Interne links zijn hyperlinks die verwijzen naar andere webpagina's op dezelfde website. Het is een manier om gebruikers én zoekmachines te helpen bij het navigeren naar de verschillende webpagina's en secties van een website.
Inhoudsopgave
Waarom zijn interne links belangrijk?
Interne links zijn belangrijk omdat ze worden gebruikt om beter op een website te navigeren en de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Door middel van interne links kunnen bezoekers én zoekmachines snel en gemakkelijk informatie vinden over gerelateerde content.
Wat is het verschil tussen een link en backlink?
Met een link wordt meestal een interne hyperlink bedoeld. Met een backlink wordt veelal een externe hyperlink bedoeld. Echter, deze twee termen zijn zeer verwarrend en worden daarom dan ook vaak door elkaar heen gebruikt. Zo spreekt men soms van interne backlinks (internal backlinks), terwijl de juiste benaming hiervoor eigenlijk interne links moet zijn.
Wat is het verschil tussen een interne link en een externe link?
Een interne link (internal link) is een hyperlink dat altijd verwijst naar een bron op dezelfde website. Een externe link (external link) is een hyperlink dat altijd verwijst naar een bron op een andere website.
Hoe kun je het verschil zien tussen een interne en externe link?
Het verschil tussen een interne en externe link is niet in één oogopslag te zien. Hieronder staan enkele manieren om te zien of een hyperlink extern of intern is.
- Via computermuis. Op een desktop computer kun je met de computermuis over een hyperlink heen scrollen zonder te klikken. Dan zal afhankelijk van de browser links- of rechtsonder de volledige URL waar de hyperlink naar verwijst te zien zijn. Door de locatie te vergelijken met de huidige website kun je zien of het om een interne of externe link gaat.
- Door te drukken. Op een tablet, mobiele telefoon of vergelijkbaar apparaat kun je met je vinger op de hyperlink drukken en deze kort ingedrukt houden om de locatie hiervan te zien. Vergelijk dit met de locatie van de website om te checken of het een interne of externe link betreft.
- Via websites. Er bestaan meerdere websites zoals bijvoorbeeld Small SEO Tools waarmee snel en gemakkelijk te zien is of een link intern of extern is. Daarnaast geven dit soort websites vaak nog wat extra informatie over de links zoals hun rel-attributen en ankertekst.
- Via browser extensies. Er zijn ook bepaalde browser extensies zoals bijvoorbeeld SEOquake die je kunt installeren via Google Chrome, Firefox of andere bekende browsers. Deze extensies geven een heleboel extra informatie over een pagina of website, waaronder het aantal interne en externe backlinks.
- Via SEO tools. Via de (betaalde) SEO tools zoals bijvoorbeeld Ahrefs, Semrush of Majestic SEO kun je snel een gemakkelijk alle interne links en externe backlinks van een webpagina en/of website zien. Deze SEO tools hebben vaak ook een gratis versie, maar die geven een stuk minder data dan de betaalde versies hiervan.
Wat is een hyperlink?
Een hyperlink is een element op een website dat interactief is, het kan aangeklikt of aangeraakt worden. Hyperlinks zijn bedoeld om bezoekers, maar ook zoekmachines, op een website én het internet te laten navigeren. Een hyperlink kan zowel een interne link als een externe backlink zijn, het kan ook meerdere rel-attributen bevatten.
Hoeveel soorten interne links bestaan er?
Op dit moment zijn er 3 soorten interne links. Hieronder staan de verschillende soorten interne links.
- Contextueel (contextual). Interne contextuele links zijn de hyperlinks die vanuit het artikelgedeelte van een webpagina worden geplaatst via een ankertekst.
- Navigerend (navigational). Interne navigerende links zijn de hyperlinks die vanuit een menu, zijbalk en voettekst van een website worden geplaatst.
- Afbeelding (image). Interne afbeelding links zijn hyperlinks die worden meegegeven aan een afbeelding. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de alt text (beschrijving van het plaatje) dan de ankertekst van de interne link is.
De locatie waarnaar de bovenstaande soorten hyperlinks verwijzen, bepaald of een link intern of extern zal zijn. Verwijzen ze naar locaties op dezelfde website, dan zijn ze intern. Verwijzen ze naar locaties op een andere website, dan zijn het externe links.
Zijn de rel-attributen voor interne en externe links hetzelfde?
