Een verlopen domeinnaam (expired domain name) is een internetdomeinnaam dat niet langer in gebruik is door de oorspronkelijke eigenaar en niet meer is geregistreerd bij een domeinnaamregistratiebedrijf. Een internetdomeinnaam of domeinnaam wordt overigens vaak gewoon korter aangeduid als “domein”.
Inhoudsopgave
- Waarom verloopt een domeinnaam?
- Wie is verantwoordelijk voor het uitgeven van domeinnamen?
- Hoe lang duurt het voordat een domein verloopt?
- Hoe check je wanneer een domein verloopt?
- Kan een verlopen domein opnieuw worden geregistreerd?
- Waarom worden verlopen domeinnamen opnieuw geregistreerd?
- Waar zijn verlopen domeinnamen te verkrijgen?
Waarom verloopt een domeinnaam?
Een domeinnaam verloopt als de eigenaar (registrant) hiervan om wat voor reden dan ook een domein niet verlengt bij de registrar (domeinnaamregistratiebedrijf). Een registrant kan een persoon zijn, maar ook een bedrijf of een organisatie. Hieronder staan enkele redenen waarom een domeinnaam verloopt.
- Niet meer nodig. De registrant heeft een domein niet meer nodig en laat het daarom verlopen.
- Vergeten te verlengen. De registrant is vergeten om een domein te verlengen. Dit probleem is simpel te voorkomen door de automatische verlenging (auto-renewal) van een domein aan te zetten. Het domein zal dan ieder jaar automatisch verlengen, mits de factureringsinformatie up-to-date is.
- Verouderde factureringsinformatie. De registrant heeft verouderde factureringsinformatie in zijn of haar account staan. Hierdoor kan een domein niet automatisch verlengen en zal het uiteindelijk verlopen.
- Herinnering voor verlenging staan uit. Een registrar zal altijd meerdere herinneringen sturen als een domein verlengt moet worden. Het is mogelijk dat, om wat voor reden dan ook, deze zijn uitgeschakeld, de registrant weet dan dus niet dat een domein spoedig zal verlopen.
- Geen toegang tot e-mailadres. De registrant heeft geen toegang meer tot het e-mailadres waarmee een domein staat geregistreerd. Hierdoor zullen er geen herinneringen voor verlenging binnenkomen. Het kan ook dat hierdoor geen toegang meer mogelijk is tot de website van de registrar.
- Niet in staat te verlengen. De registrant is simpelweg niet of niet meer in staat om een domein te verlengen. De registrant is bijvoorbeeld ziek of overleden, maar dit kan ook het geval zijn bij bijvoorbeeld een faillissement.
Werkt een website nog nadat de domeinregistratiedatum is verlopen?
Nee, een website zal na het verlopen van de domeinregistratiedatum niet meer werken. Dit geldt ook voor alle verwante diensten zoals bijvoorbeeld e-mailadressen. De registrar plaatst vaak een standaard-webpagina op het domein met de boodschap dat deze website is “geparkeerd” en wacht op verlenging.
Wie is verantwoordelijk voor het uitgeven van domeinnamen?
De registerhouders (registry) zijn verantwoordelijk voor het uitgeven van domeinnamen, ze beheren in principe alle internetdomeinnamen. Iedere registry is verantwoordelijk voor één of meerdere domeinextensies. Hieronder staan enkele registerhouders die verantwoordelijk zijn voor het uitgeven van bepaalde domeinen.
- SIDN. SIDN staat voor Stichting Internet Domeinregistratie Nederland en beheert onder andere de .nl domeinextensies.
- DNS Belgium. DNS Belgium is onder andere verantwoordelijk voor het uitgeven van de .be domeinextensies.
- DENIC. DENIC beheert de .de domeinextensies voor Duitsland.
- Nominet. Nominet beheert onder andere de .uk domeinextensies in het Verenigd Koninkrijk.
- ICANN. ICANN staat voor Internet Corporation for Assigned Names and Numbers en beheert onder andere de .com, .org, .net, .biz en .info domeinextensies.
