Niche Edits en SEO: Een Diepgaande Verkenning

Geüpdatet op 1 maart 2024 door

Wat zijn niche edits en wat moet je erover weten? In dit artikel lees je alles over niche edits en waarom ze belangrijk kunnen zijn bij SEO!

Niche edits zijn (dofollow) backlinks die toegevoegd worden aan reeds bestaande en door zoekmachines geïndexeerde artikelen.

Vaak houdt dit in dat enkele zinnen worden ingevoegd of een paragraaf wordt aangepast om de backlink natuurlijk in het artikel te integreren.

Deze methode staat ook bekend onder namen als link placements, link insertions, curated links of publisher links.

Niche edits zijn een populaire strategie voor het creëren van backlinks naar websites en vertonen overeenkomsten met guest posts, hoewel ze niet identiek zijn.

Niche edits vs. guest posts

Niche edits zijn dofollow links die tegen betaling worden geplaatst in bestaande artikels die al zijn gepubliceerd op websites én die al geïndexeerd zijn.

Guest posts zijn volledig nieuwe gastartikels die tegen betaling worden gepubliceerd op websites, vaak met één of meerdere dofollow links naar de site(s) waarvoor ze bedoeld zijn.

Vergelijking van effectiviteit

Een niche edit geplaatst in een relevant artikel op een website met goede statistieken is niet per se beter dan als wanneer er een nieuwe guest post op dezelfde website wordt gepubliceerd.

Dit heeft er alles mee te maken of het artikel waarin de niche edit wordt toegevoegd interne links of externe links heeft waarvan geprofiteerd kan worden of niet.

Als de link placement wordt geplaatst in een artikel zonder backlinks is het verschil met een guest post verwaarloosbaar.

Een niche edit is dus niet altijd automatisch beter dan een guest post en vice versa.

Het doel van beide soorten links is overigens hetzelfde, namelijk om een website betere rankings in de zoekmachines te geven.

Belang van niche edits

Niche edits zijn belangrijk bij de SEO van een website omdat ze op een relatief gemakkelijke en snelle manier zorgen voor meer backlinks met goede statistieken.

Als de link placements worden geplaatst in relevante artikels die al interne links of externe backlinks hebben, zorgt dit ook voor meer topische relevantie en domeinautoriteit voor de sites waar ze naartoe linken.

Hierdoor wordt het voor de websites die curated links ontvangen makkelijker om in de zoekresultaten van de zoekmachines te ranken, en krijgen ze dus meer organisch zoekverkeer!

Voordelen

In onderstaande lijst staan 4 voordelen van het plaatsen van niche edits op andere websites.

 • Zelf websites/artikels kiezen. Bij veel methodes om meer backlinks te krijgen is het niet mogelijk om zelf de websites en artikels te kiezen om een backlink van te krijgen. Dit is bij niche edits wel het geval en door vooraf een goede selectie te maken met websites/artikels voor de link insertions heb je zelf de kwaliteit in handen hiervan!
 • Zelf ankertekst kiezen. De ankertekst (anchor text) van een backlink is nog steeds en belangrijke ranking factor. Meestal is het niet mogelijk om deze zelf te kiezen, maar bij curated links is dat juist wel het geval en dat is een voordeel bij SEO.
 • Geen nieuw artikel nodig. Het voordeel van niche edits ten opzichte van guest posts is dat er geen nieuwe artikels nodig zijn om de backlinks in toe te voegen. Dit bespaart aanzienlijk veel tijd en geld, link placements zijn zeer snel toegevoegd aan bestaande artikels.
 • Redelijk effectief. Niche edits zijn redelijk effectief voor de SEO van een website. Des te meer interne/externe backlinks een artikel heeft waarin de niche edit geplaatst wordt, des te sterker en beter het effect op de rankings zullen zijn van de website waarnaar de hyperlink doorverwijst. Ook de domeinautoriteit van een website waar een link insertion vanaf komt heeft hier invloed op.

Nadelen

In onderstaande lijst staan 4 nadelen van het plaatsen van niche edits op andere websites.

