On-page SEO beschrijft alle technieken die op en rondom een website kunnen worden toegepast om zo meer organisch zoekverkeer aan te trekken via zoekmachines. De doelstelling van deze technieken is om de website zo te optimaliseren dat deze voor zowel de crawl bots van zoekmachines als voor bezoekers makkelijk te begrijpen is waar het over gaat.
On-page SEO is een hoofdsoort van SEO en is het tegenovergestelde van Off-Page SEO. Beide aspecten van zoekmachineoptimalisatie zijn belangrijk om een website hoger in zoekresultaten te laten verschijnen op zoekmachines zoals Google.
Inhoudsopgave
Waarom is on-page SEO belangrijk?
On-page SEO is belangrijk voor een website omdat als het goed uitgevoerd wordt, het zorgt voor betere rankings in de zoekresultaten van de zoekmachines. Het is met name voor de crawl bots van Google belangrijk dat ze snel, gemakkelijk, en bovenal op een zo efficiënt mogelijke manier een website kunnen begrijpen. Hoe minder moeite het Google kost om te begrijpen waar een website over gaat, hoe beter de rankings doorgaans zullen zijn.
Werkt on-page SEO?
Ja, on-page SEO werkt. Als een website goed is geoptimaliseerd via de verschillende on-page zoekmachineoptimalisatie technieken zal de website hoog in Google komen en meer zoekverkeer ontvangen.
Wat zijn de voordelen van on-page SEO?
In onderstaande lijst vind je enkele voordelen van het doen van on-page SEO voor een website.
- Meer organisch zoekverkeer. Het doen van een goede on-page SEO zorgt voor meer organisch zoekverkeer van de zoekmachines.
- Kost (meestal) geen geld. Het kost vaak alleen tijd en geen geld om een website via on-page SEO te optimaliseren. Er zijn echter wel wat optionele uitzonderingen, zo zijn er SEO-tools en bepaalde plugins te koop die helpen bij on-site SEO, maar deze zijn niet 100% noodzakelijk.
- Effecten zijn snel zichtbaar. In tegenstelling tot off-page SEO technieken zijn de effecten van on-page SEO vrij snel zichtbaar, soms zelfs direct na het recrawlen van een een website of webpagina!
- Betere gebruiksvriendelijkheid. Als een website goed is geoptimaliseerd via on-page zoekmachineoptimalisatie tactieken zorgt het ook voor een betere gebruiksvriendelijkheid voor bezoekers. Met als gevolg dat bezoekers langer op de website verblijven en op een betere manier kunnen navigeren.
- Minder off-page SEO nodig. Als de on-page SEO van een website perfect is uitgevoerd zorgt dit er vaak ook automatisch voor dat er minder aan off-page SEO gedaan hoeft worden. En in dit specifieke geval betekent het dat de website minder goede backlinks nodig heeft om goed te ranken in Google. In andere worden, er is minder linkbuilding voor een website nodig als de on-site SEO op orde is!
Wat zijn de nadelen van on-page SEO?
In onderstaande lijst vind je enkele nadelen van het doen van on-page SEO voor een website.
- Vergt ervaring. Net zoals de andere aspecten van zoekmachineoptimalisatie kost het leren van on-page SEO tijd. Het vergt ervaring om on-site SEO goed te doen, en daarna moet het ook nog bijgehouden worden omdat er constant dingen veranderen.
- Kost tijd. Omdat er zoveel verschillende on-page SEO aspecten zijn, kost het tijd om ze allemaal goed op te zetten en/of uit te voeren. Het kost met name veel tijd als men op een bestaande website, die voorheen niet goed geoptimaliseerd was, de on-page SEO technieken gaat toepassen. Dan moeten er veel dingen op een website veranderd en/of hersteld worden.
