De 5 Beste Linkbuilding Strategieën: Win in de SEO Wereld

Geüpdatet op 1 maart 2024 door

Ben je op zoek naar de beste linkbuilding strategieën van dit moment? Op deze pagina vind je strategieën voor linkbuilden die écht werken!

Het streven naar betere organische zoekresultaten door middel van linkbuilding lijkt misschien eenvoudig, maar in werkelijkheid is het complex.

Expertise is nodig om te identificeren welke benadering het meest effectief is voor het verhogen van de positie van een website in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Daarnaast varieert de effectiviteit van de verschillende methoden om backlinks te verkrijgen, en kunnen de uitkomsten afhankelijk van de website en de gekozen methode verschillen.

In dit artikel ontdek je hoe je een effectieve linkbuildingstrategie ontwikkelt en wat er verder nog komt kijken bij dit proces.

Definitie van een linkbuilding strategie

Een linkbuilding strategie, ook wel backlinking strategie genoemd, is een methode om goede relevante (dofollow) backlinks met veel domeinautoriteit naar een website te krijgen.

Het doel van zo'n strategie bij linkbuilden is om de website hoger in de rankings van de zoekmachines te laten verschijnen om zo meer organische bezoekers aan te trekken.

Belang

Een linkbuilding strategie is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat een website goede backlinks met veel autoriteit en topical relevance krijgt.

Door deze nieuw vergaarde backlinks zal de website zelf ook meer domeinautoriteit en topical authority krijgen en zo betere rankings in de zoekresultaten krijgen.

Met als gevolg dat de website meer organische bezoekers zal ontvangen van de zoekmachines.

Uitleg over backlinks

Een backlink is een verwijzing via een hyperlink van de ene website naar de andere website of webpagina.

Ze zijn bedoeld om bezoekers van een website, maar ook de zoekmachines, te laten navigeren over het internet.

Daarnaast zijn goede externe backlinks ook één van de belangrijkste factoren die Google en andere zoekmachines gebruiken om de positie van een website in de zoekresultaten te bepalen.

Bestaansredenen van linkbuilding strategieën

Strategieën voor linkbuilding bestaan omdat het effectieve manieren zijn om meer backlinks te krijgen, dit is goed voor de zoekmachineoptimalisatie van een website.

Voordelen

In onderstaande lijst staan 6 voordelen van een linkbuilding strategie.

 • Nieuwe backlinks. Het doel van een linkbuilding strategie is om nieuwe goede relevante backlinks te krijgen.
 • Hogere rankings. Het bouwen van goede links naar een website zorgt voor meer en hogere rankings in de zoekresultaten van Google maar ook de andere zoekmachines.
 • Meer organisch zoekverkeer. De nieuwe backlinks die via linkbuilden worden verkregen zorgen ervoor dat er meer organisch zoekverkeer aangetrokken wordt naar de website.
 • Meer domeinautoriteit. De backlinks zorgen ervoor dat de website waarnaar ze linken meer domeinautoriteit krijgen. Hierdoor zullen ze sneller en makkelijker ranken voor andere zoektermen.
 • Nieuwe connecties. Bij de meest effectieve linkbuilding strategieën wordt er contact opgenomen met andere webmasters. Dit zorgt ervoor dat er dus nieuwe connecties worden gemaakt die later nog van pas kunnen komen.
 • Kan worden uitbesteed. Het is relatief gemakkelijk om een SEO specialist of bureau in te huren om een linkbuilding strategie op te zetten voor jouw website.

Nadelen

In onderstaande lijst staan 4 nadelen van een linkbuilding strategie.

 • Niet direct resultaat. Het resultaat van een strategie bij linkbuilding is vaak pas na enkele weken tot zelfs meerdere maanden zichtbaar.
 • Ervaring vereist. Het opzetten van een goede linkbuilding strategie vergt ervaring. Niet iedere backlink is goed om te krijgen en niet elke website is goed om een backlink van te ontvangen.
 • Kost geld. Een linkbuilding strategie kost meestal geld, dit kan direct of indirect zijn. Zo kost het bijna altijd geld om een gastartikel op een andere website te plaatsen, dit zijn directe kosten. Maar zo kost het bijvoorbeeld ook geld om de juiste SEO tools aan te schaffen die nodig zijn bij linkbuilding, dit zijn indirecte kosten.
 • Kan tegen richtlijnen ingaan. De meest effectieve tactieken bij linkbuilding gaan nagenoeg allemaal tegen de richtlijnen van de zoekmachines in. Het is volgens deze zoekmachines niet toegestaan om op welke manier dan ook invloed uit te oefenen op het krijgen van nieuwe backlinks.

