Wat is een Private Blog Network (PBN)?

Geüpdatet op 4 juli 2024 door

Een Private Blog Network (PBN) bestaat uit een netwerk van privéwebsites, opgezet met als hoofddoel de zoekmachineprestaties van andere websites te versterken.

Dit leidt tot een toename in organisch zoekverkeer vanuit zoekmachines naar een specifieke website.

Uitleg over PBN backlinks

Een PBN backlink (PBN link) is een dofollow hyperlink dat afkomstig is van een website dat onderdeel is van een netwerk van privé websites.

Definitie van een backlink

Een backlink verwijst van een website naar een andere website of webpagina door middel van een hyperlink.

Backlinks zijn belangrijk voor zowel bezoekers al ook voor de zoekmachines om te navigeren over het internet.

Classificatie van PBN in SEO-typen

Een PBN valt onder black hat zoekmachineoptimalisatie.

Het opzetten of gebruiken van een PBN gaat direct tegen de richtlijnen van Google (en andere zoekmachines) in.

Bestaansreden van private blog netwerken

Private blog netwerken bestaan omdat ze zeer effectief zijn om andere websites snel betere rankings te geven in de zoekresultaten van de zoekmachines.

Werking van een private blog network

De websites die in een PBN gebruikt worden zijn altijd domeinen die opnieuw zijn geregistreerd (expired domains) of via een online veiling zijn aangeschaft (auctioned domains).

Het voordeel van deze gebruikte domeinen is dat ze eerder al actieve websites hadden, zodoende hebben ze vaak al veel domeinautoriteit door eerder vergaarde backlinks.

In onderstaande lijst staat in 5 stappen hoe een PBN werkt.

 1. Domein selecteren. De websites die in een private blog netwerk worden gebruikt, worden met behulp van SEO tools zoals bijvoorbeeld Ahrefs en Semrush geselecteerd op verschillende statistieken (Domain Rating, backlinks, geschiedenis etc.).
 2. Domein aanschaffen en herstellen. Zodra de domeinen opnieuw zijn geregistreerd of via een veiling gekocht zijn, wordt er een nieuwe website op het domein opgezet.
 3. Content herstellen (optioneel). Vaak wordt ook de oude content (en URL-structuur) van een domein hersteld om zo de link juice weer te laten stromen. Dit is niet altijd nodig omdat soms alle oude backlinks naar de startpagina verwijzen.
 4. Nieuwe content toevoegen. Daarna wordt er een aantal maanden nieuwe content toegevoegd zodat Google ziet dat het domein weer actief is. Deze nieuwe content bevat (meestal) nog geen backlinks naar websites die hoger gerankt moeten worden!
 5. Content mét backlinks toevoegen. Na deze periode wordt er gestart met het toevoegen van de artikels die wél backlinks bevatten naar de websites die hoger in de zoekresultaten moeten verschijnen. Deze artikels worden vaak ook “sticky” op de startpagina van een PBN website gemaakt. Een sticky artikel blijft altijd op de startpagina staan en zal zodoende maximaal van de link juice profiteren, een homepage is namelijk altijd de sterkste pagina van een website. De outbound links (OBL) van de startpagina wordt ook laag gehouden (tussen de 5-15 links maximaal), zo wordt er nog meer link juice doorgestuurd naar de backlinks die zichtbaar zijn.

Voordelen

In onderstaande lijst staan 4 voordelen van een PBN.

 • Zeer effectief. Als een PBN goed is opgezet met websites die veel domeinautoriteit hebben, is het een zeer effectieve manier om andere websites betere rankings in de zoekmachines te geven. Naar mijn mening zijn goede PBN links de sterkste backlinks voor een website om te krijgen als het gaat om SEO.
 • Snel resultaat. Doordat PBN links zo goed werken is het resultaat vaak redelijk snel te zien. Het duurt nog steeds wel enkele weken maar het resultaat is veel sneller zichtbaar dan wanneer er andere soorten backlinks gemaakt worden via linkbuilding.
 • Zelf ankertekst kiezen. Normaal gesproken is het moeilijk om zelf de ankertekst (anchor text) te kiezen van de backlinks die via andere linkbuilding technieken verkregen worden. Dit is niet het geval bij PBN links, je kunt hier namelijk zelf bepalen welke anchor tekst er gebruikt wordt in de artikels op de PBN websites. Zelf raadt ik trouwens altijd aan om niet meer dan 1 à 2 keer eenzelfde ankertekst te gebruiken bij zowel interne als externe links en ongeacht het type backlink.
 • Extreem veel link juice. Goede PBN links sturen heel veel link juice (link equity) door naar de website waar ze toe linken vanaf de startpagina. Dit zorgt er niet alleen voor dat deze websites betere rankings in de zoekmachines krijgen, het zorgt er ook voor dat de domeinautoriteit sterk vergroot wordt door de PBN links.

