Wat is tiered linkbuilding?

Geüpdatet op 13 mei 2023 door

Tiered linkbuilding, in het Nederlands ook wel trapsgewijze linkbuilding genoemd, is een linkbuilding strategie dat gebruikt wordt bij SEO. Via meerdere lagen van backlinks, dit zijn de zogenoemde “tiers”, wordt geprobeerd om zoveel mogelijk link juice naar een website te sturen om zo de domeinautoriteit en relevantie hiervan te vergroten.

Wat is het doel van tiered linkbuilding?

Het doel van tiered linkbuilding is om de link juice van alle backlinks die gebruikt worden op een effectieve manier door te sturen naar de website waarvoor de strategie is opgezet. Via deze link juice wordt de domeinautoriteit en relevantie verhoogd, doorgaans betekent dit dat de website hoger in Google zal komen.

Wat zijn de voordelen van tiered linkbuilding?

Hieronder staan de voordelen van tiered linkbuilding.

  • Profiteer optimaal van link juice. In de lagere niveaus wordt gebruik gemaakt van minder goede en minder relevante backlinks. Dit soort backlinks zijn normaal gesproken niet heel effectief voor SEO-doeleinden, maar door ze te combineren via trapsgewijze linkbuilding wordt er optimaal gebruik gemaakt van de link juice.
  • Minder risico. Via trapsgewijze linkbuilding kun je ook gebruik maken van meer risicovolle soorten backlinks, zoals bijvoorbeeld PBN links. Door deze in tier 2 of lager te gebruiken, loopt de website waarvoor de campagne bedoeld is minder risico op een Google penalty bij eventuele ontdekking.
  • Snel herstelt. Mocht er ergens in de tiers gebruik zijn gemaakt van backlinks die achteraf een negatief effect blijken te hebben, dan is een fout snel herstelt. Het is vrij gemakkelijk om een tier 2 backlink te verwijderen, zo kun je eventueel slechte backlinks snel afsnijden indien dat nodig is.
  • Goedkoper. Veel websites hebben al goede tier 1 backlinks, maar deze zijn vaak op zichzelf niet zo heel sterk omdat er weinig of geen externe of interne backlinks naar verwijzen. Een tiered linkbuilding campagne is dan de ideale manier om op een goedkopere manier deze goede tier 1 backlinks een boost te geven.
  • Normaal linkprofiel. Het linkprofiel van een website blijft er normaal uitzien bij het gebruik van een trapsgewijze linkbuilding strategie. Alleen de backlinks van de 1e tier zullen hierin terug te vinden zijn, de backlinks van de lagere tiers zijn niet te zien. Dat laatste maakt het ook moeilijker voor eventuele concurrentie om te checken op welke manier een website rankt in de zoekmachines.

Eigenlijk worden de backlinks via de verschillende niveaus “witgewassen” en zo zijn ze in staat toch link juice en relevantie door te geven. Doordat de kwaliteit in iedere tier iets toeneemt, zullen er alleen relevante en kwalitatief sterke backlinks naar de website verwijzen waarvoor deze hele strategie is opgezet.

Wat zijn de nadelen van tiered linkbuilding?

Hieronder staan de nadelen van tiered linkbuilding.

  • Niet toegestaan. Tiered linkbuilding gaat tegen de richtlijnen van Google én andere zoekmachines in. In andere woorden het is niet toegestaan om deze linkbuilding strategie te gebruiken met als doel een website hoger in de zoekresultaten te plaatsen.
  • Steeds betere kwaliteit vereist. Google is steeds beter in staat om de minder goede backlinks die normaal gesproken in de lagere tiers gebruikt worden te herkennen en eruit te filteren. Dit soort backlinks indexeren simpelweg niet meer in de index van Google, dit maakt ze automatisch waardeloos om te gebruiken. Daardoor moeten er steeds betere backlinks in de tiers gebruikt worden, dit brengt extra kosten met zich mee.

Hoe werkt de tiered linkbuilding strategie?

Bij de tiered linkbuilding strategie worden backlinks opgedeeld in verschillende lagen of niveaus, in het Engels ook wel bekend als “tiers”. In de eerste laag staan de meest hoogwaardige en relevante backlinks die rechtstreeks naar de te ranken website linken. In de lagen daaronder is de kwaliteit van de backlinks meestal steeds iets minder en/of zijn het de wat meer riskantere backlinks die gebruikt worden.

Wat zijn tier 1 backlinks?

