Guest Posts Kopen: Selecteer met Strategie

Geüpdatet op 1 maart 2024 door

Waar moet je op letten als je guest posts wilt kopen? In dit artikel lees je alles over het aanschaffen van gastartikels voor linkbuilding bij SEO!

Backlinks verkregen uit hoogwaardige gastartikelen zijn uiterst effectief voor het verbeteren van de zoekmachineposities van een website.

Daarom is het niet verrassend dat de aankoop van guest posts een populaire methode is voor linkbuilding.

Gezien de effectiviteit van gastartikelen voor linkbuilding, is er tegenwoordig een breed aanbod van dergelijke diensten beschikbaar.

Desondanks is het cruciaal te zorgen dat de gekochte gastartikelen geplaatst worden op websites die zowel een hoge domeinautoriteit als relevantie bezitten.

Voordelige en irrelevante guest posts op websites van lage kwaliteit dienen te allen tijde vermeden te worden, omdat ze een negatieve impact op de zoekmachineposities van een website kunnen hebben.

Dit artikel biedt alle informatie die je nodig hebt over het aanschaffen van guest posts, voor het geval je overweegt dit te doen.

Definitie van een guest post

Een guest post is een gastartikel dat (meestal tegen betaling) wordt geplaatst op een website van een ander persoon of bedrijf.

Een guest post heeft vaak één of meerdere dofollow backlinks in het artikel staan die verwijzen naar de website waarvoor het gastartikel is bedoeld.

Guest posts vs. niche edits

Guest posts zijn niet hetzelfde als niche edits.

Guest posts zijn volledig nieuwe gastartikels die tegen betaling op websites worden geplaatst.

Niche edits worden tegen betaling geplaatst in bestaande artikels op websites, deze zijn al geïndexeerd in de zoekresultaten van Google.

Effectiviteit

Ja, guest posts zijn effectief voor de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een website.

Goede guest posts zorgen voor meer en vooral betere rankings van een website in de zoekmachines.

Daarnaast zorgen gastartikels ervoor dat een website meer domeinautoriteit en niche relevantie krijgt, dit helpt om sneller en beter voor andere zoektermen in de zoekresultaten van de zoekmachines te ranken!

Legaliteit

Nee, gastartikels zijn niet toegestaan volgens de richtlijnen van Google.

Alle backlinks waar een webmaster invloed op uitoefent om te krijgen zijn niet toegestaan.

Wel zijn guest posts een grijs gebied als het op SEO aankomt, daarom vallen guest post ook onder grey hat SEO.

Mogelijkheden voor het kopen van guest posts

Het is mogelijk om guest posts te kopen.

Er zijn tegenwoordig heel wat guest post diensten waarbij gastartikelen aangeschaft kunnen worden.

Vaak bieden die aanbieders guest post pakketten aan tegen een vast bedrag.

Helaas biedt niet iedere aanbieder gastartikels van goede kwaliteit aan, vaak betekent hier dan ook goedkoop is duurkoop!

Er zijn tegenwoordig ook meerdere platformen (websites) waarbij men zelf de websites uit kan kiezen waarop een gastartikel geplaatst kan worden.

Voordelen

In onderstaande lijst staan 3 voordelen van het aanschaffen van gastartikelen.

 • Kost weinig tijd. Het beste is uiteraard om zelf via de linkbuildingstrategie guest posting gastartikels aan te schaffen. Guest blogging is een erg tijdrovend proces en het is dus een stuk sneller om iemand in te huren die gastartikelen voor jou plaatst op andere websites.
 • Redelijk effectief. Goede guest posts afkomstig van websites met veel domeinautoriteit en relevantie zijn redelijk effectief voor de SEO van een website.
 • Redelijk veilig. Hoewel guest posts onder grey hat SEO vallen zijn ze toch redelijk veilig voor een website zonder dat ze een Google Penalty (straf) kunnen verwachten. Het is voor Google (en andere zoekmachines) erg moeilijk om het gebruik van gastartikels voor SEO-doeleinden van een website te ontdekken.

Nadelen

In onderstaande lijst staan 4 nadelen van het aanschaffen van gastartikelen.