Nadelen

In onderstaande lijst staan 4 nadelen van een PBN.

 • Gaat tegen richtlijnen in. Het opzetten van een PBN of het ontvangen van PBN links op een website gaat tegen de richtlijnen van de zoekmachines in. Google kan een penalty (straf) uitdelen als het ontdekt dat er van een privé blog netwerk gebruik gemaakt wordt om zo de rankings van een website positief te beïnvloeden. Deze Google penalty zorgt ervoor dat een website minder goed of zelfs helemaal niet meer te vinden is in de zoekresultaten.
 • Kan uit index verwijderd worden. Als een PBN ontdekt wordt kunnen alle sites uit het netwerk volledig uit de index met zoekresultaten verwijderd worden. Als dit gebeurt zijn de websites die onderdeel waren van private blog netwerk waardeloos geworden en niet meer te gebruiken.
 • Duur om op te zetten. Het is vrij duur om een PBN goed op te zetten. De kosten van goede verlopen domeinnamen of domeinnamen op een veiling zijn de laatste jaren een stuk duurder geworden. Dit heeft meerdere oorzaken, maar waarschijnlijk heeft het met de schaarste te maken van goede domeinen én investeerders zijn zich ook voorzichtig aan het begeven op deze markt.
 • Duur om te onderhouden. Naast dat het duur is om een private blog network op te zetten, kost het ook nog redelijk veel geld om het op de juiste manier te onderhouden. De websites in een netwerk dat privé is hebben namelijk ook regelmatig nieuwe content nodig, en de hosting is ook een maandelijks terugkerende kostenpost. Daarnaast moeten er vaak ook meerdere betaalde WordPress themes (thema's) en WordPress plugins aangeschaft worden, deze werken vaak met een jaarlijks abonnement.

Effectiviteit van PBN-gebruik

Het gebruik van een PBN om een website hoger te laten ranken in de zoekresultaten werkt.

Kanttekening hier is wel dat er van een Private Blog Network gebruik gemaakt wordt, en niet een Public Blog Network.

Public Blog Network vs. Private Blog Network

In theorie zijn een Private Blog Network (private blog netwerk) en een Public Blog Network (publieke blog netwerk) hetzelfde.

Public blog network is eigenlijk een onofficiële naam en dat heeft betrekking op het feit dat de afkortingen van beide netwerken hetzelfde zijn.

Het grootste verschil tussen beide blog netwerken is dat een private blog network echt privé gehouden wordt en een public blog network niet.

Het gebruik van een PBN is niet toegestaan door de zoekmachines.

Je begrijpt dus dat als een blog netwerk gebruikt wordt door meerdere mensen (Public Blog Network) het sneller ontdekt kan worden.

Als een blog netwerk écht privé gehouden wordt (Private Blog Network) is de kans veel kleiner dat de zoekmachines het zullen ontdekken en maatregelen zullen nemen.

PBN vs. guest posting

Een PBN is een netwerk van gekochte en/of opnieuw geregistreerde websites met goede statistieken.

Deze PBN websites zijn speciaal opgezet om andere websites hoger te laten ranken in de zoekresultaten, en zijn eigendom van één partij.

Bij guest posting worden er tegen betaling gastartikels geplaatst op gewone websites die eigendom zijn van andere mensen of bedrijven.

Detectie van PBN-sites

In theorie is het mogelijk om de sites die onderdeel zijn van een PBN te ontdekken.

In de praktijk is dat echter een stuk moeilijker als er weinig footprints (voetafdrukken) achtergelaten zijn.

Als een PBN echt goed is opgezet zijn de websites die onderdeel hiervan zijn nauwelijks van echte websites te onderscheiden.

Al deze websites hebben mooie designs en content dat goed leesbaar is en wat ook past bij het thema van de website.

Vaak worden ook alle robots, op die van de zoekmachines na, volledig geblokkeerd via het robots.txt bestand van een website.

Dit zorgt ervoor dat backlinks die vanaf een PBN website komen niet te vinden zijn via SEO tools zoals bijvoorbeeld Ahrefs, Semrush of Moz.