- Fout is snel gemaakt. Er zijn veel on-page SEO aspecten om uit te voeren bij een website, hierdoor is een foutje snel gemaakt. Als deze fout niet tijdig wordt ontdekt kan het een nachtmerrie zijn om dit later weer op te sporen en te corrigeren. Een zijn tegenwoordig veel hulpprogramma's die kunnen helpen bij on-site SEO, dit is zeker handig maar het meeste blijft toch handwerk voor de webmaster.
- On-page SEO is meestal niet genoeg. Hoewel het doen van een goede on-page SEO zeer zeker helpt om een website hoger in de zoekresultaten te krijgen, is het meestal toch niet voldoende om echt bovenaan te komen! Dit komt omdat er heel veel websites zijn, meer dan 1,9 miljard websites volgens WebsiteRating.com. De kans is dus groot dat er altijd wel een concurrerende website is die ook de on-page SEO op hun site op orde heeft én ook aan off-page SEO doet in bijvoorbeeld de vorm van linkbuilding. Dit heeft dan als gevolg dat die website (meestal zijn het er zelfs meerdere) altijd hoger zal ranken in de zoekmachines.
Waarom bestaat on-page SEO?
On-page SEO bestaat primair omdat het de zoekmachines helpt om het crawlen, begrijpen en indexeren van een website makkelijker en efficiënter maakt. Het heeft er alles mee te maken dat het crawlen en indexeren van websites Google (en andere zoekmachines) geld kost, deze informatie moet immers ergens verwerkt en opgeslagen worden. Dus eigenlijk helpt een webmaster met on-page SEO Google geld besparen, hiervoor belonen ze de website vervolgens in de vorm van betere rankings en meer zoekverkeer.
Wat wordt beschouwd als on-page SEO?
Er zijn veel verschillende zaken die met on-page zoekmachineoptimalisatie te maken hebben. In onderstaande lijst vind je enkele belangrijke voorbeelden terug die als on-page SEO beschouwd kunnen worden.
- Schrijf geoptimaliseerde titels en headings.
- Schrijf geoptimaliseerde tekst.
- Schrijf feiten.
- Gebruik van interne hyperlinks.
- Gebruik van externe hyperlinks.
- Snelheid van website.
- Optimaliseer afbeeldingen.
- Mobielvriendelijkheid van website.
1. Schrijf geoptimaliseerde titels en headings
Het schrijven van geoptimaliseerde titels en headings (subtitels zoals H2, H3, H4, H5 etc.) is belangrijk bij on-page SEO voor zoekmachines. Als de titel en subtitels van een artikel duidelijk zijn geformuleerd en geordend, begrijpen de crawl bots van de zoekmachines direct waar het over gaat. Het optimaliseren van de titels en headings is ook voor bezoekers belangrijk, op basis van een duidelijke titel van het artikel baseren ze vaak of dit de informatie is waarnaar ze opzoek zijn. Als de titel dus perfect is geoptimaliseerd, zorgt het vaak voor een betere CTR (click-through rate) van organische bezoekers. Hieronder staan enkele dingen die belangrijk zijn om titels en headings te optimaliseren voor on-page SEO.
- Titels van 40–60 karakters lang. Het is belangrijk dat de titel van een artikel op een goede manier wordt vertoond aan potentiële nieuwe bezoekers voor een website. Als een titel langer is dan een bepaald aantal karakters (dit kan per taal en apparaat verschillen) wordt het niet in zijn geheel in de zoekresultaten vertoond, dit kan er soms wat raar uitzien en kan effect hebben op de CTR. Door de titels dus binnen de 40 à 60 karakters te houden ben je er zeker van dat ze overal goed worden laten zien.
- Schrijf unieke titels en headings. In de documentatie van Google zelf staat het al geschreven, ze willen dat elk artikel een unieke titel heeft die het onderwerp van het artikel beschrijft. De titel van het artikel wordt doorgaans nog wel eens verward met de H1 heading tag. Een artikel mag nooit meer dan één H1 heading bevatten en deze kan verschillend zijn dan de titel tag (<title>) van een artikel. Het is zelfs aan te raden bij on-page SEO dat de titel en H1 tag van een artikel verschillend zijn, dit helpt om een artikel nog beter te beschrijven voor de zoekmachines. Uiteraard moeten de andere headings (H2, H3, H4, H5 etc.) ook uniek zijn en goed beschrijven waar de betreffende sectie over gaan.
