Wat is grey hat SEO?

Geüpdatet op 28 juli 2023 door

Grey Hat SEO is een hoofdsoort van SEO en is een combinatie van technieken die zowel onder White Hat SEO als Black Hat SEO vallen. Omdat de richtlijnen van zoekmachines zoals Google soms vaag zijn, bestaat er een groot grijs gebied van technieken waarbij het onduidelijk is onder welk type zoekmachineoptimalisatie deze vallen. Veel webmasters gebruiken vaak één of meerdere vormen van Grey Hat SEO, soms zelfs zonder dat ze dit zelf doorhebben.

Waarom is grey hat SEO belangrijk?

Grey hat SEO is belangrijk omdat, als het goed wordt uitgevoerd, zeer goed werkt om een website op een relatief veilige manier hoger in Google te laten komen. Door de betere rankings zal een website meer organische bezoekers aantrekken!

Werkt grey hat SEO?

Ja, grey hat SEO werkt. Omdat de grey hat SEO technieken vaak een combinatie zijn van white hat SEO en black hack SEO werkt het vaak zeer goed om een website hoger in de zoekresultaten van de zoekmachines te laten komen.

Wat zijn de voordelen van grey hat SEO?

In onderstaande lijst vind je enkele voordelen van het doen van grey hat SEO voor een website.

  • Veiliger dan black hat SEO. Omdat grey hat SEO de grenzen van de richtlijnen van Google opzoekt is het een stuk veiliger voor een website dan black hat SEO.
  • Effectiever dan white hat SEO. Omdat grey hat zoekmachineoptimalisatie eigenlijk een combinatie van white hat SEO en black hat SEO is zorgt het voor veel betere resultaten dan als er alleen op white hat SEO geconcentreerd wordt.
  • Redelijk stabiele resultaten. Grey hat SEO schurkt tegen de regels van Google aan, soms gaat het er net over maar meestal niet. Dit zorgt voor redelijk stabiele resultaten als het om de rankings van een website in de zoekresultaten gaat.
  • Meer organisch zoekverkeer. Als men de juiste grey hat SEO technieken op een goede manier uitvoert zorgt het voor meer organisch zoekverkeer van de zoekmachines naar een website.

Wat zijn de nadelen van grey hat SEO?

In onderstaande lijst vind je enkele nadelen van het doen van grey hat SEO voor een website.

  • Duurt langer dan black hat SEO. In vergelijking met black hat SEO duurt het langer om een website te ranken met grey hat SEO. Dit komt omdat bij grey hat zoekmachineoptimalisatie de richtlijnen van de zoekmachines enigszins in acht worden gehouden.
  • Soms tegen richtlijnen in. Het is mogelijk dat bij de verschillende grey hat SEO technieken soms regels voor webmasters van de zoekmachines worden overtreden. Dit komt omdat grey hat gebruikt maakt van technieken waarbij het soms een grijs gebied is onder wat voor soort SEO ze nu precies vallen. Het kan dus voorkomen dat een website die grey hat SEO tacktieken gebruikt soms een Google penalty krijgt, vaak zijn deze wel omkeerbaar maar dat kost wel tijd.
  • Richtlijnen veranderen. De richtlijnen van de zoekmachines en dan met name Google veranderen heel vaak. Ze voeren jaarlijks heel veel grote en kleine updates door om hun algoritmes te optimaliseren. Hierdoor is het mogelijk dat sommige grey hat SEO techieken verouderd raken en minder goed werken. Het is ook goed mogelijk dat sommige grey hat SEO technieken door deze Google updates ineens onder black hat SEO kunnen vallen!

Waarom bestaat grey hat SEO?

Grey hat SEO bestaat omdat het eigenlijk een gulden middenweg is tussen het gebruik van white hat SEO en black hat SEO. Het komt er in het kort op neer dat grey hat SEO het beste van alle soorten SEO gebruikt maar wel probeert om binnen de richtlijnen van de zoekmachines te blijven. Grey hat zorgt ervoor dat een website relatief veilig hoger in de zoekresultaten kan komen. Het schurkt soms wel tegen de grens aan van wat is toegestaan op het gebied van SEO volgens de richtlijnen van de zoekmachines.

Wat wordt beschouwd als grey hat SEO?

Er bestaan veel soorten SEO technieken waarbij het niet direct duidelijk is of het nu onder white hat SEO of black hat SEO valt, als dit het geval is valt het hoogstwaarschijnlijk onder grey hat SEO. In onderstaande lijst vind je enkele voorbeelden terug die als grey hat SEO beschouwd kunnen worden.