Tegelijkertijd is dit ook een footprint, het is namelijk niet logisch voor een normale website om al deze robots te blokkeren, dus niet elke PBN doet dit.

Legaliteit van PBN's

Een PBN is bij wet niet verboden, maar het gaat wel direct in tegen de richtlijnen van zoekmachines en zij staan het gebruik van een PBN dus niet toe.

Veiligheid

Een PBN is veilig om te gebruiken mits het om een Private Blog Network gaat en geen Public Blog Network.

Dit wil echter niet zeggen dat het gebruik van een private blog netwerk geheel zonder risico is, de zoekmachines staan het gebruik hiervan niet toe en zullen straffen uitdelen als ze het gebruik hiervan ontdekken.

Maatregelen bij Google Penalty

Het komt tegenwoordig niet heel vaak meer voor dat een website een direct penalty krijgt als het wordt gesnapt op het gebruik van een PBN, meestal negeert Google deze links nu.

Mocht er toch een Google Penalty aan de website uitgedeeld zijn kun je dit terugzien in de Google Search Console (GSC) Als je GSC niet heb opgezet kun je dit achteraf nog steeds doen.

In onderstaande lijst staan de 5 stappen om te volgen om een Google Penalty door een PBN ongedaan te maken.

 1. Bekijk Manual Actions. Ga naar de Google Search Console en bekijk of er een Google Penalty staat bij manual actions (handmatige acties). Vaak staat hier een penalty met de naam unnatural links (onnatuurlijke links) of iets wat hierop lijkt, als dit het geval is ga je verder met de volgende stap.
 2. Bekijk externe links in GSC (optioneel). Deze stap is alleen nodig als je niet weet welke PBN links er naar een website zijn gemaakt. Meestal worden PBN backlinks verborgen gemaakt en zijn ze alleen in de GSC zichtbaar en niet via andere SEO tools. Als de PBN backlinks niet bekend zijn of verborgen vind je ze terug onder de sectie links > externe links in GSC.
 3. Maak lijst van PBN links. Maak een lijstje van de PBN backlinks die waarschijnlijk de Google penalty hebben veroorzaakt en ga dan naar de Disavow Tool van Google. Hier kun je het zojuist gecreëerde lijstje met PBN links aan Google doorgeven.
 4. Terug naar Manual actions. Ga nu terug naar de manual actions sectie in GSC en verstuur een reconsideration request (heroverwegingsverzoek), en licht toe dat er links (vermeldt niet dat het PBN links zijn) zijn verwijderd via de disavow tool.
 5. Afwachten. Nu kan je alleen nog maar afwachten tot een werknemer van Google handmatig jouw verzoek tot heroverweging oppakt. Dit kan vaak meerdere weken duren! Hopelijk wordt het verzoek ingewilligd en wordt de Google Penalty opgeheven voor de betreffende website.

Zelfs als alle bovenstaande stappen zijn gevolgd en de Google penalty met succes is opgeheven, kan het nog maanden duren voordat de website weer op het oude niveau is qua rankings en zoekverkeer!

Mogelijkheden om zelf een PBN op te zetten

Het is mogelijk om zelf een PBN op te zetten.

Het opzetten van een privé netwerk van websites met als doel andere websites hoger te laten ranken in Google en andere zoekmachines vergt wel ervaring en is niet gemakkelijk.

In onderstaande lijst staat in 7 stappen hoe een PBN opgezet kan worden.