- Gebruik zoekwoorden in de (sub)titels. Het is bij on-page zoekmachineoptimalisatie belangrijk om door middel van goed gekozen zoekwoorden in de titels en subtitels te beschrijven waar het artikel en de verschillende secties hiervan over gaan. Dit helpt de zoekmachines en bezoekers te begrijpen waar een artikel precies over gaat. Zorg er wel voor dat dit op een natuurlijke manier gebeurt! Prop niet zoveel mogelijk zoekwoorden in de titels, dat werkt averechts en zal resulteren in een slechtere zichtbaarheid van het desbetreffende artikel in de zoekresultaten.
- Schrijf nette en correcte titels. Zorg er ook voor dat de titels op een nette en correcte manier geschreven zijn. De grammatica moet op orde zijn en uiteraard moeten de titels relevant voor het artikel zijn. Ook het gebruik van hoofdletters en andere leestekens moet op orde zijn, het is niet goed om een titel in bijvoorbeeld alleen maar hoofdletters te schrijven. Dit oogt onrustig en schreeuwerig en zal niet helpen om het artikel beter te laten ranken.
2. Schrijf geoptimaliseerde tekst
Bij on-page SEO is het ook belangrijk dat naast de titels ook de tekst zelf goed geoptimaliseerd wordt geschreven. Het is met name belangrijk dat er een logische volgorde in de content zit en dat het geen overbodige of langdradige informatie bevat. Zorg ervoor dat je in de eerste plaats voor een bezoeker schrijft. Als je de bezoekers op een zo duidelijke mogelijke manier geeft waarnaar ze opzoek zijn, ben je al een heel eind op de goede weg met het schrijven van een goed artikel. Hieronder volgen enkele goede tips die helpen een geoptimaliseerde tekst in een artikel te schrijven.
- Gebruik logische volgorde. Het is bij on-page SEO belangrijk dat er een logische volgorde zit in de informatie die wordt gegeven in een artikel. Google is een semantic zoekmachine, dit komt er eigenlijk op neer dat het constant op zoek is naar de juiste antwoorden die men bij de vragen van een onderwerp kan geven. En elk antwoord leidt dan automatisch naar een nieuwe vraag en antwoord enzovoorts. Persoonlijk ben ik groot fan van deze manier van website content schrijven, door de vragen vooraf op te zoeken is het naar mijn mening veel makkelijker om ze in een logische volgorde te beantwoorden voor bezoekers en zoekmachines.
- Hou het kort en bondig. Het is belangrijk dat de tekst in een artikel kort en bondig wordt opgeschreven en zo de vragen over een onderwerp duidelijk en goed worden beantwoordt. Vermijdt zinnen en woorden die niets toevoegen aan een artikel. Dit betekent overigens niet dat een artikel in zijn geheel niet veel woorden mag bevatten, het gaat puur en alleen om de antwoorden op de vragen die worden gegeven, hou die kort en bondig.
- Schrijf voor de lezer. Het is bij on-page SEO natuurlijk erg belangrijk dat een artikel goed geschreven wordt voor een zoekmachine, maar het is veel belangrijker om een artikel in eerste instantie voor de lezers zelf te schrijven. Zorg ervoor dat een bezoeker op een goede en efficiënte manier krijgt waar het naar op zoek is, dit wordt gezien door Google en resulteert in meer zoekverkeer en betere rankings!
- Gebruik synoniemen. Veel zoekwoorden hebben ook synoniemen (andere woorden die hetzelfde betekenen), bij het schrijven van content is het verstandig om deze woorden ook te gebruiken. Zorg er wel voor dat het op een natuurlijke manier gebeurt, het is al voldoende om ze een aantal keer te gebruiken. Het voordeel van het gebruik van synoniemen in een artikel is dat het de zoekmachines helpt om beter te begrijpen waar het over gaat, bovendien zal het artikel ook voor de gebruikte synoniemen ranken!
