Wat is linkbuilding?

Geüpdatet op 4 juli 2024 door

Linkbuilding is het proces waarbij backlinks van andere websites worden verkregen door een webmaster.

Een backlink, vaak simpelweg een link genoemd, is een hyperlink die zowel bezoekers als zoekmachines in staat stelt om op het internet te navigeren.

Classificatie van linkbuilding

Linkbuilding (het bouwen van backlinks) is onderdeel van off-page zoekmachineoptimalisatie.

Belang van linkbuilding in SEO

Linkbuilding is belangrijk voor SEO (zoekmachineoptimalisatie) omdat backlinks een signaal voor de zoekmachines zijn om te checken of een website relevant en/of betrouwbaar is.

Als een website meerdere goede en relevante backlinks van websites met veel autoriteit krijgt zal het hoger in de zoekresultaten van Google verschijnen.

Bestaansreden

Linkbuilding bij SEO bestaat omdat het een effectieve manier is voor een website om betere rankings te krijgen, en dus meer organische bezoekers via de zoekmachines aan te trekken.

Voordelen

In onderstaande lijst staan 5 voordelen van linkbuilding.

 • Zeer effectief. Linkbuilding is één van de meeste effectieve manieren bij SEO om meer organisch zoekverkeer van de zoekmachines aan te trekken. Backlinks zijn een hele grote ranking factor voor met name Google, als er goede links gebouwd worden zal dit de rankings positief beïnvloeden van een website.
 • Meer organische bezoekers. Doordat linkbuilding zo goed werkt, zal een website automatisch meer organisch zoekverkeer aantrekken van de zoekmachines.
 • Meer autoriteit voor domein. Als een domein goede backlinks ontvangt zal het naar verloop van tijd ook zelf meer autoriteit (domain authority en page authority) krijgen. Een gevolg hiervan is dat door deze hogere autoriteit het makkelijker wordt voor de website om voor zoektermen met meer zoekvolume en met meer competitie te ranken.
 • Kan uitbesteed worden. Linkbuilding kan gemakkelijk worden uitbesteed. Het is niet gemakkelijk om op een goede manier backlinks te bouwen, daarom is het vaak beter om dit aan anderen met meer ervaring over te laten. Let wel op, er zijn veel personen actief in deze branche die totaal niks afweten van hoe linkbuilding op een goede manier uitgevoerd kan worden!
 • Eenmalige kosten. De kosten van linkbuilding zijn vaak eenmalig (op enkele uitzonderingen na) en zorgen voor een langere periode voor meer organisch zoekverkeer van de zoekmachines. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Pay-Per-Click (PPC), hierbij moet men constant betalen om meer bezoekers naar een website aan te trekken. Dit wil trouwens echter niet zeggen dat het verstandig is om te stoppen met linkbuilden zodra er resultaat te zien is, maar het is wel mogelijk.

Nadelen

In onderstaande lijst staan 5 nadelen van linkbuilding.

 • Vergt ervaring. Linkbuilding is NIET het zoveel mogelijk backlinks naar een website maken, maar het gaat er vooral om dat het backlinks van goede kwaliteit zijn. Er is een groot verschil in kwaliteit tussen de verschillende soorten backlinks onderling, het kiezen van de juiste backlinks om naar een website te sturen vergt veel ervaring.
 • Kost tijd. Naast dat er voor linkbuilding dus ervaring nodig is om het goed te doen, kost het ook de nodige tijd. Men kan niet zomaar vanuit het niets in een korte tijd veel backlinks naar een website maken, dit moet geleidelijk gebeuren en niet te snel. Als linkbuilding te snel gaat kan het juist averechts werken omdat de algoritmes van de zoekmachines zien dat dit niet past in het patroon van de desbetreffende website, het moet dus langzaam opgebouwd worden.
 • Kost geld. De meeste vormen van linkbuilding kosten geld, dit kan zelfs het grootste deel van het maandelijkse marketingbudget van een bedrijf zijn (als dat er is). Er zijn enkele uitzonderingen maar die werken vaak minder goed en/of kosten erg veel tijd om uit te voeren.
 • Resultaat niet direct zichtbaar. Het nadeel van het bouwen van backlinks naar een website is dat het resultaat vaak weken tot zelfs meerdere maanden op zich laat wachten. In extreme gevallen kan het voorkomen dat het zo'n 3-6 maanden duurt voordat er überhaupt een effect van de backlinks zichtbaar is. Het is belangrijk dat er deze periode gewoon met linkbuilding verder wordt gegaan, als het juiste proces wordt gevolgd zullen de rankings van de website uiteindelijk beter worden.
 • Gaat tegen richtlijnen in. Het is volgens Google niet toegestaan om op enige wijze invloed te hebben op nieuwe backlinks die naar een website worden gemaakt. Als ze door hebben dat dit het geval is kan het voorkomen dat een website een penalty (straf) van Google krijgt. Een Google penalty zorgt ervoor dat een website minder goed of zelfs helemaal niet meer zichtbaar is in de zoekresultaten. Er zijn uitzonderingen maar de meeste vormen van linkbuilding gaan direct tegen de richtlijnen van de zoekmachines in.

