White Hat SEO beschrijft technieken die zijn toegestaan volgens de richtlijnen van Google (en andere zoekmachines) om een website hoger in de zoekresultaten te krijgen. Deze richtlijnen van Google zijn speciaal opgesteld voor webmasters en zijn eigenlijk een soort spelregels waaraan een website zich moet houden om weergegeven te worden in Google.
Het voordeel van deze Google richtlijnen is dat iedereen weet wat er is toegestaan. Het nadeel is dat de richtlijnen vaak veranderen en dat er beschrijvingen in staan die soms erg vaag zijn. White Hat SEO is een hoofdsoort van SEO en is de tegenhanger van Black Hat SEO en sommige aspecten hiervan worden ook bij Grey Hat SEO gebruikt.
Inhoudsopgave
Waarom is white hat SEO belangrijk?
White hat SEO is belangrijk voor een website omdat het ervoor zorgt dat het beter in de zoekresultaten te vinden is, hierdoor genereert het meer organisch zoekverkeer. Een aantal jaar geleden was het veel makkelijker om black hat SEO voor een website te doen in plaats van white hat SEO, bovendien leverde dat ook snel resultaat op.
Tegenwoordig heeft Google het een stuk lastiger gemaakt om op een goede manier black hat zoekmachineoptimalisatie te doen. Bovendien is het nu ook veel duidelijker wat er precies nodig is om white hat zoekmachineoptimalisatie op een goede manier uit te voeren.
Wat zijn de voordelen van white hat SEO?
In onderstaande lijst vind je enkele voordelen van het doen van white hat SEO voor een website.
- Kost weinig geld. De kosten van white hat SEO zijn over het algemeen niet zoveel, het kost vaak alleen tijd om goed te implementeren. Hier is wel een kleine kanttekening bij te plaatsen, als men gebruik maakt van verschillende SEO-tools kunnen de kosten wel oplopen, maar in principe zijn deze hulpprogramma's optioneel.
- Relatief veilig. Omdat white hat SEO volledig volgens de richtlijnen van Google gaat is het relatief veilig voor websites. De websites die white hat SEO op een goede manier uitvoeren zullen over het algemeen niet zo snel een straf van Google (Google penalty) ontvangen.
- Ethisch verantwoord. Door de regels die Google heeft opgesteld voor het ranken van een website in hun zoekmachine in acht te nemen, kan de webmaster stellen dat hij of zij ethisch verantwoord bezig is. De webmaster probeert niet vals te spelen om zo betere posities in de zoekresultaten van Google te behalen.
- Stabielere resultaten. De resultaten die worden bereikt met behulp van white hat SEO zijn veelal een stuk stabieler en zullen niet zo gauw verdwijnen. In tegenstelling tot de resultaten die worden behaald via black hat SEO, die zijn een stuk minder stabiel en zijn vaak van kortere duur.
Wat zijn de nadelen van white hat SEO?
In onderstaande lijst vind je enkele nadelen van het doen van white hat SEO voor een website.
- Vergt geduld. Het opzetten van een goede zoekmachine optimalisatie via white hat SEO kost relatief veel tijd. Daarnaast duurt het vaak ook nog eens vele maanden om überhaupt te zien of al dit harde werk positief terug te zien is in de rankings van een website in Google.
- Oneerlijke concurrentie. Als een website zicht volledig richt op white hat SEO en de concurrentie gebruikt grey- of black hat SEO op hun websites is het bijna onmogelijk om ze te verslaan. Zo wordt een website eigenlijk gedwongen om ook tegen de richtlijnen van Google in te gaan om zo ook hoger in de zoekresultaten te komen.
- Lastig backlinks te scoren. Backlinks zijn één van de belangrijkste ranking factoren van Google. Zonder goede backlinks is het ranken van een website in de zoekresultaten nagenoeg onmogelijk. En hier zit direct het probleem, als men alleen white hat zoekmachineoptimalisatie op een website gebruikt krijgen ze geen goede backlinks. Aangezien bijna elke vorm van link building (in ieder geval de goede backlinks) door Google verboden is en tegen hun regels ingaat.
Wat wordt beschouwd als white hat SEO?