Top 5 linkbuilding strategieën voor SEO

Er zijn redelijk wat verschillende tactieken en strategieën die een linkbuilder kan gebruiken om nieuwe backlinks naar een website te krijgen.

Maar niet elke linkbuilding strategie is even effectief. Ik heb daarom de beste strategieën voor het bouwen van dofollow backlinks uitgekozen waarvan ik vind dat ze het meest effectief zijn bij SEO.

In onderstaande lijst staan de 5 beste linkbuilding strategieën voor SEO.

 1. PBN backlinks
 2. Guest posts
 3. Niche edits
 4. Help a Reporter Out (HARO)
 5. Skyscraper techniek

1. PBN backlinks

PBN backlinks zijn afkomstig van websites die onderdeel zijn van een netwerk met privé websites.

Zo'n netwerk van websites heet een private blog network (PBN) en is speciaal opgezet met als doel andere websites hoger in de zoekresultaten te laten komen.

De websites die in een PBN worden gebruikt zijn altijd opnieuw geregistreerde domeinnamen of domeinnamen die via een online veiling zijn aangeschaft.

Deze domeinen hadden voorheen een actieve website en hebben zodoende al sterke backlinks met veel autoriteit.

Het gebruik van PBN links is waarschijnlijk de beste strategie om een website snel hoger in de zoekresultaten te krijgen, maar het is niet zonder risico!

In onderstaande lijst staan 5 kenmerken van PBN backlinks.

 • Zeer effectief. Het gebruik van goede relevante PBN backlinks naar een website is zeer effectief om betere rankings te krijgen en meer zoekverkeer aan te trekken. PBN links zijn backlinks die het meest effectief zijn en het beste resultaat opleveren bij de zoekmachineoptimalisatie van een website.
 • Snel resultaat. Goede PBN links zorgen voor een snel resultaat omdat ze meestal op de startpagina (homepage) van een website geplaatst worden. De startpagina is vaak de sterkste pagina van een website en stuurt veel link juice door naar andere websites als de OBL (outbound links) laag is.
 • Gaat tegen richtlijnen in. Het maken van PBN backlinks gaat direct tegen de richtlijnen van Google (en andere zoekmachines) in. Het is namelijk een black hat SEO techniek en als het gebruik hiervan ontdekt wordt kan het resulteren in een straf van Google (Google Penalty). Deze straf zorgt ervoor dat de website gedeeltelijk of in zijn geheel uit de zoekresultaten verdwijnt of aanzienlijk minder organisch zoekverkeer zal ontvangen.
 • Veel verschil in kwaliteit. Omdat PBN links zo effectief kunnen zijn is er ook een hele markt van aanbieders omheen ontstaan. Echter, er zit ontzettend veel verschil in de kwaliteit en prijs van de aangeboden PBN backlinks. Het vereist ervaring om PBN backlinks op een juiste manier te gebruiken. Het is extreem belangrijk dat een private blog netwerk op geen enkele manier door Google (via zogeheten footprints) ontdekt kan worden.
 • Maandelijkse of jaarlijkse prijs. Goede PBN links zijn vaak alleen tegen een maandelijkse of jaarlijkse prijs te krijgen. Het zijn dus geen permanente backlinks maar ze worden gehuurd, zodra de betaling stopt worden ze verwijderd en gaat het positieve effect van de PBN links verloren.

Het nadeel PBN links is dat ze erg risicovol zijn als deze op een verkeerde manier worden gemaakt of op een slecht PBN netwerk worden geplaatst.

Het voordeel van PBN links is dat ze extreem effectief zijn en snel resultaat geven als ze wel op het juiste PBN netwerk worden geplaatst.

2. Guest posts

Guest posts, in het Nederlands gastartikelen genaamd, zijn artikelen die op op andere websites met veel domeinautoriteit worden geplaatst.

Deze relevante gastartikels bevatten dan een dofollow backlink terug naar de website waarvoor het gastartikel bedoeld is.

Voorheen was het nog wel mogelijk om via guest blogging alleen de content van een gastartikel aan te leveren.

Maar tegenwoordig is het gebruikelijk om ook vooraf een prijs te betalen voor het plaatsen van de gastartikels zelf.