Werking van linkbuilding

Vaak bevat een bevat linkbuilding een vorm van outreach (uitreiken), hierbij wordt een webmaster benaderd om al dan niet tegen betaling een backlink te plaatsen.

Maar niet bij alle technieken om meer backlinks te krijgen wordt er gebruik van outreach gemaakt.

Er zijn meerdere linkbuilding strategieën, de een is wat meer effectiever dan de ander.

Strategieën voor linkbuilding

Een linkbuilding strategie (link building strategy) is een manier om meer goede backlinks naar een website te krijgen met als doel beter zichtbaar te worden in de zoekresultaten.

Door gebruik te maken van de beste linkbuilding strategieën zorg je ervoor dat een website meer goede backlinks zal krijgen.

Er bestaat dus niet maar één vorm van linkbuilding, er zijn meerdere technieken en strategieën die men uit kan voeren om zo de autoriteit van een website te vergroten.

In onderstaande lijst staan 14 voorbeelden van bekende linkbuilding strategieën.

 • Niet-werkende hyperlinks. Deze strategie is beter bekend onder de naam broken link building. Met SEO tools worden niet-werkende hyperlinks op andere websites opgespoord. Daarna wordt de webmaster benaderd om te melden dat de link niet werkt, en tegelijkertijd wordt er een suggestie gegeven om naar een nieuw vergelijkbaar artikel te linken. Dit artikel is dan van degene die de webmaster contacteert.
 • Niet-gelinkte vermeldingen. Deze strategie gaat om niet-gelinkte vermeldingen (unlinked mentions) naar een persoon of bedrijf vanaf een andere website. Een niet-gelinkte vermelding is wanneer in een artikel wordt verwezen zonder hyperlink naar de desbetreffende persoon of bedrijf. Door een verzoek naar de webmasters te versturen om van deze unlinked mentions hyperlinks te maken kun je nieuwe backlinks scoren.
 • Guest posts (gastartikels). Guest posts zijn (gesponsorde) artikels die tegen betaling via guest posting worden geplaatst op een andere website. Vaak bevat zo'n gastartikel een dofollow backlink zodat er maximaal van de link juice geprofiteerd wordt. Het betalen voor het plaatsen guest posts is een redelijk veilige manier voor een website om goede backlinks te krijgen.
 • Niche edits. Niche edits heten ook wel link placements, link insertions of curated links. De linkbuildingstrategie om niche edits te krijgen is vergelijkbaar met guest posts, alleen hierbij wordt in plaats van een heel nieuw artikel te plaatsen op een website een bestaand artikel aangepast. Tegen betaling worden er dan vaak één of twee regels tekst aangepast of nieuw geschreven met daarin een dofollow backlink. Het kopen van niche edits moet met mate gebeuren, het kan risicovol zijn voor de rankings van een website!
 • Infografieken maken. Bij deze linkbuilding strategie wordt er een mooie infografiek (infographic) gemaakt met allerlei feiten en weetjes over een bepaald onderwerp. Vervolgens wordt deze infografiek op de website geplaatst en gedeeld via bijvoorbeeld sociale media in de hoop dat het nieuwe backlinks naar een website aantrekt.
 • Sociale media linkbuilding. Als bedrijf is het belangrijk om actief te zijn op de verschillende soorten sociale media netwerken. Door updates te geven en interessante nieuwe dingen te delen worden zorgt men voor meer zichtbaarheid, dit zal uiteindelijk leiden tot meer backlinks.
 • Bronpagina links. Bij bronpagina links (resource links) wordt er een artikel geschreven waarin een flink aantal websites die als autoriteit gezien kunnen worden in hun niche worden vermeldt. Zodra het artikel af is worden al deze verschillende websites op de hoogte gebracht dat ze worden genoemd in het artikel. Dit heeft dan hopelijk voor de webmaster als resultaat dat deze websites een backlink plaatsen naar dit artikel.