Het doen van white hat SEO voor een website is belangrijk, als dit goed wordt uitgevoerd zorgt het gegarandeerd voor hogere rankings in Google. In onderstaande lijst vind je enkele voorbeelden terug die als white hat SEO beschouwd kunnen worden.
- Schrijf content van goede kwaliteit
- Goede gebruikersintentie
- Optimaliseer voor Mobile-First Indexing
- Creëer Google Business account
- Goede gebruikerservaring
- Goede keyword research
- Content marketing
- Gebruik Schema Markup
1. Schrijf content van goede kwaliteit
Google is een zoekmachine die volledig draait op de content die webmasters op hun websites toevoegen, zonder deze content heeft Google geen bestaansrecht. Het is daarom dus vanzelfsprekend dat een website content van een zeer goede kwaliteit schrijft. Dit lijkt misschien simpel om te doen maar er zijn wel degelijk enkele zaken waar je rekening mee moet houden.
Ook is het schrijven van goede interessante content belangrijk om backlinks van andere websites te krijgen, dit helpt om hoger in de zoekresultaten te verschijnen. Hieronder vind je de belangrijkste punten terug om een goed relevant artikel voor een website te schrijven.
- Onderwerp. Het is belangrijk dat het onderwerp van een artikel past bij het algemene onderwerp van de website. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om een artikel over loodgieters op een website over auto's te plaatsen. Dit werkt niet goed en dat heeft alles te maken met de autoriteit van een onderwerp die een website heeft, dit heet topical authority. Het kan echter wel werken als de website een artikel over de auto's van een loodgieter schrijft, dit is prima.
- Zoekwoorden. De zoekwoorden liggen in het verlengde van het onderwerp van een artikel. Het is belangrijk om de juiste zoekwoorden uit te zoeken door het doen van goede keyword research. Dit betekent echter niet dat je een artikel voor één specifiek zoekwoord moet schrijven, het is tegenwoordig veel beter om zoekwoordclusters (keyword clusters) te maken.
- Schrijf feitelijke content. Met name Google, maar zeker ook de andere zoekmachines zijn alleen geïnteresseerd in content die op feiten zijn gebaseerd (met uitzondering van reviews). Dit heeft er alles mee te maken dat de zoekmachines fictie en non-fictie nog niet goed van elkaar kunnen onderscheiden. De zoekmachines zijn wel in staat om verschillende dingen met elkaar te vergelijken om zo enigszins te bepalen of iets juist is of niet. Door alleen feitelijk juiste content te schrijven zorg je ervoor dat een zoekmachine de website op een gegeven moment vertrouwd, en dit resulteert weer in hogere rankings in de zoekresultaten!
- Lengte van artikel. Veel SEO-experts zeggen dat de lengte van een artikel er ook toe doet. Ik persoonlijk ben van mening dat dat onzin is! Het is veel belangrijker om alles van het onderwerp van het specifieke artikel te beantwoorden in een zo duidelijk mogelijke bewoording. En als dat goed gedaan wordt maakt het niet uit of een artikel nu 1,000 woorden of 5,000 woorden groot is.
- Interne links. Bij het schrijven van een artikel is het ook cruciaal om relevante interne links te maken! Het is belangrijk om met goede ankerteksten (anchor texts) te refereren aan andere pagina's op je website, let er wel op dat het van toegevoegde waarde is voor de lezer. Als dit goed is opgezet helpt het om andere pagina's van een website hoger in Google te krijgen omdat de link juice op een goede manier over een website wordt verspreidt.
- Externe links. Sinds een aantal jaar is bij het schrijven van een artikel ook het gebruik van externe links naar relevante websites belangrijk. Ook hier geldt weer dat deze bronnen van toegevoegde waarde zijn. Het voordeel van het gebruik van externe links is dat het de crawl bots beter helpt te begrijpen waar een artikel/website nu precies over gaat. Ook kan het een goede gebruikerservaring (UX) zijn voor een lezer omdat een bron aanvullende informatie kan bevatten die belangrijk kan zijn.
