Waar moet je op letten bij het kopen van PBN backlinks?

Geüpdatet op 4 juli 2024 door

Hoogwaardige PBN backlinks behoren tot de krachtigste en meest effectieve backlinks die een website kan verkrijgen voor SEO-doeleinden.

Het is dan ook geen verrassing dat de aankoop of huur van PBN backlinks een veelgebruikte strategie is bij het uitbesteden van linkbuilden.

Dergelijke links kunnen een positieve impact hebben op de domeinautoriteit, zoekresultaten, en het zoekverkeer van een website.

Echter, het verkrijgen van PBN backlinks is niet zo rechttoe rechtaan als het misschien lijkt. Er bestaat een aanzienlijk kwaliteitsverschil tussen de beschikbare PBN links, en de aanschaf van inferieure PBN links kan schadelijk zijn voor de ontvangende website.

Op deze pagina vind je alle noodzakelijke informatie als je overweegt om backlinks van een Private Blog Network aan te schaffen of te huren.

Definitie van een PBN backlink

Een PBN backlink is een dofollow hyperlink dat geplaatst wordt op een website dat onderdeel is van een privé blog netwerk (PBN).

Effectiviteit

Goede PBN links zijn zeer effectief voor zoekmachineoptimalisatie van een website.

PBN backlinks zijn de sterkste backlinks die een website kan ontvangen voor SEO doeleinden.

Goede PBN links zorgen bijna altijd voor een zeer positief effect op de rankings van een website.

Het resultaat dat te zien is in de screenshot hieronder is met één enkele PBN link naar het betreffende artikel behaald.

Effect van één PBN link over langere periode
Effect van één PBN link over langere periode

Legaliteit

PBN backlinks zijn niet toegestaan!

Het opzetten en/of gebruiken van een PBN netwerk en PBN links is onderdeel van black hat SEO en gaat direct tegen de richtlijnen van Google (en andere zoekmachines) in.

Mogelijkheden om PBN backlinks te kopen

Het is mogelijk om PBN backlinks te kopen (of te huren).

Omdat links van een PBN netwerk zo goed werken, zijn er tegenwoordig redelijk veel verkopers die ze aanbieden.

Echter, ze bieden niet allemaal dezelfde kwaliteit aan, en daar gaat het vaak fout!

Je kunt ervoor kiezen om een Google SEO specialist in te huren, die kunnen je op weg helpen om betrouwbare aanbieders van PBN links te vinden.

Bedenk wel dat het gebruik van PBN links de nodige risico's met zich meebrengt!

Voordelen

In onderstaande lijst staan 4 voordelen van het aanschaffen van PBN backlinks.

 • Kost weinig tijd. Het beste is uiteraard om zelf een PBN op te zetten. Maar dat vereist ten eerste een hele hoop ervaring om dat goed te doen. En ten tweede kost dat heel veel tijd en geld om goed te doen. Het aanschaffen van PBN links bij een betrouwbare aanbieder kost weinig tijd en is dus goed uit te besteden.
 • Zeer effectief. Goede links van een private blog network zijn extreem effectief. De hoeveelheid link equity (link juice) en autoriteit die ze doorsturen zorgt voor een zeer positief effect op de rankings van de websites waarnaar ze doorverwijzen. Dit heeft dan uiteraard als gevolg dat er meer organisch zoekverkeer wordt aangetrokken naar deze websites als ze PBN backlinks als linkbuildingstrategie gebruiken.
 • Snel resultaat. Linkbuilding duurt meestal meerdere weken tot zelfs meerdere maanden voordat het eerste effect zichtbaar is. Het resultaat van goede PBN backlinks is vaak al na enkele weken terug te zien in positieve zin!
 • Goede kosten-baten verhouding. De kosten van goede PBN links zijn zeker niet goedkoop en en kan soms zelfs duur zijn. Maar daar staat tegenover dat de kosten van PBN links ruimschoots goed gemaakt worden door de baten. Het rendement van goede backlinks van een PBN kan extreem hoog zijn, aangezien het vaak voor veel extra organisch zoekverkeer zorgt!