In onderstaande lijst staan 5 kenmerken van guest posts.

 • Redelijk effectief. Goede guest posts zijn redelijk effectief als het gaat om de SEO van een website. Echter, een gastartikel is eigenlijk een lege huls zonder veel waarde als het wordt geplaatst zonder dat het interne of externe backlinks heeft. Ze hebben naar mijn mening zeker waarde bij SEO, maar eigenlijk alleen in combinatie met andere linkbuilding strategieën.
 • Verschil in kwaliteit. Er is veel verschil in de kwaliteit van gastartikelen. Het is uitermate belangrijk op welke website een guest post geplaatst wordt. Guest posts op websites met veel domeinautoriteit zijn doorgaans het beste om te krijgen.
 • Gaat tegen richtlijnen in. Het plaatsen van backlinks via gastartikelen gaat tegen de richtlijnen van de zoekmachines in. Het krijgen van backlinks via guest posts is een grey hat SEO techniek en is in principe niet toegestaan door Google.
 • Redelijk duur. Zoals eerder gezegd was het enkele jaren geleden nog wel mogelijk om gratis guest posts op goede websites te krijgen. Die tijd ligt al even achter ons en er moet eigenlijk altijd een vergoeding voor het plaatsen van een guest post met een dofollow backlink op een website worden betaald. De prijs van een gastartikel op de website van regionale kranten kan zomaar €500,- tot €1000,- kosten. Een gastartikel plaatsen op de websites van landelijke dagbladen kan zo een verdubbeling van dat bedrag kosten. Gastartikels op de wat minder goede websites kosten ook zomaar €100,- per stuk.
 • Eenmalige prijs. Guest posts zijn zoals gezegd vrij prijzig, maar het voordeel ten opzichte van PBN links is dat het wel een eenmalige prijs is. Zodra er betaald is en het gastartikel is geplaatst zal het in principe altijd blijven staan zonder extra kosten later.

Guest posts zijn dus redelijk effectief als ze op websites met veel autoriteit worden geplaatst.

Daarnaast is het belangrijk dat de guest posts ook interne en/of externe backlinks ontvangen zodat ze hierdoor sterker worden.

Guest posts zonder interne of externe backlinks zijn eigenlijk lege hulzen zonder dat ze veel link juice doorsturen (enkele uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

3. Niche edits

Niche edits staan ook wel bekend onder de namen link placements, link insertions of curated links.

Een niche edit is vergelijkbaar met een guest post met als grote verschil dat de dofollow backlink wordt geplaatst in een bestaand artikel op een website.

Voor het plaatsen van niche edits op websites van anderen moet altijd betaald worden, het is niet mogelijk om deze gratis te krijgen.

In onderstaande lijst staan 5 kenmerken van niche edits.

 • Redelijk effectief. Goede niche edits zijn redelijk effectief om te gebruiken bij de SEO van een website. Een niche edit heeft in tegenstelling tot een guest post vaak al interne of externe backlinks én het is al voor langere tijd geïndexeerd in de zoekmachines.
 • Kwaliteitsverschil. Niche edits worden vaak geplaatst in bestaande artikels op een website die al meerdere (betaalde) backlinks naar andere websites bevatten. Dit is in principe niet heel erg, maar het zorgt er wel voor dat er minder link juice naar jouw website toestroomt. Daarnaast kunnen de andere backlinks in het artikel naar dubieuze websites doorverwijzen, dat is ook niet ideaal.
 • Snel geplaatst. Een link insertion is zeer snel geplaatst. Na betaling hoeft de webmaster maar 1 à 2 regels in een artikel te veranderen en/of toe te voegen om een backlink naar jouw website te plaatsen.
 • Gaat tegen richtlijnen in. Het plaatsen van niche edits is een grijze hoeden techniek. Het plaatsen van link placements gaat tegen de richtlijnen van Google in en is dus niet toegestaan.
 • Eenmalige prijs. De kosten van een niche edit zijn eenmalig. Zodra er betaald is wordt de backlink naar jouw website in het bestaande artikel toegevoegd en zal het daar blijven staan zonder dat er later extra kosten bijkomen.

Niche edits zijn naar mijn mening effectiever dan gastartikelen omdat ze al geïndexeerd zijn in de Google index en vaak al wat ouder zijn (dit is een ranking factor).

