Link Juice: De Essentie van Link Equity in SEO

Geüpdatet op 15 november 2023 door

Wat is link juice en wat moet je er over weten? In dit artikel lees je alles over link equity en of dit überhaupt wel bestaat!

Link juice, ook wel bekend als link equity, verwijst naar de waarde, autoriteit en relevantie die wordt doorgegeven van de ene webpagina naar de andere via hyperlinks.

Het is een term die veel gebruikt wordt bij zoekmachineoptimalisatie.

Wanneer een website/webpagina naar een andere bron linkt, geeft het een deel van zijn eigen link juice door.

De ontvangende website/webpagina van deze link equity wordt daardoor sterker en dat kan ervoor zorgen dat het sneller bovenaan de zoekresultaten van Google komt.

Belang van link juice in SEO

Link juice is belangrijk omdat het direct gerelateerd is aan PageRank (PR), en hiervan is bekend dat het één van de bepalende ranking factoren van Google is voor websites.

Door te begrijpen hoe link equity precies werkt, is het mogelijk om via effectieve linkbuilding methodes de zoekmachineposities van websites te verbeteren om zo meer zoekverkeer aan te trekken.

Link juice en PageRank

Link juice is niet hetzelfde als PageRank.

Link juice is de waarde die via een hyperlink van de ene webpagina aan een andere webpagina wordt doorgestuurd.

PageRank is een algoritme van Google dat een score tussen de 0 (laag) en 10 (hoog) geeft aan webpagina's.

Deze PageRank score is gebaseerd op de link juice die een webpagina ontvangt van andere externe backlinks.

Het idee achter PageRank is dat een webpagina met een hogere score “sterker” is dan een webpagina met een lagere score.

Realiteit vs. fictie van link juice

Link juice bestaat echt en is niet verzonnen.

Het probleem echter is dat niemand precies weet hoe het werkt, dit is in ieder geval niet publiekelijk bekend.

Wat ook niet meehelpt is dat John Mueller van Google het bestaan van link juice ontkent.

Google's standpunt

Google ontkent het bestaan van link equity via werknemers zoals John Mueller omdat ze niet willen dat mensen precies weten hoe hun algoritmes werken.

Iedereen die al wat langer actief is in de wereld van SEO weet dat Google's John Mueller, maar ook zijn voorganger Gary Illyes, vaak proberen om voor verwarring te zorgen.

Soms spreken ze de waarheid maar soms ook niet, dit doen ze dus expres!

Werking van link juice

Zowel interne links als externe links geven link equity door aan de webpagina waarnaar ze doorverwijzen.

Maar zeker niet iedere hyperlink geeft ook altijd link juice door.

In onderstaande lijst staan 10 factoren die van invloed zijn op hoe link juice werkt tussen verschillende webpagina's.

  • PageRank. Hoewel het patent voor PageRank in 24 september, 2019 is verlopen, zijn er sterke aanwijzingen dat Google nog steeds intern gebruik maakt van dit algoritme.
  • Domeinautoriteit. De autoriteit van een domein heeft een grote invloed op de link juice. De domeinautoriteit van een website wordt bepaald door de hoeveelheid goede backlinks die er naar verwijzen.
  • Relevantie. Er wordt meer link equity doorgestuurd naar webpagina's die zeer relevant of gerelateerd zijn ten opzichte van elkaar, dit staat bekend als topical relevance. Andersom kan ook het geval zijn, als de content niet relevant of gerelateerd is, wordt er niet of nauwelijks link juice doorgestuurd.
  • Relatie van link. Alleen dofollow links zijn in staat om link juice door te sturen.
  • Crawlable. De link moet “crawlable” zijn voor de verschillende bots van Google wil het link juice door kunnen sturen. Een link hoeft niet per se indexeerbaar te zijn om link juice door te sturen, dit in tegenstelling tot wat sommige bronnen wel beweren.
  • Hoeveelheid inkomende links. De hoeveelheid inkomende interne én externe links naar een webpagina zijn van grote invloed op de link juice.
  • Hoeveelheid uitgaande links. De hoeveelheid uitgaande interne én externe links op een webpagina hebben ook invloed op de link juice. Link juice wordt gelijkmatig verdeeld over alle uitgaande links, ongeacht de relatie van de hyperlink.
  • Plaats van link. Contextuele dofollow links die vanuit artikels worden geplaatst sturen de meeste link juice door. Links uit bijvoorbeeld de voettekst, zijbalk of menu geven minder link juice door.
  • Relevantie ankertekst. Relevante ankerteksten die beschrijven waar een hyperlink naar verwijst geven meer link juice door dan ankerteksten die generiek of niet relevant zijn.
  • HTTP status. Webpagina's met de statuscodes 30X geven sinds een aantal jaren permanent alle PageRank en dus ook link juice door. Maar bepaalde statuscodes zoals bijvoorbeeld 404 (pagina bestaat niet) of 410 (pagina is permanent verwijderd) doen dit niet of in mindere mate.