Nadelen

In onderstaande lijst staan 3 voordelen van het aanschaffen van PBN backlinks.

 • Niet toegestaan. Het opzetten van een PBN network en het gebruik van PBN links is niet toegestaan volgens de richtlijnen van de zoekmachines. Als Google het gebruik hiervan ontdekt negeren ze in het gunstigste geval deze PBN backlinks, en zijn ze dus waardeloos geworden.
 • Veel slechte aanbieders. Doordat PBN backlinks zo goed werken zijn er ook heel wat slechte aanbieders die ze verkopen of verhuren om zo snel geld te verdienen. Deze slechte aanbieders plaatsen de PBN links op slecht opgezette websites. Of nog erger, ze plaatsen ze op websites die daar helemaal niet goed genoeg of geschikt voor zijn!
 • Kan penalty opleveren. Het is in het slechtste geval ook mogelijk dat wanneer het gebruik van PBN links wordt ontdekt, Google besluit om een penalty uit te delen. Dit is een straf voor de betreffende website wat ervoor zorgt dat het gedeeltelijk of zelfs volledig uit de index van Google wordt verwijderd. Het opheffen van zo'n Google straf is mogelijk, maar dit is niet gemakkelijk en ook erg tijdrovend!

Aandachtspunten bij de aanschaf van PBN links

Er zijn een aantal zaken waar je echt op moet letten als je PBN links wilt aanschaffen.

In onderstaande lijst staan 4 zaken om op te letten bij het aanschaffen van PBN backlinks.

 • Kwaliteit voor kwantiteit. Het kan aanlokkelijk zijn om voor PBN links te kiezen die goedkoop zijn (en een eenmalige prijs hebben) en in vele aantallen tegelijk te krijgen zijn. Dit is echter niet verstandig! Het is veel beter om kwalitatief goede PBN links met veel autoriteit aan te schaffen, deze zijn vaak een stuk duurder (en hebben een maandelijkse of jaarlijkse terugkerende prijs) maar ook veel veiliger en beter.
 • Doseer PBN links. Het is verstandig om niet teveel PBN links naar één website te sturen. Het is beter om over een langere periode meerdere goede en sterke links van een privé blog netwerk naar een website te maken. Dit zorgt ervoor dat het niet teveel opvalt bij de algoritmes van de zoekmachines en ook voor een stabieler resultaat.
 • Kijk door marketing heen. Sommige aanbieders van PBN links (en andere SEO diensten) maken gebruik van gelikte marketingcampagnes en gooien de ene na de andere interessante term eruit. Probeer hierdoor heen te kijken, mijn ervaring leert dat de beste linkbuilding experts dit allemaal NIET doen. De resultaten die ze behalen met hun PBN links is genoeg reclame voor ze, dus ze hebben dat soort opzichtige reclamecampagnes helemaal niet nodig!
 • Vraag om voorbeeld. Het vragen van een voorbeeld van een PBN website waar een backlink op gekocht kan worden is een goede tactiek om te kijken of de verkoper om zijn of haar PBN geeft. Als ze zonder aarzelen en zonder ooit eerder zaken met jou hebben gedaan een voorbeeld geven is het verstandig deze aanbieder te vermijden. Dit is een typisch voorbeeld van een Public Blog Network (netwerk dat publiekelijk te vinden is) en zal niet lang in de index van Google blijven staan!

Overwegingen voor het kopen

Of het verstandig is om links van een private blog network te kopen moet een ieder voor zichzelf besluiten.

Ik deel mijn ervaring en mijn kijk op het gebruik hiervan, goede PBN links werken zeer goed als het om de SEO van een website gaat, maar het is zeker niet zonder risico!

