Topical Authority, ook wel actuele of topische autoriteit genoemd, is onderdeel van Semantic SEO en verwijst naar de autoriteit die een website heeft in een of meerdere (sub)onderwerpen. Als een website volgens de zoekmachines voldoende autoriteit in een onderwerp heeft, zal het doorgaans hoger in de zoekresultaten verschijnen.
Inhoudsopgave
Topical authority is belangrijk voor SEO omdat het een goede manier is om een website hoog in de resultaten van de zoekmachines te plaatsen via content zónder dat er externe backlinks nodig zijn.
In onderstaande lijst staan de voordelen van het creëren van topical authority.
- Website wordt dé autoriteit. Hoe meer een website over een bepaald onderwerp schrijft, hoe meer expertise de website krijgt op dat gebied. Dit resulteert er in dat Google en de andere zoekmachines de website als dé autoriteit voor dat onderwerp gaan beschouwen, dat zorgt weer voor betere rankings en meer zoekverkeer.
- Nauwelijks tot geen backlinks nodig. Het worden van een autoriteit in een bepaalde niche zorgt ervoor dat een website niet of nauwelijks backlinks nodig heeft om hoog in de zoekresultaten te verschijnen.
- AI proof. SEO tools voor content zoals bijvoorbeeld ChatGPT, Jasper.ai en SurferSEO maken gebruik van large language models (LLM) en raden iedere keer het volgende woord in een zin. Hierdoor maken ze regelmatig fouten en schrijven ze feitelijke onwaarheden, dat is funest voor het verkrijgen van topical authority. Door handmatig de artikels te schrijven met de juiste feiten én deze op een correcte manier via interne links met elkaar te verbinden, is deze methode op dit moment nog AI proof.
In onderstaande lijst staan de nadelen van het creëren van topical authority.
- Vereist veel ervaring. In eerste instantie lijkt het makkelijk om een autoriteit te worden in een bepaalde expertise met een website. Echter, het vereist veel ervaring en onderzoek om alle content op de juiste manier te schrijven en te verbinden via interne links.
- Kost tijd. Het maken van alle inhoudsopgaven voor de te schrijven artikels kost ontzettend veel tijd. De juiste (sub)onderwerpen om over te schrijven moeten worden gevonden. Daarna moet alles goed worden gegroepeerd en verdeeld per artikel. En vervolgens moeten de artikels zelf nog helemaal geschreven en gepubliceerd worden.
- Kost geld. Hoewel er weinig tot geen backlinks nodig zijn, kost het opzetten en uitvoeren van een goede strategie voor topical authority toch geld. Het vergt een bepaalde manier van onderzoek doen en van schrijven, je moet hier dus mensen voor opleiden of een SEO expert inhuren, en dit kan vrij prijzig zijn.
- Onderwerp in geheel behandelen. Het onderwerp waarin autoriteit vervaardigd moet worden, moet in zijn geheel behandeld worden om een autoriteit te worden. Dus er moeten ook artikels worden geschreven die op zichzelf weinig tot geen organisch zoekverkeer zullen ontvangen of geld op zullen leveren.
- Resultaat duurt even. Met het verkrijgen van topical authority kan het even duren voordat er positieve resultaten te zien zijn in de rankings van een website. Dit hangt mede af van hoe snel alle content wordt gepubliceerd, maar ook de Google Core Updates die zo'n 2 à 3 keer per jaar doorgevoerd worden hebben hier grote invloed op. Op deze core update momenten rangschikt Google de websites opnieuw op basis van de informatie die ze sinds de vorige core update hebben verzameld. Met een beetje pech heeft een website tijdens een core update nog niet voldoende autoriteit opgebouwd, dan moet er dus tot de volgende core update gewacht worden om goede resultaten te zien in de rankings.
De bedenker van de term “topical authority” is Koray Tuğberk GÜBÜR. Koray is een Turkse SEO-specialist en de oprichter van Holistic SEO & Digital. Koray heeft zich jaren bezig gehouden met black hat SEO in voornamelijk Turkije. Een aantal jaar geleden heeft hij besloten om zich meer op white hat SEO te richten.
Gedurende langere periode heeft hij veel van de openbare patenten van de Google zoekmachine bestudeerd. Hierbij kreeg hij veel hulp van wijlen Bill Slawski, dit was de oprichter van SEO by the Sea. Op 18 mei 2022 heeft hij zijn concept genaamd “topical authority” wereldkundig gemaakt, en sindsdien is het steeds bekender geworden in de wereld van zoekmachineoptimalisatie.
Ikzelf heb een korte periode met Koray samengewerkt voor een project, en de positieve resultaten die hij en zijn team met alleen content behalen zijn echt verbluffend!
Koray Tuğberk GÜBÜR heeft meerdere uitgebreide case studies gemaakt en beschreven, dus het is zeer aannemelijk dat het ook echt werkt en niet alleen een theorie is. Hieronder staat een case study van Koray die aantoont dat zijn concept werkt.
- Importance of Topical Authority: A Semantic SEO Case Study (korte versie)
- Importance of Topical Authority for SEO (lange versie)
Het proces dat Koray heeft om een website een autoriteit in een bepaalde niche te maken is niet makkelijk na te bootsen. Op het moment van schrijven werkt Koray aan een betaalde cursus waarin cursisten zijn hele topical authority methode van begin tot eind kunnen leren, zodra deze live is zal ik hiernaar verwijzen.
