Wat is black hat SEO?

Geüpdatet op 28 juli 2023 door

Black Hat SEO beschrijft technieken die niet volgens de richtlijnen van zoekmachines zoals Google zijn toegestaan. Deze technieken worden vaak gebruikt om websites hoger in zoekresultaten te laten verschijnen en zo meer organische bezoekers aan te trekken.

Echter, aangezien deze technieken tegen de regels ingaan, bestaat er een aanzienlijk risico dat een website volledig of deels uit de zoekresultaten verwijderd wordt als een zoekmachine hier achter komt. Black Hat SEO is een hoofdsoort van SEO en is het tegenovergestelde van White Hat SEO en sommige aspecten hiervan worden ook gebruikt bij Grey Hat SEO.

Waarom is black hat SEO belangrijk?

Black hat SEO is belangrijk omdat het op een zeer snelle, effectieve en efficiënte manier een website hoger in de zoekresultaten van Google te krijgen. Dit zorgt ervoor dat een website heel snel, heel veel organische bezoekers aan kan trekken!

Werkt black hat SEO?

Ja, black hat SEO werkt. Echter, er zijn veel verschillende technieken van black hat SEO en de ene techniek werkt beter dan de andere. Doordat de algoritmes van zoekmachines steeds veranderen is het mogelijk dat een black hat SEO techniek niet meer werkt. Andersom kan ook het geval zijn, een oude black hat SEO techniek kan door een verandering in zoekmachinealgoritmes weer werken, dit komt echter niet heel vaak voor.

Wat zijn de voordelen van black hat SEO?

In onderstaande lijst vind je enkele voordelen van het doen van black hat SEO voor een website.

  • Hogere rankings. Als black hat SEO op de juiste manier wordt geïmplementeerd zorgt het ervoor dat een website hoger in de zoekresultaten van de zoekmachines verschijnt.
  • Meer organisch zoekverkeer. Een positief gevolg van de hogere rankings is dat een website meer organische bezoekers via de zoekmachines zal krijgen.
  • Snel resultaat. De technieken die bij black hat SEO worden gebruikt zorgen doorgaans voor snellere resultaten dan bij het gebruik van white hat SEO of gray hat SEO.

Wat zijn de nadelen van black hat SEO?

In onderstaande lijst vind je enkele nadelen van het doen van black hat SEO voor een website.

  • Risicovol. Als black hat SEO op de verkeerde manier wordt gebruikt en een zoekmachine komt hierachter, bestaat er een aanzienlijk risico dat een website volledig of gedeeltelijk uit de zoekresultaten wordt verwijderd.
  • Negatief effect. Het is bij black hat SEO ook mogelijk dat alle inspanningen een negatief effect hebben op de rankings van een website, dit resulteert dan uiteraard in het krijgen van minder of zelfs helemaal geen organisch zoekverkeer.
  • Niet stabiel. De resultaten die worden behaald via black hat zoekmachineoptimalisatie technieken zijn vaak niet stabiel. In tegenstelling tot white hat SEO is het bij black hat SEO niet ongebruikelijk dat de goede rankings van een website van de één op andere dag zijn verdwenen.
  • Slechte gebruikerservaring. Afhankelijk van het soort black hat SEO dat er wordt gebruikt, kan het zorgen voor een slechte gebruikerservaring voor een bezoeker.
  • Vergt ervaring. Als black hat SEO op een goede manier wordt uitgevoerd werkt het zeer goed. Echter, het vergt ervaring om te weten hoe dit gedaan moet worden en welke black hat SEO technieken (op dat moment) überhaupt nog werken. Hier gaan veel beginnende SEO's de fout in, ze maken een website (of erger, ze zijn ingehuurd door een cliënt als SEO-expert) en praktiseren hier op een verkeerde manier de black hat zoekmachineoptimalisatie op, met als gevolg dat deze websites volledig geruïneerd worden!

Waarom bestaat black hat SEO?