Het is extreem belangrijk dat de backlinks van een private blog netwerk aangeschaft worden en bij een betrouwbaar linkbuilding bureau of specialist.

Aanbieders van PBN backlinks

Het kopen van PBN backlinks moet zorgvuldig gebeuren.

Als de PBN links aangeschaft worden bij de verkeerde aanbieder kan het slecht aflopen met de rankings van een website!

Hierdoor geef ik niet direct suggesties in het openbaar waar PBN links te koop of te huur zijn, het is echt risicovol voor de rankings van een website als dit verkeerd gaat.

Als je toch opzoek bent naar betrouwbare aanbieders die goede PBN links leveren, neem contact met mij op en dan zal ik je aan de juiste verkopers van kwalitatief goede PBN links introduceren.

Kosten

De kosten van PBN backlinks kunnen erg uiteenlopen, dit heeft te maken met meerdere factoren, maar bovenal met de kwaliteit van een PBN domein.

Er zijn PBN links die eenmalig €10,- per stuk kosten maar en zijn ook PBN links die maandelijks tot wel €500,- per stuk kosten om te huren.

In onderstaande lijst staan 5 factoren waar de prijs van een PBN backlink op gebaseerd is.

 • Domeinautoriteit. Het belangrijkste aspect van de prijs van een PBN backlink hangt af van hoeveel domeinautoriteit de PBN website heeft. Hoe meer goede backlinks een PBN website heeft, des te sterker de domeinautoriteit en hoe meer de prijs van een PBN link zal zijn.
 • Uitgaande links. De prijs wordt ook bepaald op basis van hoeveel uitgaande links (OBL – Outbound Links) de startpagina van een PBN website heeft. Hoe lager de uitgaande links op de startpagina van een PBN website, des te sterker de PBN links zullen zijn.
 • Niche van domein. De niche (branche) van een PBN domein is ook van invloed op de prijs. Sommige niches zijn erg competitief en wordt er veel geld verdient. PBN websites die zich op deze YMYL (Your Money or Your Life) niches richten zijn vaak een stuk duurder. Voorbeelden hiervan zijn de financiële of medische branches, maar er zijn er nog meer.
 • Footprints. Het limiteren van de zogenaamde footprints (voetafdrukken) om ontdekking van het PBN netwerk tegen te gaan is ook een iets wat van invloed op de prijs kan zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld de hosting, design, plugins en de content van de artikels op de PBN websites. Hoe beter dit op orde is, hoe duurder de prijs van een PBN link vaak zal zijn.
 • Eenmalige of terugkerende kosten. Er zijn twee soorten PBN backlinks te koop/huur. Er zijn links aan te schaffen van een private blog netwerk die een eenmalige prijs hebben. Deze zijn veelal van mindere kwaliteit en een stuk minder sterk als het gaat om domeinautoriteit. Er zijn ook PBN links te huur voor een maandelijks of jaarlijks terugkerende prijs, deze zijn vaak van een stuk betere kwaliteit en ook een stuk veiliger om te gebruiken voor SEO van een website!
Screenshot van website waar PBN links gehuurd kunnen worden
Screenshot van website waar PBN links gehuurd kunnen worden

Aanschafproces

Het kopen of huren van PBN backlinks kan op meerdere manieren gebeuren, maar het is wel altijd een vergelijkbaar proces.

In onderstaande lijst staat in 7 stappen hoe het kopen van backlinks van een private blog netwerk werkt.