301-redirects

Een 301-verwijzing geeft 100% link juice door.

Dit is echter niet altijd zo geweest, voorheen verloren sommige 30x statuscodes gedeeltelijk of geheel hun PageRank én dus ook hun link juice.

Uit een tweet uit 2016 van Google's Gary Illyes blijkt dat dat nu niet meer het geval is.

Dit komt omdat Google sinds die periode webmasters aanmoedigt om een beveiligde verbinding via SSL, ook wel bekend als https of hét slotje, te gebruiken.

De niet-beveiligde http-versies van een website worden via 301-redirects doorverwezen naar de beveiligde https-versies.

Het gevolg was dat een webmaster, volgens het oude beleid van Google omtrent 30x-verwijzingen, de PageRank van hun eigen websites negatief beïnvloedde.

Dit probleem heeft Google doen besluiten om hun beleid aan te passen, en zodoende wordt de link juice via de 30x-statuscodes 100% doorgestuurd naar de ontvangende webpagina of website.

Canonical tags

Een canonical tag stuurt link juice door, alleen is dat niet voor 100%.

Hoeveel dit percentage dan wél is weet men niet exact, maar het verlies van link equity lijkt minimaal te zijn.

Meetbaarheid van link juice

Link juice is niet specifiek te meten.

Op basis van de verschillende factoren die van invloed zijn op link juice is het alleen mogelijk om een schatting te maken hoeveel dit ongeveer is.

Verlies door externe links

Een website verliest geen link juice als het intern of extern via dofollow hyperlinks doorverwijst naar andere websites of webpagina's.

Preventie van doorstroming

Het doorsturen van link juice kan voorkomen worden.

Er wordt geen link equity doorgestuurd naar de ontvangende webpagina als de hyperlink nofollow is.

Dit betekent overigens niet direct dat nofollow links geen waarde hebben voor SEO, maar voor het doorgeven van link juice zijn ze niet geschikt.

Optimalisatie van bestaande link juice voor websites

Een website profiteert optimaal van de al bestaande link juice door gebruik te maken van interne links.

Interne links zijn extreem belangrijk om de link juice op een website goed te laten stromen.

Door op een goede en strategische manier interne links te plaatsen, zorg je ervoor dat iedere afzonderlijke webpagina, én de website in geheel, betere rankings zal krijgen.

Een andere manier voor internationale websites om optimaal te profiteren van bestaande link equity is via de hreflang tag.

De verschillende webpagina's kunnen worden vertaald om zo bezoekers uit andere landen of regio's te bedienen, door hreflang tags te gebruiken wordt de link juice van het originele artikel verdeeld over al deze verschillende versies.

Verhogen van link juice voor een website

Een website krijgt meer link juice door het ontvangen goede backlinks die afkomstig zijn vanaf andere websites.

Externe backlinks zijn extreem belangrijk om meer link equity naar een website te krijgen, zonder deze hyperlinks is dat niet mogelijk.

Het is belangrijk dat deze backlinks dofollow zijn, én afkomstig zijn vanuit relevante artikels op websites met een goede domeinautoriteit.

Relevante contextuele dofollow backlinks die afkomstig zijn uit guest posts, niche edits en soms zelfs PBN links zijn de externe links die de meeste link juice doorsturen naar een website.

Via linkbuilding is het mogelijk om, al dan niet tegen betaling, dit soort type backlinks aan te trekken naar een website.