Off-Page SEO Verklaard: Optimalisatie voorbij Website

Geüpdatet op 1 maart 2024 door

Wat is off-page SEO en wat moet je er over weten? In dit artikel leer je alles over off-page SEO en wat je allemaal hierover moet weten!

Off-Page SEO verwijst naar alle strategieën en activiteiten die buiten de eigen website plaatsvinden maar wel als doel hebben de positie van de website in de zoekresultaten van zoekmachines te verbeteren.

Dit is in tegenstelling tot On-Page SEO, waarbij de focus ligt op verbeteringen op de website zelf.

Beide aspecten van zoekmachineoptimalisatie zijn belangrijk om een website beter zichtbaar te maken in zoekresultaten en om meer verkeer naar de website te trekken.

Belang van off-page SEO

Off-page SEO is belangrijk voor een website omdat het ervoor zorgt dat een website meer autoriteit (domain authority) en bekendheid krijgt als het goed wordt uitgevoerd.

Effectiviteit van off-page SEO

Off-page SEO werkt.

Als een website gebruikt maakt van goede off-page zoekmachineoptimalisatie tactieken zal het gegarandeerd meer zoekverkeer krijgen.

Dit zoekverkeer komt bij off-page SEO overigens niet alleen van de zoekmachines, maar kan ook van bijvoorbeeld via sociale media of andere websites op een website arriveren.

Voordelen

In onderstaande staan 4 voordelen van het doen van off-page SEO voor een website.

 • Meer bezoekers. Off-page SEO heeft vaak als doel om meer bezoekers aan te trekken naar een website. Door deze off-page SEO technieken goed toe te passen is dat precies wat er dan ook zal gebeuren.
 • Verhoogt autoriteit van domein. Het uitvoeren van een off-page SEO strategie zorgt ervoor dat de autoriteit van een website groter wordt. Door een domein meer autoriteit en bekendheid te geven zorgt een webmaster ervoor dat het makkelijker, sneller en hoger in de zoekresultaten van de zoekmachines verschijnt!
 • Profiteer van autoriteit van andere websites. Dit heeft met name betrekking op linkbuilding. Als er backlinks van andere websites met een goede domain authority worden naar jouw website worden gemaakt, zorgt dit ervoor dat ook van deze website de autoriteit groter zal worden. En meestal worden deze backlinks ook sterker naar verloop van tijd, dit komt omdat deze andere websites natuurlijk ook weer meer autoriteit krijgen omdat ze meer content posten en zo op hun beurt ook weer sterker worden.
 • Kan uitbesteed worden. De meeste off-page SEO tactieken kunnen relatief gemakkelijk worden uitbesteed aan iemand anders. Dit is erg handig, want het leren en doen van goede off-page SEO op een website kost tijd en er is ervaring voor nodig!

Nadelen

In onderstaande lijst staan 4 nadelen van het doen van off-page SEO voor een website.

 • Kan snel fout gaan. Er zijn meerdere aspecten van off-page SEO en bij de meeste maakt het niet uit als er iets verkeerd gedaan wordt. Maar met name bij linkbuilding moet men uitkijken, dit kan heel snel erg fout gaan voor een website als het bouwen van nieuwe backlinks verkeerd wordt uitgevoerd!
 • Resultaat niet direct zichtbaar. Bij de meeste technieken van off-page zoekmachineoptimalisatie kost het tijd voordat het resultaat zichtbaar is. Bij linkbuilding kan het zomaar 3-6 maanden duren voordat het volledige resultaat van een linkbuilding campagne zichtbaar is.
 • Kost geld. Off-page SEO kost geld. Het maakt niet uit of er nu aan linkbuilding, influencer marketing of sociale media marketing wordt gedaan, het kost altijd geld. Wel zal de ene techniek natuurlijk meer geld kosten dan de andere, dat is logisch.
 • Gaat soms tegen richtlijnen in. Bijna alle off-page SEO die voor een website gedaan kunnen worden blijven goed binnen de richtlijnen die Google heeft voor webmasters. Echter, met linkbuilding begeeft een webmaster zich al vrij snel in een grijs gebied. Dan wordt er al snel gebruik gemaakt van grijze hoeden zoekmachineoptimalisatie of zelfs zwarte hoeden zoekmachineoptimalisatie, dit gaat vaak tegen de richtlijnen van de zoekmachines in!