  1. Verlopen domeinnaam
  2. Gekochte domeinnaam op veiling
  3. Micro-sites en/of blogs
  4. Gekopieerde content
  5. Keyword stuffing
  6. Site toevoegen aan webdirectories
  7. Meerdere sociale media accounts
  8. Betalen voor positieve recensies
  9. Linkbuilding

1. Verlopen domeinnaam

Een domeinnaam dat is verlopen is een domein van waar de vorige eigenaar de registratie om wat voor reden dan ook niet heeft verlengt. Voordat het zover komt heeft de registrant (persoon/bedrijf die het domeinnaam geregistreerd heeft staan) veel kansen gehad om het domein te verlengen.

Het komt er in het kort op neer dat het in de meeste gevallen (dit hangt van de domeinextensie af) zo'n 60 dagen duurt voordat een domeinnaam helemaal verlopen is. Ná deze 60 dagen is het verlopen domeinnaam vrij voor ieder ander om weer te registreren. Hieronder vind je enkele voordelen voor SEO van het opnieuw registreren van een verlopen domeinnaam.

  • Heeft al sterke backlinks. De voornaamste reden om een verlopen domeinnaam te registreren is dat het al sterke backlinks heeft omdat het eerder al is gebruikt door de vorige eigenaar of eigenaren.
  • Heeft al autoriteit. Dit ligt in het verlengde van bovenstaande punt, doordat het domeinnaam al juicy backlinks heeft, heeft het meestal ook al een goede autoriteit (domain authority). Autoriteit is belangrijk omdat dit het ranken in de zoekresultaten van de zoekmachines makkelijker maakt.
  • Geen sandbox periode. Over dit punt zijn veel SEO-experts het niet eens, er bestaat een discussie of Google een soort sandbox (zandbak) periode heeft. De sandbox periode, zo wordt gezegd, is een periode waarbij nieuwe websites niet of minder goed zichtbaar zijn in de zoekresultaten. Door een verlopen domeinnaam te registreren kun je deze periode overslaan. Google ontkent overigens dat er een sandbox periode bestaat.

Een verlopen domeinnaam kan op meerdere manieren en voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Hieronder staan enkele doeleinden van het opnieuw registreren van een verlopen domeinnaam.

  • 301 verwijzing. Via een 301 redirect (verwijzing) wordt het verlopen domeinnaam naar een andere website doorverwezen zodat deze kan profiteren van de al bestaande backlinks.
  • Money website. Er wordt een volledig nieuwe website gebouwd om in de zoekresultaten te ranken op het verlopen domeinnaam, de oorspronkelijke niche wordt wel in het achterhoofd gehouden hierbij.
  • PBN website. Op het verlopen domeinnaam wordt een nieuwe website gebouwd die puur en alleen bedoeld is om als PBN (private blog network) website te dienen. Heel vaak wordt het oude design en URL-structuur zo goed mogelijk nagebouwd. Zo wordt op die manier zo goed mogelijk geprobeerd om te profiteren van de oude backlinks naar dit domein.
Screenshot van ExpiredDomains.net
Screenshot van ExpiredDomains.net

Vanzelfsprekend is niet elk verlopen domeinnaam geschikt voor deze doeleinden. Het hangt ervan af hoeveel goede backlinks van andere websites het domein heeft. Maar ook de geschiedenis van een domeinnaam speelt een rol, als het is gebruikt voor spamdoeleinden of als het eerder al is gebruikt als PBN website is het niet verstandig om ze opnieuw te registeren. Het uitkiezen en filteren van verlopen domeinnamen vergt ook hier weer veel ervaring, en moet zo goed mogelijk gebeuren!

2. Gekochte domeinnaam op veiling

Een gekocht domeinnaam op een online veiling (auctioned domain) lijkt op een verlopen domeinnaam, met als belangrijkste verschil dat de registratiedatum van het domein NIET veranderd. Als een domeinnaam is verlopen wordt de registratiedatum gereset, bij een domeinnaam dat is gekocht op een veiling is dit dus niet het geval. Hieronder vind je enkele voordelen voor SEO van het aanschaffen van een gekocht domeinnaam op een veiling.

