Linkbuilding Uitbesteden: Selecteer de Juiste Partner

Geüpdatet op 15 november 2023 door

Waar moet je op letten als je linkbuilding wil uitbesteden? In dit artikel lees je alles over het uitbesteden van linkbuilden en waar je op moet letten!

Het hebben van goede backlinks is één van de belangrijkste ranking factoren voor een website om hoger in Google te komen.

Het is dus niet verwonderlijk dat er een belangrijke markt rondom linkbuilden is ontstaan.

Voordat we hier verder op ingaan zijn er wel een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten als je linkbuilding voor een website wilt kopen!

Definitie van een backlink

Een backlink is een externe hyperlink die doorverwijst naar een andere website, of een webpagina op een andere website.

Uitleg over linkbuilding

Linkbuilding of linkbuilden is het maken of krijgen van backlinks van andere websites naar de website van de webmaster.

In mijn artikel over linkbuilden kun je meer lezen over wat dit nu precies inhoudt.

Belang van backlinks

Linkbuilding is belangrijk bij SEO omdat backlinks één van de belangrijkste signalen zijn die een zoekmachine gebruikt om de kwaliteit en relevantie van een website te bepalen.

Het krijgen van goede backlinks zorgt ervoor dat de autoriteit van een website groter wordt.

Dit zorgt ervoor dat een website hoger in de zoekresultaten van Google komt, en dus meer organische bezoekers zal aantrekken.

Zoekverkeer van website tijdens linkbuilding campagne
Zoekverkeer van website tijdens linkbuilding campagne

Uitbesteden van linkbuilding

Het is mogelijk om linkbuilding uit te besteden.

Er zijn tegenwoordig veel SEO linkbuilding bureaus en specialisten in te huren bij wie linkbuilding kan worden uitbesteed.

Overwegingen

Het uitbesteden van linkbuilden naar een website is vaak het overwegen waard.

Maar het is wel belangrijk om te vermelden dat niet iedere linkbuilder die wordt ingehuurd dezelfde kwaliteit aflevert.

Voordelen

In onderstaande lijst staan 4 voordelen van het uitbesteden van linkbuilding.

 • Bespaart tijd. SEO en dus ook linkbuilding duurt erg lang om goed te leren en ook bij te houden. Door iemand in te huren voor het bouwen van backlinks naar een website bespaar je tijd, omdat je dit zelf allemaal niet hoeft te doen.
 • Geeft kwalitatief goede backlinks. Er is een heel groot verschil in de kwaliteit tussen backlinks onderling, niet elke backlink is gelijk namelijk. Door iemand in te huren die verstand heeft van zoekmachineoptimalisatie hoef je niet zelf uit te vinden wat goede backlinks zijn en wat niet.
 • Sneller resultaat. Als je een linkbuilding specialist of bureau inhuurt zal je vaak sneller een resultaat zien. Dit komt omdat zij precies weten wat voor soort backlinks er nodig zijn en hoe een website goed voor de zoekmachines geoptimaliseerd moet worden.
 • Stabielere rankings. De rankings van een website zullen doorgaans stabieler zijn wanneer het bouwen van links wordt uitbesteed aan iemand die hier verstand van heeft. Kanttekening hierbij is wel dat met name Google regelmatig grote en minder grote updates uitvoert. Deze Google updates zorgen ervoor dat de rankings van een website soms op en neer gaan. Hier is niet heel veel aan te doen, zelfs niet door een ingehuurde linkbuilder!

Nadelen

In onderstaande lijst staan 3 nadelen van het uitbesteden van linkbuilding.