Bestaansreden

Off-page SEO bestaat primair om zo veel mogelijk verkeer te krijgen naar een website en/of om meer bekendheid te krijgen als persoon of bedrijf.

Dit kunnen bezoekers voor een website zijn, maar ook bijvoorbeeld meer volgens op sociale media of meer luisteraars van een podcast.

Dit heeft dan vaak uiteraard als gevolg dat er meer geld verdiend zal worden.

Elementen van off-page SEO

Er zijn veel verschillende dingen die met off-page zoekmachineoptimalisatie te maken hebben.

In onderstaande lijst staan 5 belangrijke voorbeelden terug die als off-page SEO beschouwd kunnen worden.

 1. Linkbuilding
 2. Content marketing
 3. Influencer marketing
 4. Forum marketing
 5. Reviews

1. Linkbuilding

Backlinks zijn één van de belangrijkste ranking factors van Google, dit gaat zelfs zo ver dat ze het zelfs in hun patenten beschrijven.

Backlinks zijn feitelijk verankerd in de manier hoe een zoekmachine werkt.

Een website zal niet veel bezoekers krijgen als het geen goede backlinks van andere websites met een goede autoriteit heeft!

Het is wel belangrijk te vermelden dat niet elke backlink dezelfde waarde heeft in de ogen van Google.

Één van de manieren om meer backlinks te krijgen is via linkbuilding.

In onderstaande lijst staan 7 belangrijke factoren waar je op moet letten bij linkbuilding.

 • Dofollow backlinks. Zorg er bij linkbuilding voor dat de backlinks dofollow zijn, deze sturen de link juice door. Nofollow backlinks sturen geen link juice door naar de website waar ze naar verwijzen.
 • Geplaatst in relevant artikel. Zorg er voor dat de backlink wordt geplaatst vanuit een relevant artikel. Het moet logisch zijn dat er een hyperlink wordt geplaatst, er moet een zekere connectie zijn tussen de twee webpagina's.
 • Contextuele link. Een contextuele backlink is een link die in de tekst van het artikel zelf wordt gemaakt. Contextual links werken bij zoekmachineoptimalisatie het beste om een website hoger te laten ranken.
 • Goede ankertekst. De hyperlink moet ook een goede ankertekst bevatten. Een korte en duidelijke beschrijving is voldoende, zorg ervoor dat het variaties bevat van het onderwerp van het artikel waar naar toe verwezen wordt.
 • Geplaatst op domein met autoriteit. Bij linkbuilding is het belangrijk om als webmaster goede contextuele backlinks naar een website te krijgen van websites die veel autoriteit (domain authority) hebben.
 • Geplaatst op betrouwbare website. Probeer alleen backlinks te scoren op betrouwbare websites. Backlinks die van schimmige websites die spammy of zelfs illegale content bevatten zijn beter om te vermijden.
 • Backlinks van unieke domeinen. Zorg ervoor dat backlinks van zoveel mogelijk verschillende domeinen afkomstig zijn. Het is beter om backlinks van unieke domeinen te krijgen in plaats van meerdere backlinks van dezelfde websites. Een website kan meerdere (sub)domeinen bevatten, deze zijn uniek.

2. Content marketing

content marketing
Content marketing is ook onderdeel van off-page SEO

Bij content marketing maakt een webmaster niet alleen goede content voor op de website maar wordt er ook geprobeerd meer publiek te aan te trekken via andere online kanalen.

In onderstaande lijst staan 6 bekende technieken van content marketing die vaak bij off-page SEO worden gebruikt.

 • Online marketing.
 • Social media marketing.
 • Infographic marketing.
 • Podcast marketing.
 • Video marketing.
 • Advertentiemarketing.

Omdat de punten in bovenstaande lijst hetzelfde zijn als de content marketing technieken die in mijn white hat SEO artikel staan weergegeven, licht ik ze hier niet verder toe.

3. Influencer marketing

Vrouwelijke influencer maakt een make-up tutorial
Vrouwelijke influencer maakt een make-up tutorial

Bij influencer marketing wordt er meestal geld betaald aan een influencer (persoon met veel volgers of abonnees) om een bepaald product of dienst te promoten aan hun publiek.