  • Leeftijd van domein. De leeftijd van een domeinnaam (domain age) speelt ook een rol als het gaat om het ranken van een website in de zoekresultaten. Het grote voordeel van een domein dat online op een veiling is aangeschaft is dat de registratiedatum hetzelfde blijft, met als gevolg dat de leeftijd van een domeinnaam blijft staan.
  • Heeft sterke backlinks. Een domeinnaam waar eerder een website op heeft gestaan (of nog steeds staat) heeft vaak sterke backlinks. Het hebben van sterke backlinks is belangrijk voor een website, het zorgt ervoor dat het betere rankings in de zoekmachines heeft en/of krijgt.
  • Heeft autoriteit. De autoriteit van een domein heeft te maken met de twee bovenstaande punten. Doordat een gekochte domeinnaam op een veiling vaak al wat ouder is heeft het sterke backlinks, dit zorgt voor een betere autoriteit van het domein. Deze domain authority zorgt ervoor dat artikels van deze website hoger in de rankings van de zoekmachines zullen verschijnen.
  • Geen sandbox. Een domein dat is aangeschaft op een veiling heeft geen last van de sandbox periode. Deze sandbox periode zorgt ervoor dat nieuwe websites voor een periode variërend van een aantal maanden tot zelfs een jaar niet goed in de zoekresultaten van Google wordt vertoond. Een domein dat is verkregen via een veiling heeft hier geen last van, omdat het geen nieuw geregistreerd domein is. Niet iedere SEO-expert is het er trouwens over eens dat de sandbox überhaupt bestaat.

Een gekocht domeinnaam op een veiling kan op meerdere manieren en voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Hieronder staan enkele doeleinden van een domeinnaam dat op een onlineveiling is gekocht.

  • 301 verwijzing (301 redirect).
  • Money website.
  • PBN website.

Zoals je kunt zien zijn de doeleinden van gekochte domeinnamen precies dezelfde als die van opnieuw geregistreerde domeinnamen. Lees voor een toelichting van deze doeleinden daarom de sectie van de verlopen domeinnamen op deze pagina!

Screenshot van Godaddy Auctions
Screenshot van Godaddy Auctions

Goede domeinnamen die te koop worden aangeboden op een online veiling zijn niet goedkoop. Steeds meer SEO-specialisten ontdekken de voordelen van dit soort domeinen en dat drijft de prijs nog meer op. Het is niet gek als voor een degelijk domeinnaam enkele honderden tot duizenden euro's wordt betaald. Voor de echt goede domeinnamen is het niet vreemd als daar enkele duizenden tot tienduizenden euro's voor wordt betaald! Sommige domeinnamen worden zelfs verkocht voor honderdduizenden euro's, maar dit zijn dan wel de crème de la crème op het gebied van domeinnamen.

Het proces van het filteren en uitkiezen van domeinnamen die verkocht worden op een online veiling is exact hetzelfde als het proces bij kiezen/filteren van verlopen domeinnamen. Vanzelfsprekend is hier ook weer ervaring vereist, het is heel belangrijk dat dit proces goed wordt uitgevoerd!

3. Micro-sites en/of blogs

Screenshot van Web.2.0 platform Google Sites
Screenshot van Web.2.0 platform Google Sites

Micro-sites en micro-blogs zijn vergelijkbaar met een PBN (private blog network) met als grote verschil dat dit soort websites worden opgezet op Web 2.0 blogs. Een Web 2.0 blog is een platform waar iedereen zich (meestal) gratis kan registreren. Het doel van het opzetten van dit soort blogs is om te profiteren van de hoge autoriteit (domain authority) die deze platformen vaak hebben. Hieronder vind je enkele voorbeelden van bekende Web 2.0 platformen met een hoge domeinautoriteit.

  • WordPress.
  • Weebly.
  • Wix.
  • Google Sites.
  • Tumblr.
  • Yola.
  • Webs.
  • Blogger.
  • Medium.
  • Bravenet.
  • Shutterfly.
  • Smore.
  • LiveJournal.

Uiteraard is Google zich ook bewust van het feit dat iedereen zich kan registreren op deze Web 2.0 platformen. Hierdoor werkt het creëren van dit soort micro-blogs, met als doel een andere website hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen, niet zo goed meer als dat het voorheen wel deed.

Web 2.0's worden ook gebruikt om geoptimaliseerde artikels zo hoog mogelijk te laten ranken voor bepaalde zoekwoorden in niches met veel competitie. Dit heeft ook hier als voordeel dat het artikel zelf gebruikt maakt van de grote autoriteit die dat soort Web 2.0 platformen hebben. Hierdoor is het vaak makkelijker dit soort Web 2.0 artikels bovenaan in de zoekresultaten te krijgen. Maar ook hier is Google zich bewust van, dus deze methode werkt ook niet zo goed meer als eerst wel het geval was.