Ja, de rel-attributen voor interne links en externe links zijn hetzelfde, met uitzondering van het rel-external attribuut. Dit betekent overigens niet dat het verstandig is voor de zoekmachineoptimalisatie van websites om interne links zomaar bepaalde relaties mee te geven.
Moet een interne link nofollow of dofollow zijn?
Een interne link moet bij zoekmachineoptimalisatie altijd dofollow zijn. Sommige webmasters geven een nofollow-attribuut mee aan interne links naar pagina's die niet in de index van de zoekmachines mogen of kunnen verschijnen, dit is niet aan te raden!
Dat een pagina niet geïndexeerd mag of kan worden betekent niet dat het geen link juice (link equity), topische relevantie en autoriteit door kan geven aan ander webpagina's op dezelfde website. Met een nofollow-attribuut laat je aan een zoekmachine weten dat de pagina niet belangrijk genoeg is om te volgen. Terwijl deze pagina's soms wel belangrijk voor Google zijn om een beter beeld van een website te krijgen.
Wat is het voordeel van interne links voor SEO?
Hieronder staan de belangrijkste voordelen van het gebruik van interne links voor SEO.
- Helpt zoekmachines website begrijpen. Via interne links maken zoekmachines connecties tussen de verschillende webpagina's op een website. In andere woorden; de zoekmachines begrijpen een website beter als de structuur ervan via interne links op een correcte manier is opgezet. Dit zorgt er dan ook vaak automatisch voor dat een website hoger in Google komt.
- Helpt nieuwe artikels te indexeren. Door relevante interne links vanuit andere artikels op een website naar nieuw gepubliceerde artikels te maken zullen deze een stuk sneller in de index van Google en andere zoekmachines worden opgenomen.
- Stuurt link juice. Door interne links goed te gebruiken wordt automatisch ook link juice doorgegeven. Hierdoor zullen alle webpagina's op een website profiteren van backlinks de al naar een artikel verwijzen of dat later nog gaan doen.
- Vergroot topical authority. Topical authority houdt in dat alle informatie over een bepaald onderwerp in meerdere artikels op een goede manier gegeven wordt. Met interne links maak je connecties tussen deze artikels. Dit heeft als resultaat dat Google en de andere zoekmachines deze website als dé autoriteit gaan zien voor dit bepaalde onderwerp.
- Betere gebruikerservaring (UX). Via interne links kunnen bezoekers gemakkelijker meer informatie vinden over relevante onderwerpen op dezelfde website als ze daar behoefte aan hebben. Dit zorgt ervoor dat de bezoekers langer op de website blijven en verhoogt de kans dat ze eventueel geld gaan opleveren op welke manier dan ook.
Zijn interne links belangrijker dan externe backlinks?
Ja, interne links zijn belangrijker dan externe backlinks voor de SEO van een website. Met alleen interne links, is het mogelijk om zonder één enkele externe backlink te ranken in de zoekmachines. Dat is iets wat Koray Tuğberk GÜBÜR laat zien via het door hem bekend geworden Holistic SEO.
Echter, zonder het gebruik van interne links is het vaak een heel stuk lastiger om een website goed te laten ranken in de zoekmachines. Zoekmachines zullen het lastig vinden om te begrijpen waar een website precies over gaat. Je kunt een website wel degelijk ook ranken zonder interne links, maar dat is niet gemakkelijk.
Hoe maak je een interne hyperlink?
Een interne hyperlink maak je op precies dezelfde manier als een externe hyperlink. Je kunt een interne hyperlink vaak op meerdere manieren gemakkelijk via de CMS toevoegen in een artikel of op een website. Daarnaast kun je een interne link zelf ook toevoegen via HTML code. Hieronder staat een voorbeeld van hoe een interne link er in HTML code uit kan zien.
<a href="https://voorbeelddomein.nl/pagina-op-zelfde-website">dit is een interne hyperlink</a>
Hoeveel interne links is te veel?
Op de vraag hoeveel interne links te veel is, is geen specifiek antwoord te geven. Het is wel verstandig om het gebruik van interne links te limiteren. Te veel interne links haalt namelijk de SEO-waarde ervan omlaag en zorgt ervoor dat Google moeite krijgt met het bepalen van de structuur van een website. Probeer dus om alleen naar de meest relevante en belangrijkste webpagina's binnen een website te linken via interne links.
Wat is een goede ankertekst voor een interne link?
Een goede ankertekst (anchor text) voor een interne link beschrijft op een korte en duidelijke manier waar het naar doorverwijst. Hieronder staan enkele tips voor het maken van goede ankerteksten voor interne links.