- Goede grammatica. Het is natuurlijk belangrijk dat een artikel goed leesbaar is en niet vol spelfouten staat. Het is ook belangrijk om het taalgebruik op de doelgroep aan te passen, een website van een dokter zal over het algemeen een ander soort taalgebruik bevatten dan een blog over katten. Uiteraard zijn een aantal spelfouten geen probleem (Nederlands is een lastige taal qua grammatica), waarschijnlijk staan ze ook in dit artikel, maar het moet wel goed leesbaar voor de bezoekers blijven!
Je kunt er ook voor kiezen om een hulpprogramma zoals bijvoorbeeld SurferSEO of PageOptimizer Pro te gebruiken bij het schrijven van geoptimaliseerde content voor een website. Deze tools helpen de gebruiker om snel en gemakkelijk een idee te krijgen wat belangrijk is om te schrijven over een bepaald onderwerp in een artikel. SurferSEO en PageOptimizer Pro analyseren de websites die al hoog ranken in de zoekresultaten en komen zo tot een ideale blauwdruk voor het schrijven van een goed artikel.

3. Schrijf feiten
Het is heel belangrijk voor een webmaster om zoveel mogelijk website content te schrijven dat op feiten is gebaseerd. Voor een mens is het vrij makkelijk (niet altijd) om fictie en waarheid snel en gemakkelijk van elkaar te scheiden. Voor een zoekmachine is het onderscheiden van fictie en waarheid veel moeilijker. Daarom is het beter om als schrijver alleen feitelijk juiste artikels te schrijven zonder hierbij een mening te hebben. Hieronder staan enkele tips die kunnen helpen bij het schrijven van feitelijke content voor een website.
- Geef geen mening. Door alleen maar feitelijk juiste content zonder mening te schrijven zorg je ervoor dat Google die geschreven informatie op jouw website veel sneller zal vertrouwen. Dit heeft dan als resultaat dat de website veel sneller veel hoger in de rankings zal staan, wat weer meer organische bezoekers op zal leveren!
- Vermijdt spreekwoorden en gezegdes. Vermijdt ook het gebruik van spreekwoorden en gezegdes zoveel mogelijk, een persoon begrijpt vaak wat ermee bedoeld wordt, een zoekmachine heeft daar een stuk meer moeite mee.
- Wees consistent. Het is ook belangrijk om consistent te zijn, de content op een website mag elkaar niet tegenspreken. Dit geldt dus voor artikels zelf, maar ook voor een website in zijn geheel.
Google probeert altijd de informatie die in een artikel en op een website wordt gegeven te vergelijken met bronnen (bijvoorbeeld Wikipedia of Britannica) die ze al vertrouwen. Zodra een zoekmachine een website vertrouwd, zal het vanzelf betere rankings en meer zoekverkeer krijgen.
4. Gebruik van interne hyperlinks
Het gebruik van relevante interne hyperlinks (internal linking) in een artikel is extreem belangrijk bij on-page zoekmachineoptimalisatie. Interne links helpen namelijk een zoekmachine beter te begrijpen waar een artikel precies over gaat.
Door het gebruik van interne links met de juiste ankerteksten (anchor texts) is het voor Google (en ook de lezers) mogelijk om de verschillende connecties tussen artikels en websites beter te begrijpen. Hieronder staan enkele belangrijke dingen waar je op met letten bij gebruik van interne hyperlinks.
- Link naar relevante websites. Bij on-page SEO is het belangrijk dat er intern vanuit artikels naar andere relevante artikels op dezelfde website wordt gelinkt. In andere woorden, het moet logisch zijn om naar de desbetreffende artikels te linken, er moet een logische connectie zijn of gemaakt worden tussen de artikels.
