Wat is parasite SEO?

Geüpdatet op 4 juli 2024 door

Parasite SEO is de tactiek waarbij content zoals artikelen, video's of pdf-bestanden geplaatst wordt op websites met zeer hoge domeinautoriteit.

Deze benadering benut de bestaande autoriteit van een website om hogere posities in de zoekmachine resultaten te verkrijgen.

De term ‘parasite', Nederlands voor parasiet, duidt op het leunen op de SEO-waarde van andere websites voor eigen voordeel.

Geschiedenis van parasite SEO

Tot een aantal jaar geleden werd parasite SEO voornamelijk uitgevoerd door Web 2.0 websites met veel domeinautoriteit te ranken in Google.

Web 2.0's zijn platformen waar iedereen zich gratis kan registreren zoals Weebly, WordPress, Blogger, Wix, Google Sites en meer.

Vanzelfsprekend werden deze Web 2.0 platformen behoorlijk uitgebuit voor parasite SEO.

Dit vond Google uiteraard niet de bedoeling en daardoor is parasite SEO met gratis Web 2.0's nu niet heel effectief meer.

Dit heeft echter niet als gevolg gehad dat parasite SEO is verdwenen, alleen de manier waarop het nu wordt uitgevoerd is iets veranderd.

Tegenwoordig worden er voor parasite SEO geen gratis Web 2.0's meer gebruikt.

Er worden nu geoptimaliseerde artikels tegen betaling geplaatst op websites met extreem veel domeinautoriteit.

Doelstelling van parasite SEO

Het doel van parasite SEO is om geoptimaliseerde artikels zo snel mogelijk bovenaan in de zoekmachines te krijgen.

Vaak wordt parasite SEO gebruikt om te ranken in niches met veel competitie en/of waarin veel geld te verdienen valt.

Via parasite SEO worden vaak direct affiliate producten of diensten gepromoot, maar het is ook mogelijk dat het organische zoekverkeer wordt doorgeleid naar een andere website om het daar te gelde te maken.

Overigens worden soms ook video's op platformen zoals YouTube, Dailymotion of Vimeo gebruikt voor parasite SEO.

Daarnaast komt het ook voor dat pdf-bestanden met geoptimaliseerde content gebruikt worden voor parasite SEO.

De meest gangbare methode is echter om de artikels direct op websites met heel veel autoriteit te publiceren, deze manier behandel ik dan ook voornamelijk in dit artikel.

Voordelen

Hieronder staan 6 voordelen van parasite SEO.

 • Snel resultaat. Gastartikels staan snel bovenaan in Google. Dit komt omdat er gebruikt wordt gemaakt van de hoge domeinautoriteit waar de artikels op geplaatst worden.
 • Minder kosten. De uiteindelijke kosten om boven aan in Google te komen zijn een stuk minder dan wanneer dit een normale manier via een eigen website geprobeerd wordt.
 • Direct affiliate links plaatsen. Vaak is het mogelijk om direct affiliate links naar een dienst of product te plaatsen. Hierdoor wordt er direct geld verdiend aan het organische zoekverkeer dat aangetrokken wordt.
 • Effectief voor linkbuilding. Het kan ook gebruikt worden voor linkbuilding. Ik, Joachim van Rossenberg, heb deze methode de naam “Hybrid Parasite SEO” gegeven, dit omdat er op een hybride manier gebruikt wordt gemaakt van parasite SEO en linkbuilding. Dit soort backlinks sturen namelijk heel veel link juice door naar de websites waarnaar ze verwijzen.
 • Domineer markt. Door meerdere artikels te ranken in de top 10 van Google, is het mogelijk om de markt volledig te domineren en al het organische zoekverkeer aan te trekken. In het voorbeeld dat iets verderop in dit artikel te vinden is kun je dat goed zien.
 • Iedereen is tevreden. Als deze methode goed wordt uitgevoerd is iedereen tevreden. De webmaster krijgt een goed artikel dat ze tegen betaling publiceren én waar ze vaak ook nog advertentie-inkomsten mee genereren over langere tijd. Degene die de campagne heeft opgezet staat sneller bovenaan in Google, verdiend direct geld en/of heeft tevens een zeer waardevolle backlink erbij gekregen. Google is tevreden omdat het de bezoekers een goed artikel kan laten zien waarnaar ze op zoek zijn.