 1. Selecteer domeinen. Het selecteren van de domeinen voor een PBN wordt gedaan met behulp van SEO tools zoals Semrush en Ahrefs. Via deze tools kunnen de statistieken (metrics) van een domein bekeken worden en op basis daarvan kan een beslissing worden genomen of een domein geschikt is om te gebruiken als PBN website. Er bestaan ook diensten zoals SpamZilla en DomCop die het makkelijker maken om domeinen te vinden en te selecteren.
 2. Check domeinen. Zodra er een geschikt domein is gevonden met de juiste statistieken is het belangrijk om te kijken of het in het verleden niet misbruikt is. De gehele geschiedenis van een website is vaak te bekijken in de Wayback Machine van Internet Archive. Het is daarnaast ook verstandig om de Whois Data van een website te bekijken of daar geen gekke dingen te zien zijn. Websites zoals Who.is of DomainTools doen dit gratis. Voor al deze tools zijn ook betaalde alternatieven die vaak meer informatie over een domein geven.
 3. Aanschaf van domeinen. De domeinen zelf zijn op meerdere manieren te krijgen maar het zijn altijd of verlopen domeinen of domeinnamen via een online veiling. Verlopen domeinen zijn te koop via een broker of via websites die zich specialiseren in dropcatching. Een dropcatch domein wordt door middel van geavanceerde software razendsnel opnieuw geregistreerd zodra het verloopt. Daarna wordt het opnieuw te koop aangeboden, meestal via een veiling. Domeinnamen die via een veiling te koop worden aangeboden, zijn te vinden op bijvoorbeeld GoDaddy Domain Auctions of Namecheap Auctions. Het is ook belangrijk dat de Whois details van domeinen allemaal verschillende zijn en/of privé zijn gemaakt door Whois protection.
 4. PBN Hosting aanschaffen. Om geen zogenaamde footprints achterlaten voor de zoekmachines is het belangrijk dat de hosting van elk van de PBN websites in een netwerk verschillend is (zodat ze allemaal een ander IP-adres hebben). Er bestaan meerdere diensten zoals bijvoorbeeld BulkBuyHosting, EasyBlogNetworks of LaunchCDN die zich volledig op PBN hosting richten. Het is ook mogelijk om zelf gewoon hosting van meerdere hostingbedrijven aan te schaffen.
 5. Websites opzetten/herstellen. Na het aanschaffen van een domein en het opzetten van de hosting is het zaak om de website zelf te installeren. Het makkelijkste is om dit via het CMS (Content Management System) WordPress te doen. Op dit moment gebruiken meer dan 450 miljoen websites WordPress dus dit is geen footprint te noemen. Het is wel belangrijk om voor elke website in een PBN netwerk een ander WordPress thema (design) te gebruiken en verschillende soorten WordPress plugins te installeren! Als alle PBN websites dezelfde setup hebben zijn ze gemakkelijk te ontdekken door Google.
 6. Content herstellen (optioneel). Deze stap is optioneel en is nodig als het domein goede backlinks met veel autoriteit heeft naar pagina's die niet meer bestaan. Door de URL-structuur en de pagina's zelf te herstellen (of door te verwijzen via een 301-redirect) zal de link juice van deze backlinks weer zijn werk gaan doen op de website.
 7. Nieuwe content toevoegen. De laatste stap van het opzetten van een PBN is het toevoegen van nieuwe content. Het is aan te raden om zeker de eerste paar maanden geen artikels met backlinks toe te voegen naar websites die betere rankings moeten krijgen. Zo krijgt Google tijd om te zien dat er weer een website op het domein staat en kan het een tijdje rust krijgen om te herstellen. Na deze paar maanden kan men voorzichtig starten met het toevoegen van backlinks naar websites die gerankt moeten worden via het PBN netwerk. Zorg er daarnaast voor dat de uitgaande links (OBL) van de startpagina laag wordt gehouden, zo gaat er extra veel link juice naar de backlinks die wel zichtbaar zijn op deze pagina.

Het opzetten van een PBN, en daarnaast ook nog eens niet gesnapt worden door de zoekmachines is iets wat zeer zorgvuldig moet gebeuren!

PBN software

Er bestaat geen software om een PBN te creëren.

Het maken van een private blog network is echt handwerk en ieder domein moet handmatig uitgezocht, opgezet en bijgehouden worden.

Er bestaan wel diensten en software om de oude sites zoals ze te vinden zijn op de Wayback Machine te herstellen.

Dit is echter niet aan te raden!

Zelfs als de websites al jaren niet meer actief zijn kan de content (afbeeldingen, tekst, video's, logo etc.) nog steeds beschermd zijn via copyright.

Toekomstbestendigheid van PBN's

Het gebruik van een PBN is toekomstbestendig.

Kanttekening hier is wel dat dit natuurlijk sterk afhangt van de zoekmachines en in hoeverre backlinks een belangrijke ranking factor zal blijven.

Uiteraard is het ook afhankelijk van het aanbod van verlopen domeinennamen en domeinnamen die op een veiling gekocht kunnen worden.

Mogelijkheden om PBN backlinks te kopen

Er bestaan diensten die het mogelijk maken om PBN backlinks te kopen.

Ikzelf maak geen gebruik en verkoop of verhuur geen links van een private blog network omdat het simpelweg te riskant is naar mijn mening.

Ik heb wel een artikel geschreven over het kopen van PBN backlinks en waar je allemaal rekening mee moet houden, doe er je voordeel mee!