- Gebruik contextuele hyperlinks. Er bestaan meerdere soorten interne hyperlinks, denk dan aan bijvoorbeeld een footer, sidebar of menu link. Maar voor het gebruik van interne links in een artikel is het verstandig om altijd contextuele links te gebruiken. Een contextuele link is een hyperlink die in de content van een artikel wordt geplaatst, deze hebben de meeste waarde als het gaat over de topische relevantie en link juice in de ogen van Google.
- Gebruik goede ankerteksten. Naast dat een interne link relevant en contextueel moet zijn, is het ook belangrijk dat er een goede ankertekst gebruik wordt. Een goede ankertekst beschrijft in het kort waar de hyperlink naartoe verwijst. Zorg ervoor dat een ankertekst altijd een deel van het zoekwoord/onderwerp bevat waarnaar het toe linkt én probeer nooit meer dan 2 keer dezelfde ankertekst te gebruiken. Des te meer variatie er in de ankerteksten zit, des te beter de zoekmachines het geheel (de website en artikels) zullen begrijpen.
- Gebruik altijd dofollow backlinks. Interne hyperlinks naar artikels op dezelfde website moeten ALTIJD dofollow zijn, zelfs als de betreffende pagina's niet geïndexeerd kunnen worden! Het is niet aan te raden om interne hyperlinks nofollow te maken, dit omdat dat ervoor zorgt dat de link juice niet verder stroomt op de website. Zelfs als pagina's op een website (bijvoorbeeld de contact of privacy pagina's) door de noindex tag niet in de index van de zoekmachines kunnen verschijnen, zijn ze vaak wel in staat om de link juice door te laten stromen op de website.
- Limiteer de interne hyperlinks. Het lijkt misschien logisch om in een artikel, altijd waar mogelijk, een interne hyperlink naar een ander artikel op dezelfde website te plaatsen, dit is echter niet slim! Ten eerste is het sowieso voldoende om maar 1 keer vanuit een artikel naar een ander artikel te linken. Meerdere keren vanuit een artikel naar hetzelfde artikel intern linken werkt niet, de zoekmachines tellen alleen de eerste interne hyperlink, de rest wordt gewoon genegeerd. Ten tweede is het verstandig om alleen intern te linken naar artikels die echt een duidelijke connectie hebben met het artikel van waaruit de interne links worden gemaakt. Hierdoor wordt de link juice op een nog betere manier verspreidt over een website.
5. Gebruik van externe hyperlinks
Het gebruik van relevante externe hyperlinks (external linking) in een artikel is zeker net zo belangrijk bij on-page SEO als dat de interne links dat zijn! Ook hier weer helpt het de bezoekers, maar ook de zoekmachines beter om te begrijpen waar een artikel en website over gaat. Het gebruik van de juiste ankerteksten bij externe links is iets minder belangrijk als het gaat om on-page SEO, maar zorg er wel voor dat het voor zowel bezoeker als de crawl bots van de zoekmachines duidelijk is waar de externe link naar doorverwijst. Hieronder staan enkele belangrijke dingen waar je op met letten bij gebruik van externe hyperlinks.
- Link naar relevante websites. Bij on-page zoekmachineoptimalisatie is het ook belangrijk om naar relevante externe websites te linken. Dit helpt ook hier weer de zoekmachines beter te begrijpen waar een artikel over gaat en de bezoekers kunnen meer aanvullende informatie lezen over dit onderwerp als ze dat willen. Het is ook bij externe backlinks belangrijk dat er een duidelijke connectie bestaat of gemaakt wordt tussen de twee artikels, het moet logisch zijn om door te verwijzen naar een website via een hyperlink.
- Link naar betrouwbare websites. Naast dat het belangrijk is om naar relevante externe websites te linken, is het ook belangrijk dat er naar betrouwbare (in de ogen van de zoekmachines) websites wordt gelinkt. De zoekmachines willen correcte informatie aan hun gebruikers laten zien, daarom is het zeer belangrijk om als webmaster ook naar betrouwbare externe websites te linken. Dit heeft ook met E-A-T (Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness) te maken, dit is een manier van met name Google waarin ze proberen te bepalen of de content van een website wel betrouwbaar en correct is.
