Linkbuilding uitbesteden – Rank hoger in zoekresultaten!

Geüpdatet op 30 november 2022 door

Het hebben van goede backlinks is één van de belangrijkste ranking factoren voor een website om hoger in Google te komen. Het is dus niet verwonderlijk dat er een belangrijke markt rondom linkbuilden is ontstaan. Voordat we hier verder op ingaan zijn er wel een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten als je linkbuilding voor een website wilt kopen! Klik hier als je haast hebt of geen zin om de rest van dit artikel te lezen om te ontdekken wat ikzelf aanbiedt op het gebied van linkbuilding.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding of linkbuilden is het maken of krijgen van backlinks van andere websites naar de website van de webmaster. In mijn artikel over linkbuilden kun je meer lezen over wat linkbuilding bij SEO nu precies inhoudt.

Waarom is linkbuilding belangrijk bij SEO?

Linkbuilding is belangrijk bij SEO omdat backlinks één van de belangrijkste signalen zijn die een zoekmachine gebruikt om de kwaliteit en relevantie van een website te bepalen. Het krijgen van goede backlinks zorgt ervoor dat de autoriteit van een website groter wordt. Dit zorgt ervoor dat een website uiteindelijk hoger in de zoekresultaten zal verschijnen, en dus meer organische bezoekers zal aantrekken.

Zoekverkeer van website tijdens linkbuilding campagne
Zoekverkeer van website tijdens linkbuilding campagne

Is het mogelijk om linkbuilding uit te besteden?

Ja, het is mogelijk om linkbuilding uit te besteden. Er zijn tegenwoordig veel linkbuilding bureaus en specialisten in te huren zijn bij wie linkbuilding kan worden uitbesteed.

Is het uitbesteden van linkbuilden verstandig?

Ja, het uitbesteden van linkbuilden naar een website is verstandig. Maar het is wel belangrijk om te vermelden dat niet iedere linkbuilder die wordt ingehuurd dezelfde kwaliteit aflevert.

Wat zijn de voordelen van het uitbesteden van linkbuilden?

In onderstaande lijst vind je enkele voordelen van het uitbesteden van linkbuilding.

 • Bespaart tijd. SEO en dus ook linkbuilding duurt erg lang om goed te leren en ook bij te houden. Door iemand in te huren voor het bouwen van backlinks naar een website bespaar je tijd, omdat je dit zelf allemaal niet hoeft te doen.
 • Geeft kwalitatief goede backlinks. Er is een heel groot verschil in de kwaliteit tussen backlinks onderling, niet elke backlink is gelijk namelijk. Door iemand in te huren die verstand heeft van zoekmachineoptimalisatie hoef je niet zelf uit te vinden wat goede backlinks zijn en wat niet.
 • Sneller resultaat. Als je een linkbuilding specialist of bureau inhuurt zal je vaak sneller een resultaat zien. Dit komt omdat zij precies weten wat voor soort backlinks er nodig zijn en hoe een website goed voor de zoekmachines geoptimaliseerd moet worden.
 • Stabielere rankings. De rankings van een website zullen doorgaans stabieler zijn wanneer het bouwen van links wordt uitbesteed aan iemand die hier verstand van heeft. Kanttekening hierbij is wel dat met name Google regelmatig grote en minder grote updates uitvoert. Deze Google updates zorgen ervoor dat de rankings van een website soms op en neer gaan. Hier is niet heel veel aan te doen, zelfs niet door een ingehuurde linkbuilder!

Wat zijn de nadelen van het uitbesteden van linkbuilding?

In onderstaande lijst vind je enkele nadelen van het uitbesteden van linkbuilding.

 • Het is duurder. Hier kan ik kort over zijn. Als er een specialist of bureau voor het bouwen van backlinks wordt ingehuurd, is dat duurder dan wanneer men zelf de linkbuilding doet.
 • Linkbuilder houdt contacten. Om als bedrijf goed zaken te doen is het belangrijk om goede connecties en contacten te hebben. Bij linkbuilding worden meestal andere websites (bedrijven) gecontacteerd om goede backlinks met veel autoriteit te krijgen. Als er dus een specialist of bureau wordt ingehuurd om de links te bouwen zullen zij alle contacten leggen en onderhouden.
 • Vergt vertrouwen. Als je iemand inhuurt voor een dienst vergt het natuurlijk altijd enige vertrouwen, maar bij linkbuilding misschien nog wel wat meer. Doordat SEO de laatste jaren zo populair is geworden zijn er ook veel charlatans op afgekomen die snel geld willen maken en geen enkel verstand van linkbuilding hebben. Het is dus belangrijk om de juiste linkbuilder in te huren die een goed resultaat zal afleveren, ga dus niet altijd zo maar voor de goedkoopste of snelste linkbuilding opties!