4. Gekopieerde content

Gekopieerde content (duplicate content) kan ook onder grey hat SEO geschaard worden. Het is eigenlijk niets meer of minder dan het kopiëren van grote delen content van een website of webpagina met als doel dit te hergebruiken op dezelfde of een andere website. Er zijn meerdere manieren waarop dit soort gekopieerde content bij grey hat zoekmachineoptimalisatie wordt gebruikt. Hieronder staan de meest voorkomende manieren van het gebruik van content dat is gekopieerd.

  1. Lokale SEO. Met name bij lokale SEO wordt er gebruik gemaakt van gekopieerde content van dezelfde website. Veel lokale websites/bedrijven hebben meerdere diensten en bedienen in dezelfde regio meerdere plaatsen. Er wordt voor elke dienst/plaats een nieuwe webpagina gecreëerd, en in plaats van op deze webpagina's geheel unieke content te plaatsen wordt alleen de plaatsnaam en/of dienst veranderd. In het kort komt het er dus op neer dat ieder artikel op deze websites precies dezelfde informatie bevat, met uitzondering van de plaatsnaam en/of dienst.
  2. Content kopiëren van andere website. Bij het kopiëren van content van een andere website worden grote delen van een website en/of webpagina naar een andere (sterkere) website gekopieerd. Het doel hiervan is om zo te proberen hoger te ranken dan de website van waar de content gekopieerd was. Dit was met name een aantal jaren geleden een groot probleem, tegenwoordig komt dit zelden nog voor. Het is wel belangrijk voor een webmaster als er een nieuw artikel op een website geplaatst is, deze zo snel mogelijk te indexeren bij de zoekmachines. Degene die een artikel als eerste in de index heeft geplaatst van Google wordt gezien als de originele auteur.
  3. Veel gekopieerde content proberen te indexeren. Bij deze manier wordt er geprobeerd zoveel mogelijk gekopieerde content rondom hetzelfde onderwerp te indexeren in de index van Google. De bedoeling hiervan is dat als er maar genoeg gekopieerde content rondom een onderwerp geïndexeerd wordt, er vanzelf wel een aantal of meerdere artikels zullen ranken. Deze methode is verouderd en werkt heden ten dage niet of nauwelijks meer.

Bij de meeste gevallen van duplicate content is er dus sprake van dat content wordt gestolen van andere websites. Met uitzondering van de manier waar content van dezelfde website wordt hergebruikt voor meerdere diensten en/of plaatsen.

Het is ook mogelijk dat een website zonder het te weten problemen heeft met gekopieerde content. Dit is geen vorm van grey hat SEO want het gebeurt per ongeluk, maar het heeft wel dezelfde “duplicate content” naam gekregen.

5. Keyword stuffing

Keyword stuffing is een methode waarbij, zoveel als mogelijk, bepaalde zoekwoorden in een artikel worden verwerkt, met als doel om zo hoger in de rankings van de zoekmachines te verschijnen voor die zoektermen.

Het was tot een aantal jaar geleden niet ongebruikelijk om een bepaald aantal percentage (bijvoorbeeld 5% of 10%) van hetzelfde zoekwoord in een artikel te verwerken. Dit percentage werd meestal berekend door een gemiddelde te nemen van de websites die in de top 10-100 van Google stonden. Het gevolg hiervan was dat heel veel van dit soort artikels erg slecht leesbaar waren voor een gebruiker.

Tegenwoordig is keyword stuffing een verouderde methode en de verschillende algoritmes van de zoekmachines zijn veel beter geworden in het detecteren hiervan. Het gebruik van keyword stuffing werkt nu zelfs averechts, een artikel zal weinig tot geen organische bezoekers ontvangen als het deze methode gebruikt.

6. Site toevoegen aan webdirectories

Screenshot van webdirectory Startpagina.nl
Screenshot van webdirectory Startpagina.nl

Het toevoegen van een website aan een web directory is in principe geen grey hat zoekmachineoptimalisatie te noemen, mits het op een goede manier gebeurt en niet misbruikt wordt. Het wordt problematisch als dit op grote schaal wordt gedaan en een website aan tientallen of honderden van deze webdirectories wordt toegevoegd, zeker als dan ook nog eens wordt geprobeerd om de ankerteksten te manipuleren bij deze backlinks. Hieronder vind je enkele voorbeelden van de meest bekende en gebruikte webdirectories.