Tier 1 backlinks linken naar de website waarvoor de tiered linkbuilding campagne is opgezet. Tier 1 backlinks zijn doorgaans relevante dofollow backlinks afkomstig vanaf websites met veel domeinautoriteit. Heel vaak zijn dit relevante gastartikels of publisher links uit het wat duurdere segment, maar soms zijn het ook goed opgezette Web 2.0 blogs.

Wat zijn tier 2 backlinks?

Tier 2 backlinks verwijzen naar de tier 1 backlinks. Tier 2 backlinks zijn doorgaans iets minder in kwaliteit dan tier 1 en/of het zijn backlinks waar meer risico aan zit om te gebruiken. Bijvoorbeeld goedkopere en minder relevante dofollow guest posts of niche edits. Vaak worden PBN links van iets mindere kwaliteit en die niet al te duur zijn, ook als tier 2 backlinks gebruikt.

Wat zijn tier 3 backlinks?

Tier 3 backlinks verwijzen naar de tier 2 backlinks. Tier 3 backlinks zijn vaak een mix van dofollow en nofollow backlinks en de kwaliteit en relevantie is niet heel goed. Meestal zijn dit backlinks die automatisch gecreëerd zijn door SEO tools zoals XRumer, GSA SER, Scrapebox of vergelijkbare tools. Het kunnen soms ook heel goedkope PBN backlinks zijn.

Wat is een voorbeeld van tiered linkbuilding?

Hieronder staat een voorbeeld van hoe een tiered linkbuilding strategie er visueel uitziet.

tiered linkbuilding voorbeeld
Voorbeeld van trapsgewijze linkbuilding strategie

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende niveaus bij trapsgewijze linkbuilding?

Hieronder staan de belangrijkste verschillende tussen de niveaus bij trapsgewijze linkbuilding.

  • Kwaliteit. De kwaliteit en relevantie van tier 1 backlinks is het hoogst. Dit neemt steeds verder af bij de backlinks die gebruikt worden in tier 2, 3 en lager.
  • Kwantiteit. De hoeveelheid backlinks die gebruikt worden in tier 1 is het laagst. Het aantal backlinks dat gebruikt wordt in tier 2, 3 en lager neemt steeds verder toe.
  • Kosten. Tier 1 backlinks kosten direct of indirect het meeste geld. De backlinks die gebruikt worden in tier 2, 3 en lager zijn steeds iets goedkoper om te creëren.

Bestaan er maar 3 lagen bij trapsgewijze linkbuilding?

Nee, er kunnen meer lagen bestaan bij trapsgewijze linkbuilding. Vaak worden er drie lagen gebruikt, maar het komt ook voor dat er vijf of zelfs tien niveaus zijn. In principe zit er geen limiet aan het aantal lagen om te gebruiken bij trapsgewijze linkbuilding, maar meer lagen betekent niet altijd per se dat het beter of effectiever voor SEO is.

Zijn de backlinks bij trapsgewijze linkbuilding altijd dofollow?

Nee, de backlinks zijn niet altijd dofollow bij trapsgewijze linkbuilding. De backlinks in tier 1 en 2 zijn vaak wel dofollow, deze moeten de link juice namelijk doorsturen naar de website waarvoor de campagne is opgezet.

Met name de backlinks in tier 3 en lager zijn vaak een mix van dofollow én nofollow. Het doel van de lagere tiers is meer om relevantie door te sturen én om de links in de hogere lagen te laten indexeren. Het is bij deze backlinks minder belangrijk dat ze altijd dofollow zijn, ook omdat de kwantiteit hiervan een stuk hoger is.

Is tiered linkbuilding effectief voor SEO?

Ja, tiered linkbuilding is effectief voor SEO. Tegenwoordig is het wel belangrijk om backlinks van hoge en goede kwaliteit te gebruiken in de verschillende niveaus bij trapsgewijze linkbuilding. De backlinks van lage kwaliteit indexeren niet of nauwelijks meer in de index van Google, deze kunnen daarom ook niet effectief meer gebruikt worden voor deze strategie.

Het komt er op neer dat de kosten voor tiered linkbuilding zijn toegenomen de afgelopen jaren. Maar als de juiste backlinks gebruikt worden voor de verschillende niveaus, is het nog steeds een van de beste linkbuilding strategieën om websites op een snelle en veilige manier te ranken. Tiered linkbuilding is vaak ook een onderdeel van de parasite SEO methode.

Is tiered linkbuilding toegestaan door de zoekmachines?