Black hat SEO is een manier om snel meer zoekverkeer op een website te krijgen van de verschillende zoekmachines. Er zijn heel veel branches waarbij het krijgen van veel zoekverkeer erg lucratief kan zijn, daarom zijn mensen bereidt om het risico te lopen om een website te verliezen via een penalty (straf) van Google. Het komt er eigenlijk op neer dat te baten van black hat SEO beter opwegen dan de eventuele kosten of risico's die het met zich meebrengt.

Wat wordt beschouwd als black hat SEO?

Er zijn veel technieken die onder black hat zoekmachineoptimalisatie vallen en gebruikt worden om hogere zoekresultaten in de zoekmachines te krijgen. In onderstaande lijst vind je enkele voorbeelden terug die als black hat SEO beschouwd kunnen worden.

  1. Spinnen van content
  2. Geautomatiseerde content
  3. Doorway pagina's
  4. Verborgen tekst of hyperlinks
  5. Negatieve SEO
  6. Cloaking
  7. Stiekeme doorverwijzingen
  8. Ruilen of kopen van backlinks
  9. Verkeerd gebruik van Schema Markup

1. Spinnen van content

Bij het spinnen van content voor een website worden van bestaande artikels nieuwe artikels gegenereerd. In feite worden oude artikels door elkaar gehusseld (article spinning) en worden woorden vervangen door synoniemen en de zinsopbouw wordt ook veranderd. Het resultaat van deze zogeheten spun content is dat er artikels worden gecreëerd die door Google worden gezien als volledig uniek.

Voordeel voor een website van content spinning is dat ze snel en redelijk goedkoop artikels voor een website kunnen generen. Het nadeel hiervan is dat deze door elkaar gehusselde artikels vaak slecht leesbaar zijn. Met tools zoals Copyscape en Grammarly kan er gekeken worden of een artikel uniek genoeg is geen plagiaat bevat.

Persoonlijk ben ik van mening dat het gebruik van spun content op een website die belangrijk voor iemand is niet verstandig is, voornamelijk omdat de kwaliteit gewoon niet goed genoeg is. Het is echter wel voor te stellen dat deze article spinners gebruikt worden bij bepaalde black hat SEO of gray hat SEO technieken.

2. Geautomatiseerde content

Met geautomatiseerde content wordt in deze context content bedoeld dat is gegenereerd door speciale hulpprogramma's die gebruik maken van artificial intelligence. In het Nederlands heet dit kunstmatige intelligentie en deze tools gebruiken dit dus om volledig leesbare en unieke artikels te schrijven.

Op dit moment zijn deze AI content tools naar mijn mening nog niet goed genoeg om op belangrijke websites te gebruiken. Maar ze verbeteren zichzelf in een rap tempo en ook hier geldt weer dat deze tools zeker van pas kunnen komen voor mensen die bepaalde black hat SEO of grey hat SEO technieken willen uitvoeren. Het spreekt voor zich dat Google niet blij is met deze ontwikkeling en dat ze er alles aan zullen doen om dit soort content te vermijden in de zoekresultaten.

3. Doorway pages

Doorway pages zijn pagina's op een website die alleen zijn geoptimaliseerd voor specifieke zoekwoorden met als doel zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te komen. Doorway pages hebben vaak geen of zeer weinig waarde voor een lezer en leiden meestal allemaal naar dezelfde webpagina op een website. Hieronder volgen enkele voorbeelden van pagina's die als doorway pages gezien kunnen worden.

  • Vergelijkbare webpagina's. Bij webpagina's met vergelijkbare content worden vaak alleen enkele specifieke woorden veranderd en worden al deze pagina's individueel geïndexeerd in de zoekresultaten van Google. Al deze artikels leiden uiteindelijk allemaal naar dezelfde bestemming.
  • Vergelijkbare websites. Bij vergelijkbare websites worden meerdere domeinnamen/websites opgezet voor verschillende geografische regio's met zeer gelijkwaardige content. Ook hier is het doel om de bezoekers naar één locatie te leiden.