Veel SEO-specialisten gebruiken ook verschillende hulpprogramma's zoals bijvoorbeeld SurferSEO, PageOptimizer Pro of Market Muse die, volgens hun, helpen om ideale artikels te schrijven. Deze zogenaamde content optimizer tools maken veelal gebruik van AI (kunstmatige intelligentie) en analyseren de top 10-100 websites in de zoekresultaten van Google om zo tot de ideale opstelling voor een artikel te komen.
De juiste manier van het schrijven van goede content voor een website is om zo veel mogelijk vragen over het te schrijven onderwerp te verzamelen. Deze vragen beantwoord je dan op een zo kort en bondig mogelijke manier die voornamelijk op feiten zijn gebaseerd. Zoals je kunt zien aan mijn schrijfstijl is dat nog niet zo makkelijk als het misschien lijkt, aangezien je er soms niet aan ontkomt om je mening op te schrijven over iets.
Ook is het belangrijk om te vermelden dat het soms zo'n 3 tot 5 maanden kan duren voordat er organisch zoekverkeer op een nieuw gepubliceerd artikel zal landen. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat een artikel tijd nodig heeft om te rijpen. Ik denk dat het ermee te maken heeft zodat een zoekmachine in die tijd kan bepalen of het artikel goed en relevant genoeg is, maar dat is mijn persoonlijke observatie. Ook is deze tijd aanzienlijk korter als de website al een goed reputatie heeft opgebouwd bij Google.
2. Goede gebruikersintentie
Het geven van een goede gebruikersintentie (User Intent – Search Intent) aan hun zoekverkeer is één van de belangrijkste doelen van Google. In het kort komt het er op neer dat Google het voor elkaar wil krijgen om hun gebruikers op een zo efficiënte en goed mogelijke manier te geven waarnaar ze opzoek zijn. Bijna alle grote en kleinere updates die Google regelmatig doorvoert hebben te maken met het optimaliseren van de zoekresultaten met als doel een nog betere gebruikersintentie te krijgen.
Voor een webmaster is het ook belangrijk om rekening te houden met de gebruikersintentie van de bezoekers van de website. Dit omdat dat van invloed is hoe artikels moeten worden geschreven, maar ook zaken zoals het navigeren op een website of de CTA's (Call to Action) kunnen hierbij van belang zijn. Hieronder vind je de meest voorkomende stijlen van gebruikersintentie om een artikel in te schrijven.
- Informatieve intentie. Mensen die met een informatieve intentie zoeken zijn opzoek naar een antwoord op een vraag of informatie over een specifiek onderwerp. Ze willen bijvoorbeeld weten wat voor weer het buiten wordt of hoe zoekwoordmachineoptimalisatie precies werkt. Waarschijnlijk ben jij zelf ook via een informatieve zoekopdracht op mijn website terecht gekomen.
- Navigerende intentie. Internetgebruikers die navigerend zoeken zijn opzoek naar een specifieke website. Ze zoeken bijvoorbeeld met Facebook of YouTube omdat ze die diensten nodig hebben of willen gebruiken op dat moment.
- Transactionele intentie. Gebruikers van een zoekmachine die met een transactionele intentie zoeken weten vaak al precies wat ze willen kopen of wat voor dienst ze willen inhuren. Ze zijn opzoek naar de juiste website om deze transactie succesvol te laten plaatsvinden.
- Commerciële intentie. Personen die een zoekopdracht uitvoeren met een commerciële intentie zijn van plan om een product/dienst te kopen alleen weten ze nog niet precies wat dat exact is. Deze mensen zijn dus opzoek naar meer informatie of hulp voordat ze tot een aankoop van een product of dienst overgaan. Iemand die bijvoorbeeld zoekt op “beste wasdroger” is opzoek naar een nieuwe wasdroger maar weet nog niet precies welke dat is, deze persoon zoekt dus naar meer informatie over de beste wasdrogers om zo tot een beslissing te komen.
3. Optimaliseer voor Mobile-First Indexing

Tegenwoordig surft het merendeel van de internetgebruikers online met een mobiel apparaat. Het is daarom belangrijk dat een website goed is geoptimaliseerd voor de Mobile-First-Indexing van Google. Dit komt er eigenlijk op neer dat een website goed toegankelijk moet zijn voor mobiele apparaten zoals een smartphone of tablet. Sinds 1 juli 2019 is de mobile-first indexing standaard voor elke nieuwe website maar dit betekent niet dat een website ook standaard geoptimaliseerd is voor mobiel zoekverkeer. Hieronder vind je enkele belangrijke punten die met Mobile-First indexing te maken hebben.