Ook bij niche edits is het belangrijk dat het artikel waarin de backlink geplaatst wordt interne of externe backlinks heeft of krijgt, dit zorgt voor meer link juice naar jouw website.

4. Help a Reporter Out (HARO)

Help a Reporter Out (HARO) is een platform dat eigendom is van Cision.

Cision is een bedrijf dat zich specialiseert in software voor Public Relations (PR) en andere marketingdoeleinden.

Het HARO platform zelf is bedoeld om journalisten en mensen met een bepaalde expertise bij elkaar te brengen.

Screenshot van startpagina HARO website
Screenshot van startpagina HARO website

Journalisten schrijven vaak over uiteenlopende zaken en het is voor hen onmogelijk om van al deze onderwerpen genoeg expertise te hebben.

Via HARO kunnen ze hulp vragen aan experts die wel de juiste expertise hebben van het onderwerp waarover ze een artikel willen schrijven.

Als de journalist de informatie van deze expert(s) gebruikt in hun artikels, plaatsen ze vaak een backlink terug naar deze experts.

In onderstaande lijst staan 4 kenmerken van Help a Reporter Out (HARO).

 • Extreem effectief. HARO is extreem effectief voor de SEO van een website. Als men erin slaagt via HARO meerdere backlinks met veel autoriteit te ontvangen zal dit een groot positief effect hebben op de rankings van een website.
 • Moeilijk zelf te doen. Doordat HARO een platform is die journalisten én experts bij elkaar moet brengen is het lastig om dit zelf te doen (tenzij je een expert bent op een bepaald gebied). Daarom is het bijna altijd noodzakelijk om iemand in te huren om een HARO linkbuilding campagne voor jou op te zetten.
 • Kan duur zijn. Dit is alleen van toepassing als er iemand ingehuurd wordt om via Help a Reporter Out backlinks naar jouw website te krijgen. Vaak wordt er een prijs afgesproken wat betaald dient te worden per link die deze linkbuilder via HARO binnenhaalt, die prijs is meestal gebaseerd op de Domain Rating (DR) van Ahrefs. En deze prijzen zijn niet goedkoop, zich maar gerust erg duur!
 • Gaat tegen richtlijnen in. Hoewel het gebruik van HARO om meer backlinks heel erg moeilijk is voor een zoekmachine om te ontdekken, gaat het wel degelijk tegen hun richtlijnen in. Maar persoonlijk zou ik me bij deze linkbuilding strategie daar niet zo druk over maken. De backlinks die via HARO te krijgen zijn behoren tot de beste die een website ooit kan ontvangen op SEO-gebied!

De journalisten die gebruik maken van HARO schrijven vaak voor gerenommeerde tijdschriften en kranten zoals bijvoorbeeld Reuters, Wall Street Journal, Time of The New York Times.

Dit zijn bedrijven met websites die extreem veel domeinautoriteit hebben.

Via HARO is het dus mogelijk om backlinks van dit soort websites te krijgen, reken maar dat die een boost geven aan de SEO van elke website!

5. Skyscraper techniek

De Skyscraper techniek is bedacht door Brian Dean van Backlinko.com en kan erg effectief zijn als het goed wordt uitgevoerd.

Via SEO tools wordt een artikel gevonden die veel backlinks heeft van websites met veel autoriteit.

Hierna wordt er eenzelfde soort artikel geschreven voor de website die meer backlinks wil krijgen, alleen dan veel uitgebreider en beter dan het originele artikel.

Zodra het nieuwe artikel live is, worden alle websites die linken naar het oude (minder goede) artikel erop attent gemaakt dat er een beter artikel bestaat om naar toe te linken.

In onderstaande lijst staan 3 kenmerken van de Skyscraper techniek.

 • Redelijk effectief. Als er goede artikels worden uitgekozen om te verbeteren en te publiceren kan deze linkbuilding strategie redelijk effectief zijn voor SEO doeleinden. Het is wel belangrijk dat de backlinks dus komen van websites met veel backlinks, maar dat heb je eigenlijk niet echt goed in de hand bij deze methode.
 • Kost veel tijd. Het kost erg veel tijd om deze strategie op te zetten. Ten eerste moet er een goed artikel om te verbeteren gevonden worden die past bij de niche van de website én die veel goede backlinks heeft. Ten tweede moet het artikel worden geschreven zodat het beter is dan het originele artikel. Ten derde moeten alle websites die naar het originele artikel linken worden benaderd.
 • Is gratis. Het voordeel van deze strategie om meer backlinks te krijgen is wel dat het gratis is. De kosten van de content van het nieuwe artikel en eventuele SEO tools zijn hierin uiteraard niet meegenomen.
Skyscraper techniek 1.0 en 2.0 van Backlinko
Skyscraper techniek 1.0 en 2.0 van Backlinko – © backlinko.com

Persoonlijk ben ik geen fan van de Skyscraper techniek om meer backlinks naar een website te krijgen.