Influencer marketing kent meerdere vormen maar tegenwoordig draait het voornamelijk om content dat wordt geplaatst op de sociale media kanalen zoals YouTube, Instagram en TikTok. Influencer marketing kan dus soms een vorm van social media marketing zijn, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

In onderstaande lijst staan3 tips die belangrijk zijn bij het opzetten van een influencer marketing strategie.

 • Bepaal het doel. Het is belangrijk om vooraf het doel van een influencer marketing campagne te bepalen. Als bijvoorbeeld het doel is om meer potentiële klanten te bereiken kan er een andere strategie nodig zijn dan wanneer het doel is om direct een product te verkopen en vice versa.
 • Begrijp het publiek. Het is natuurlijk extreem belangrijk om te weten wat voor publiek er geprobeerd wordt te bereiken via influencer marketing. Als een campagne bij de verkeerde influencer wordt uitgevoerd heeft dit natuurlijk gevolgen hoe goed zo'n campagne werkt. Om het juiste publiek te bereiken kun je vooraf een fictief personage van de ideale persoon creëren (buyer persona) voor wie de campagne bedoeld is. Met behulp van deze buyer persona kun je dan de juiste influencer met het juiste publiek benaderen.
 • Weet wat de regels zijn. Omdat influencers veel invloed kunnen hebben op het koopgedrag van hun publiek moeten de grote influencers met meer dan 500.000 volgers/abonnees zich sinds 2022 aan bepaalde reclameregels houden. Dit komt er in het kort op neer dat het voor iedereen duidelijk moet zijn dat er sprake is van gesponsorde content.

4. Forum marketing

Screenshot van forum Quora
Screenshot van forum Quora

Forum marketing is al een vrij oude strategie maar het werkt nog steeds uitstekend.

Het gaat erom om belangrijke fora te vinden die in directe relatie staan tot de niche van jouw website.

Daarna zorg je ervoor dat je op een positieve manier een bijdrage levert door bijvoorbeeld vragen van andere leden te beantwoorden of tips te delen.

Na verloop van tijd heb je op deze fora een goede reputatie opgebouwd en kun je mensen doorsturen naar je eigen website(s).

Voorbeelden van zulke fora zijn bijvoorbeeld Quora of Reddit.

In onderstaande lijst staan 3 tips die belangrijk zijn bij forum marketing.

 • Schrijf in op fora in dezelfde branche. Het is bij forum marketing belangrijk dat er bij fora wordt ingeschreven die dezelfde doelgroep hebben als de website die later gepromoot moet worden.
 • Wees behulpzaam en actief. Zodra er is ingeschreven bij een forum is het noodzakelijk om actief en behulpzaam te zijn. Beantwoord vragen van andere forumgebruikers, uiteraard op een goede manier en met de juiste informatie. Zorg ervoor dat er een goede reputatie wordt opgebouwd, in dit stadium is het nog NIET de bedoeling backlinks naar de eigen website(s) te plaatsen.
 • Doe mee met discussies of beantwoord vragen. Na een aantal weken of zelfs maanden actief op de fora andere gebruikers te hebben geholpen is het nu tijd om voorzichtig te mengen in andere discussies of vragen te beantwoorden. Je kunt nu op een natuurlijk manier proberen om wat backlinks naar je eigen website(s) te plaatsen, maar wel alleen als het echt logisch is. Zorg ervoor dat het niet te opzichtig wordt gedaan, het is belangrijk om onder de radar te blijven want veel forummasters houden niet van deze techniek.

5. Reviews

Klant geeft iets positieve beoordeling van 5 sterren
Klant geeft iets positieve beoordeling van 5 sterren

Online reviews zijn een uitzettend belangrijk aspect van online marketing en online reputation management (online reputatiebeheer).

Veel mensen bekijken namelijk eerst de beoordelingen van andere mensen voordat ze een product kopen of een dienst inhuren.

Als een product of bedrijf veel slechte recensies heeft kost dit gegarandeerd klanten!

In onderstaande lijst staan 4 redenen waarom online reviews zo belangrijk zijn bij online marketing.