Het is overigens niet mogelijk om rechtstreeks bij een registerhouder een domein te registeren, dit gaat altijd via een registrar.
Waar registreer je een domeinnaam?
Een domeinnaam registreer je bij een registreerder, ook wel bekend als een registrar. Deze registrars werken samen met de registerhouders. Het is dan ook vaak niet mogelijk om een domeinnaam direct bij een registerhouder te registreren. Hieronder staan meerdere registreerders waar domeinnamen te registreren zijn.
Voor hoe lang kan een domeinnaam geregistreerd worden?
Een domeinnaam kan maximaal voor 10 jaar geregistreerd worden. Hierna kan de registratie uiteraard wel verlengd worden. De minimale registratieduur van een domeinnaam is één jaar.
Hoe lang duurt het voordat een domein verloopt?
Een domein verloopt één dag na het verstrijken van de registratieperiode. Maar dat betekent niet gelijk dat een domein dan niet meer te verlengen is door de oorspronkelijke registrant.
Kan een domein nog verlengt worden nadat het is verlopen?
Ja, een domein kan nog worden verlengt nadat het is verlopen. Echter, deze periode is gelimiteerd en na een bepaalde periode kan de registratie van een domeinnaam niet meer hernieuwd worden. Hieronder staat het proces dat in werking zal treden nadat een domein is verlopen.
- Domein verloopt. Één dag nadat de registratieperiode van een domein is verstreken verloopt een domein.
- Aflossingsperiode start. De aflossingsperiode of quarantaineperiode start, deze periode duurt meestal zo'n 30 à 40 dagen maar dat kan per domeinextensie verschillen. In het Engels heet deze periode ook wel de grace period of de redemption period. Dit is eigenlijk een extra vangnet en gedurende deze periode kan een domein, al dan niet tegen extra vrijgavekosten, nog verlengd worden.
- Domein gaat naar veiling. Na de gratieperiode kan een domein door de registrar op een veiling te koop worden aangeboden, eventueel geïnteresseerden kunnen hierop bieden. Als het domein niet wordt verkocht is het nog steeds mogelijk om het, vaak tegen extra betaling, te verlengen.
- Domein verwijderd. Als een domein niet is verkocht wordt het na ongeveer 70 dagen uit een account van de registrar verwijderd. Soms gaat hier een periode van enkele dagen aan vooraf waarin een domein in afwachting van verwijdering is, dit heet in het Engels ook wel pending deletion status.
- Vrijgave door registerhouder. Na deze periode zal de registerhouder een domein opnieuw vrijgeven voor registratie, iedereen kan het nu registreren. Hoe lang het duurt voordat een registerhouder een domein weer vrijgeeft voor registratie kan verschillende zijn.
Let er wel op dat de bovenstaande periodes per registerhouder, registrar en domeinextensie kunnen verschillen. Het proces kan soms ook iets anders zijn.
Kun je een domein verhuizen nadat het verlopen is?
Ja, het is mogelijk om een domein te verhuizen via de verhuiscode (authorization code) nadat het verlopen is. Echter, een domein moet weer geactiveerd worden voordat dit mogelijk is. Daar zijn vaak extra kosten aan verbonden, die komen bovenop de kosten om een domein te verlengen.
Vervalt de originele registratiedatum nadat een domein is verwijderd?
Ja, de originele registratiedatum vervalt als een gebruikt domein volledig is verwijderd door de registry. Als een registerhouder het domein weer publiekelijk heeft vrijgegeven, zal bij het opnieuw registreren hiervan de datum waarop dit gebeurt gelden als nieuwe registratiedatum.
Hoe check je wanneer een domein verloopt?
Hieronder staan enkele manieren om te checken wanneer de registratiedatum van een domeinnaam verloopt.
- Registrar. Door in te loggen op het account van de registrar waar het domein is geregistreerd kun je exact zien tot wanneer het is geregistreerd. Deze methode werkt alleen als er toegang is tot het account van de registrar waarin een domein geregistreerd staat.
