Wat is PageRank (PR) en wat moet je er over weten? In dit artikel lees je alles over het PageRank algoritme van Google!
PageRank, ook bekend onder de afkorting PR, is een algoritme dat gebruikt wordt door zoekmachines om de autoriteit van webpagina's te beoordelen op basis van inkomende hyperlinks.
Het is vernoemd naar Larry Page, de mede-oprichter van Google.
Inhoudsopgave
Belang van PageRank
PageRank is belangrijk omdat het Google helpt om de waarde van een webpagina te beoordelen op basis van het aantal en soort interne én externe hyperlinks die hiernaar verwijzen.
Deze hyperlinks kun je het beste omschrijven als een soort aanbeveling of stem, ze laten Google feitelijk weten dat het een goede webpagina is.
PageRank en link juice
PageRank is niet hetzelfde als link juice maar ze zijn wel sterk gerelateerd aan elkaar.
Met PageRank wordt het algoritme bedoeld van Google dat de autoriteit van een webpagina beoordeeld op basis van de inkomende hyperlinks.
Link juice, ook bekend als link equity, daarentegen verwijst naar de waarde, autoriteit en relevantie van een onderwerp die wordt doorgegeven via dofollow hyperlinks van webpagina naar webpagina.
Geschiedenis van PageRank
Larry Page en Sergey Brin zijn de oprichters van Google en in 1996 hebben ze aan de Stanford University als onderdeel van een onderzoeksproject naar een nieuwe zoekmachine PageRank ontwikkeld.
PageRank is een algoritme en is een handelsnaam van Google, echter het octrooi was jarenlang in handen van de Stanford University.
Stanford University heeft Google in ruil voor 1.8 miljoen aandelen, de exclusieve licentierechten van het PageRank patent gegeven.
In 2005 heeft de universiteit van Stanford deze aandelen voor 336 miljoen dollar verkocht.
Uitvinders
Lawrence Edward Page, beter bekend als Larry Page, is medeoprichter van Google en is degene die bekend staat als de uitvinder van PageRank.
Larry Page is volgens zakenblad Forbes tevens een van de rijkste mensen ter wereld.
Patentstatus van Google
Google heeft geen patent meer op PageRank.
Het octrooi voor PageRank op 9 januari 2019 verlopen en niet meer verlengd.
Factoren die PageRank beïnvloeden
In onderstaande lijst staan de 5 factoren die van invloed zijn óf waren op de PageRank van een webpagina.
- Ankertekst. Een ankertekst is de tekst die gebruikt wordt bij een hyperlink. Voorheen was het mogelijk om de zoekresultaten te manipuleren door bepaalde percentages van exact dezelfde ankerteksten te gebruiken. Tegenwoordig zorgt deze praktijk vaak juist voor een negatief effect op de rankings van een website in Google.
- Kans op doorklikken. De eerste versie van PageRank kende een gelijke waarde toe aan iedere hyperlink op een webpagina. In 2004 is het Reasonable Surfer patent uitgegeven aan Google, dit patent leert dat er onderscheid gemaakt wordt tussen hyperlinks op basis van de kans op doorklikken. In het kort komt het erop neer dat hyperlinks uit bijvoorbeeld de voettekst, menu of zijbalk minder PageRank toegekend krijgen dan contextuele hyperlinks.
- Interne links. Interne links zijn extreem belangrijk om PageRank te verspreiden over een website.
- Externe links. Externe backlinks bepalen voor een groot deel de PageRank van een webpagina.
- Link relatie. Alleen hyperlinks met een dofollow tag sturen PageRank door, dit geldt voor zowel interne als externe links.
Nofollow hyperlinks
Nofollow hyperlinks sturen geen PageRank door naar de webpagina's waar ze naar verwijzen.
Invloed van uitgaande links
De PageRank van een webpagina wordt niet minder als het via hyperlinks doorverwijst naar andere webpagina's.
30x-verwijzingen
30x-verwijzingen geven tegenwoordig 100% alle PageRank door.
Tot aan 2013 was dit echter niet het geval, maar Gary Illyes van Google heeft in 2016 bevestigd dat dat nu wel zo is.
Waarschijnlijk heeft Google dit veranderd omdat ze sinds die tijd webmasters hebben aangemoedigd om de beveiligde SSL-verbindingen op te zetten voor hun websites, dit staat ook wel bekend onder https of het slotje.
Om SSL-certificaten correct te installeren moeten 3 versies van dezelfde website, er bestaan er 4, worden doorverwezen middels 301-verwijzingen naar de beveiligde versie.
Door het opzetten hiervan zorgde webmasters er dus eigenlijk onbedoeld voor dat er minder PageRank naar de nieuwe beveiligde versies van hun websites werd gestuurd.
Dit was uiteraard een groot probleem en heeft Google dus hoogstwaarschijnlijk doen besluiten om dan maar 100% alle PageRank van alle 30x-statuscodes door te sturen.
Werking van het PageRank algoritme
Bij PageRank krijgt iedere webpagina op het internet een score tussen de 0 (laag) en 10 (hoog).