4. Verborgen tekst of hyperlinks

Het verbergen van tekst wordt vaak gedaan om zo meerdere zoekwoorden of hyperlinks aan een artikel of website toe te voegen. Deze tekst is voor lezers niet te zien maar wél voor de zoekmachines. Een doel van het verbergen van de tekst is om zo meer zoekwoorden aan een artikel toe te voegen in de hoop dat dat een hogere positie in Google oplevert. Een ander doel is om hyperlinks aan het zicht van een webmaster/lezer te onttrekken, dit zie je vaak terug bij websites de gehackt zijn een waarop heimelijke backlinks worden geplaatst. Hieronder vind je enkele technieken terug die worden gebruikt bij het verbergen van tekst op een website.

  • Kleur van tekst. Door een tekst dezelfde kleur te geven als de achtergrond van de website wordt het onzichtbaar voor een lezer. Een zoekmachine kan via de HTML-bron van een webpagina deze tekst wel nog steeds zien.
  • Formaat van lettertype. Door het formaat van een lettertype (font) heel klein te maken is het helemaal of bijna onzichtbaar voor een gewone bezoeker van een website. Doordat de zoekmachines content lezen via de HTML-bron van een webpagina is het voor hen nog wel steeds zichtbaar.
  • Positie van tekst. Het is mogelijk om de positie van een tekst via CSS in te stellen, door de tekst bijvoorbeeld achter een afbeelding of video te plaatsten is hij onzichtbaar voor normale lezers van een webpagina. Ook hier geldt weer dat een zoekmachine dit via de HTML-bron van een webpagina wel gewoon kan lezen.

Het verbergen van tekst of hyperlinks werkt tegenwoordig nagenoeg niet meer. Dit komt omdat zoekmachines zoals Google en Bing steeds slimmer zijn geworden in het herkennen van deze zwarte hoeden zoekmachineoptimalisatie techniek. De zoekmachines herkennen het bijvoorbeeld als de tekst van een webpagina slecht zichtbaar is voor lezers op een bepaalde achtergrond of als de grootte van een lettertype heel klein is.

5. Negatieve SEO

Negatieve SEO (negative SEO) is de enige manier van black hat SEO die direct concurrerende websites benadeeld en/of zelfs beschadigd! Het doel van negatieve SEO is om een website volledig of gedeeltelijk uit de index van zoekmachines te krijgen om zo de concurrentie uit te schakelen. Je kunt negatieve zoekmachineoptimalisatie eigenlijk zien als een soort sabotage van de competitie.

Negatieve zoekmachineoptimalisatie was zeker tot een aantal jaren geleden een groot probleem voor zowel de zoekmachines maar ook voor de slachtoffers (websites) van deze praktijken. Gelukkig gaat met name Google tegenwoordig een stuk beter om met negatieve SEO en negeren ze deze handelingen vaak. Hieronder vind je enkele voorbeelden van handelingen die met negatieve SEO te maken hebben.