 • Vrij duur. Het plaatsen van goede guest posts op websites van anderen is vrij duur. De gastartikelen die zullen zorgen voor betere rankings van een website kosten redelijk veel geld. Het is mogelijk om gratis guest posts te plaatsen, maar deze zijn van slechte kwaliteit en zijn niet goed genoeg voor een website om te krijgen.
 • Veel slechte aanbieders. Gastposts zijn redelijk effectief en hebben daarnaast ook een goede winstmarge voor de aanbieders hiervan. Deze combinatie samen zorgt ervoor dat er ook heel veel slechte aanbieders van gastartikelen zijn die snel geld willen verdienen. Ze leveren gastartikels op websites waarvan je nooit een backlink wilt krijgen, deze kunnen zelfs de rankings van websites negatief beïnvloeden.
 • Niet toegestaan. Guest posting en dus ook guest posts zijn een vorm van grijze hoeden zoekmachineoptimalisatie. Het kopen van guest posts is eigenlijk niet toegestaan volgens de richtlijnen van Google. In theorie is het dus mogelijk dat bij ontdekking van het gebruik van gastartikels een website een Google penalty krijgt, dit komt in de praktijk gelukkig niet vaak voor.
 • Vaak niet genoeg. Een gastpost is meestal op zichzelf niet goed genoeg om de SEO van een website te verbeteren. Dit komt omdat het (nog) geen autoriteit op paginaniveau heeft en geen interne en/of externe backlinks ernaartoe linken. Het is dus vaak niet voldoende om een website met alleen maar guest posts hoger in Google te ranken. Guest posts zijn wel extreem effectief als ze op een bepaalde manier in combinatie met de beste linkbuildingstrategieën voor een website worden gebruikt!

Aandachtspunten bij de aanschaf van gastartikelen

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je gastartikelen wil aanschaffen.

In onderstaande lijst staan 2 tips om op te letten bij het aanschaffen van guest posts.

 • Kwaliteit voor kwantiteit. Het kan verleidelijk zijn om goedkope gastartikels aan te schaffen bij een aanbieder. Echter, deze goedkope guest posts zijn nagenoeg altijd NIET de backlinks die je naar een website wilt sturen. Het zijn vaak gastartikels die geplaatst worden op schimmige websites met slechte statistieken die alleen maar opgezet zijn om guest posts vanaf te verkopen, het zijn geen echte websites. Het aanschaffen van goede guest posts van goede kwaliteit is altijd vrij duur, daar is weinig aan te veranderen. Koop dus nooit goedkope guest posts om geld te besparen, dit loopt altijd slecht af en kost uiteindelijk alleen maar geld!
 • Taal van website maakt niet uit. Het maakt bij backlinks (en het ranken van websites) niets uit of ze afkomstig zijn vanaf websites die in dezelfde taal zijn als de websites waarnaar ze verwijzen. Vaak zijn gastartikels op Nederlandse websites vrij duur om aan te schaffen. Door gastartikels te kopen die afkomstig zijn vanaf websites met een andere taal en uit een ander land is het mogelijk om veel geld te besparen. De SEO-waarde van backlinks uit andere landen is precies hetzelfde als Nederlandse of Belgische backlinks.

Overwegingen

Of het verstandig is om guest posts te kopen voor een website moet een ieder voor zichzelf bepalen.

Het beste is uiteraard om zelf via guest blogging gastartikels op ander websites te plaatsen, zo heb je de kwaliteit zelf in handen.

Guest posting is natuurlijk wel een tijdrovend proces en vergt ook de nodige ervaring.

Daarom is het uitbesteden van linkbuilding naar een website zeker niet onverstandig, mits ze afkomstig zijn van websites van goede kwaliteit!

Aanbieders van guest posts

Guest posts zijn tegenwoordig bij veel aanbieders en op meerdere platformen te koop.

De kwaliteit van de gastartikels die gekocht kunnen worden via veel van deze aanbieders en platformen is echter vaak niet goed.

Daarnaast vergt het ook de nodige ervaring op het gebied van zoekmachineoptimalisatie om te bepalen wat een goede website is om een gastartikel op te plaatsen.

Tevens is het ook een tijdrovend proces waar de meeste mensen geen tijd voor hebben, of gewoon geen zin in hebben.

Omdat het kopen van backlinks niet is toegestaan volgens de richtlijnen van Google kan en wil ik niet in het openbaar specifieke aanbieders aanbevelen.

Je kunt contact met mij opnemen en dan zal ik je een aantal opties geven om kwalitatief goede gastartikelen bij aan te schaffen.

Kosten van het uitbesteden van guest posts

Er is niet één specifieke prijs te noemen die een guest post kost als je dit uitbesteedt aan een linkbuildingexpert.

De prijs van een gastartikel is gebaseerd op meerdere factoren.

Hieronder staan 5 factoren waar de prijs van een guest post op gebaseerd is.