 • Het is duurder. Hier kan ik kort over zijn. Als er een specialist of bureau voor het bouwen van backlinks wordt ingehuurd, is dat duurder dan wanneer men zelf de linkbuilding doet.
 • Linkbuilder houdt contacten. Om als bedrijf goed zaken te doen is het belangrijk om goede connecties en contacten te hebben. Bij linkbuilding worden meestal andere websites (bedrijven) gecontacteerd om goede backlinks met veel autoriteit te krijgen. Als er dus een specialist of bureau wordt ingehuurd om de links te bouwen zullen zij alle contacten leggen en onderhouden.
 • Vergt vertrouwen. Als je iemand inhuurt voor een dienst vergt het natuurlijk altijd enige vertrouwen, maar bij linkbuilding misschien nog wel wat meer. Doordat SEO de laatste jaren zo populair is geworden zijn er ook veel charlatans op afgekomen die snel geld willen maken en geen enkel verstand van linkbuilding hebben. Het is dus belangrijk om de juiste linkbuilder in te huren die een goed resultaat zal afleveren, ga dus niet altijd zo maar voor de goedkoopste of snelste linkbuilding opties!

Veiligheidsaspecten

Het is veilig om linkbuilding uit te besteden bij een specialist of bureau.

Maar het is wel belangrijk om goede research te doen voordat er een linkbuilder ingehuurd wordt.

Lees eerst reviews of beoordelingen van andere klanten.

Als die er niet zijn kijk dan of de linkbuilder in kwestie overtuigend bewijs heeft van zijn of haar kunde.

Legaliteit

Het is niet toegestaan om backlinks te kopen volgens de richtlijnen van de zoekmachines.

De meeste linkbuilding voor een website gaat tegen de richtlijnen van Google (en andere zoekmachines) in.

Het is dus in theorie mogelijk dat een website een Google penalty (straf) krijgt als ze ontdekken dat er actief nieuwe backlinks gebouwd worden.

Maar als er een goede en betrouwbare linkbuilder wordt ingehuurd zal dit risico minimaal zijn!

Proces van linkbuilding uitbesteding

Het proces van het uitbesteden van linkbuilding aan een linkbuilder is niet altijd hetzelfde en hangt dus af van wie er ingehuurd wordt.

Zo is het soms mogelijk om bepaalde linkbuilding diensten als pakket te kopen of om een prijs per geplaatste backlink af te spreken.

Echter, dit laatste is niet heel gebruikelijk.

Het is gebruikelijker dat er een maandelijks bedrag wordt afgesproken tussen klant en linkbuilder, deze doet hier dan al het werk voor.

In onderstaande lijst staat in 8 stappen hoe het uitbesteden van linkbuilding meestal werkt.

 1. Klant contacteert linkbuilder. De klant is op zoek naar een linkbuilder en legt (meestal) het eerste contact.
 2. Linkbuilder bekijkt website klant. De linkbuilder bekijkt als eerste de website van de klant om te bepalen wat er allemaal precies gedaan moet worden, en of dit überhaupt haalbaar is.
 3. Doel wordt besproken. Het is belangrijk om als klant, maar zeker ook als linkbuilder een realistisch doel voor ogen te houden.
 4. Budget en prijsafspraken. Afhankelijk van het doel wordt er een budget bepaald en prijsafspraken gemaakt. De prijzen zijn veelal op maandelijkse basis en zijn terugkerend.
 5. Strategie wordt bepaald. Niet iedere linkbuilding is hetzelfde, dus het is belangrijk om vooraf de beste linkbuilding strategie voor een website te bepalen. Deze strategie kan voor iedere website maar ook linkbuilder verschillend zijn.
 6. Linkbuilding proces start. Als beide partijen (klant en linkbuilder) akkoord zijn zal het linkbuilding proces van start gaan.
 7. Resultaat na bepaalde periode. Na een bepaalde periode wordt het resultaat van de linkbuilding campagne geëvolueerd en besproken.
 8. Linkbuilding aanpassen/stoppen/doorgaan. Na de evaluatie wordt er besloten om al dan niet het linkbuilding proces aan te passen, te stoppen of gewoon door te gaan.

Zichtbaarheid van resultaten

De eerste resultaten van een linkbuilding campagne zijn meestal pas zichtbaar na enkele weken tot zelfs meerdere maanden.

Echter, dit is wel sterk afhankelijk van meerdere factoren zoals bijvoorbeeld competitie, leeftijd en/of autoriteit van de website, budget enzovoorts.