  • Spamlinks. Spamlinks worden vaak via speciale software gemaakt om slechte niet relevante backlinks van een lage kwaliteit naar een website te sturen. Deze backlinks worden vaak gebruikt in combinatie met ankerteksten die ook erg spammy zijn. Het primaire doel van dit soort programma's is trouwens niet negatieve SEO, ze worden hiervoor echter wel misbruikt.
  • Kopiëren van content. Het kopiëren van artikels van een website en deze content vervolgens één op één te plaatsen op andere websites is ook een bekende negatieve SEO tactiek. Het gevolg hiervan kan zijn dat Google denkt dat de originele website al deze content heeft gekopieerd, met als gevolg dat het een Google penalty krijgt en zo uit de zoekresultaten verdwijnt.
  • Nepaccounts op sociale media. Het aanmaken van nepaccounts op sociale media is ook een bekende tactiek om negatieve zoekmachineoptimalisatie uit te voeren. Deze nepaccounts worden vervolgens gebruikt om uit naam van een bedrijf spamartikels van lage kwaliteit te plaatsen om zo hun reputatie te schaden. Ook kunnen nepaccounts worden gebruikt om negatieve nepreviews te maken voor een dienst of product.
  • CTR click bots. CTR bots (clickthrough rate bots) zijn speciaal ontwikkeld om op Google naar een specifieke website of webpagina te zoeken met zoekwoorden. Vervolgens gaat deze CTR bot een pagina binnen en verlaat deze direct weer, met als resultaat dat de CTR van die webpagina negatief wordt beïnvloed en zo in lagere rankings in Google kan resulteren.
  • Hacken van website. Het hacken van een website op verschillende manieren is natuurlijk het summum negatieve SEO! Bij het hacken van een website wordt bijvoorbeeld het robots.txt bestandje aangepast met een code zodat de hele website uit de indexen van zoekmachines wordt verwijderd. Ook is het mogelijk dat er malware op een website wordt toegevoegd, dit resulteert uiteindelijk in een Google penalty en dus minder organische bezoekers. Sites worden meestal gehackt als er gebruik wordt gemaakt van WordPress plugins die zijn gemodificeerd. Download daarom als webmaster dus NOOIT zomaar ergens plugins, koop ze altijd van de officiële ontwikkelaars of download ze van de officiële site van WordPress.

Gelukkig werken veel van de bovenstaande handelingen niet of nauwelijks meer, en hoef je je hier als webmaster niet al teveel zorgen meer over te maken. Wel is het doen van negatieve SEO een erg onethische vorm van zoekmachineoptimalisatie en ik raadt dan ook niemand aan om zich hiermee in te laten in welke vorm dan ook!

6. Cloaking

Cloaking (verhullen) is een black hat SEO techniek waarbij er voor de zoekmachines en bepaalde gebruikers verschillende content wordt laten zien. Met cloaking kunnen deze gebruikers worden gefilterd op vooraf bepaalde eigenschappen zoals bijvoorbeeld hun geografische locatie of welk type apparaat ze gebruiken.

Hoewel cloaking gebruikt kan worden om een website hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen wordt het vaker gebruikt bij PPC (Pay-Per-Click), bij online advertenties dus. Het voordeel van cloaking bij PPC is dat het de algoritmes van advertentieplatformen zoals Facebook Ads en Google Ads kan misleiden. Zo kunnen er advertenties worden vertoond van niches die eigenlijk niet zijn toegestaan om mee te adverteren op deze platformen.

7. Stiekeme doorverwijzingen

Een stiekeme doorverwijzing (sneaky redirect) lijkt heel veel op cloaking, echter wordt dit nu op hyperlink niveau gedaan. In feite komt het er op neer dat wanneer een bezoeker op een hyperlink op een website/webpagina klikt hij of zij naar een andere pagina wordt doorverwezen dan de crawlers van de zoekmachines. Ook hier kunnen de bezoekers weer gefilterd worden op allerlei eigenschappen zoals locatie en browser. Hieronder staan enkele manieren hoe sneaky redirects worden opgezet op een website.

  • Javascript. Javascript werd gebruikt om bezoekers naar een andere pagina/website door te verwijzen. Dit was omdat de zoekmachines niet in staat waren om javascript te lezen, echter tegenwoordig zijn ze hier nu wel toe in staat.
  • Mouseover. Bij een mouseover doorverwijzing wordt een bezoeker pas doorverwezen op een heimelijke manier als de computermuis over een bepaalde sectie op de website/webpagina heen beweegt.
  • Meta refresh tag. Met een meta refresh doorverwijzing wordt een bezoeker met behulp van de Meta Refresh tag doorverwezen op een stiekeme manier.
  • Iframes. Een doorverwijzing via een iframe is eigenlijk geen echte doorverwijzing. Met een iframe kun je een andere website/webpagina via html code laden over de bestaande website heen. Het adres in de URL-balk blijft exact hetzelfde, alleen de content in de browser veranderd.