Is het veilig om linkbuilding uit te besteden?

Ja, het is veilig om linkbuilding uit te besteden bij een specialist of bureau. Maar het is wel belangrijk om goede research te doen voordat er een linkbuilder ingehuurd wordt. Lees eerst reviews of beoordelingen van andere klanten. Als die er niet zijn kijk dan of de linkbuilder in kwestie overtuigend bewijs heeft van zijn of haar kunde.

Ook is het belangrijk om te vermelden dat de meeste linkbuilding naar een website tegen de richtlijnen van Google (en andere zoekmachines) ingaat. Het is dus in theorie mogelijk dat een website een Google penalty (straf) krijgt als ze ontdekken dat er actief nieuwe backlinks gebouwd worden. Maar als er een goede en betrouwbare linkbuilder wordt ingehuurd zal dit risico minimaal zijn!

Hoe werkt het uitbesteden van linkbuilding?

Het proces van het uitbesteden van linkbuilding aan een linkbuilder is niet altijd hetzelfde en hangt dus af van wie er ingehuurd wordt. Zo is het soms mogelijk om bepaalde linkbuilding diensten als pakket te kopen of om een prijs per geplaatste backlink af te spreken. Echter, dit laatste is niet heel gebruikelijk. Het is gebruikelijker dat er een maandelijks bedrag wordt afgesproken tussen klant en linkbuilder, deze doet hier dan al het werk voor. Hieronder staat het proces van hoe het uitbesteden van linkbuilding meestal werkt.

 1. Klant contacteert linkbuilder. De klant is op zoek naar een linkbuilder en legt (meestal) het eerste contact.
 2. Linkbuilder bekijkt website klant. De linkbuilder bekijkt als eerste de website van de klant om te bepalen wat er allemaal precies gedaan moet worden, en of dit überhaupt haalbaar is.
 3. Doel wordt besproken. Het is belangrijk om als klant, maar zeker ook als linkbuilder een realistisch doel voor ogen te houden.
 4. Budget en prijsafspraken. Afhankelijk van het doel wordt er een budget bepaald en prijsafspraken gemaakt. De prijzen zijn veelal op maandelijkse basis en zijn terugkerend.
 5. Strategie wordt bepaald. Niet iedere linkbuilding is hetzelfde, dus het is belangrijk om vooraf de beste linkbuilding strategie voor een website te bepalen. Deze strategie kan voor iedere website maar ook linkbuilder verschillend zijn.
 6. Linkbuilding proces start. Als beide partijen (klant en linkbuilder) akkoord zijn zal het linkbuilding proces van start gaan.
 7. Resultaat na bepaalde periode. Na een bepaalde periode wordt het resultaat van de linkbuilding campagne geëvolueerd en besproken.
 8. Linkbuilding aanpassen/stoppen/doorgaan. Na de evaluatie wordt er besloten om al dan niet het linkbuilding proces aan te passen, te stoppen of gewoon door te gaan.

Wanneer is het resultaat van een linkbuilding campagne zichtbaar?

De eerste resultaten van een linkbuilding campagne zijn meestal pas zichtbaar na enkele weken tot zelfs meerdere maanden. Echter, dit is wel sterk afhankelijk van meerdere factoren zoals bijvoorbeeld competitie, leeftijd en/of autoriteit van de website, budget enzovoorts. Het kan in extreme gevallen zelfs voorkomen dat het zo'n 6-12 maanden duurt voordat er een resultaat zichtbaar is, maar dit komt niet vaak voor gelukkig!

Hoe lang moet ik linkbuilding uitbesteden?

Linkbuilding (en dus ook het uitbesteden daarvan) is idealiter een proces dat constant voor een website uitgevoerd wordt. Het is niet verstandig om op een gegeven moment helemaal te stoppen met linkbuilding naar een website, dit omdat de concurrentie meestal ook niet stil zit en in de tussentijd ook nieuwe backlinks krijgt. Je kunt uiteraard na een tijdje als een gewenst resultaat behaald is wel iets minderen met linkbuilding. Maar in principe is het verstandigste bij SEO van een website altijd met linkbuilding door te gaan.

Wat kost het kopen van linkbuilding?

De kosten van linkbuilding en het uitbesteden daarvan lopen sterk uiteen per website. Dit heeft namelijk te maken met meerdere aspecten. Zo is het allereerst belangrijk om te weten hoe groot de concurrentie is voor de website waarvoor de linkbuilding campagne uitgevoerd moet worden. Ook het gewenste resultaat dat er bereikt wil worden is iets wat meegenomen moet worden in het budget voor linkbuilding.