- Gebruik nofollow links (optioneel). Bij het maken van externe backlinks naar een andere website kun je ervoor kiezen om deze de nofollow tag of de dofollow tag te geven. Als een backlink dofollow is, betekent dit dat het link juice doorstuurt naar de webpagina of website waar het naartoe verwijst. Als een backlink nofollow is, zal er geen link juice vanaf deze website worden doorgestuurd naar de webpagina of website waar het naar verwijst. Het betekent overigens niet dat de crawl bots deze nofollow backlinks niet volgen, een nofollow backlink is nog steeds belangrijk voor beide websites als het gaat om relevantie.

De externe backlinks die ikzelf op al mijn websites plaats naar andere artikels en websites zijn bij mij altijd nofollow. Naar mijn mening werkt dat op dit moment het beste, maar de meningen zijn onder de SEO-specialisten zijn daarover verdeeld. Ik gebruik daar de gratis WordPress plugin External Links van WebFactory Ltd voor, die maakt alle externe backlinks die ik maak automatisch nofollow. Er is ook een optie om bepaalde externe websites hiervan uit te sluiten en toch een dofollow link te geven, erg handig!
6. Snelheid van website
De snelheid van een website is met de komst van de Core Web Vitals die Google hanteert nu ook een ranking factor en helpt bij on-page SEO. De Core Web Vitals zijn een aantal specifieke factoren die volgens Google bij een website op orde moeten zijn voor zowel desktop als mobiele apparaten. Deze Core Web Vitals hebben met name betrekking op de gebruikerservaring (UX) van de bezoekers van een website. Maar het helpt Google ook om een website sneller en efficiënter te laten zien aan gebruikers, dit scheelt voor hun aanzienlijk in de kosten als je bedenkt dat er tegenwoordig meer dan 1,8 miljard websites bestaan! Hieronder staan de meest belangrijke Core Web Vitals die een website volgens Google op orde moet hebben.
- Largest Contentful Paint (LCP). De LCP is de tijd dat het kost om het grootste element te laden dat voor een bezoeker te zien is (above the fold). Dit kan een afbeelding zijn, maar ook bijvoorbeeld een tekstblok. Om te slagen voor de LCP-test moet een webpagina bij minimaal 75% van de keren dat een pagina laadt, precies 2,5 seconden of korter zijn.
- First Input Delay (FID). De FID meet hoelang het duurt voordat een pagina de handelingen van een bezoeker (bijvoorbeeld klikken op link of knop) kan verwerken. Om te slagen voor de FID-test moet een webpagina bij minimaal 75% van de keren dat een pagina laadt, precies 100 milliseconden of korter zijn.
- Cumulative Layout Shift (CLS). De CLS is een belangrijke, het meet namelijk de tijd waarin er nog elementen van de layout van een website verschuiven. Als een webpagina nog niet volledig is geladen, en een bezoeker klikt op bijvoorbeeld een knop of een hyperlink en er staat ineens een heel ander deel van de webpagina op de plek, is dit een heel slechte gebruikerservaring! Om te slagen voor de CLS-test moet een webpagina bij minimaal 75% van de keren dat een pagina laadt, precies 0,1 seconden of korter zijn.

Een tijdje geleden heb ik mij in het optimaliseren voor de Core Web Vitals verdiept. Ik ben tot de conclusie gekomen dat om te slagen voor bovenstaande testen het nagenoeg onmogelijk is als je niet gebruikt maakt van bijvoorbeeld een WordPress plugin zoals WP Rocket of een dienst zoals Nitropack.io. Het is echt heel lastig en tijdrovend om het zonder dit soort hulpprogramma's voor elkaar te krijgen, de bovenstaande opties zijn niet gratis, maar ze zijn het geld naar mijn mening dubbel en dwars waard!