- WHOIS data. WHOIS is een openbare database van ICANN, hierin is allerlei informatie te vinden over domeinnamen. Deze database is te raadplegen via websites zoals DomainTools.com en Who.is, hier kun je zien tot wanneer een domeinnaam is geregistreerd.
Hoe voorkom je dat een domein verloopt?
Hieronder staan enkele tips om te voorkomen dat een domein verloopt.
- Zet automatisch verlenging aan. Iedere registrar heeft de optie om domeinnamen automatisch te verlengen vóórdat de registratieperiode verloopt. Niet iedere registrar zet deze optie standaard aan na het registreren van een nieuw domein, dubbelcheck dit daarom voor de zekerheid altijd!
- Houdt informatie up-to-date. Zorg ervoor dat er correcte contactgegevens en factureringsgegevens staan in het account van de registrar waar het domein staat geregistreerd. Zo voorkom je dat berichten omtrent het domein niet afgeleverd kunnen worden én dat er voor de automatisch verlenging betaald kan worden.
- Leg domein voor langere periode vast. Standaard wordt een domein voor één jaar geregistreerd, maar je kunt er ook voor kiezen om het voor meerdere jaren vast te leggen. Deze optie voorkomt uiteindelijk niet dat een domein verloopt, maar de kans hierop is dan wel kleiner.
Kan een verlopen domein opnieuw worden geregistreerd?
Ja, een verlopen domein kan opnieuw worden geregistreerd. Als de aflossingsperiode van een domeinnaam voorbij is én het domein is niet verkocht via een veiling van de registrar, zal de registerhouder het uiteindelijk verwijderen. Als een domeinnaam is verwijderd, is het publiekelijk vrijgegeven en kan iedereen die dat wil het domein weer opnieuw registreren.
Is het opnieuw registreren van een verlopen domein toegestaan?
Ja, het is toegestaan om een domein opnieuw te registreren. Bij het registreren van een, al dan niet verlopen, domeinnaam geldt; wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dit betekent niet dat het verstandig is om zomaar ieder domein te registreren dat je wilt hebben, er kunnen allerlei juridische conflicten ontstaan als je niet goed op let!
Waar moet je op letten bij het opnieuw registreren van een gebruikt domein?
Hieronder staan aantal zaken waar je goed op moet letten bij het opnieuw registreren van een gebruikt domein.
- Merk in domeinnaam. Het is mogelijk dat een domeinnaam onder een handelsmerk (trademark) valt of dat het een merknaam bevat. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar dat kan wel.
- Auteursrecht. Zelfs nadat een domeinnaam is verlopen kan het nog auteursrecht (copyright) bevatten van de vorige registrant, dit verloopt niet. Hergebruik daarom dus nooit artikels en afbeeldingen van de website die voorheen op het domein bestond.
Tevens zijn de bovenstaande regels vaak verschillend per land en/of domeinextensie, doe dus altijd eerst goed en gedegen onderzoek vóórdat je een domein registreert. Dit geldt trouwens ook voor het registreren van een volledig nieuw domein.
Zijn er restricties voor het opnieuw registreren van een domein?
Ja, er kunnen restricties gelden voor het opnieuw registreren van een domein. Niet iedereen kan en mag zomaar elke domeinextensie registreren, hier kunnen verschillende voorwaarden aan zitten.
Deze restricties komen voornamelijk voor bij extensies die bedoeld zijn voor bijvoorbeeld overheden (.gov) of onderwijsinstellingen (.edu). Maar het komt ook veel voor bij de zogenaamde ccTLD's (country code top-level domains), dit zijn de topleveldomeinen voor de verschillende landen en regio's op de wereld.
Het is overigens soms toch mogelijk om domeinnamen, die bepaalde restricties hebben, te registreren met behulp van een Trustee Service.
Wat is een Trustee Service?