Dit om de simpele reden dat het erg veel tijd kost om op te zetten en de resultaten erg kunnen variëren.

Naar mijn mening bestaan er betere en snellere manieren om goede backlinks te scoren. Voordeel is wel natuurlijk dat het weinig geld kost om op te zetten.

Minder effectieve linkbuilding strategieën

De 5 linkbuilding tactieken die hierboven staan zijn de strategieën die naar mijn mening het meest effectief zijn om goede backlinks naar een website te krijgen.

Maar, er bestaan ook nog minder effectieve strategieën om backlinks voor een website te scoren.

In onderstaande lijst staan 8 minder effectieve linkbuilding strategieën.

 • Niet-werkende hyperlinks. Deze tactiek heet broken link building en met behulp van SEO tools worden er backlinks op goede relevante websites opgespoord. De webmasters worden dan benaderd om deze niet-werkende hyperlink te vervangen met een van de suggesties die worden voorgesteld.
 • Niet-gelinkte vermeldingen. De tactiek is gebaseerd op unlinked mentions, dit zijn vermeldingen van een persoon of bedrijf op andere websites maar die geen hyperlink bevatten. De webmasters worden benaderd met het verzoek om van deze niet-gelinkte vermeldingen een backlink te maken.
 • Infografieken. Een infografiek (infographic) is een grote afbeelding met een mooi design en bevat allerlei feiten en weetjes over een bepaald onderwerp. De infografiek wordt vervolgens via sociale media netwerken verspreidt in de hoop zo meer backlinks naar een website te krijgen.
 • Bronpagina links. In het Engels heet deze tactiek resource links. Er wordt er een artikel geschreven waarin veel websites met autoriteit op een bepaald gebiedt vermeldt worden, dit heet een bronpagina. Zodra dit artikel gepubliceerd is wordt er contact gemaakt met de vermelde websites, in de hoop dat ze een backlink plaatsen naar de nieuwe bronpagina.
 • Sociale media linkbuilding. Door goede en interessante content te delen met de volgers en abonnees op sociale media zorg je ervoor dat mensen weten dat er nieuwe content is gepubliceerd. Hoe meer mensen het nieuw gepubliceerde content zien, des te groter de kans is om goede nieuwe backlinks te scoren naar de website.
 • Dupliceren backlinks concurrentie. Bij deze strategie worden de linkprofielen van concurrerende websites via SEO tools bekeken. De goede backlinks worden eruit gefilterd en er wordt geprobeerd deze backlinks te dupliceren.
 • Scholarship links. Deze linkbuilding techniek is verouderd en werkt niet meer (goed). Er werd een speciale pagina op een website aangemaakt voor studenten om een (deel) van hun studiebeurs (scholarship) te betalen. Daarna werden schoolinstellingen benaderd en attent gemaakt op deze pagina. Veel schoolinstellingen plaatsen een dofollow backlink naar deze scholarship pagina om zo hun studenten te helpen.
 • Links van goede doelen. Deze tactiek om nieuwe backlinks te krijgen naar een website is verouderd en werkt niet (goed) meer. Veel goede doelen hebben aparte pagina's op hun websites waar ze hun donateurs vermelden. Door een donatie te maken aan een goed doel (charity) was het dus mogelijk om relatief goedkoop sterke backlinks naar een website te krijgen.

Aandachtspunten van een linkbuildingstrategie

Het opzetten van een succesvolle linkbuildingstrategie voor een website met als doel nieuwe goede backlinks te scoren lijkt misschien makkelijk.

Maar het vergt wel degelijk veel ervaring omdat er aardig wat dingen zijn om rekening mee te houden.

In onderstaande lijst staan 5 belangrijke dingen waar je op moet letten bij het opzetten van een linkbuilding strategie.

 1. Website analyse
 2. Begrip van de branche
 3. Lijst van websites samenstellen
 4. Kwalitatieve content schrijven
 5. Delen van nieuwe content

1. Website analyse

Voordat de juiste strategie voor een website om nieuwe backlinks te krijgen bepaald kan worden, is het verstandig om het linkprofiel van de website te analyseren.