7. Optimaliseer afbeeldingen
Het goed optimaliseren van de afbeeldingen die in een artikel voorkomen is ook belangrijk bij on-page zoekmachineoptimalisatie. Als een afbeelding goed is geoptimaliseerd helpt het de zoekmachines om te begrijpen waar de afbeelding over gaat. Het zorgt er ook voor dat een afbeelding hoger in de Google Image Search te vinden zal zijn, dit zorgt weer voor meer organisch zoekverkeer naar een website. Hieronder staan enkele tips die helpen bij het optimaliseren van een afbeelding voor on-page SEO.
- Geef afbeelding goede bestandsnaam. Het is belangrijk om een afbeelding een goede bestandsnaam te geven, kort en duidelijk is voldoende. Zorg ervoor dat de bestandsnaam de afbeelding goed beschrijft.
- Beschrijf de afbeelding. Geef ook een korte maar duidelijke beschrijving van wat er op een afbeelding te zien is, deze beschrijving is dan de titel en/of alt text (alternatieve tekst) van de afbeelding.
- Maak bestandsgrootte van afbeelding kleiner. Zorg er ook voor dat de bestandsgrootte van een afbeelding niet te groot is. Er zijn tegenwoordig diensten die de bestandsgrootte van een plaatje kleiner maken zonder dat het ten koste van de kwaliteit gaat. Optimizilla is zo'n dienst, het is gratis maar alle afbeeldingen moeten wel handmatig worden geoptimaliseerd hiermee. Een betere optie is een WordPress plugin zoals Shortpixel, het is gratis om te proberen en voor de rest gebeurt alles automatisch als de plugin is geïnstalleerd.
- Gebruik next-gen afbeeldingen. Er bestaan meerdere soorten afbeeldingen, de bekendste zijn JPEG en PNG formaten. Maar de ontwikkeling op het gebied van afbeeldingen staat niet stil. Er zijn nu enkele nieuwe generaties afbeeldingen ontwikkelt die eenzelfde kwaliteit hebben als de oude formaten maar een stuk kleiner zijn qua bestandsgrootte. Deze soorten zijn de WebP en AVIF generaties, Nitropack en Shortpixel maken en laden de afbeeldingen standaard in WebP formaat.
- Geef juiste dimensies afbeeldingen. Het is ook belangrijk om de juiste dimensies aan een afbeelding mee te geven zodat ze niet onnodig groot zijn om te laden. Elke CMS (Wordpres, Shopify etc) en tools zoals bijvoorbeeld Shortpixel en Nitropack doen dit al volledig automatisch, hier hoef je dus niet teveel aandacht aan te besteden, check het uiteraard wel even!

8. Mobielvriendelijkheid van website
Het is heel belangrijk bij on-page zoekmachineoptimalisatie dat een website ook goed voor mobiele apparaten (smartphone, tablet etc.) is geoptimaliseerd. Deze SEO technieken hebben zelfs een aparte naam gekregen, namelijk Mobile SEO (Mobile Search Engine Optimization), oftewel mobiele zoekmachineoptimalisatie.
Het merendeel van alle internetgebruikers surft volgens onderzoek van Oberlo tegenwoordig via een mobiele telefoon, tablet of soortgelijk apparaat, daarom is het zeer belangrijk dat een website goed is geoptimaliseerd voor dit soort mobiele apparaten. Mobiele SEO helpt ook om een website te optimaliseren voor zoekopdrachten via spraak (voice search), dit wordt ook steeds populairder. Hieronder staan enkele aspecten die belangrijk zijn bij mobile SEO.
- Goede laadtijd van website. Het is belangrijk dat een website snel de content laat zien aan een bezoeker. Als de laadtijd van een website of webpagina te lang is, zal de gebruiker het heel snel verlaten. Dit is dus slecht voor de bounce rate, maar ook voor de gebruikerservaring en dus ook indirect voor de rankings van een artikel of website.