Een trustee service (vertrouwensdienst) stelt iemand in staat om bepaalde domeinextensies tóch te registreren waarvoor het door restricties anders niet in aanmerking zou komen. Het is vaak een administratief contact dat wel aan de voorwaarden die gesteld worden voldoet. Een trustee service is meestal opgezet door een registrar, en tegen betaling registreert deze dienst een domein voor jou.
Wat is een TLD?
TLD staat voor topleveldomein (top-level domain), ook wel bekend als domeinextensie, is het laatste gedeelte van een internetdomeinnaam. Er bestaan overigens diverse soorten TLD's, in dit artikel van Wikipedia over topleveldomeinen staat precies welke dat zijn.
Waarom worden verlopen domeinnamen opnieuw geregistreerd?
Hieronder staan de belangrijkste redenen waarom een verlopen domein opnieuw vastgelegd wordt.
- Interessante domeinnaam. Het kan zijn dat het domeinnaam interessant is voor iemand om te gebruiken als merknaam of door te verkopen.
- Domeinnaam in zelfde branche. Het betreft een verlopen domein in een bepaalde branche, of het was bijvoorbeeld een domein van een concurrent.
- Voor SEO-doeleinden. Als een domeinnaam verloopt kan het nog steeds externe backlinks hebben die ernaar verwijzen. Door het opnieuw registreren van zo'n domein, kan op meerdere manieren worden geprofiteerd van de backlinks, historie en autoriteit.
Waarom zijn verlopen domeinnamen interessant voor SEO-doeleinden?
Hieronder staan enkele doeleinden waar een verlopen domein voor gebruikt wordt bij SEO.
- Wachtperiode omzeilen. Het kan soms maanden duren voordat een website dat is opgezet op een nieuw domein zichtbare rankings in de zoekmachines ontvangt. Deze periode staat ook wel bekend als de Google Sandbox. Door een domein opnieuw te registreren is deze periode te omzeilen. Google ontkent overigens het bestaan van de Sandbox.
- Website in zelfde niche. Door een website op te zetten in dezelfde niche (branche) als de website die voorheen op een domein stond, maak je optimaal gebruik van oude statistieken. Denk dan aan de historische data, backlinks en autoriteit van een domein. Een goed voorbeeld hiervan is mijn case study over een Braziliaanse affiliate website, deze is opgezet op een domein met een 100% niche match.
- 301-verwijzing. Een hergebruikt domein kan deels of volledig worden doorverwezen naar een andere website of webpagina. Zo worden alle backlinks en eventuele nog bestaande zoekverkeer doorverwezen naar de nieuwe locatie. Deze 301-redirect methode werkt overigens niet altijd even goed meer, voorzichtigheid is dan ook geboden want het kan zelfs een averechts effect hebben op de rankings van een website.
- PBN domein. Een verlopen domein kan ook worden aangeschaft om onderdeel te worden van een PBN. Een PBN is een privé netwerk van websites met goede statistieken, en is specifiek bedoeld en opgezet om andere websites hoger in de rankings van de zoekmachines te plaatsen. Het creëren en gebruiken van een PBN netwerk is overigens een black hat SEO methode, en is niet toegestaan volgens de richtlijnen van Google.
Zijn verlopen domeinnamen effectief voor SEO?
Ja, verlopen domeinnamen zijn effectief voor SEO. Hier zijn echter wel enige aan- en opmerkingen bij te plaatsen, aangezien niet ieder verlopen domein even effectief is voor SEO-doeleinden. Hieronder staan een aantal zaken die van invloed zijn op de effectiviteit bij SEO van een hergebruikt domein.
- Historische data. De historie van een hergebruikt domein is extreem belangrijk. Een domein kan bijvoorbeeld een Google penalty (straf) hebben als het in het verleden is gebruikt voor schimmige doeleinden. Dan kun je denken aan spammen, hacken, oplichterij of iets anders wat niet volgens de wet of de richtlijnen van Google is toegestaan. De historie van een website is te zien op Archive.org, maar dit is niet altijd waterdicht en ook niet altijd volledig.