 1. Aanbieder vinden. Het vinden van een betrouwbare aanbieder van goede PBN links is de eerste stap. Let op, goedkoop is bij PBN links altijd duurkoop!
 2. Uitkiezen van PBN websites. Het uitkiezen van de PBN websites waarop de backlinks geplaatst zullen worden is per aanbieder verschillend. De ene aanbieder laat je alleen kiezen op basis van de statistieken (Domain Rating, aantal en type backlinks etc.) en niche van een domein. Terwijl andere aanbieders wat meer informatie over de specifieke domeinen van het PBN netwerk geven en waar je zelf een selectie kan maken. Overeenkomst is wel altijd dat de namen van de PBN websites nooit zichtbaar zijn, dit om de netwerken te beschermen.
 3. Betaling wordt gemaakt. Na het uitkiezen/selecteren van de te kopen PBN links door de aanbieder of jijzelf wordt te betaling gemaakt. Dit kan een eenmalige betaling zijn, maar ook een maandelijks of zelfs jaarlijks terugkomende betaling. Dit hangt ervan af wat voor soort PBN links er aangeschaft worden.
 4. Content wordt geschreven. Als de betaling is gemaakt worden de artikels waarin de PBN links geplaatst zullen worden op de PBN websites geschreven en toegevoegd aan deze websites.
 5. PBN links gaan geleidelijk live. De gekochte of gehuurde PBN links gaan meestal niet in één keer allemaal live op de PBN websites. Vaak worden ze langzaam over een bepaalde periode gepubliceerd, dit heet in het Engels drip feed. Het is namelijk niet natuurlijk voor een website om heel snel meerdere backlinks vanaf de startpagina's van websites te ontvangen. Het is dus wat veiliger voor een website om de PBN artikels dus geleidelijk live te maken.
 6. Overzichtsrapport wordt geleverd. Als de PBN links allemaal live zijn (soms ervoor nog) wordt er meestal een overzichtsrapport met de geleverde PBN links gestuurd. In dit overzichtsrapport zijn meestal de domeinnamen van de PBN websites niet te zien, dit ook weer om het PBN netwerk te beschermen. De PBN links zijn na verloop van tijd wel altijd terug te vinden in de linksectie van de Google Search Console van een website, zo kun je toch zien wat er geleverd is.
 7. Resultaat zichtbaar. Het resultaat van de geleverde PBN links hangt natuurlijk af van de kwaliteit en hoeveelheid, maar ook van andere factoren. Maar het duurt zeker enkele weken voordat er iets van een resultaat zichtbaar zal zijn. Het kan zelfs meerdere maanden duren voordat het volledige effect van de PBN links te zien is. In die periode kan het voorkomen dat een website tijdelijk zelfs slechtere rankings heeft, om vervolgens hoger te eindigen dan eerst in de zoekresultaten!

Bij het kopen of huren van PBN links is het dus aan te raden om NOOIT voor de goedkoopste of snelste oplossing te gaan.

De beste aanbieders van private blog netwerk links zijn nooit goedkoop, en zijn bovendien vaak ook moeilijk te vinden!

Kwaliteit

De kwaliteit van aangeschafte PBN backlinks loopt sterk uiteen tussen de verschillende aanbieders onderling.

De kwaliteit van PBN links die duurder zijn en een maandelijkse of jaarlijkse prijs hebben zijn eigenlijk altijd een stuk beter dan de goedkopere PBN backlinks die een eenmalige prijs hebben.

Permanentie

Of de aangeschafte PBN backlinks permanent op de startpagina van een PBN website blijven staan hangt af van het soort PBN link dat er gekocht of gehuurd is.

PBN links die een eenmalige prijs hebben zijn vaak maar tijdelijk zichtbaar op de homepage van een PBN website.

Backlinks van een privé blog netwerk die een terugkerende prijs hebben staan vaak wel permanent op de homepagina van een PBN website (en zijn dus beter voor SEO), mits er natuurlijk wel voor betaald blijft worden!

Keuze van ankerteksten

De ankerteksten van de aan te schaffen PBN links kunnen meestal zelf gekozen worden, tenzij dit anders aangegeven wordt.

Zorg er wel voor dat de ankerteksten voldoende variatie bevatten, zelf probeer ik zowel interne als externe links nooit meer dan één of twee keer te gebruiken.

Voorbeeld

Een PBN link ziet eruit als ieder andere hyperlink en wordt ook gewoon geplaatst in een artikel zoals die te vinden zijn op normale websites.