Het linkprofiel van een website kan worden bekeken met SEO tools zoals bijvoorbeeld Semrush of Ahrefs.

Dit levert een beter beeld op van de backlinks en domeinautoriteit die een website al heeft.

In onderstaande lijst staan 5 zaken waar SEO tools bij linkbuilding bij kunnen helpen.

 • Verwijderde backlinks. Met een SEO tool zie je gemakkelijk welke backlinks er verwijderd zijn naar jouw website toe.
 • Niet-werkende backlinks. De meeste SEO tools hebben een optie waar snel in één oogopslag de niet-werkende backlinks te zien zijn, deze kunnen dan hersteld of vervangen worden.
 • Backlinks van concurrentie. Alle backlinks (tenzij ze onzichtbaar zijn gemaakt) van concurrerende websites zijn ook te vinden via SEO tools.
 • Meest gelinkte webpagina's. De webpagina's met de meeste backlinks zijn snel te vinden en te sorteren.
 • Kwaliteit van backlinks. Het is een stuk makkelijker om de kwaliteit van backlinks te bepalen met behulp van SEO tools. Echter, het is wel belangrijk om nog steeds handmatig de backlinks te checken, de zoekmachineoptimalisatie tools zijn niet waterdicht!
Screenshot van Domain Overview sectie op Semrush.com
Screenshot van Domain Overview sectie op Semrush.com

Er zijn meerdere SEO tools die de bovenstaande dingen kunnen uitvoeren.

Persoonlijk maak ik altijd gebruik van Semrush en Ahrefs, deze geven naar mijn mening de beste resultaten en zijn het meest betrouwbaar.

2. Begrip van de branche

Het is belangrijk dat er content geplaatst wordt dat bij de branche/niche van de website past en wat het publiek aan zal spreken.

Als er goede content geschreven wordt wat aansluit bij de doelgroep zal dat worden gewaardeerd.

Dit heeft vaak als resultaat dat andere relevante websites met een goede autoriteit naar deze content zullen linken, zonder dat daar voor betaald hoeft te worden!

Als je nieuw bent in de niche kun je ook de websites van de concurrerende websites in deze branche bekijken.

Dit geeft een idee van wat voor soort content er gemaakt moet worden voor de doelgroep.

3. Lijst van websites samenstellen

Het kan handig zijn om met behulp van SEO tools, maar zeker ook handmatig, een lijst met websites te creëren die goed bij een linkbuilding strategie passen.

Het is belangrijk om te vermelden dat dit niet per se websites in dezelfde niche hoeven te zijn.

In principe kan elke backlink vanaf een website relevant zijn, mits het in de juiste content en context geplaatst wordt.

Als deze lijst is gemaakt kun je daarna een brainstormsessie houden om te bepalen wat de juist strategie is om een backlink van deze websites te ontvangen.

4. Kwalitatieve content schrijven

Het schrijven van goede content ligt eigenlijk in het verlengde van het begrijpen van een branche of niche.

Zonder goede content is het haast onmogelijk om goede backlinks te ontvangen én om de lezers van deze artikels tevreden te stellen (user intent).

Het is voor iedere niche verschillend wat nu precies goede content voor het te bereiken publiek is.

In onderstaande lijst staan 7 tips die kunnen helpen bij het schrijven van goede content voor een website.

 • Schrijf in verhaalvorm. Mensen lezen graag in verhaalvorm, dit zorgt ervoor dat ze dingen makkelijker kunnen inbeelden of zich kunnen identificeren met iets of iemand dat ze aanspreekt.
 • Geef unieke tips. Geef tips of feiten die uniek zijn en nergens anders door de lezer gevonden kan worden en waar de lezer ook wat aan heeft.
 • Gebruik video. Video is een erg belangrijk middel om toe te voegen aan artikels. Het zorgt ervoor dat een lezer meer over het onderwerp kan bekijken. Google is ook erg content met het plaatsen van YouTube video's in artikels, het is tenslotte hun eigen platform. Dit hoeven overigens niet per se video's te zijn die zelf gemaakt worden, het kunnen ook video's van andere personen of bedrijven zijn.
 • Gebruik originele afbeeldingen. Voeg originele afbeeldingen toe van hoge kwaliteit. Zorg ervoor dat de afbeeldingen wel iets toevoegen voor de lezers en niet alleen puur decoratief zijn. Het beste is om zelf unieke foto's of afbeeldingen te maken, dit is beter dan het gebruik van stockfoto's als het gaat om SEO.
 • Gebruik kleine paragrafen. Sommige schrijvers zijn geneigd om hele lange paragrafen te schrijven. Probeer dit te voorkomen want dit leest niet lekker, de Google bot is ook beter in het begrijpen van kleinere zinnen en paragrafen. Met name voor mobiele apparaten is het hebben van kleine paragrafen een must!
 • Gebruik interne links. Het gebruiken van interne links is belangrijk in een artikel, deze moeten wel relevant zijn en iets toe voegen voor de lezers.
 • Gebruik externe links. Gebruik ook externe relevante links naar andere websites met een goede domeinenautoriteit. Dit helpt de lezer en ook Google om de juiste connecties te maken.