Vuistregel is eigenlijk altijd dat de markt waarin de website zich bevind de kosten voor linkbuilding zullen bepalen. Een goede betrouwbare linkbuilder inhuren voor een linkbuilding campagne naar een website begint toch wel bij zo'n €1000,- à €1500,- per maand, en dat is zelfs aan de lage kant!

Dit bedrag kan sterk oplopen als er veel concurrentie is en/of er veel verdient kan worden als een website hoog in de zoekresultaten staat. Hieronder staan twee screenshots waarin goed het verschil te zien is waarom een loodgieter uit Amsterdam een stuk meer kwijt zal zijn aan goede linkbuilding dan een loodgieter uit Rotterdam.

Screenshot zoekresultaten van Semrush voor loodgieter Amsterdam
Screenshot zoekresultaten Semrush voor loodgieter Amsterdam – Klik op afbeelding om te vergroten

Het maandelijkse zoekvolume voor “loodgieter Amsterdam” is zo'n 8,100.

Screenshot zoekresultaten van Semrush voor loodgieter Rotterdam
Screenshot zoekresultaten Semrush voor loodgieter Rotterdam – Klik op afbeelding om te vergroten

Het maandelijkse zoekvolume voor “loodgieter Rotterdam” is zo'n 2,400.

Het zoekvolume waar een Amsterdamse loodgieter doorgaans voor wil ranken met zijn of haar website is dus zo'n 3 à 4 keer hoger dan de Rotterdamse concullega. De kosten zullen voor de loodgieter uit Amsterdam vaak dus ook zo'n 3 à 4 keer meer zijn. Daar staat natuurlijk dan dus ook tegenover dat de verdiensten 3 à 4 keer meer zullen zijn!

Zoals je ook aan de CPC's (cost-per-click) kunt zien wordt er in deze branche veel geld verdient, ze zijn bereidt om vanaf €5,- per klik aan Google te betalen. Deze kosten hebben voor de rest geen directe invloed op de kosten van linkbuilding zelf, maar het is wel een indicatie dat het een markt is met veel concurrentie en hoge baten!

Waar kan ik linkbuilding uitbesteden?

Linkbuilding kan je uitbesteden bij SEO specialist Joachim van Rossenberg. Inderdaad, dat ben ik en een klein beetje reclame voor mezelf kan geen kwaad! Neem een kijkje op deze pagina als je wat meer wil lezen over wie ik precies ben en wat mijn achtergrond is. Het komt er in het kort op neer dat ik meer dan 10 jaar ervaring heb met zoekmachineoptimalisatie, in die tijd heb ik veel ervaring opgedaan met SEO en het ranken van websites in Google!

Bekijk ook mijn SEO case studies als je wat extra “bewijs” wilt hebben van mijn expertise. In deze case studies probeer ik op zo'n duidelijk mogelijk manier uit te leggen hoe ik de verschillende websites hoger rank en wat er precies voor gebruikt wordt. Neem contact met mij op als je overtuigd bent, dan kijken we samen verder wat we voor elkaar kunnen betekenen op SEO-gebied!

Joachim van Rossenberg
Joachim van Rossenberg – SEO Specialist

Waar worden de backlinks naar mijn website geplaatst?

De backlinks die via linkbuilding naar jouw website worden gemaakt, worden op betrouwbare websites met veel autoriteit geplaatst en zijn ook wel bekend onder de naam guest post (gastartikels). Dit kunnen websites uit Nederland of België zijn maar ook websites uit het buitenland, voor backlinks maakt de taal of het land van domein/website namelijk niks uit. Een goede backlink hoeft niet per se vanaf een website met dezelfde taal of uit hetzelfde land te komen!

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf guest posts te kopen voor een website. Maar de guest posts die ik lever is nog maar het halve werk, daarna volg ik nog een aantal stappen om zo extreem goede backlinks te creëren die zullen zorgen voor hele goede rankings van iedere website! Het kopen van niche edit links is ook een optie, maar die biedt ik op dit moment nog niet aan!

Wat voor linkbuilding pakketten biedt je aan?

Ik werk niet met linkbuilding pakketten. Iedere website vergt een andere aanpak en vereist een ander soort budget. Uiteraard heb ik wel mijn favoriete linkbuilding technieken (het kopen van PBN backlinks valt hier NIET onder), maar ik heb geen specifieke linkbuilding pakketten waar een klant uit kan kiezen, het is altijd maatwerk!


Plaats een reactie