- Mobile-First Indexing & Mobile Usability. Mobile-First indexing en Mobile Usability (mobiele bruikbaarheid) zijn NIET hetzelfde. Een website kan mobile-first indexing actief hebben aanstaan maar kan toch problemen hebben met de mobiele gebruiksvriendelijkheid.
- Mobile-Friendly test van Google. Met de Mobile-Friendly test van Google kun je een website testen om te zien of het goed geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten of dat er aanpassingen nodig zijn.
- Google Search Console. Bij de settings (instellingen) van de Google Search Console van een website kun je zien of er op een website mobile-first indexing actief is. Bij een van mijn websites staat bijvoorbeeld deze zin “Googlebot Smartphone (switched on August 23, 2018)“. Dit betekent dat deze website goed is geoptimaliseerd voor mobile-first indexing.
- Mobile-First Indexing is verplicht. Het is niet mogelijk om een website af te melden voor mobile-first indexing.
- Er is maar één index. Doordat er meerdere soorten crawl bots waren of zijn (desktop & mobile), ging het gerucht dat er een index voor mobiele zoekresultaten en een index voor desktop zoekresultaten was. Dit is echter niet het geval, er is maar één index voor alle zoekresultaten!
- Zelfde gebruikerservaring. Zowel bezoekers met een mobiel apparaat als ook bezoekers met een desktop of laptop moeten dezelfde gebruikerservaring op een website hebben. In het kort komt het er op neer dat er geen belangrijke aspecten van een website worden verwijderd omdat dit de UX voor gebruikers kan veranderen.
- Snelheid van website. De snelheid van een pagina of website (Page Speed) is extreem belangrijk bij mobile-first indexing. Als een website heel erg langzaam is kan dit met name op mobiele apparaten zorgen voor lange laadtijden, dit zorgt voor een slechte gebruikerservaring. Zorg er dus voor dat een website een acceptabele laadtijd heeft voor alle bezoekers. Het gebruik van een dienst zoals Nitropack of een WordPress plugin zoals WP Rocket kan daarbij helpen.
4. Creëer Google Business account

Een Google Business (Google My Business – GMB) account is met name voor lokale bedrijven erg interessant om te claimen. Omdat veel mensen lokale zoekopdrachten hebben, zijn de zoekresultaten die Google laat zien per regio sterk verschillend. Met een Google Bedrijfsprofielmanager account kan een bedrijf aan Google laten weten in welke regio het zich bevind en waar het klanten wil bedienen. Hieronder vind je enkele voordelen van het claimen van een Google Business account.
- Google Local Pack. Door in te schrijven voor een zakelijk account van Google zorg je ervoor dat een website/bedrijf in de Google Local Pack kan verschijnen. Deze bedrijven worden altijd boven de organische zoekresultaten geplaatst en bevatten informatie zoals website, adres, telefoonnummer, openingstijden en beoordelingen. Dit maakt het voor de gebruikers van Google makkelijker om met één handeling deze bedrijven te contacteren.
- Google Maps. Dit gaat eigenlijk samen met de Google Local Pack, een bedrijf zal ook in Google Maps verschijnen wat het voor potentiële klanten makkelijker maakt om een bedrijf te bezoeken.
- Beoordelingen. Als men een zakelijke Google account opzet kunnen klanten ook een beoordeling (review) achterlaten met hun ervaringen of bevindingen met het bedrijf. Veel mensen lezen eerst de beoordelingen van andere klanten over een dienst voordat ze iemand inhuren of iets kopen. Als een bedrijf veel slechte recensies heeft kan het zijn dat het minder klanten krijgt. Andersom is ook het geval, als een bedrijf veel goede reviews heeft zal het hoogstwaarschijnlijk meer klanten aantrekken.