  • Google Business.
  • Bing Places.
  • Startpagina.nl.
  • BegintHier.nl.
  • DeTelefoonGids.nl
  • Startpagina.be.
  • Start.be.
  • Botw.org.
  • AboutUs.com.
  • Spoke.com.
  • Blogarama.com.

7. Meerdere sociale media accounts

Het hebben van meerdere accounts op de verschillende sociale media platformen is voor elke website aan te raden. Echter, het wordt gezien als grey hat SEO als er meerdere accounts op dezelfde sociale media voor dezelfde website worden aangemaakt. Deze accounts hebben dan vaak als doel om om zo veel mogelijk artikels te delen in de hoop zo meer bezoekers aan te trekken naar de website. Hieronder staan enkele sociale media waar mensen meerdere accounts aanmaken voor grey hat SEO doeleinden.

  • Facebook.
  • YouTube.
  • Instagram.
  • TikTok.
  • Snapchat.
  • Twitter.
  • Reddit.
  • LinkedIn.

8. Betalen voor positieve recensies

Het hebben van positieve recensies of beoordelingen van klanten voor een product of dienst is van onschatbare waarde voor elk bedrijf. Heel veel klanten lezen de reviews van andere mensen voordat ze tot de aanschaf van een product overgaan of voordat ze iemand inhuren. Hierdoor is er (onbedoeld) een hele nieuwe grey hat SEO markt ontstaan van allerlei schimmige websites en dubieuze bedrijfjes waar positieve reviews voor een product of dienst gekocht kunnen worden.

Het gevolg hiervan is dat potentieel nieuwe klanten het product of dienst op basis van deze nepreviews sneller zullen aanschaffen of inhuren. Maar ook een platform zoals Google Business (Google Bedrijfsprofiel) maakt veel gebruik van reviews van andere klanten, ze baseren bijvoorbeeld de rankings van hun Google Local Pack hierop. Dus hoe meer en hoe beter deze reviews voor (in dit geval) een bedrijf zijn, hoe hoger ze hierop zullen verschijnen en zo dus meer klanten aan zullen trekken.

Voobeeld van Google Local Pack in zoekresultaten
Voobeeld van Google Local Pack in zoekresultaten

Het is dus niet verwonderlijk dat het in Nederland per 28 mei 2022 bij wet verboden is om nepreviews voor een product of dienst te kopen! Het houdt namelijk potentiële nieuwe klanten voor de gek en doet de dienst of het product beter voorkomen dan het daadwerkelijk is.

9. Linkbuilding

Linkbuilding bestaat uit SEO technieken die veruit het meest positieve effect hebben op de rankings van een website in de organische zoekresultaten. Maar linkbuilding naar een website bestaat ook uit SEO tactieken die onder alle drie de verschillende types SEO (white hat, black hat én grey hat SEO) kunnen vallen!

In principe is alles waar een webmaster invloed op heeft om zo goede backlinks van andere websites naar zijn of haar website te krijgen tegen de richtlijnen van Google (en Bing). Maar dit is echter een enorm grijs gebied omdat er veel verschillende linkbuilding tactieken en strategieën bestaan. Soms is het perfect duidelijk of een linkbuilding tactiek (denk aan PBN backlinks) tegen de richtlijnen ingaan van Google, maar veel vaker nog is dit vrij onduidelijk (denk aan gastartikelen). Hieronder staan enkele linkbuilding technieken die onder grey hat SEO vallen.

  • Guest posts (gastartikels). Gastartikels (guest posts) zijn artikels die via de guest posting strategie vervaardigd worden. Het is een vorm van outreach waar bijna altijd voor is betaald om te plaatsen op een website. Deze gastartikels bevatten dan vaak op een strategische manier een dofollow backlink terug naar de website van degene die de guest post heeft gekocht.
  • Niche edits. Niche edits worden ook wel link placements, link insertions of curated links genoemd en zijn vergelijkbaar met guest posts. Echter bij de strategie om curated links te plaatsen wordt geen nieuw gastartikel op een website geplaatst maar wordt er een bestaand artikel zó aangepast dat het nu een dofollow backlink naar de website van degene die betaald heeft bevat.
  • Niet-werkende hyperlinks. Bij deze grey hat SEO techniek worden andere relevante websites benaderd die niet-werkende hyperlinks bevatten. Deze techniek is beter bekend onder de naam broken link building en met tools zoals Ahrefs of Semrush worden de websites die niet werkende links bevatten gevonden. Vervolgens worden de webmasters van deze sites benaderd met de opmerking dat een hyperlink niet meer werkt, en wordt er ook direct een nieuw vergelijkbaar artikel als alternatief om naartoe te linken gegeven. Uiteraard is het gegeven alternatief een artikel op de website van degene die de webmaster op de niet-werkende hyperlink heeft gewezen.
  • Niet-gelinkte vermeldingen. Met niet-gelinkte vermeldingen (unlinked mentions) worden vermeldingen op andere websites bedoeld die geen hyperlink bevatten naar een website. Vaak schrijven webmasters content en benoemen ze bedrijven of personen zonder dat ze een hyperlink hiernaartoe plaatsen. Je kunt deze webmasters opsporen die jouw bedrijf of jouw naam vermelden zonder backlink met het verzoek dit wel te doen.