 • Mensen lezen reviews echt. Heel veel potentiële klanten lezen eerst de beoordelingen van andere mensen over het desbetreffende product of dienst. Volgens onderzoek van Exploding Topics gebruikt maar liefst 93% van de mensen reviews voordat ze tot een aankoop overgaan!
 • Mensen vertrouwen reviews. Dit valt natuurlijk een beetje te verwachten en ligt in het verlengde van bovenstaand punt, maar de mensen die de beoordelingen lezen vertrouwen deze ook echt. Dit is ook gelijk de reden waarom er ook een hele schimmige markt is ontstaan rond het kopen van positieve nepreviews. Over het algemeen geldt; des te beter de reviews van een dienst of product, des te beter de verkoop hiervan zal zijn.
 • Kwaliteit van reviews is belangrijk. Het is natuurlijk ook vanzelfsprekend dat de kwaliteit van de reviews dus een directe invloed heeft van hoe mensen over een dienst of product zullen denken. Één enkele slechte beoordeling (zelfs al is deze niet echt) kan al effect hebben op de beslissing van potentiële klanten of ze het desbetreffende product of dienst zullen kopen.
 • Reageren op reviews is belangrijk. Volgens een artikel van Harvard Business Review uit 2020 door Dr. Kerry T. Manis, Dr. Yang Wang, en Dr. Alexander Chaudhry is het zeer belangrijk om op een professionele manier op de reviews als bedrijf te reageren, zelfs als deze negatief en onterecht zijn. Andere potentiële klanten zullen deze reacties namelijk ook zien en gebruiken bij hun eigen beslissing. Zorg er dus te allen tijde voor dat er op een correcte en professionele manier wordt omgegaan met deze reviews.

Legaliteit van off-page SEO

Off-page SEO is niet verboden.

Hier zijn echter wel wat opmerkingen bij te maken. Zo gaan sommige linkbuilding technieken bijvoorbeeld tegen de richtlijnen van de zoekmachines in.

Ook is het verstandig om bij influencer marketing goed de reclameregels in acht te houden.

Verder is het kopen van bijvoorbeeld nepreviews of volgers/abonnees sinds kort wél verboden bij de wet.

Veiligheid van off-page SEO

Off-page SEO is veilig voor een website.

Het is echter wel goed om te weten dat met name bij linkbuilding sommige tactieken tegen de richtlijnen van de zoekmachines ingaan.

Het kan dus voorkomen dat bij het verkeerd gebruiken van deze linkbuilding technieken een website door middel van een Google penalty (straf) uit de zoekresultaten wordt verwijderd of minder goed zichtbaar zal zijn.

Toekomstbestendigheid

Off-page SEO is toekomstbestendig.

Uiteraard zullen sommige off-page zoekmachineoptimalisatie technieken op den duur minder goed werken of zelfs verdwijnen.

Maar daar staat dan weer tegenover dat er ook weer nieuwe vormen van off-page SEO bij zullen komen.

Off-page SEO vs. on-page SEO

Het zijn twee verschillende onderdelen die beide onder zoekmachineoptimalisatie vallen.

Idealiter worden de technieken van off-page en on-page SEO gezamenlijk en gelijktijdig gebruikt om meer bezoekers naar een website aan te trekken.

Off-page SEO is niet per se beter dan on-page SEO.

Onderlinge verschillen

Off-page en on-page SEO zijn elkaars tegenpolen.

Onder off-page SEO vallen alle tactieken die NIET op en rondom een website geoptimaliseerd kunnen worden om zo meer bezoekers naar een website aan te trekken.

Onder on-page SEO vallen juist alle technieken die WEL op en rondom een website aangepast kunnen worden om het zo beter in de zoekmachines te laten ranken.

Meer leren over off-page SEO?

Off-page zoekmachineoptimalisatie is een erg breed begrip en veel SEO-technieken vallen hieronder.

Het is daarom moeilijk om een of meerdere specifieke plaatsen te noemen waar men off-page SEO goed kan leren.

Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen op het Black Hat World forum of op het blog van Moz.

Maar je zult als snel zien dat daar ook geen specifieke secties zijn voor off-page SEO, dit omdat het een erg groot onderdeel is van SEO in het algemeen.