Wat is Topical Relevance bij SEO?

Geüpdatet op 13 mei 2023 door

Met Topical Relevance, ook wel topische of actuele relevantie genoemd, wordt bij SEO de contextuele relevantie van artikels of websites ten opzichte van elkaar en/of van een bepaald onderwerp bedoeld.

Is topical relevance hetzelfde als topical authority?

Nee, topical relevance is niet hetzelfde als topical authority. Topical relevance heeft betrekking op de relevantie van artikels en websites ten opzichte van elkaar en/of van een bepaalde niche. Terwijl topical authority juist betrekking heeft op de totale autoriteit die een website heeft in een of meerdere niches.

Veel mensen halen beide termen door elkaar. Dat is begrijpelijk omdat topical relevance en topical authority sterk gerelateerd zijn aan elkaar én ook nog eens eenzelfde soort naam hebben.

Waarom is topical relevance belangrijk voor SEO?

Topical relevance is bij SEO belangrijk omdat zoekmachines zoals Google dit gebruiken om te bepalen hoe relevant artikels of websites ten opzichte van elkaar en/of van een bepaalde niche zijn.

Aan de hand van topical relevance wordt ook een gedeelte van de SEO-waarde van interne en externe links bepaald. Links die afkomstig zijn vanuit relevante artikels of websites hebben bijvoorbeeld meer SEO-waarde dan vergelijkbare links die niet-relevant zijn.

Wat zijn de voordelen van topical relevance?

In onderstaande lijst staan de voordelen van topical relevance.

  • Helpt zoekmachines. Via interne en externe links bepaalt Google en andere zoekmachines hoe relevant content is ten opzichte van elkaar en van een bepaald onderwerp. Dit helpt ze om te bepalen waar de content over gaat en om het goed te rangschikken in de zoekresultaten.
  • Helpt bij schrijven content. Het geeft een soort kader voor een website om te bepalen welke content er geschreven moet worden dat relevant is ten opzichte van elkaar en de andere onderwerpen.
  • Helpt bij maken interne links. Het helpt om op een goede manier interne links te maken met de juiste ankerteksten en vanuit de juiste artikels.
  • Helpt bij relevant maken externe links. Als je weet hoe topical relevance werkt, helpt het om artikels die niets met elkaar te maken hebben relevant te maken. Dit is met name handig bij linkbuilding, zo kunnen er externe backlinks vervaardigd worden vanuit niet-gerelateerde artikels die toch veel SEO-waarde hebben.
  • Meer topical authority. Het maken van topical relevance zorgt automatisch ook voor meer topical authority in een niche of subniche. Dit zorgt doorgaans voor betere rankings in de organische zoekresultaten van de zoekmachines.

Wat zijn de nadelen van topical relevance?

In onderstaande lijst staan de nadelen van topical relevance.

  • Verwarrende term. De term “topical relevance” lijkt erg veel op de term “topical authority”. Dit zijn twee verschillende maar zeer sterk gerelateerde termen bij SEO, hierdoor worden ze vaak door elkaar gehaald en dat kan voor verwarring zorgen.
  • Veel onduidelijkheid. Met name voor het maken of krijgen van backlinks naar een website bestaat veel onduidelijkheid hoe topical relevance daarbij toegepast kan worden.

Welke factoren hebben invloed op topical relevance?

Hieronder staan de factoren die invloed hebben op topical relevance.

  • Content. Relevantie van content ten opzichte van een bepaalde niche.
  • Interne links. Relevantie van artikel of website van waaruit interne link afkomstig is.
  • Backlinks. Relevantie van artikel of website ten opzichte van artikel of website waar de backlink naar verwijst.
  • Ankerteksten. Relevantie van ankertekst die gebruikt wordt voor de hyperlink zelf én de relevantie van artikel of website waar het naar verwijst.

Sturen nofollow links ook topical relevance door?

Of nofollow links topical relevance doorsturen is niet met zekerheid te zeggen. Van nofollow links is het bekend dat ze geen link equity doorsturen, maar van de topical relevance is dat dus niet zeker.

In een artikel uit 2020 van Search Engine Journal zegt John Mueller van Google bijvoorbeeld dat nofollow backlinks van Wikipedia geen SEO-waarde hebben voor websites. Persoonlijk durf ik te beweren dat John hier niet de waarheid spreekt.

Backlinks afkomstig vanuit relevante artikels op sites zoals Wikipedia hebben wel degelijk een positieve invloed op de rankings van een website, zelfs als ze nofollow zijn. Echter, of dat nu komt omdat ze topical relevance doorsturen of op een andere manier waardevol zijn is natuurlijk heel moeilijk, zo niet onmogelijk vast te stellen.