- Responsieve website. Het hebben van een responsieve website (Responsive Web Design – RWD) is belangrijk als je een website optimaliseert voor mobiele apparaten. Als je een CMS zoals bijvoorbeeld WordPress of Shopify gebruikt wordt dit al automatisch voor je gedaan. Als je een handmatig gecodeerde website hebt kan het zijn dat je een meta name=”viewport” tag moet opzetten om een website goed te laten zien aan mobiele bezoekers.
- Concentreer op gebruikerservaring. Het is bij mobile SEO belangrijk dat alles geoptimaliseerd wordt zodat het de gebruikerservaring van bezoekers beter maakt of in ieder geval niet hindert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een goed lettertype met de juiste grootte gebruikt wordt en dat het makkelijk navigeren is op de website met een mobiel apparaat.
- Gebruik geen of aangepaste pop-ups. Veel websites maken gebruik van pop-ups maar vergeten die uit te zetten of aan te passen voor mobiele apparaten. Met als resultaat dat een pop-up het hele scherm vult wat een uitermate slechte ervaring voor de lezers oplevert. Zorg er dus voor dat ze voor mobiele gebruikers uitstaan of aangepast zijn.
- Aangepaste navigatiebalk. Het is belangrijk dat een mobiele bezoeker gemakkelijk door een website kan navigeren. Zorg ervoor dat de navigatiebalk goed is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. De meeste responsieve websites doen dit al automatisch, maar controleer het nog een keer extra!
Het is dus uitermate belangrijk voor een website om mobielvriendelijk te zijn!

Is on-page SEO verboden?
Nee, on-page SEO is niet verboden om een website mee te optimaliseren voor zoekmachines en bezoekers. Sterker nog, de zoekmachines zijn blij als een website de on-page SEO op orde heeft, het bespaart ze namelijk geld en het zorgt voor een betere gebruikerservaring voor bezoekers.
Is on-page SEO veilig?
Ja, on-page SEO is veilig om een een website mee te optimaliseren voor zoekmachines en gebruikers. Als on-page SEO op een goede manier wordt uitgevoerd hoeft een webmaster niet bang te zijn voor een automatische of handmatige Google penalty (straf van Google voor een website).
Is on-page SEO toekomstbestendig?
Ja, on-page SEO is toekomstbestendig. Zolang de zoekmachines op de manier werken zoals ze nu doen zal er altijd een vorm van on-page zoekmachineoptimalisatie bestaan. Het is natuurlijk wel vanzelfsprekend dat bepaalde technieken die met on-page SEO te maken hebben zullen veranderen of zelfs verdwijnen. Maar daar staat dan tegenover dat er ook weer nieuwe on-page SEO tactieken voor websites bij zullen komen.
Is on-page SEO beter dan off-page SEO?
Nee, het toepassen on-page SEO op een website is niet beter dan off-page SEO. Het zijn twee verschillende aspecten van zoekmachineoptimalisatie, en idealiter wordt een website geoptimaliseerd door technieken uit zowel on-page als off-page SEO.
Wat is het verschil tussen on-page SEO en off-page SEO?
On-page SEO en off-page SEO zijn elkaars tegenhangers. Met on-page SEO worden alle technieken bedoeld die op en rondom een website gebruikt kunnen worden om het zo te optimaliseren voor zoekmachines en gebruikers. Met off-page SEO worden juist alle tactieken bedoeld die NIET op en rondom een website direct gepraktiseerd kunnen worden om het zo hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen.
Waar kan ik meer leren over on-page SEO?
On-page zoekmachineoptimalisatie is een heel belangrijk aspect om als webmaster op orde te hebben, het is dus begrijpelijk als je hier meer over wilt leren. Je kunt een kijkje nemen op het blog van Ahrefs of het blog van Semrush, hier vind je heel veel artikels die met on-page SEO te maken hebben. Ook hier geldt weer dat het opdoen van ervaring erg belangrijk is om on-page SEO enigszins te begrijpen en goed uit te voeren!