5. Delen van nieuwe content

Veel webmasters slaan deze stap over en dat is een gemiste kans.

Het is belangrijk om zodra er nieuwe content wordt gepubliceerd op een website, dit ook te delen met de rest van de wereld.

Deel de nieuwe content altijd op sociale media of met de abonnees van bijvoorbeeld een nieuwsbrief of YouTube-kanaal.

Het delen van nieuwe content zorgt ervoor dat meer mensen de content zullen zien en kan dus ook resulteren in meer backlinks.

Er bestaan zelfs websites zoals bijvoorbeeld IFTTT.com die, zodra er een nieuw artikel wordt gepubliceerd, deze automatisch delen op vooraf ingestelde netwerken en platformen.

Facebook deelopties van IFTTT
Meerdere opties om content automatisch op sociale media te delen via IFTTT.com

Eventueel kun je er ook voor kiezen om de websites te contacteren waar vanuit de nieuwe content naartoe wordt gelinkt middels backlinks.

Het is mogelijk dat deze websites een backlink terug zullen plaatsen als het goede content betreft.

Dit zal niet zo vaak gebeuren maar het kost relatief weinig tijd om te doen, dus het kan het proberen waard zijn.

Legaliteit van linkbuilding strategieën

Het gebruik van linkbuilding strategieën is (meestal) niet toegestaan volgens de richtlijnen van Google (en andere zoekmachines).

Volgens deze richtlijnen mag een webmaster op geen enkele manier invloed uitoefenen op het ontvangen van backlinks van andere websites.

Zoals je begrijpt is dit bij haast elke linkbuilding strategie het geval (er zijn enkele uitzonderingen), dus bijna elke webmaster is volgens de richtlijnen in overtreding.

Toekomstbestendigheid

Het gebruik van strategieën bij linkbuilding is toekomstbesteding.

Uiteraard is het wel belangrijk om te vermelden dat dat ook van de verschillende zoekmachines afhangt.

Op dit moment zijn backlinks nog één van de grootste ranking factoren van Google, dat zal waarschijnlijk voorlopig nog wel even zo blijven.

Linkbuilding strategie vs. linkbuilding campagne

Een linkbuilding strategie is één methode om meer backlinks naar een website te krijgen met als doel de SEO hiervan te verbeteren.

Een linkbuilding campagne kan uit één of meerdere linkbuilding strategieën bestaan en duurt meestal een langere periode.

Een linkbuilding campagne is dus eigenlijk een verzameling van strategieën die met linkbuilden te maken hebben en die over een langere periode worden uitgerold.

Een goed voorbeeld hiervan is de tiered linkbuilding campagne, die combineert meerdere methodes om zo optimaal te profiteren van de link juice van meerdere soorten en type backlinks.

Populaire strategieën in linkbuilding

Guest posts (gastartikelen) op andere websites plaatsen is de meest gebruikte linkbuilding strategie bij SEO.

Daarna zijn niche edits waarschijnlijk de meest populaire strategie bij linkbuilden, deze zoekmachineoptimalisatie technieken lijken natuurlijk dan ook veel op elkaar.

Mogelijkheden tot uitbesteding

Het is mogelijk om iemand anders in te huren om een linkbuilding strategie voor een website op te zetten.

Als je zelf niet genoeg ervaring, tijd of gewoon geen zin hebt om een linkbuilding strategie voor je website op te zetten, kan het verstandig zijn om een linkbuilding specialist in te huren.

Als dit het geval is kun bij mij de linkbuilding voor een website uitbesteden.