Hoe kan topical relevance helpen bij linkbuilding?

Bij linkbuilding is het van belang dat de backlinks afkomstig zijn vanuit relevante artikels. Door topical relevance op een creatieve manier te gebruiken kunnen artikels die niet gerelateerd zijn aan elkaar tóch relevant gemaakt worden. Dit komt goed van pas bij guest posting, niche edits en PBN links maar het is ook uitermate handig voor andere linkbuilding methodes en zelfs voor het maken van interne links. Hieronder staat in een aantal stappen hoe artikels op een creatieve relevant gemaakt kunnen worden.

  1. Bepaal de hoofdonderwerpen. Bepaal de hoofdonderwerpen van de te linken artikels. Je kunt hierin ook de onderwerpen van de website in geheel meenemen maar dat is niet altijd nodig.
  2. Brainstorm mogelijkheden. Brainstorm op basis daarvan wat de beste manier is om deze twee onderwerpen via content met elkaar te verbinden. Voorheen vergde dit enige creativiteit, tegenwoordig is dit gemakkelijk te doen via ChatGPT of vergelijkbare AI-tools.
  3. Schrijf content. Selecteer een goed onderwerp en schrijf hierover nu een nieuw artikel of nieuwe paragraaf om de twee onderwerpen relevant met elkaar te maken.
  4. Ankertekst. Gebruik een logische en relevante ankertekst als hyperlink om de artikels met elkaar te verbinden. Een goede ankertekst omschrijft in het kort waar het artikel over gaat en gebruikt gerelateerde zoektermen hierin.

Als voorbeeld heb ik ChatGPT via een prompt gevraagd om twee artikels over een Ford Mustang en een loodgieter uit Eindhoven relevant met elkaar te maken. Hieronder staat de uitkomst daarvan en de oplossingen die ChatGPT geeft zijn zeer goed uit te voeren.

Ingevoerde vraag: "Hoe kan ik twee artikels over een Ford Mustang en een loodgieter uit Eindhoven via de content relevant met elkaar maken?"

Antwoord van ChatGPT:

Het kan een uitdaging zijn om twee zo verschillende onderwerpen relevant met elkaar te maken, maar hier zijn een paar manieren om het te proberen:

Thema: Een manier om de twee onderwerpen te verbinden, is door een gemeenschappelijk thema te vinden dat beide artikelen kunnen delen. Bijvoorbeeld, als de Ford Mustang in Eindhoven wordt verkocht, zou je kunnen praten over hoe de loodgieter misschien wel geïnteresseerd zou zijn in het kopen van zo'n auto. Of als de loodgieter bijvoorbeeld werkt aan klassieke auto's in zijn vrije tijd, dan zou je kunnen schrijven over hoe hij wellicht de Ford Mustang waardeert als een iconische klassieke auto.

Geschiedenis: Een andere manier om de twee onderwerpen te verbinden, is door hun geschiedenis te onderzoeken en te kijken of er enige overlapping is. Bijvoorbeeld, je zou kunnen praten over hoe de Ford Mustang voor het eerst werd geïntroduceerd in de jaren '60, en hoe dit ook de tijd was waarin de loodgieter zijn bedrijf in Eindhoven oprichtte. Hierdoor kunnen er interessante parallellen ontstaan tussen de geschiedenis van beide onderwerpen.

Gebruik: Een derde manier om de twee onderwerpen te verbinden, is door te kijken naar hoe ze worden gebruikt. Bijvoorbeeld, je zou kunnen praten over hoe de loodgieter misschien wel een Ford Mustang gebruikt om zijn gereedschap van de ene klus naar de andere te vervoeren. Of misschien heeft de loodgieter een klant die een Ford Mustang bezit en hebben ze daarom een speciale band met elkaar.

Kortom, er zijn verschillende manieren om deze twee onderwerpen relevant te maken voor elkaar. Het gaat erom een verband te vinden tussen de twee en dit op een creatieve manier te verkennen.

Een groot voordeel van topical relevance bij linkbuilding is dus dat in principe iedere website en/of artikel relevant gemaakt kan worden ten opzichte van welke niche dan ook. Dit vergroot het aantal websites waar goede links vanaf gekregen kunnen worden voor SEO-doeleinden aanzienlijk. Daarnaast geeft het ook een stuk meer mogelijkheden om artikels op een website zelf relevant te maken met elkaar en met interne links te verbinden.

Het bovenstaande proces kost natuurlijk wel redelijk veel tijd en vergt de nodige ervaring om goed te doen. Het is daarom misschien verstandiger om een SEO-specialist tegen betaling in te huren die dit op een goede manier voor jou doet.


Plaats een reactie