waarnaar het doorverwijst via een dofollow backlink!
Is guest posting toegestaan?
Nee, guest posting is niet toegestaan. Guest blogging valt onder grey hat SEO maar is uiteraard niet verboden bij wet, maar gaat wel in tegen de richtlijnen van Google (en andere zoekmachines). In deze richtlijnen staat dat er op geen enkele manier invloed uitgeoefend mag worden op het maken van nieuwe backlinks naar een website toe, dit is bij het plaatsen van guest posts uiteraard wel het geval.
Is guest posting toekomstbestendig?
Ja, guest posting is toekomstbestendig. Kanttekening hier is wel dat dit ervan af hangt in hoeverre backlinks een belangrijke ranking factor zal blijven. Maar zolang backlinks één van de beste manieren is om een website hoger in Google te krijgen, zal guest posting ook zeer effectief zijn!
Het is algemeen bekend dat Google op den duur backlinks minder belangrijk wil maken om websites te ranken. Dit is echter nog lang niet het geval en persoonlijk denk ik dat dat ook nooit gaat gebeuren. Het is te veel verankert in de manier waarop Google werkt. Ter geruststelling, in 2014 zei Matt Cutts van Google als iets vergelijkbaars en tot op heden zijn backlinks nog de grootste ranking factor van websites.
Kost guest blogging geld?
Ja, guest blogging kost geld. Sommige SEO-specialisten zeggen wel dat het plaatsen van gastartikels gratis kan. Ze hebben daarin niet per se ongelijk maar ze vergeten er dan gemakshalve wel bij te vermelden dat dat NIET de guest posts zijn die een website betere rankings in de zoekresultaten zullen bezorgen.
De guest posts die via guest blogging vervaardigd kunnen worden én die WEL zullen zorgen voor meer organische bezoekers vanuit Google zullen altijd (veel) geld kosten. Naast dat het gastartikel zelf ook geld kost (tenzij je het zelf schrijft) kost het ook altijd een bepaald bedrag om het gastartikel te publiceren.
Wat kost een guest post?
De prijs van een guest post is sterk afhankelijk van de statistieken en niche van de website waarop het gastartikel geplaatst zal worden. Het kopen van guest posts op websites met statistieken die niet zo heel goed zijn kunnen ook zomaar nog €100,- per stuk kosten. Gastartikels op websites met goede statistieken zoals bijvoorbeeld regionale of landelijke kranten gaan zomaar richting de €500,- tot €1000,- per stuk. En dan zit daarboven nog een segment waar de prijzen nog veel hoger zijn (vele duizenden euro's per stuk), dit zijn bijvoorbeeld wereldwijd bekende websites zoals MSN, Forbes of Entrepreneur.
Is het mogelijk om het plaatsen van guest posts uit te besteden?
Ja, het is mogelijk om het plaatsen van guest posts uit te besteden. Net zoals dat bijna alle linkbuilding uitbesteedt kan worden, is dit bij guest posting niet anders. Het kan daarom slim zijn om guest blogging voor jouw website aan een SEO-expert over laten en uit te besteden om zo hoger in de zoekresultaten van Google te komen!
Guest posting is zeker voor iemand die net begint met SEO niet iets wat gemakkelijk of snel is om te leren. Het uitkiezen van de juiste websites met goede statistieken vergt ervaring, daarnaast kost het ook nog eens tijd om de juiste connecties te maken om überhaupt de gastartikelen via guest posting te kunnen plaatsen.
Er zijn tegenwoordig heel veel guest blogging diensten te vinden, en ze bieden zeker niet allemaal guest posts van goede kwaliteit aan! Je hebt een betrouwbaar persoon nodig als je er zeker van wilt zijn dat er goede gastartikels naar jouw website gemaakt zullen worden die wél zorgen voor resultaat. Linkbuilding kopen kan dan een interessante optie zijn.
Hoe kan ik guest blogging zelf doen?
Ik moedig het alleen maar aan als iemand zelf de guest posting naar zijn of haar website wilt doen. Hou wel rekening mee dat het zeker als beginneling veel tijd (en waarschijnlijk ook frustratie) kost om goed onder de knie te krijgen. Daarnaast kost het ook geld omdat er bepaalde SEO-tools (Ahrefs, Semrush) nodig zijn om websites te filteren en selecteren.
Ik heb op de planning staan om een uitgebreid artikel te schrijven op deze website waarin ik het proces van guest posting van begin tot eind uitleg. Tot die tijd kun je een kijkje nemen op de blog van Ahrefs en de blog van Semrush, hier vind je redelijk veel goede artikels over guest blogging. Houdt er wel rekening mee dat deze content er vaak op gericht is om hun eigen tools te promoten!