 • Tijdrovend proces. Het vinden, beoordelen en contacteren van websites met goede statistieken om niche edits op te plaatsen kost veel tijd. Vaak wordt er ook nog eens meerdere keren heen en weer gemaild om details te bespreken voordat een link insertion geplaatst wordt.
 • Weinig controle. Het probleem met niche edits is dat je heel weinig controle over de backlinks hebt. Het komt niet zelden voor dat een webmaster besluit om in hetzelfde artikel meer curated links voor andere websites tegen betaling te plaatsen, hierdoor gaat er minder link equity via de backlinks naar jouw website! Daarnaast komt het zelfs voor dat sommige webmasters de niche edits na een tijdje gewoon weghalen uit de artikels, hier kun je dan weinig tegen doen.
 • Slechte reputatie. Helaas hebben niche edits een heel slechte reputatie als het om backlinks gaat en dit is niet zonder reden. Er zijn hackers die websites hacken en daarop link insertions tegen betaling plaatsen zonder medeweten van de webmasters. Dit is natuurlijk illegaal en verboden en heel lastig te controleren voor degene die de curated links aanschaft.
 • Gaat tegen richtlijnen in. Het gebruik van niche edits is een beetje een grijs gebied is als het om SEO gaat. Maar Google is eigenlijk heel duidelijk hierin, alles waar een webmaster invloed op uitoefent om meer backlinks te krijgen is tegen de richtlijnen in, dus ook niche edits!

Proces van het plaatsen van niche edits

Het proces van het vinden van goede websites om link insertions op te plaatsen is vergelijkbaar met het proces van guest posting.

Er zijn echter enkele stappen die hier weggelaten kunnen worden en/of iets anders gaan.

In onderstaande lijst staan de 4 stappen die bij het plaatsen van niche edits horen.

 1. Websites zoeken. Zoeken en vinden van websites en artikels met goede statistieken om een niche edit op te plaatsen.
 2. Websites beoordelen. Met name bij niche edits is het belangrijk om te kijken via SEO tools (Ahrefs of Semrush) of een artikel om een link insertion op te plaatsen al goede interne/externe backlinks heeft. De domeinautoriteit van de websites om niche edits op te plaatsen is ook belangrijk.
 3. Contactpersoon vinden. Dit kun je handmatig doen, maar via Hunter.io is dit veel sneller en gemakkelijker uit te voeren.
 4. Email verzenden. Je kunt het voorbeeld van de pitch gebruiken die ik heb gemaakt voor guest posting om te sturen naar de webmaster. Uiteraard moet je hem dan wel iets aanpassen zodat het klopt voor niche edits, aangezien mijn voorbeeld voor guest posts is bedoeld.

Manieren om zelf niche edits te plaatsen

Het plaatsen van curated links op andere websites is vergelijkbaar met hoe guest posting werkt, lees dat artikel om meer toelichting te krijgen bij de bovenstaande stappen.

Als je de stappen in dat artikel volgt en een beetje aanpast werkt het ook prima om zelf link insertions te plaatsen op websites met goede statistieken!

Effectiviteit van niche edits

Link insertions zijn effectief voor de linkbuilding van een website.

Het is echter wel belangrijk om te vermelden dat niet iedere niche edit van dezelfde kwaliteit is.

De kwaliteit van een niche edit hangt sterk af van de domeinautoriteit van de website waarop het geplaatst wordt.

Daarnaast is ook de kwaliteit en relevantie van het artikel zelf waarin een niche edit wordt toegevoegd van belang.

Als er meerdere dofollow backlinks in het artikel staan wordt er minder link juice naar jouw website gestuurd, de effectiviteit is dan dus minder.

Tevens is het aantal interne links en/of goede externe backlinks dat naar het artikel waarin de curated link wordt geplaatst ook van invloed.

Des te meer interne/externe backlinks zo'n artikel heeft, des te effectiever het vaak zal zijn voor de SEO van een website waarnaar het verwijst!

Het is dus goed mogelijk dat de effectiviteit van een link insertion naar verloop van tijd beter wordt, dit omdat een artikel met een niche edit link meer interne/externe backlinks krijgt.

Maar andersom is dus ook mogelijk, interne/externe backlinks die kunnen verwijderd worden en/of er kunnen meer dofollow links aan het artikel met de curated link worden toegevoegd.

Je kunt dus ook zelf de niche edits sterker maken door bijvoorbeeld goede PBN backlinks te kopen (buy PBN backlinks in het Engels) voor de artikels waarin de link insertions zijn toegevoegd.

Maar doe dit alleen als je weet wat je doet, want als dit op een verkeerde manier gedaan wordt kan het juist een negatief effect hebben op de rankings van een website!