8. Linkbuilding

Het ruilen of kopen van backlinks is in zijn geheel NIET toegestaan volgens de Google richtlijnen. Linkbuilden is echter een enorm grijs gebied en daarom is het niet helemaal duidelijk of sommige van deze handelingen nu onder white hat, grey hat of black hat SEO vallen. Het komt er eigenlijk op neer dat geen enkele backlink waar een webmaster invloed op heeft gehad om naar zijn of haar website te krijgen is toegestaan, en dus tegen de regels van Google is. Hieronder staan enkele voorbeelden van het krijgen van backlinks die tegen de richtlijnen van Google ingaan.

  • Gesponsorde content. Met gesponsorde content wordt een artikel bedoeld wat op een website is geplaatst en waarvoor een vergoeding betaald is, of er wordt een bestaand artikel aangepast. Voorbeelden hiervan zijn de zogenaamde guest posts (gastartikels) en niche edits (ook bekend onder curated links, link placements, link insertions of publisher links). Via de guest blogging strategie bij linkbuilding wordt een volledig nieuw relevant artikel op een website geplaatst met een backlink naar de sponsorwebsite. Bij de linkbuildingstrategie om een publisher link te plaatsen wordt een bestaand artikel op een website een klein beetje aangepast om hierin een backlink naar de sponsorwebsite te plaatsen. Webmasters worden meestal benaderd via e-mail of telefoon met het verzoek tot het plaatsen van gesponsorde content tegen betaling, dit heet outreach.
  • PBN. Een PBN (Private Blog Network) is een van de meest effectieve manieren om sterke backlinks met veel autoriteit en relevantie te krijgen. Een PBN-website is gebouwd op een opnieuw geregistreerd domein óf een aangekocht domeinnaam op een veiling. Doordat deze websites eerder al content bevatten hebben ze vaak al een goed backlinkprofiel met veel goede sterke backlinks van andere websites met veel autoriteit. Wat een link van een PBN netwerk zo effectief maakt is het feit dat ze vaak een laag aantal outbound links (OBL – externe links) op de homepage van de website hebben. Hierdoor wordt er enorm veel link juice naar de websites gestuurd die een dofollow backlink op de homepage van dit soort PBN websites hebben staan. Een private blog network is een verzameling van dit soort sterke websites.
  • HARO (Help a Reporter Out). HARO is een platform waarbij journalisten en experts van verschillende onderwerpen bij elkaar worden gebracht. Journalisten schrijven natuurlijk over heel veel onderwerpen en hebben hier natuurlijk vaak niet altijd de juiste expertise voor. Om dit op te lossen kan een journalist op Help a Reporter Out een verzoek tot informatie over een bepaald onderwerp plaatsen. Experts van dit onderwerp zien vervolgens dit verzoek en kunnen hier meer informatie over verstrekken, de journalist gebruikt deze informatie vervolgens en plaatst tegelijkertijd in de credits van het geschreven artikel een backlink terug naar de website(s) van de expert(s)!
HARO wordt gebruikt voor backlink outreach
Help a Reporter Out (HARO) wordt gebruikt voor backlink outreach

Het is belangrijk om te vermelden dat de backlinks in bovenstaande voorbeelden vaak dofollow zijn en niet nofollow. Dofollow backlinks sturen link equity (link juice) door naar een website, dit is niet het geval bij nofollow backlinks. Deze link juice is nodig voor een website om “sterker” te worden en meer autoriteit te krijgen, hierdoor zal het betere rankings in de zoekmachines krijgen.

9. Verkeerd gebruik van Schema Markup

Het is mogelijk om de Schema Markup (gestructureerde data schema's) aan te passen op zo'n manier dat het een website beter kan doen voorkomen dan dat het eigenlijk is. Er is bijvoorbeeld een schema voor reviews wat gebruikt kan worden om de beoordelingen van een bepaalde dienst of product in de zoekresultaten terug te laten komen. Het schema kan zo aangepast worden dat het altijd een 5-sterren beoordeling laat zien van een dienst of product, wat natuurlijk meer kliks van organische bezoeker zal opleveren.