Is grey hat SEO illegaal?

Nee, grey hat SEO is niet illegaal. De technieken die bij grey hat zoekmachineoptimalisatie gebruikt worden kunnen soms (meestal niet) tegen de richtlijnen ingaan van de zoekmachines, maar ze overtreden nooit de wet en zijn dus niet illegaal!

Is grey hat SEO veilig?

Ja, grey hat SEO is veilig voor een website. Kanttekening hierbij is dat sommige grey hat SEO technieken tegen de richtlijnen van zoekmachines in kunnen gaan. Maar over het algemeen is het toepassen van grey hat SEO veilig voor een website. Het is wel zaak om vooral bij linkbuilding op te passen, dit kan al gauw overgaan in black hat SEO, en dat is wel tegen de regels om een website hoger in Google te krijgen!

Is grey hat SEO toekomstbestendig?

Ja, grey hat SEO is toekomstbestendig. Echter, het kan voorkomen dat sommige grey hat SEO tactieken stoppen met werken of minder goed werken. Dit komt omdat de algoritmes van de zoekmachines regelmatig updaten en hierdoor de richtlijnen van Google en andere zoekmachines soms veranderen. Andersom kan dus ook het geval zijn, door een Google update kan het voorkomen dat opeens een verouderde grey hat zoekmachineoptimalisatie techniek weer werkt!

Is grey hat SEO beter dan white hat SEO?

Ja, in principe werkt het toepassen van grey hat SEO op een website beter dan als er alleen gebruik gemaakt wordt van white hat SEO technieken. Kortom, het is makkelijker om een website hoger in de zoekresultaten van de zoekmachines te krijgen met grey hat SEO techieken in vergelijking met white hat SEO tactieken.

Wat is het verschil tussen grey hat SEO en white hat SEO?

Het verschil tussen grey hat SEO en white hat SEO is het feit dat grey hat SEO verschillende technieken van zowel white hat SEO als black hat SEO combineert. Grey hat SEO probeert binnen de richtlijnen van Google te blijven, maar omdat deze richtlijnen soms vaag zijn kan het voorkomen dat er ook wel eens regels worden overtreden die door de zoekmachines zijn opgesteld.

Is grey hat SEO beter dan black hat SEO?

Nee, het toepassen van grey hat SEO op een website is niet beter dan black hat SEO. De grey hat SEO technieken zullen normaal gesproken minder snel resultaat opleveren dan de black hat SEO technieken. Wel is het gebruik van grey hat zoekmachineoptimalisatie in vergelijking met black hat SEO een stuk veiliger voor een website, en dan met name als het gaat om Google penalties.

Wat is het verschil tussen grey hat SEO en black hat SEO?

Het verschil tussen de technieken van grey hat SEO en black hat SEO zit hem in het feit dat grey hat SEO een combinatie van white hat SEO en black hat SEO is. Bij grey hat SEO probeert men de richtlijnen van de zoekmachines te volgen (dit lukt niet altijd). Bij de black hat SEO wordt nooit naar deze richtlijnen van de zoekmachines gekeken en telt alleen het resultaat, of dit nu volgens de regels or juist ertegen ingaat maakt hierbij dus niks uit.

Waar kan ik meer leren over grey hat SEO?

Zoals je misschien nu wel doorhebt, vergt het leren van zoekmachineoptimalisatie tijd en moet er veel ervaring opgedaan worden, dat is bij grey hat SEO niet anders! Omdat grey hat SEO een combinatie van de verschillende vormen van SEO zijn, is er niet specifiek een forum of website te benoemen om deze technieken te leren. Websites waar ikzelf met enige regelmaat op kijk zijn dan bijvoorbeeld fora zoals Builder Society of Black Hat World, maar deze richten zich zoals gezegd niet per se op grey hat SEO alleen.


Plaats een reactie