- Niet te lang. Een goede ankertekst is altijd kort en bondig. Via een korte ankertekst is het makkelijker voor zowel bezoekers, als ook de zoekmachines om begrijpen waar het naar verwijst.
- Minimaliseer exacte ankerteksten. Gebruik zo veel mogelijk verschillende ankerteksten en minimaliseer exacte ankerteksten (exact match anchor texts). Gebruik varianten, combinaties en gerelateerde zoektermen van het onderwerp van de pagina waar naartoe verwezen wordt om het zo goed mogelijk te beschrijven. Dit helpt de zoekmachines om beter te begrijpen waar een pagina over gaat en zorgt voor betere rankings.
- Relevante beschrijving. Gebruik GEEN generieke termen zoals bijvoorbeeld “klik hier”, “deze pagina” of “lees meer” als ankertekst voor interne links. Dit soort ankerteksten beschrijven niet waar een webpagina over gaat.
- Link naar relevante pagina's. Link alleen met de juiste ankerteksten naar pagina's die écht relevant zijn en waar het ook logisch is om naar toe te verwijzen vanuit een artikel. Als dit niet op een goede manier gedaan wordt zorgt dat alleen maar voor verwarring bij zowel bezoekers, maar zeker ook bij de zoekmachines.
- Beperk hoeveelheid interne links per pagina. Door de hoeveelheid interne links in een artikel te beperken, en alleen naar de meest relevante pagina's te linken, zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk link juice op een goede manier over de website wordt verdeeld.
Hoe kun je de interne links van een website zien?
Hieronder staan enkele manieren om de interne links van een website te zien.
- Webmaster tools. Google Search Console en Bing Webmaster Tools zijn gratis te gebruiken als je toegang tot de website hebt. Je kunt dus niet de interne links zien van andere websites via de webmaster tools.
- Gratis interne link checkers. Er bestaan ook gratis interne link checkers om de interne hyperlinks op een website te bekijken. Meestal is de data die ze laten zien vrij summier en om alles te zien moet er betaald worden.
- Betaalde SEO tools. Betaalde SEO tools zoals Ahrefs, Semrush en Moz hebben opties om alle interne links van iedere website te bekijken. Persoonlijk maak ik voor dit soort doeleinden veel gebruik van Screaming Frog SEO Spider, deze betaalde SEO tool beschikt overigens ook over een gratis gelimiteerde versie.

Kun je automatisch interne links creëren?
Ja, het is mogelijk om automatisch interne links te creëren op een website. Met name voor WordPress zijn er meerdere gratis en betaalde plugins die dit mogelijk maken, de bekendste plugin hiervoor is LinkWhisper.
Persoonlijk maak ik geen gebruik van dit soort plugins en maak ik alle interne links op al mijn websites handmatig. Jaren geleden toen LinkWhisper net was gelanceerd heb ik het wel uitgeprobeerd. Toen was de plugin echter alleen beschikbaar voor de Engelse taal, dus was het niet interessant voor mij. Tegenwoordig is de plugin wel beschikbaar voor websites in andere talen.
Zijn niet-werkende interne links slecht voor SEO?
Ja, niet-werkende interne links zijn slecht voor de SEO van een website. De zoekmachines gebruiken interne hyperlinks om een website en de content hierop te begrijpen. Dit proces wordt bemoeilijkt als een website een aanzienlijke hoeveelheid interne links bevat die niet werken, deze snel repareren is dus cruciaal bij SEO.
Daarnaast zorgt een niet-werkende interne hyperlink er ook voor dat bezoekers een 404-foutmelding te zien krijgen als ze hierop klikken. Dit zorgt er vaak voor dat ze een website dan maar verlaten om ergens anders de benodigde informatie te vinden.
Update je na een 301-verwijzing ook de interne links?
Ja, het is verstandig om ook na een 301-verwijzing alle interne links die naar deze pagina verwijzen te updaten. Als dit niet wordt gedaan indexeert een zoekmachine vaak de oude en nieuwe pagina tegelijkertijd, en dit kan negatieve gevolgen hebben voor de rankings van een website.
In het kort komt het er op neer dat de zoekmachines soms in de war raken als een interne link niet geüpdatet wordt. Als de 301-redirect correct is opgezet zien de zoekmachines uiteindelijk wel wat de bedoeling is, maar hier kan enkele maanden overheen gaan. Het is dus voor de SEO van een website beter om zo snel mogelijk de interne links te updaten indien nodig.