Het kan in extreme gevallen zelfs voorkomen dat het zo'n 6-12 maanden duurt voordat er een resultaat zichtbaar is, maar dit komt niet vaak voor gelukkig!

Duur van uitbesteding

Linkbuilding (en dus ook het uitbesteden daarvan) is idealiter een proces dat constant voor een website uitgevoerd wordt.

Het is niet verstandig om op een gegeven moment helemaal te stoppen met linkbuilding naar een website, dit omdat de concurrentie meestal ook niet stil zit en in de tussentijd ook nieuwe backlinks krijgt.

Je kunt uiteraard na een tijdje als een gewenst resultaat behaald is wel iets minderen met linkbuilding.

Maar in principe is het verstandigste bij SEO van een website altijd met linkbuilding door te gaan.

Kosten van linkbuilding diensten

De kosten van linkbuilding en het uitbesteden daarvan lopen sterk uiteen per website.

Dit heeft namelijk te maken met meerdere aspecten.

Zo is het allereerst belangrijk om te weten hoe groot de concurrentie is voor de website waarvoor de linkbuilding campagne uitgevoerd moet worden.

Ook het gewenste resultaat dat er bereikt wil worden is iets wat meegenomen moet worden in het budget voor linkbuilding.

Vuistregel is eigenlijk altijd dat de markt waarin de website zich bevind de kosten voor linkbuilding zullen bepalen.

Een goede betrouwbare linkbuilder inhuren voor een linkbuilding campagne naar een website begint toch wel bij zo'n €1000,- à €1500,- per maand, en dat is zelfs aan de lage kant!

Dit bedrag kan sterk oplopen als er veel concurrentie is en/of er veel verdient kan worden als een website hoog in de zoekresultaten staat.

Hieronder staan twee screenshots waarin goed het verschil te zien is waarom een loodgieter uit Amsterdam een stuk meer kwijt zal zijn aan goede linkbuilding dan een loodgieter uit Rotterdam.

Screenshot zoekresultaten van Semrush voor loodgieter Amsterdam
Screenshot zoekresultaten Semrush voor loodgieter Amsterdam – Klik op afbeelding om te vergroten

Het maandelijkse zoekvolume voor “loodgieter Amsterdam” is zo'n 8,100.

Screenshot zoekresultaten van Semrush voor loodgieter Rotterdam
Screenshot zoekresultaten Semrush voor loodgieter Rotterdam – Klik op afbeelding om te vergroten

Het maandelijkse zoekvolume voor “loodgieter Rotterdam” is zo'n 2,400.

Het zoekvolume waar een Amsterdamse loodgieter doorgaans voor wil ranken met zijn of haar website is dus zo'n 3 à 4 keer hoger dan de Rotterdamse concullega.

De kosten zullen voor de loodgieter uit Amsterdam vaak dus ook zo'n 3 à 4 keer meer zijn.

Daar staat natuurlijk dan dus ook tegenover dat de verdiensten 3 à 4 keer meer zullen zijn!

Zoals je ook aan de CPC's (cost-per-click) kunt zien wordt er in deze branche veel geld verdient, ze zijn bereidt om vanaf €5,- per klik aan Google te betalen.

Deze kosten hebben voor de rest geen directe invloed op de kosten van linkbuilding zelf, maar het is wel een indicatie dat het een markt is met veel concurrentie en hoge baten!

Opties voor het uitbesteden van linkbuilding

Linkbuilding kun je tegenwoordig gemakkelijk uitbesteden bij een SEO specialist- of bureau.

Wees er wel van bewust dat er veel onbetrouwbare bedrijven en personen actief zijn in deze branche, ze hebben niet of nauwelijks ervaring en zijn er op uit om snel geld te verdienen.

Vaak leveren ze backlinks die ook nog eens schadelijk voor de rankings van een website zijn, of simpelweg geen enkel resultaat opleveren.

SEO en dus ook het maken van backlinks op een goede manier die toegestaan is vergt veel ervaring en kunde.

Het inhuren van een goed aangeschreven SEO specialist is vaak een redelijk veilige manier om toch op de juiste manier backlinks te vergaren die niet tegen richtlijnen van Google in gaan.