Is black hat SEO illegaal?

Nee black hat SEO is niet illegaal. Black hat SEO gaat in principe alleen tegen de richtlijnen van Google (en andere zoekmachines) in, deze regels zijn niet in bij wet vastgelegd.

Sommige black hat SEO technieken en dan met name negatieve SEO zijn wel een grijs gebied. Door het uitvoeren van negatieve SEO op een website is het niet ondenkbaar dat het slachtoffer hiervan de dader aanklaagt voor de (geleden) schade. In de praktijk blijkt het echter bijzonder lastig om erachter te komen wie überhaupt de dader van de negatieve SEO aanval is.

Kan je het gebruik van black hat SEO bij Google melden?

Google pagina om black hat seo te melden
Google pagina om black hat seo te melden

Ja, als je het vermoeden hebt dat een website gebruik maakt van black hat SEO kun je dit bij Google melden. Het zal hoogstwaarschijnlijk niet direct tot een straf van Google (penalty) voor de desbetreffende website zal leiden. Het zorgt er wel voor dat het algoritme dat verantwoordelijk is voor het opsporen van verschillende black hat SEO technieken hier van leert.

Is black hat SEO veilig?

Nee, in essentie is black hat SEO NIET veilig voor welke website zijn dan ook. Er zijn echter wel manieren en technieken om het risico van ontdekking door de zoekmachines op het gebruik van black hat zoekmachineoptimalisatie te minimaliseren.

Hoe ontdekt een zoekmachine het gebruik van black hat SEO?

Met name Google heeft verschillende manieren om websites op te sporen die gebruik maken van black hat zoekmachineoptimalisatie. Hieronder vind je enkele voorbeelden van manieren hoe Google black hat SEO opspoort.

  • Algorithmic-Penalties. Google heeft in hun algoritme(s) over de periode van jaren door middel van meerdere updates een hele hoop filters ingebouwd die bepaalde patronen en specifieke eigenschappen van sommige black hat SEO technieken kunnen herkennen. Dit zijn de zogenaamde algorithmic-penalties (algoritmische straffen) en is volledig geautomatiseerd. Voorbeelden van deze algoritmische updates zijn de Google Penguin Update en Google Panda Update.
  • Manual penalty. Google heeft een heel team van mensen in dienst (Search Quality Raters of Webspam Team) die maar één taak hebben en dat is de kwaliteit van websites in de index van Google beoordelen. Deze werknemers beoordelen een website aan de hand van specifieke richtlijnen (Search Quality Raters Guidelines). Als de Search Quality Raters bij het beoordelen van een website het gebruik van black hat SEO ontdekken kunnen ze een handmatige straf (manual penalty) uitdelen aan deze website. Deze richtlijnen zijn eigenlijk alleen bedoeld voor intern gebruik maar lekken regelmatig uit, door te zoeken op “search quality raters guidelines pdf” in Google is de meest recente uitgave hiervan vaak terug te vinden.

Als een website gesnapt is op het gebruik van black hat zoekmachineoptimalisatie zal het veelal een penalty van Google ontvangen. Een Google penalty is een straf voor de desbetreffende site en zal het volledig of gedeeltelijk verwijderen uit de zoekresultaten, of het zal minder organisch zoekverkeer krijgen doordat het slechtere rankings krijgt.

Kan een website herstellen van een Google penalty?

Ja, het is mogelijk om een website te laten herstellen van een Google penalty (straf). Dit gaat meestal door het ongedaan maken van de black hat SEO technieken die er gebruikt zijn. Belangrijk om te vermelden dat bij een handmatige straf een notificatie in de Google Search Console te zien zal zijn. Als er een algoritmische straf is uitgedeeld aan een website is het een stuk lastiger om te bepalen wat voor straf het is, dit omdat er nergens een notificatie te zien zal zijn met extra informatie over de gegeven straf. Hieronder vind je enkele manieren terug om een Google penalty terug te draaien.