Nadelen

Hieronder staan 5 nadelen van parasite SEO.

 • Afhankelijk van derden. Deze methode is sterk afhankelijk van derden. Dit gaat dan met name om de platformen of websites die worden gebruikt voor parasite zoekmachineoptimalisatie. Maar ook de algoritmes van Google en de vele updates hiervoor kunnen en grote invloed hebben op de rankings.
 • Weinig controle. Er is weinig controle over de artikels of video's die worden gebruikt. Het is dus mogelijk dat een artikel of video wordt veranderd of zelfs verwijderd zonder dat daar veel aan gedaan kan worden.
 • Vrij duur. Het opzetten van een parasite SEO campagne is vrij duur. De artikels schrijven, publiceren en ranken kost soms enkele honderden tot meerdere duizenden euro's.
 • Hoge kwaliteit vereist. Voorheen was het mogelijk om met een slecht geschreven artikel en met spammy backlinks parasite SEO uit te voeren. Tegenwoordig werkt dit niet meer en is er een hoge mate van kwaliteit vereist in alle stappen van het proces.
 • Kan tegen richtlijn ingaan. Het hangt er een beetje vanaf op welke manier parasite SEO gebruikt wordt, maar vaak gaat parasite SEO tegen de richtlijnen van de zoekmachines in.

Werkwijze van parasite SEO

Voorheen werden er meestal gratis Web 2.0 websites gebruikt voor parasite SEO, deze manier werkt niet of nauwelijks meer.

Tegenwoordig worden er gastartikels geplaatst op websites met heel veel autoriteit.

Meestal zijn dit websites van internationale, nationale of regionale kranten of magazines.

Dit soort websites hebben vaak extreem veel backlinks van andere websites omdat ze al jaren dagelijks heel veel content publiceren.

Hierdoor hebben ze vaak een hoge mate van topical authority in meerdere onderwerpen.

De geoptimaliseerde artikels die gepubliceerd worden op dit soort websites staan vrijwel altijd direct zeer hoog in de Google rankings, vaak nog dezelfde dag.

In onderstaande lijst staat in 5 stappen uitgelegd hoe parasite SEO werkt.

 1. Onderzoek. Als eerste moet er onderzoek gedaan worden naar het onderwerp van het artikel dat gebruikt gaat worden voor deze methode.
 2. Outreach. Vervolgens moet er een geschikte website gevonden worden met veel domeinautoriteit waar een guest post op gepubliceerd kan worden. Guest posting kan handmatig gedaan worden, maar het proces gaat een stuk sneller wanneer een content marketing platform zoals WhitePress of vergelijkbaar gebruikt wordt. Websites met DR 70+ zijn een goed beginpunt om als filter te gebruiken, bekijk ook altijd of een website een hoeveelheid zoekverkeer heeft dat bij het linkprofiel en de niche past.
 3. Gastartikel schrijven. Zodra er een geschikte website is gevonden die een dergelijke guest post accepteert moet het geschreven worden. Zorg ervoor dat de kwaliteit van het artikel goed is, dat het feitelijk juist is én dat het goed is geoptimaliseerd voor SEO. Mocht het artikel affiliate links bevatten, wees daar transparant in, want niet iedere website accepteert dit!
 4. Gastartikel publiceren. Het artikel wordt gepubliceerd, als alles goed gaat staat het vaak al direct hoog in de zoekresultaten, maar het kan soms ook iets langer duren. Het hangt een beetje van de niche af maar persoonlijk laat ik het gepubliceerde artikel zo'n 1 à 2 maanden met rust alvorens de resultaten te bekijken en verder te gaan in het proces.
 5. Backlinks maken. Deze stap is niet altijd nodig omdat een artikel soms al zonder extra backlinks bovenaan in Google is gekomen. Vaak is het wel noodzakelijk om meer backlinks naar het artikel te sturen om het bovenaan de zoekresultaten te krijgen. Het beste is om hiervoor niche edits of PBN links van goede kwaliteit voor te gebruiken, dit is niet goedkoop maar werkt zeer goed. Voorheen werden hier goedkope spammy backlinks voor gebuikt, maar dat werkt heden ten dage niet of nauwelijks meer!