 • Dupliceren van links van concurrenten. Als de websites van concurrenten beter ranken in de zoekmachines kan het slim zijn om te kijken wat voor backlinks ze precies hebben. Door te checken welke goede backlinks ze hebben kun je proberen deze ook naar jouw website te krijgen.
 • Private Blog Network (PBN). Backlinks van een PBN zijn erg waardevol en kunnen zeer effectief zijn om een website bovenaan de zoekresultaten van Google te positioneren. Het zijn backlinks die tegen betaling direct op de homepage van een website worden geplaatst, dit is vaak de sterkste pagina van een website. Als men gebruik maakt van PBN links is ervaring 100% vereist, dit is een black hat SEO techniek en gaat direct tegen de regels van Google in!
 • Connectively. Connectively (voorheen bekend also HARO) is een platform die journalisten verbindt met experts op allerlei gebieden. Journalisten schrijven natuurlijk vaak over veel onderwerpen, en weten hier niet altijd voldoende vanaf. Via Connectively kunnen ze hulp vragen aan experts, in ruil voor hun expertise plaatsen ze vaak een backlink terug als dank.
 • Skyscraper techniek. Bij deze linkbuilding strategie wordt er een relevant artikel gevonden met veel goede backlinks. Hierna wordt er door de webmaster eenzelfde soort artikel geschreven, maar alleen dan veel beter. Daarna worden alle websites benaderd die naar het originele (minder goede) artikel linken, met het verzoek om naar het betere artikel te linken. De Skyscraper Technique is uitgevonden door Brian Dean van Backlinko.
 • Trapsgewijze linkbuilding. Trapsgewijze linkbuilding, beter bekend als tiered linkbuilding, is een zeer effectieve strategie bij linkbuilden. Via meerdere lagen van backlinks, die tiers genoemd worden, wordt er optimaal geprofiteerd van de link juice van backlinks die normaal gesproken op zichzelf niet heel goed zijn voor SEO-doeleinden.
 • Scholarship links (verouderd). Schoolinstellingen hebben vaak websites met aparte extensies (.edu, .gov, .ac.uk etc.), deze domeinen hebben extreem veel autoriteit en zijn dus erg waardevol voor SEO. Er werd op de website van de webmaster een speciale webpagina aangemaakt voor een bepaalde groep studenten. Deze studenten konden in ruil voor een essay een (deel van een) studiebeurs krijgen. Hierna werden de scholen van de studenten benaderd en geattendeerd op de scholarship. Deze scholen plaatsten dan om de studenten te helpen een backlink naar de webpagina met de scholarship. Deze linkbuilding techniek was een aantal jaren geleden erg populair en effectief, op het moment werkt het niet of nauwelijks meer.
 • Links van goede doelen (verouderd). Vaak hebben goede doelen een sponsorpagina waar iedereen die een donatie doet op vermeldt wordt en meestal ook een backlink krijgt. Websites van goede doelen hebben vaak veel autoriteit en waren dus voor SEO doeleinden ook interessant. Door dus donaties te doen bij verschillende goede doelen was het mogelijk voor een webmaster om backlinks met veel autoriteit te krijgen. Deze linkbuilding strategie heet charity linkbuilding en werkt tegenwoordig niet of nauwelijks meer.

Kenmerken van een goede backlink

Een goede backlink is dofollow en contextueel, is geplaatst in een relevant artikel met een goede ankertekst op een betrouwbare website met veel autoriteit.

In onderstaande lijst staan 8 belangrijke punten waar een goede backlink aan moet voldoen bij linkbuilding.