 • Sterkte van website. Een heel groot deel van de prijs van een guest post wordt bepaald aan de hand van de domeinautoriteit die een website heeft. Hoe hoger de domeinautoriteit (door goede backlinks vanaf andere websites), hoe hoger de prijs van een gastartikel zal zijn.
 • Kwaliteit van website. De kwaliteit van een website is ook bepalend voor de prijs van een website. Als een gastartikel op een gerenommeerde website met veel bezoekers wordt geplaatst kost dat over het algemeen veel meer geld dan wanneer het op een hobbywebsite met weinig bezoekers wordt gepubliceerd.
 • Niche van website. De niche/branche van een website waarop een gastartikel geplaatst kan worden is soms ook bepalend voor de prijs hiervan. Er zijn bepaalde niches waarin veel geld wordt verdiend, hierdoor zullen gastartikels op websites in deze niches vaak ook een stuk duurder zijn dan wanneer ze geplaatst worden op websites met vergelijkbare statistieken in een andere niche.
 • Kwaliteit van content. Niet elk artikel dat geschreven wordt is van dezelfde kwaliteit, dit is bij gastartikels niet anders. Een goed onderzocht artikel van vele duizenden woorden groot is veel duurder een artikel met weinig woorden en dat puur alleen voor de backlink geschreven is.
 • Commissie van verkoper. Uiteraard wil degene waaraan het plaatsten van guest posts via guest blogging uitbesteedt wordt ook geld eraan verdienen. Meestal is de commissie van een verkoper zo'n 10-50% van de totale prijs die betaald wordt per geplaatste guest post.

Zoals eerder al vermeldt zijn goede guest posts vrij duur om te plaatsen, ze zullen dus nog duurder zijn als je iemand inhuurt om dit voor jou te doen.

Gastartikels op normale websites zonder hele goede statistieken kosten al gauw zo'n €100,- per stuk.

Gastartikels die worden geplaatst op websites van bijvoorbeeld regionale of landelijke kranten kunnen zo €500,- tot wel €1000,- per stuk kosten.

En daarboven zit nog een heel segment van websites waar vele duizenden euro's per gastartikel betaald moet worden.

En bovengenoemde prijzen zijn dan nog exclusief de commissie van de verkoper en exclusief de prijs van content van een gastartikel.

Aanschafproces

Interface van platform voor guest posts
Platform waar guest posts aangeschaft kunnen worden

Het proces van het kopen van guest posts is meestal niet zo heel ingewikkeld, maar er zijn wel meerdere manieren waarop het gedaan kan worden.

In onderstaande lijst staat in 4 stappen hoe het aanschaffen van guest posts vaak in zijn werk gaat.

 1. Aanbieder vinden. Het vinden van een aanbieder van guest posts is uiteraard de eerste stap. Dit kan bijvoorbeeld via een linkbuildingbureau, maar er zijn ook speciale platforms waarop gastartikels gekocht kunnen worden.
  • Websites selecteren. Deze stap is vaak alleen mogelijk als guest posts worden gekocht bij platforms waar je zelf de websites kunt selecteren om een gastartikel op te plaatsen.
  • Outreach wordt gedaan. Outreach is het proces van het vinden en contacteren van webmasters met het verzoek tot plaatsing van een gastartikel. Je kunt een SEO expert inhuren hiervoor, maar het is dan vaak niet mogelijk om zelf de websites te selecteren om guest posts op te plaatsen. De outreach wordt (of is al eerder) dan gedaan voor jou, vaak kun je wel een selectie maken op bepaalde voorwaarden zoals Domain Rating (DR) en de niche etc.
 2. Betaling. Zodra er een aanbieder is gevonden of websites zijn geselecteerd op een platform waar gastartikels gekocht kunnen worden wordt de betaling gedaan. Soms kan de betaling ook achteraf na levering van de gastartikels, maar dit komt niet heel vaak voor.
 3. Gastartikels worden geschreven. Na betaling worden de gastartikels geschreven. Deze artikels zijn relevant ten opzichte van beide websites en bevatten (meestal) één of meerdere dofollow backlinks naar de website(s) waarvoor het gastartikel is bedoeld. Het is mogelijk dat alle backlinks nofollow zijn, maar dit wordt wel altijd vooraf aangegeven, deze guest posts hebben dan een ander doel.
 4. Gastartikels worden gepubliceerd. Als de gastartikels geschreven zijn, worden de guest posts gepubliceerd. Soms kan het publiceren van een guest post enkele weken duren, dit omdat ze dan in een schema worden geplaatst om later live te gaan.

Kwaliteit

De kwaliteit van de guest posts hangt volledig af van de aanbieder en/of het platform dat is gebruikt om ze te kopen.

De kwaliteit van een gastartikel hang verder ook af van de prijs die betaald wordt, over het algemeen zijn duurdere guest posts van een hogere kwaliteit dan de goedkopere.

Maar de prijs is niet altijd een goede richtlijn als het om de kwaliteit gaat, er zijn namelijk helaas ook veel slechte aanbieders van guest posts die teveel geld vragen voor hetgeen wat ze leveren.