Deze PageRank-score van een webpagina wordt bepaald met behulp van een formule en aan de hand van het aantal interne én externe links die ernaar verwijzen.
Hoe hoger de score van de webpagina en hoe minder uitgaande links deze heeft, hoe meer PageRank wordt doorgegeven aan de webpagina waarnaar het doorverwijst via een dofollow hyperlink.
Met behulp van PageRank én vele andere ranking factoren bepaalt Google de plaats van een webpagina in de zoekresultaten.
PageRank formule
In onderstaande afbeelding is de originele formule hoe PageRank berekent wordt te zien.
Dempingsfactor
De dempingsfactor, in het Engels damping factor genaamd, wordt in de PageRank formule aangeduid met de letter d.
Het heeft meestal een waarde van 0.85 en moet voorkomen dat het algoritme in een oneindige loop van crawlen en beoordelen terecht komt.
Het komt er in het kort op neer dat er maar 85% van de eigenlijke PageRank wordt doorgegeven via de dofollow hyperlinks naar andere webpagina's, de andere 15% gaat verloren.
De dempingsfactor voorkomt eigenlijk dat webpagina's met een hoge PageRank-score een te grote invloed hebben op de rankings in de zoekresultaten van Google.
Gebruik van PageRank door Google in de huidige tijd
Er wordt intern nog gebruikt gemaakt van PageRank door Google.
Dit is echter wel een nieuwe verbeterde versie dan de oorspronkelijke versie.
Daarnaast was PageRank vroeger het enige systeem om webpagina's te ranken in Google, tegenwoordig hebben veel meer ranking factoren hier invloed op.
PageRank checken
Het is heden ten dage niet meer mogelijk om de PageRank van een webpagina te zien.
Google heeft sinds het jaar 2000 lange tijd de Google Toolbar beschikbaar gemaakt voor derden.
Via deze Google Toolbar was het mogelijk om per webpagina de individuele PageRank-score van 0 t/m 10 te zien.
In december 2013 is in de Google Toolbar de laatste PR-update doorgevoerd, in 2016 is het volledig hieruit verdwenen.
Tot slot is de Google Toolbar sinds 12 december 2021 niet meer beschikbaar om te downloaden, de oude website verwijst nu naar een andere pagina.
Problemen geassocieerd met PageRank
Omdat het erg lucratief kan zijn om met een website bovenaan in Google te staan, waren er al snel mensen die misbruik maakte van het PageRank algoritme om een hogere PR-score te krijgen.
In onderstaande lijst staan 3 bekende problemen met het PageRank algoritme.
- Link spam. Via allerlei manieren werden meer backlinks naar een webpagina gestuurd om zo een hogere PR-waarde te krijgen. Veelal gebeurde dit met geautomatiseerde SEO tools. De kwaliteit van deze links was vaak erg slecht, maar toch heeft deze praktijk nog vrij lang in verschillende vormen gewerkt. Google heeft verschillende algoritmes ontwikkeld én ze voeren regelmatig link spam updates door om dit tegen te gaan. Ook bestaat tegenwoordig de Disavow Tool, hiermee kunnen webmasters zelf slechte backlinks naar hun websites neutraliseren.
- Agressief ankertekst percentage. Door een hoog percentage backlinks met exact dezelfde ankerteksten naar een webpagina te sturen werd het algoritme voor de gek gehouden. Deze methode heeft vreemd genoeg in meerdere vormen ook vrij lang gewerkt. Tegenwoordig bestaan hier ook meerdere algoritmes voor die deze methode tegengaan.
- PageRank sculpting. Om het zogenaamde Spamdexing tegen te gaan kwam Google in 2005 met de nofollow relatie voor hyperlinks. Het idee erachter was dat de PageRank gestuurd kon worden naar alleen de belangrijke links op een webpagina. En dit is precies wat er dus ook gebeurde, maar niet op de manier zoals Google gehoopt had! Webmasters plaatste strategisch nofollow tags om zo de PageRank alleen naar hun belangrijkste webpagina's te sturen, dit wordt PageRank sculpting genoemd. Om PageRank sculpting tegen te gaan heeft Google het systeem iets veranderd. Tegenwoordig wordt de PageRank wel gelijkmatig verdeeld over alle hyperlinks op een webpagina, maar wordt het alleen doorgestuurd als het een dofollow tag heeft.
Methoden om de PageRank van een webpagina te verhogen
De PageRank van een webpagina is op twee manieren te verhogen.
Het opzetten van een goede strategie voor het maken van interne dofollow links zorgt ervoor dat de PageRank goed over een website verspreid wordt.
Daarnaast is het verkrijgen van dofollow backlinks afkomstig uit relevante artikels met goede ankerteksten op websites met een sterke domeinautoriteit een goede manier om de PageRank te verhogen.
De backlinks die de PR met succes verhogen worden vaak vervaardigd via linkbuilden, dit zijn bijvoorbeeld sterke guest posts, niche edits of zelfs PBN links.