Nee, tiered linkbuilding is niet toegestaan volgens de richtlijnen van de zoekmachines. Bij ontdekking hiervan kan het voorkomen dat een website een straf van Google ontvangt (Google penalty), maar dat komt gelukkig zelden meer voor tegenwoordig. Veel vaker zal Google de backlinks devalueren en gewoon negeren en zal er geen positief of negatief effect in de rankings te zien zijn.

Is trapsgewijze linkbuilding illegaal?

Nee, trapsgewijze linkbuilding is niet illegaal en het gebruik hiervan zal geen juridische consequenties hebben. De uitzondering hierop is wanneer er bij tiered linkbuilding gebruik wordt gemaakt van gehackte websites of backlinks in welke tier dan ook, dit is uiteraard wel bij wet verboden!

Hoe zet je zelf een tiered linkbuilding campagne op?

Hieronder staan de stappen die je kunt gebruiken om zelf een tiered linkbuilding campagne op te zetten.

  1. Tier 1. Selecteer via WhitePress of een vergelijkbaar platform kwalitatief goede websites om dofollow guest posts of niche edits op te plaatsen. Het is belangrijk dat deze websites veel domeinautoriteit hebben én dat de backlinks afkomstig zijn uit relevante artikels. Tier 1 backlinks linken naar de website waarvoor de methode opgezet is.
  2. Tier 2. Gebruik voor deze laag relevante dofollow gastartikels, niche edits of PBN links die een goede of degelijke kwaliteit hebben. Deze hebben vaak een stuk minder domeinautoriteit maar zijn wel een stuk goedkoper dan tier 1 backlinks. Tier 2 backlinks linken naar de tier 1 backlinks.
  3. Tier 3 en lager. Tier 3 en lager is tegenwoordig niet meer nodig, mits er in tier 1 en 2 gebruik gemaakt wordt van goede en degelijke backlinks. Als je toch per se een derde laag wilt creëren, kun je hiervoor bijvoorbeeld automatisch opgezette Web 2.0 blogs, forum links of PBN links van lage kwaliteit gebruiken. Tier 3 backlinks linken naar de tier 2 backlinks.

Belangrijk om te vermelden is dat het land en de taal van de websites waaruit de trapsgewijze backlinks afkomstig zijn niet hetzelfde hoeven te zijn als de website waarvoor de tiered linkbuilding methode opgezet wordt. Linkbuilding hoeft niet in dezelfde taal gedaan te worden om toch websites goed te kunnen ranken.

Welke ankerteksten gebruik je bij trapsgewijze linkbuilding?

Bij tier 1 is het verstandig om normale ankerteksten te gebruiken die omschrijven waar de hyperlink naartoe verwijst. Probeer dezelfde ankertekst niet meer dan één à twee keer per website te gebruiken, dat geldt overigens voor het hele externe linkprofiel van een site.

Bij tier 2 en lager kun je het beste “branding” ankerteksten gebruiken, dit is vaak de naam van het merk, de website of soms van de auteur waarnaar de hyperlink verwijst. De reden hiervoor is dat de lagere niveaus bij trapsgewijze linkbuilding alleen bedoeld zijn om link juice, en in mindere mate relevantie, door te sturen naar de tier 1 backlinks. Het gebruik van ankerteksten zonder bepaalde zoektermen is daarom een stuk veiliger en meer toekomstbestendig.

Wat kost tiered linkbuilding?

Op de vraag hoeveel tiered linkbuilding kost is niet één specifiek antwoord te geven. De reden hiervoor is dat het er alles mee te maken heeft wat voor kwaliteit backlinks er gebruikt worden. Doorgaans kun je ervan uit gaan dat hoe beter de kwaliteit van de gebruikte backlinks is, hoe duurder de totale kosten voor de trapsgewijze linkbuilding zullen zijn.

De backlinks die gebruikt worden in tier 2 en lager zijn doorgaans wel goedkoper dan die van tier 1. Maar omdat de kwantiteit in de lagere tiers toeneemt, betekent dat niet automatisch dat de totale kosten hiervan ook goedkoop zijn.

Kun je tiered linkbuilding uitbesteden?

Ja, je kunt het opzetten van een tiered linkbuilding campagne uitbesteden. Een goede linkbuilding expert of bureau maakt zeker ook gebruik van de trapsgewijze linkbuilding strategie, het is namelijk een zeer effectieve linkbuilding methode. Lees mijn artikel over het uitbesteden van linkbuilden om te lezen hoe dit precies werkt.


Plaats een reactie