Doe dus altijd eerst goed onderzoek naar de aanbieders en/of platformen van guest posts als je van plan bent deze aan te schaffen!

Keuzevrijheid in ankertekst

Meestal kan de ankertekst (anchor text) van de backlink in een guest post zelf gekozen worden.

Het is wel belangrijk om dit van tevoren aan te geven, achteraf is het vaak ook nog wel mogelijk maar dan wel tegen extra betaling!

Zelf raad ik aan om in gastartikelen altijd “branding” ankerteksten te gebruiken, dit zijn ankerteksten gebaseerd op de naam van de website of het merk.

Dit soort ankerteksten zijn het veiligst om te gebruiken, ook voor eventuele Google (Core) updates in de toekomst.

Voorbeeld

Een gastartikel artikel ziet eruit als ieder ander artikel dat op een website te vinden is.

Soms plaatsen websites waarop de gastartikels gepubliceerd worden ze in een speciale categorie (bijvoorbeeld partner of sponsor), of ze taggen de gastartikels met vergelijkbare tags.

Idealiter probeer je dit te vermijden omdat het voor Google zo heel makkelijk is de betaalde gastartikels te vinden (mochten ze dit willen).

Het probleem is echter dat je vaak niet zo heel veel tegen het taggen van de gastartikels kunt doen.

Op dit moment heeft dat ook nog geen effect op de effectiviteit van een guest post voor SEO-doeleinden, maar dat kan in de toekomst anders zijn natuurlijk.

Permanentie

De gekochte gastartikelen blijven altijd online staan zolang een website bestaat.

Het is soms mogelijk dat een guest post maar voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld 12 maanden) live is, maar dat wordt dan wel altijd aangegeven.

Gevolgen van verwijdering

Als een guest post om wat voor reden dan ook toch wordt verwijderd wordt eerst geprobeerd om het op dezelfde website weer online te krijgen.

Als dit niet mogelijk is wordt er in overleg met de koper een nieuw vergelijkbaar gastartikel op een andere website met vergelijkbare statistieken gepubliceerd.

Als dit niet kan of niet werkt, wordt het aankoopbedrag van een gastartikel deels of volledig terugbetaald.

Het is hier overigens wel goed om te vermelden dat voor al het bovenstaande vaak een bepaalde termijn geldt, meestal is dit 6 of 12 maanden.

De gastartikelen worden namelijk geplaatst op websites van andere personen of bedrijven waar geen controle over is, levenslange garantie dat een gastartikel online blijft staan is onmogelijk!

Detectie via SEO tools

Guest posts zijn te vinden met SEO tools.

Gastartikelen worden niet geblokkeerd voor SEO tools, het zijn in principe gewoon normale artikels zoals die te vinden zijn op iedere website.

Overzichtsrapport

Er wordt een overzichtsrapport van de gekochte gastartikels geleverd.

Waar bij PBN backlinks nooit een volledig overzichtsrapport (links zijn weggelaten of geblurd) wordt geleverd na plaatsing, is dit bij guest posts wel het geval!

Guest post links vs. PBN links

Guest post links worden altijd geplaatst in artikels op echte websites van andere personen of bedrijven.

PBN links worden altijd geplaatst in artikels op websites die onderdeel zijn van een Private Blog Network, vaak eigendom is van dezelfde eigenaar.

Gastartikels worden in tegenstelling tot artikels met een PBN link bijna nooit geplaatst op de startpagina van een website, dit is de sterkste pagina van een website.

PBN websites zijn aangekocht op basis van hun statistieken via online domeinnaamveilingen en/of opnieuw geregistreerde domeinen.

De domeinen in een PBN netwerk hadden voorheen al een actieve website en zodoende hebben ze al veel goede backlinks met een SEO-waarde.

Het kopen van PBN backlinks is een stuk risicovoller voor een website dan wanneer er gastartikels aangeschaft worden.

Echter de resultaten die men behaalt met PBN links zijn vaak ook een stuk beter dan wanneer er alleen guest posts aangeschaft worden voor een website!

Tijdlijn voor resultaten van gekochte guest posts

Het resultaat van met geld aangeschafte guest posts is meestal na meerdere weken tot een paar maanden te zien.

Het moet dan wel gaan om guest post van een goede kwaliteit die gepubliceerd zijn op websites met goede statistieken.

Het is soms zelfs mogelijk dat het effect pas na meerdere maanden te zien zal zijn, dit hangt volledig van Google af.

Het is tevens ook mogelijk dat de rankings van een website tijdelijk slechter worden, om vervolgens na een bepaalde periode hoger te eindigen in de Google zoekresultaten.