 • Dofollow backlink. Om maximaal te profiteren van de link equity van een backlink MOET het dofollow zijn, is de link nofollow dan zal het geen link juice doorsturen. Dit betekent overigens niet dat nofollow backlinks geen waarde hebben bij SEO. Maar bij linkbuilding is het verstandig om alleen op dofollow backlinks te richten, deze sturen de link juice door.
 • Geplaatst in relevant artikel. De backlink moet komen vanuit een relevant artikel. Het hoeft dus, in tegenstelling wat veel SEO experts denken, niet van een website uit dezelfde niche te komen. Eigenlijk hoeft het artikel zelfs niet relevant te zijn, het is alleen belangrijk dat de context waarin de backlink geplaatst wordt overeenkomt en logisch is.
 • Contextuele link. Er zijn meerdere soorten backlinks, maar bij linkbuilding is het belangrijk dat er contextuele backlinks (contextual backlinks) gemaakt worden. Dit zijn links die in de tekst van een artikel zelf staan, dus geen backlinks vanuit de footer of sidebars van een website.
 • Goede ankertekst. Daarnaast moet de hyperlink gemaakt worden met een goede en logische ankertekst (anchor text). Zorg ervoor dat het op een korte manier beschrijft waar de link naartoe verwijst en probeer daarin één of meerdere relevante zoektermen te verwerken op een natuurlijke manier. Het beste is om elke ankertekst maar 1 keer of maximaal 2 keer te gebruiken, zo krijgen de zoekmachines een beter idee waarover het gelinkte artikel precies gaat.
 • Geplaatst op domein met autoriteit. Idealiter komt een backlink van een website met veel autoriteit (domain authority), dit zorgt voor meer link juice en is dus beter om te krijgen dan backlinks van websites met minder autoriteit. Autoriteit bestaat trouwens ook voor individuele webpagina's, dan wordt het page authority (pagina-autoriteit) genoemd, dit is vergelijkbaar maar niet hetzelfde als domeinautoriteit.
 • Geplaatst op betrouwbare website. Het is belangrijk om backlinks te krijgen van websites die in de ogen van de zoekmachines betrouwbaar zijn. Een goede manier om dit redelijk snel te checken is om naar het totale aantal zoekverkeer te kijken wat een website ontvangt. Maar kijk ook altijd naar de website zelf, het zoekverkeer en de rankings kan ook tijdelijk zijn omdat de desbetreffende site bijvoorbeeld gebruik maakt van black hat SEO technieken.
 • Backlinks van unieke domeinen. Om een website hoger te laten ranken is het beter om backlinks van unieke domeinen te ontvangen in plaats van meerdere backlinks van dezelfde websites. Een website kan overigens meerdere subdomeinen bevatten, deze zijn op zichzelf staand en uniek.
 • Plaats van link (optioneel). Sommige zoekmachineoptimalisatie-experts beweren dat; hoe hoger een backlink in artikel geplaatst wordt, hoe meer link juice het door zal sturen. Over dit punt zijn de zoekmachineoptimalisatie-experts het niet helemaal eens met elkaar. Google zelf zegt overigens dat de plaats van een backlink in een artikel niet uitmaakt, en ikzelf ben geneigd om daarin mee te gaan met ze!

Linkbuilding campagne

Een linkbuilding campagne (link building campaign) is een combinatie van linkbuilding strategieën over een bepaalde periode.

Het doel van een linkbuilding campagne is om een website meer goede backlinks te geven.

Deze backlinks geven de website meer autoriteit, met als gevolg dat er hogere rankings in de zoekresultaten komen, dit heeft weer meer organisch zoekverkeer tot gevolg.

In onderstaande lijst staan 4 tips die belangrijk zijn bij een linkbuilding campagne.

 • Bepaal budget. Het is bij een linkbuilding campaign verstandig om vooraf een maandelijks budget te bepalen. Dit zorgt ervoor dat er iedere maand een vast bedrag wordt besteed aan linkbuilding, het kan namelijk 3-6 maanden duren voordat de eerste resultaten zichtbaar zullen zijn.
 • Stel realistisch doel. Stel afhankelijk van het budget en de branche van de website een realistisch doel om te bereiken via de linkbuilding campagne.
 • Wees geduldig. Bij linkbuilding is (veel) geduld nodig, het kan namelijk weken tot zelfs meerdere maanden duren voordat de eerste effecten van de nieuwe backlinks zichtbaar zullen zijn.
 • Gebruik SEO tools. SEO tools zijn onmisbaar bij een goede linkbuilding campagne. Deze programma's helpen namelijk om te bepalen of een website goed genoeg is om een backlink van te ontvangen of niet.

SEO-tools

SEO tools voor linkbuilding zorgen ervoor dat er tijd wordt bespaard voor degene die actief met linkbuilding bezig is.

In het kort helpen ze om te bepalen of een website goed is om een backlink van te krijgen of niet.

Met name aan het begin kunnen deze programma's erg overweldigend zijn voor nieuwe gebruikers, het duurt dan ook even voordat iemand goed met deze zoekmachineoptimalisatieprogramma's overweg kan.

In onderstaande lijst staan 4 SEO tools die kunnen helpen bij linkbuilding.