  • Verwijder geautomatiseerde of spun content. Door het verwijderen van geautomatiseerde of spun content en dit te vervangen door content van een goede kwaliteit.
  • Verwijder onnatuurlijke backlinks. Het verwijderen van backlinks die niet zijn toegestaan is vaak een lastiger verhaal, maar gelukkig heeft Google daar de disavow tool voor opgezet. Met de disavow tool kan je bepaalde backlinks naar je website afwijzen, met als gevolg dat Google deze negeert.

Als een website de problemen die een handmatige straf van Google hebben veroorzaakt heeft opgelost kan het een heroverwegingsverzoek (reconsideration request) indienen via de Google Search Console. Hierna wordt de website opnieuw beoordeeld door een werknemer van Google, dit kan enkele weken duren en hoeft niet automatisch te betekenen dat een straf ook daadwerkelijk wordt opgeheven!

Manual actions pagina van Google Search Console
Manual actions pagina van Google Search Console

Als de problemen van een website zijn opgelost die een algoritmische straf hebben veroorzaakt duurt het meestal veel langer voordat een website zal herstellen. Dit kan enkele maanden duren, dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat Google over een langere periode wil zien of de website zich nu wel aan hun richtlijnen houdt.

Het oplossen van de problemen op een website die zijn veroorzaakt door black hat SEO is echter geen garantie dat een website ooit weer volledig herstelt, houdt hier rekening mee!

Is black hat SEO beter dan white hat SEO?

Nee, black hat SEO is niet beter dan white hat SEO. Beide soorten zoekmachineoptimalisatie zijn niet met elkaar te vergelijken om dat ze teveel met elkaar verschillen.

Wat is het verschil tussen black hat SEO en white hat SEO?

Bij black hat SEO worden allerlei technieken gebruikt die tegen de richtlijnen van Google ingaan. Bij white hat SEO is dat precies het tegenoverstelde, hier worden alleen technieken gebruikt die wél volgens de regels van de zoekmachines zijn geoorloofd.

Is black hat SEO beter dan grey hat SEO?

Nee, black hat SEO is niet per se beter dan grey hat SEO. Echter, black hat SEO zal meestal sneller resultaat opleveren. Grey hat SEO is echter een stuk veiliger voor een website, maar duurt dus vaak wat langer om resultaat te zien.

Wat is het verschil tussen black hat SEO en gray hat SEO?

Black hat SEO maakt volledig gebruik van technieken die niet volgens de richtlijnen van Google zijn toegestaan. Grey hat SEO maakt gebruik van technieken waarbij het niet precies duidelijk is of iets nu volgens de richtlijnen van de zoekmachines toegestaan is. De meeste webmasters maken gebruik van grey hat zoekmachineoptimalisatie, of ze dit nu zelf doorhebben of niet!

Is black hat SEO toekomstbestendig?

Ja, black hat SEO is toekomstbestendig. Doordat de zoekmachines constant evolueren en aanpassingen doorvoeren zullen misschien niet alle black hat zoekmachineoptimalisatie technieken evengoed blijven werken. Daar staat tegenover dat door deze constante ontwikkelingen van de zoekmachines, er ook steeds weer nieuwe mogelijkheden ontstaan op het gebied van black hat SEO.

Waar kan ik meer leren over black hat SEO?

Hoewel ik het gebruik van black hat SEO niet aanraadt bij mensen die net beginnen met zoekwoordoptimalisatie, snap ik zeker dat er mensen zijn die meer over de verschillende black hat SEO technieken willen leren.

Een goed beginpunt om black hat SEO te leren kan dan het forum genaamd Black Hat World zijn, dit is één van de oudste en bekendste fora op dit gebied. Het is ook belangrijk om te vermelden dat de meeste mensen op Black Hat World goede bedoelingen hebben, maar er zitten ook charlatans tussen die geen idee hebben waarover ze praten als het gaat over zoekmachineoptimalisatie!


Plaats een reactie