Legaliteit van niche edits

Nee, curated links zijn niet toegestaan door Google.

Het gebruiken van niche edits om zo meer backlinks te krijgen naar een website is wel een beetje grijs gebied van wat nu precies wel en niet mag volgens de richtlijnen van Google.

Daarom vallen niche edits onder grey hat SEO, het is dus mogelijk dat bij ontdekking de website(s) een Google Penalty (straf) zullen krijgen!

Oorsprong

Niche edits zijn NIET afkomstig van gehackte websites.

Maar dit heeft dan meer betrekking op wanneer je zelf via outreach de websites benaderd om niche edits op te plaatsen.

Als je niche edits wilt kopen van iemand anders is het zaak om wel degelijk op te passen. Er zijn namelijk aanbieders van curated links die afkomstig zijn van websites de gehackt zijn.

Dit is natuurlijk illegaal en zeer strafbaar, je wilt deze gehackte link insertions niet naar jouw website(s) hebben!

Maar er zijn gelukkig nog genoeg betrouwbare verkopers van link insertions die wel eerlijk zijn.

Veiligheid voor website

Link placements zijn veilig voor een website.

Maar het is wel belangrijk dat de niche edits afkomstig zijn van websites met goede statistieken en vanuit artikels die relevant zijn.

Ook is het belangrijk dat curated links met mate gebruikt worden als backlinkstrategie.

Het is niet verstandig om een website alleen maar met niche edit links hoger in Google te laten komen, dit kan zeker bij nieuwe websites opvallen en de rankings negatief beïnvloeden!

Toekomstbestendigheid

Link placements zijn toekomstbestendig.

Kanttekening is dan wel dat het belangrijk is dat backlinks een grote ranking factor van Google blijft om websites te ranken in de zoekresultaten.

Op dit moment zijn backlinks stevig verankert in de manier waarop zoekmachines werken, het staat zelfs in hun patenten beschreven via PageRank.

Dus voorlopig zullen niche edit backlinks nog zeer effectief zijn bij linkbuilding en SEO voor websites!

Kosten van het plaatsen van niche edits

Het plaatsen van niche edits in artikels op andere websites kost geld.

Het is onmogelijk om webmasters te benaderen met het verzoek om een backlink naar jouw website te plaatsen in een bestaand artikel zonder dat daar wat tegenover staat.

Laat je niks wijsmaken door de zogenaamde SEO-guru's, want er moet gewoon ALTIJD een vergoeding betaald worden voor niche edits en zijn dus niet gratis te krijgen!

Gemiddelde kosten

De prijs van wat een niche edit kost hangt volledig af van de domeinautoriteit en niche van de website waarop het geplaatst zal worden.

Hoe beter de domeinautoriteit (via backlinks van andere websites verkregen), hoe meer geld een niche edit over het algemeen kost.

Tevens kan de branche (niche) van de websites waarop curated links geplaatst kunnen worden ook van invloed zijn op de prijs.

Er zijn namelijk niches waarin veel geld wordt verdiend (denk aan verzekeringen of casino's etc.) en daar zijn de prijzen voor link insertions aanzienlijk hoger.

Vaak wordt de prijs ook gebaseerd op bijvoorbeeld de hoeveelheid domeinen (referring domains – RD) die naar een website (dus niet het artikel van de niche edit zelf) verwijzen waarop een niche edit geplaatst kan worden.

In onderstaande lijst staan de prijzen van wat niche edits ongeveer kosten.

 • RD 100-350 – €90,- per stuk.
 • RD 400-1000 – €120,- per stuk.
 • RD 1000+ – €250,- per stuk.

De prijzen hierboven kunnen afwijken en gelden alleen als je zelf de webmasters contacteert met het verzoek om curated tegen betaling te plaatsen.

Als je het kopen van niche edits uitbesteedt kost het zo 20-50% meer dan bovenstaande prijzen.

Mogelijkheden voor uitbesteding van niche edits

Het plaatsen van niche edits kan uitbesteed worden.

Het uitbesteden van linkbuilding aan een linkbuildingexpert kan zeker bij niche edits verstandig zijn.

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er veel dingen om rekening mee te houden als je niche edits wilt kopen.

Door een SEO-expert in te huren minimaliseer je de risico's en bespaar je tijd, maar de kosten zijn dan natuurlijk uiteraard wel hoger.