Definitie van hybrid parasite SEO

Hybrid parasite SEO is een combinatie van parasite SEO en tiered linkbuilding.

Hybrid betekent hybride in het Nederlands, en dat is precies wat deze methode is.

Hybrid parasite SEO is in essentie precies hetzelfde als de gewone parasite SEO methode met één groot verschil; er wordt ook een dofollow backlink in het te ranken artikel toegevoegd naar een website naar keuze.

Voordelen

In onderstaande lijst staan 3 voordelen van hybrid parasite SEO.

 • Dofollow backlink. De gastartikels die voor hybride parasite SEO gebruikt worden, worden geplaatst op websites met heel veel domeinautoriteit. Daarnaast worden er soms nog extra backlinks naar het artikel gestuurd, dit zorgt voor nog meer SEO-waarde. Dofollow backlinks uit dit soort artikels sturen extreem veel link juice door, hierdoor zal een website sneller hoger in Google komen.
 • Back-up methode. Het is bij deze SEO-strategie nooit helemaal zeker of het artikel uiteindelijk wel goed zal ranken in de zoekresultaten van de zoekmachines. Bij hybrid parasite SEO wordt er ook een dofollow backlink in de guest post geplaatst. Zo wordt er te allen tijde tóch geprofiteerd van de link juice, ongeacht of het ook zal ranken.
 • Boost andere artikels. Het ook mogelijk om de andere artikels die voor parasite SEO opgezet zijn te boosten. Uiteraard moeten ze wel dezelfde niche hebben, maar door de artikels met elkaar te verbinden via links verhoog je de SEO-waarde ervan nog meer.

Nadelen

In onderstaande lijst staan 2 nadelen van hybrid parasite SEO.

 • Concurrentie. De dofollow backlinks die in de gastartikels geplaatst worden zullen te vinden zijn via de SEO tools. Het is dus mogelijk dat de concurrentie de linkbuilding strategie achterhaald en dit gaat dupliceren.
 • Google kijkt ook. Voor Google is het ook mogelijk om deze backlinks in een linkprofiel terug te vinden, en we weten dat het kopen van backlinks tegen hun richtlijnen ingaan. Het is dus verstandig om de hybrid parasite SEO methode te limiteren.

Beleid van Google

Nee, parasite SEO niet toegestaan volgens de richtlijnen van Google.

Echter, als het op een goede manier wordt opgezet is het heel moeilijk voor Google om het gebruik ervan te ontdekken of anders er iets tegen te doen.

Omdat er bij hybrid parasite SEO ook dofollow backlinks gemaakt worden is wel iets makkelijker op te sporen aan te pakken als Google dat zouden willen.

Parasite SEO maakt gebruik van enkele fundamentele aspecten van de algoritmes van Google waarop ze de rankings in de zoekmachine bepalen.

Backlinks, link juice en domeinautoriteit zijn hier zeer belangrijk voor, dit maakt het dat Google op dit moment grote problemen lijkt te hebben om echt iets concreets tegen parasite SEO te doen.

Voorbeeld van parasite SEO

In deze screenshot heb ik een voorbeeld opgezocht en is te zien hoe parasite SEO in zijn werk gaat.

De DR staat vóór elk artikel om een beter idee te krijgen van de domeinautoriteit van deze websites.

In de screenshot is de top 10 te zien van de zoekterm “buy instagram followers” in de Amerikaanse Google.com.

Dit is een extreem lucratieve niche, en degene die hiervoor hoog in Google staat maakt heel veel winst.