 • Ahrefs. De bekendste en meest gebruikte SEO tool voor linkbuilding is Ahrefs. Ahrefs maakt gebruik van hun eigen DR (Domain Rating) en UR (URL Rating) statistieken. Aan de hand van de DR en UR van een domein kan men vooraf al websites filteren.
 • Semrush. Semrush maakt gebruik van hun eigen statistiek genaamd Authority Score (AS) voor domeinen. Semrush heeft ook een optie om bepaalde websites snel met elkaar te vergelijken, zo wordt snel duidelijk welke backlinks de concurrenten hebben.
 • Moz. Moz heeft ook eigen statistieken, namelijk DA (Domain Authority) en PA (Page Authority). Als iemand het overigens over Domain Authority en Page Authority heeft bij SEO, worden meestal niet de statistieken van Moz bedoeld. Moz heeft hun eigen statistieken om het allemaal wat verwarrender te maken gewoon dezelfde namen gegeven.
 • Majestic. Vanzelfsprekend heeft Majestic ook een aantal eigen statistieken om websites te filteren, en die heten Citation Flow (CF), Trust Flow (TF) en Topical Trust Flow (TTF).

De bovenstaande SEO tools zijn niet gratis en vaak ook erg duur, ze werken namelijk met maandelijkse abonnementen.

Voor een goede linkbuilding campagne zijn ze noodzakelijk, voor iemand die net met zoekmachineoptimalisatie begint kan het dus lastig zijn om dit te betalen.

Als dit het geval is, kun je mij een email sturen en zal ik wat goedkopere opties geven om toch toegang te krijgen tot sommige van deze tools.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat er ook SEO programma's bestaan die ook echt links vanaf andere websites naar een website zelf kunnen maken.

Deze waren een aantal jaar geleden erg effectief, tegenwoordig werken deze zoekmachineoptimalisatieprogramma's niet meer voor linkbuilding met als doel een website hoger te laten ranken.

Om die reden staan die tools dus ook niet in de bovenstaande lijst.

Legaliteit van linkbuilding

Linkbuilding is niet verboden voor de wet.

Wel gaan sommige linkbuilding strategieën tegen de richtlijnen van de zoekmachines in.

Veiligheidsaspecten van linkbuilding

In principe is linkbuilding veilig voor een website, mits goed uitgevoerd!

Sommige manieren van het bouwen van meer backlinks naar een website gaan tegen de richtlijnen van Google in.

Als Google dit in de gaten heeft kan het zijn dat de desbetreffende website een straf van Google (Google penalty) ontvangt.

Deze straf zorgt ervoor dat een website minder goed zichtbaar zal zijn in de zoekresultaten of zelfs helemaal verwijderd wordt.

Effectiviteit van linkbuilding

Linkbuilding werkt.

Effectief goede backlinks met veel autoriteit en relevantie naar een website maken via linkbuilding zorgt ervoor dat het beter zichtbaar is in de zoekresultaten, met als gevolg dat het dus meer organisch zoekverkeer ontvangt.

Toekomstbestendigheid

Linkbuilding is toekomstbestendig.

Kanttekening is hier natuurlijk wel bij dat dit afhankelijk is van de zoekmachines zelf.

Zolang backlinks één van de belangrijkste ranking factoren voor websites zijn, zal linkbuilding ook in toekomst werken.

Leerprocessen voor linkbuilding

Net als elk ander onderdeel van zoekmachineoptimalisatie duurt het even voordat er voldoende ervaring is opgedaan om linkbuilding goed uit te kunnen voeren.

Ervaring krijgt men uiteraard natuurlijk gewoon door linkbuilding in de praktijk te testen en te doen.

Je kunt de artikels op mijn website betreffende linkbuilding lezen om zo al een goede start te hebben.

Het is wel verstandig om bij het leren van linkbuilding, de backlinks naar een onbelangrijke website van jezelf te maken.

Doe als beginner vooral NIET de linkbuilding voor websites die belangrijk voor jezelf, ander persoon of bedrijf zijn. Je wilt niet dat deze websites verloren gaan mocht het onverhoopt toch fout gaan!

Uitbestedingsmogelijkheden

Linkbuilding kan worden uitbesteed.

Het is belangrijk om te vermelden dat er jammer genoeg ook ontzettend veel charlatans tussen zitten die geen enkel verstand van linkbuilding hebben.

Deze personen of bedrijven willen snel geld verdienen en zullen gegarandeerd de rankings van een website negatief beïnvloeden.

Doe dus altijd goede research, want bij linkbuilding is goedkoop haast altijd duurkoop!

Het kost nu eenmaal geld om linkbuilding op een goede manier te doen, maar het kan een veelvoud van dat bedrag opleveren als je linkbuilding uitbesteedt aan een expert.