De kwaliteit van de content waarin de PBN backlinks geplaatst worden hangt vaak af van de prijs en het soort PBN waarop ze gepubliceerd worden.

Voorbeelden worden door de goede aanbieders van PBN links haast nooit gegeven, dit om hun netwerk te beschermen, de PBN links zelf zijn wel altijd terug te vinden in de Google Search Console.

Gevolgen van verwijdering PBN website

Wat er gebeurt als een PBN website uit de index van Google verwijderd wordt om wat voor reden dan ook hangt uiteraard van de verkoper van de PBN backlinks af.

Maar meestal wordt er een vervangende PBN link op een vergelijkbare website geplaatst om dit te compenseren.

Detectie via SEO tools

Nee, de meeste PBN links zijn niet te vinden via SEO tools. Vaak worden de crawlers van SEO tools via een robots.txt bestand van een PBN website geblokkeerd zodat de PBN backlinks niet te vinden zijn.

Er zijn ook andere, meer effectieve manieren, om de PBN websites onzichtbaar te maken voor SEO tools, deze zijn echter niet publiekelijk bekend.

Het is niet slim om hier te bespreken wat die manieren zijn, want de zoekmachines lezen ook mee.

Er zijn ook aanbieders van PBN links die ervoor kiezen om wel zichtbaar te zijn bij de SEO tools en helemaal geen enkele crawlbot te blokkeren.

Het is namelijk niet logisch voor een website om dit te doen, hier valt ook wel wat voor te zeggen.

Nadeel is wel dat iedereen die dat wil dus alle PBN links en PBN sites uit een netwerk redelijk makkelijk kan vinden als hij of zij dat wil.

Levering van een overzichtsrapport

Screenshot van overzichtsrapport geleverde PBN links
Voorbeeld van overzichtsrapport geleverde PBN links

Er wordt een overzichtsrapport van de geleverde PBN links geleverd.

Echter, in tegenstelling tot de overzichtsrapporten van guest posts zijn bij overzichtsrapporten van PBN links veel dingen geblurd.

Dit doen de verkopers van de PBN links om zo hun netwerk te beschermen.

Vaak is in zo'n overzichtsrapport het schema te vinden van wanneer een PBN backlink gepubliceerd is of wordt en wat voor ankerteksten er gebruikt zijn of worden.

PBN links vs. guest post links

PBN links die afkomstig zijn van een Private Blog Network worden altijd geplaatst op PBN websites die eigendom zijn van dezelfde eigenaar.

Guest post links daarentegen zijn altijd afkomstig van websites die eigendom zijn van andere personen of bedrijven.

PBN backlinks zijn haast altijd afkomstig vanuit artikels die op de startpagina's van PBN websites worden geplaatst, dit is de sterkste pagina van een website.

Dit in tegenstelling tot de backlinks in gastartikels, die worden haast nooit op de startpagina van een website geplaatst.

Het kopen van guest posts is een stuk minder risicovol dan wanneer men PBN backlinks huurt of koopt.

Wel moet gezegd worden dat de resultaten die met PBN links worden behaald vaak een stuk beter zijn dan wanneer er alleen gastartikels gebruikt worden om een website hoger in Google te ranken!

Zichtbaarheid van resultaten van gekochte PBN backlinks

Het hangt sterk af van de kwaliteit en hoeveelheid PBN links er aangeschaft zijn, en ook hoeveel domeinautoriteit de website die ze ontvangt al heeft.

Maar over het algemeen zijn enkele weken na het publiceren van de PBN links de eerste resultaten al te zien.

Het kan wel enkele tot meerdere maanden duren voordat het volledige effect zichtbaar is.

In deze periode is het goed mogelijk dat de website die de PBN backlinks ontvangt ook tijdelijk slechter zal ranken in de zoekresultaten, om vervolgens na een tijdje hoger terug te keren.