Het gaat om de volgende artikels.
#3 https://www.usmagazine.com/entertainment/news/buy-instagram-followers/
#5 https://www.abcactionnews.com/sponsor-generated-content/buy-instagram-followers
#9 https://tulsaworld.com/brandavestudios/7-sites-to-buy-instagram-followers-safe-real-and-instant/article_1e18d63f-e97d-57c8-9e25-7b69dd582752.html
#10 https://www.denver7.com/brand-spotlight/buy-instagram-followers
Niet zichtbaar in de screenshot, maar wel interessant om ook te vermelden.
#11 https://www.charlotteobserver.com/contributor-content/article273157530.html
#12 https://www.miamiherald.com/contributor-content/article272877660.html
#13 https://www.kentucky.com/contributor-content/article272877785.html
#15 https://www.deccanherald.com/brandspot/buy-instagram-followers

Zoals te zien is zijn dit allemaal gastartikels die geplaatst zijn op websites van grote kranten en magazines.

Hier wordt op een extreem effectieve manier gebruik gemaakt van hybrid parasite SEO.

Het lijkt erop dat al deze artikels voor dezelfde groep websites zijn opgezet.

De meeste linken namelijk niet alleen naar een bepaalde website toe om het hoger te ranken, maar ook nog eens naar elkaar.

Dit leert ons dat hoogstwaarschijnlijk hetzelfde bedrijf of dezelfde persoon achter al deze linkbuilding campagne zit.

Het kost duizenden euro's, of dollars in dit geval, om artikels voor parasite SEO op dit soort websites te publiceren en te ranken.

Echter, dat geld is zo terugverdiend in een lucratieve niches zoals deze.

Kosten geassocieerd met parasite SEO

De kosten van parasite SEO zijn sterk afhankelijk van de niche, het land en de domeinautoriteit van de website waarop het gastartikel gepubliceerd wordt.

Sommige niches zijn namelijk zeer competitief en lucratief, om deze gastartikels te ranken moeten er vaak nog extra backlinks van goede kwaliteit naartoe gestuurd worden.

De prijs van een guest post zelf wordt doorgaans gebaseerd op de domeinautoriteit en hoeveelheid organische zoekverkeer van de website waar het op geplaatst wordt.

Ahrefs heeft een eigen statistiek ontwikkeld genaamd Domain Rating of in het kort DR, dit is een onofficiële maatstaf voor de domeinautoriteit van een website.

Vaak geldt hoe hoger de DR, hoe meer geld het kost om een artikel op te plaatsen.

Artikels die geplaatst worden op websites in landen met een hoog bruto binnenlands product (bbp) zijn vaak ook een stuk duurder dan wanneer ze geplaatst worden op websites in landen met een iets mindere economie.

Hierdoor kan het dat een gastartikel op een DR 91 website in bijvoorbeeld Brazilië veel goedkoper is dan wanneer dit op een vergelijkbare website in Amerika geplaatst zou worden.

Hieronder staan de statistieken van een Braziliaanse gastartikel dat ik zelf voor deze methode heb laten plaatsen.

linkprofiel voor DR91 website

Het plaatsen van dit artikel heeft zo'n €250,- gekost, het laten schrijven zo'n €50,- en de backlinks er naartoe op dit moment zo'n €350,-.

Dat is in totaal zo'n €650,- en of dat voldoende is moet nog blijken, de linkbuilding is nog gaande op dit moment.

Op dit moment staan de hoofdzoektermen rond de 10e posities, deze hebben in totaal maandelijks zo'n 40,000 zoekopdrachten.

In de screenshot hieronder is te zien dat het op de goede weg is.

Het begint nu ook affiliate conversies te krijgen, dus deze kosten zullen zich waarschijnlijk snel terugverdienen.

screenshot Semrush van DR91 hybrid parasite SEO gastartikel

Overigens ben ik ook van plan om een zoekmachineoptimalisatie case study voor parasite SEO in Nederland of België op te zetten.

Ik heb daar al wat onderzoek naar gedaan, maar ik moet daar nog verder in duiken.