Een website krijgt meer topical authority door een onderwerp op elke mogelijke manier en vanuit elke invalshoek te behandelen en met elkaar via interne links te verbinden. Om op deze manier een autoriteit in een bepaalde expertise te worden in de ogen van de zoekmachines is het extreem belangrijk dat alle informatie feitelijk ook klopt.
Het beperken van het geven van eigen meningen is bij de topical authority methode ook belangrijk. De zoekmachines zijn niet in staat om meningen te verifiëren via bronnen die zal al vertrouwen, daarom is het beter dit te vermijden.
Hieronder staat een YouTube video van Koray Tuğberk GÜBÜR waarin hij laat zien hoe je een autoriteit in een niche kan worden met een website met alleen content.
Nee, topical authority is niet specifiek te meten. Echter, het organische zoekverkeer vanuit de zoekmachines naar een website zal omhoog schieten als er voldoende autoriteit in een bepaalde niche is verkregen.
Hieronder staan de punten om op te letten bij het vervaardigen van meer autoriteit voor een website.
- Maak een topical map. In een topical map staan alle hoofd -en subonderwerpen om over te schrijven.
- Maak inhoudsopgaven. In de inhoudsopgaven, ook wel bekend als content briefs, staan alle hoofd -en subtitels in de juiste volgorde om te behandelen. Ook staat hierin precies beschreven op welke manier en hoe de interne links geplaatst moeten worden. Meestal staan hier ook instructies in op welke manier de content geoptimaliseerd kan worden voor de featured snippets in Google.
- Schrijf feitelijke content. Schrijf alleen content dat feitelijk juist is. Google heeft moeite om meningen te verifiëren, probeer het geven hiervan dus te limiteren. Zorg ook dat de content geschreven wordt voor de juiste gebruikersintentie, de lezer moet krijgen waar het naar op zoek is.
- Link naar externe bronnen. Het linken naar betrouwbare externe bronnen helpt Google en de bezoekers beter om content te begrijpen en/of om hier meer over te lezen als ze dat willen. Dit kunnen eventueel nofollow links zijn, dat maakt in dit geval niets uit.
- Goede navigatie op website. Het is belangrijk dat bezoekers, maar zeker ook de zoekmachines goed over een website kunnen navigeren. Dit kan via het menu, maar interne links spelen hierbij ook een zeer grote rol.
- Logische indeling van website. Structureer de website met logische categorieën en plaats de gepubliceerde artikels in de categorie of categorieën waarin ze passen.
Met name het maken van de inhoudsopgaven kost heel veel tijd. Het maakt echter het schrijven en verbinden via interne links van de artikels op een later tijdstip een stuk makkelijker. Dat komt omdat er via de content briefs precies duidelijk is wat en waarover geschreven moet worden om een onderwerp volledig te behandelen.
Wat is een topical map bij SEO?
Een topical map bij SEO is een soort blauwdruk waarin alle hoofd -en subonderwerpen staan die behandeld moeten worden om als autoriteit te worden gezien. Een topical map is meestal vrij simpel en hierin staan niet de exacte inhoudsopgaven van de te schrijven artikels beschreven. Soms staan in een topical map ook suggesties welke content middels interne links met elkaar verbonden moeten worden, maar dat is niet altijd het geval.
Wat is een voorbeeld van een topical map?
Hieronder staat een screenshot van hoe een topical map er bij SEO uit kan zien.

Bovenstaande screenshot is een gedeelte van de topical map voor deze website met als onderwerp backlinks en linkbuilding, het is in het Engels omdat daar meer data te vinden is. Overigens is niet ieder onderwerp uit de topical map geschikt om over te schrijven, het is meer een soort handleiding in dit geval.
Deze vraag is moeilijk met zekerheid te beantwoorden omdat niemand dat precies weet. Het is aannemelijk om te denken dat goede en relevante backlinks ook een zekere mate van topical authority meesturen, maar dat is dus niet zeker. Wat wel zeker is, is dat externe backlinks die relevant zijn topical relevance meesturen, dit geldt ook voor nofollow backlinks.
Nee, topical authority is niet hetzelfde als topical relevance. Topical authority gaat over de autoriteit die een website heeft in een of meerdere specifieke niches. Topical relevance gaat over de relevantie van een website of artikel ten opzichte van een bepaalde niche of andersom.
Kan een website zonder backlinks bovenaan Google komen?
Ja, zonder backlinks kan een website bovenaan de zoekresultaten van Google komen. Door de topical authority methode van Koray te volgen, kan een website zeer hoog in de rankings van Google en andere zoekmachines komen te staan, en dit alles zonder bestaande en nieuwe backlinks.
Zijn backlinks dan vanaf nu overbodig voor SEO?
Nee, backlinks zijn vanaf nu zeker niet overbodig voor de SEO van websites. Relevante en dofollow backlinks afkomstig van sterke websites zijn nog steeds een zeer goede manier om websites hoger in de zoekresultaten te plaatsen. Backlinks zijn ook een hele grote ranking factor van de zoekmachines, zonder backlinks kunnen ze niet bestaan in hun huidige vorm.
De beste manier om een website mee te ranken in de zoekmachines is een combinatie van topical authority én via het verkrijgen van sterke backlinks. Als beide methodes gebruikt worden, wordt het effect alleen maar versterkt en zal een website nog sneller bovenaan staan en voor veel meer zoektermen ranken.
Je kunt ervoor kiezen om zelf goede backlinks voor jouw website te vervaardigen maar je kunt de linkbuilding ook uitbesteden aan een specialist. AI content is op dit moment sterk in opkomst, waarschijnlijk worden backlinks een nog grotere ranking factor dan ze op dit moment al zijn.