- Duur van verlopen periode. Dit is niet een officieel bekend gegeven, maar hoe lang een domein verlopen is, lijkt ook van invloed te zijn op de effectiviteit ervan. Het lijkt erop dat hoe langer een domein verlopen is, hoe minder effectief het zal zijn om opnieuw te gebruiken voor SEO-doeleinden. Volgens mijn eigen bevindingen lijkt het kantelpunt zo rond een periode van 2 jaar zonder registratie te liggen, maar dat is niet 100% bevestigd én gaat zeker niet altijd op.
- Backlinks. Sterke backlinks die nog naar het verlopen domein verwijzen, zijn de belangrijkste reden waarom een domein opnieuw geregistreerd wordt. Op meerdere manieren kan daarna van deze nog bestaande backlinks geprofiteerd worden, in de sectie hierboven kun je lezen welke dat zijn.
Kan een domein meerdere keren opnieuw worden geregistreerd?
Ja, een domein kan meerdere keren opnieuw worden geregistreerd. Het verloopt telkens wel hetzelfde proces dat en gang wordt gezet nadat een domein uit de registratie loopt.
Waar zijn verlopen domeinnamen te verkrijgen?
Hieronder staan enkele manieren om verlopen domeinnamen aan te schaffen.
- Betaalde SEO tools. Via betaalde SEO tools zoals Spamzilla, Domcop, PBNLab of DHG kun je zelf domeinnamen selecteren, zoeken of filteren. Sommige tools hebben extra opties, maar ze werken allemaal op een vergelijkbare manier.
- Online marktplaatsen. Online marktplaatsen zoals GoDaddy Auctions, Namecheap Auctions of Dropcatch.com houden veilingen van domeinnamen. Overigens zijn met sommige betaalde SEO tools alle domeinnamen te zien die geveild gaan worden, dit maakt het filteren een stuk sneller.
- Online brokers. Er zijn meerdere online brokers (makelaars) die domeinnamen te koop aanbieden. Persoonlijk maak ik al jaren gebruik van List SEO Domains, hun assortiment bevat ook heel wat Nederlandstalige domeinen!

Voor elk van bovenstaande opties geldt nog steeds dat er wel SEO-ervaring nodig is om de domeinnamen correct te beoordelen en te filteren. Het feit dat een domein te koop wordt aangeboden of te vinden is via de SEO tools, betekent niet dat het automatisch ook een goede domeinnaam is om opnieuw te registreren.
Zijn geveilde domeinnamen altijd opnieuw geregistreerd?
Nee, geveilde domeinnamen zijn niet altijd opnieuw geregistreerd. Sterker nog, meestal staan geveilde domeinnamen nog geregistreerd bij de huidige registrant die het dreigt te laten verlopen. De meeste veilingen worden door de registrars zelf opgezet, en dit soort veilingen worden altijd gehouden vóórdat een domein door de registerhouder verwijderd en publiekelijk vrijgegeven wordt.
Een domeinnaam dat wordt geveild kan overigens wel eerder al verlopen zijn en opnieuw zijn geregistreerd. Een domein kan namelijk meerdere keren verlopen en opnieuw geregistreerd worden. Een domein kan ook meerdere keren via een veiling of broker verkocht worden.
Zijn domeinnamen van brokers altijd opnieuw geregistreerd?
Nee, de domeinnamen die brokers verkopen zijn niet altijd opnieuw geregistreerd. Veel brokers kopen hun assortiment aan domeinen namelijk ook via online veilingen, ze filteren ze en verkopen ze voor een hoger bedrag door. Het is ook mogelijk dat brokers domeinen verkopen die ze opnieuw hebben geregistreerd, maar dat hoeft dus niet altijd het geval te zijn.
Waar kun je checken of een domein opnieuw geregistreerd is?
Via de openbare WHOIS database van ICANN kun je snel checken of een domeinnaam opnieuw vastgelegd is. Je kunt via deze WHOIS data vaak ook zien of een domein in het verleden verlopen is geweest.