- Inzichten. Een zakelijk account van Google geeft nieuwe inzichten in de mensen die naar een dienst of product opzoek zijn. Een bedrijf kan deze inzichten en statistieken gebruiken om (potentiële) klanten nog beter te bedienen.
- Gratis en gemakkelijk. Het is een gratis dienst van Google en het kost dus geen geld om een zakelijke GMB account te claimen. Het is bovendien zeer gemakkelijk en snel om een account op te zetten.
Om wat duidelijker te maken waarom een zakelijke account van Google erg belangrijk is voor lokale bedrijven volgt hier een voorbeeld. Een persoon in Amsterdam en een persoon in Rotterdam zoeken beide met de zoekopdrachten “restaurant” of “restaurant dichtbij” in Google. De zoekresultaten zullen voor beide personen met precies dezelfde zoekopdrachten toch verschillend zijn. De persoon in Amsterdam ziet alleen Amsterdamse restaurants en de persoon in Rotterdam ziet alleen Rotterdamse restaurants.
5. Goede gebruikerservaring
Het geven van een goede gebruikerservaring (User Experience – UX) aan bezoekers van een website is ook uitermate belangrijk! De laatste jaren heeft Google een hele hoop nieuwe manieren geïmplementeerd om te testen of een website goede is geoptimaliseerd voor een gebruiker. Als ze merken dat een website onvoldoende scoort op bepaalde punten die met UX te maken hebben, zal deze zeer zeker worden gestraft en minder zoekverkeer krijgen. Hieronder vind je enkele voorbeelden die met de gebruikerservaring van een website te maken hebben.
- Tijd op pagina. De tijd op een pagina (Time on Page) is één van de signalen die Google meet om te bepalen hoe lang iemand op een webpagina surft voordat ze naar Google terugklikken. Een hoge verblijfstijd (dwell time) betekent vaak dat de website relevant en goed is voor hetgeen waarnaar de bezoeker opzoek is. Als bezoekers maar kort op de pagina verblijven kan het zijn dat ze niet vinden waarnaar ze op zoek zijn of dat er iets mis is met de UX, zoals bijvoorbeeld een lange laadtijd van de website, verkeerde of niet werkende hyperlinks of andere problemen met de opmaak van de website.
- Bouncepercentage. Bij de bouncepercentage (Bounce Rate) meet Google het percentage bezoekers die direct na het binnenkomen op een webpagina de website alweer snel verlaten. In sommige gevallen kan een slechte UX hiermee te maken hebben, maar het is ook mogelijk dat de lezer in deze korte tijd gevonden heeft waarnaar het op zoek is. Een hoog bouncepercentage is dus niet per se altijd goed of fout, het hangt volledig van het type zoekopdracht en/of content van een webpagina af waarnaar de gebruiker van de website opzoek is.
- Interactie. De interactie (Engagement) die een bezoeker met een webpagina of website heeft is ook een belangrijk aspect van een goede gebruikerservaring. Een lezer moet op een gemakkelijke manier door een website kunnen navigeren en kunnen vinden waarnaar het op zoek is. Google zal websites met meer zoekverkeer belonen als ze makkelijk in gebruik zijn én de lezers tevreden zijn het voltooien van hun zoekopdrachten! Als de interactie van een website met bezoekers op orde is zal dit vaak automatisch ook zorgen voor een betere Time on Page en een lagere Bounce Rate wat ook belangrijk is.
- Webpagina's per sessie. De hoeveelheid webpagina's per sessie (Pages per Session – Page Views per Session) die door een bezoeker op een website worden gedaan is ook onderdeel van de gebruikerservaring. Als een lezer de website (in dit geval) via Google binnenkomt start de sessie, de sessie eindigt na 30 minuten van inactiviteit of als de website wordt verlaten. Als er dus meerdere webpagina's per sessie door een bezoeker worden bezocht betekent dit vaak dat ze tevreden zijn en makkelijk door een website kunnen navigeren om zo meer content te lezen.
- Snelheid van website. De snelheid van een website is ook een wezenlijk onderdeel van de gebruikerservaring. Als de website een lange tijd nodig heeft om te laden voor een bezoeker geeft dat een slechte gebruikerservaring. Andersom, als een website snel laadt voor een bezoeker geeft dat juist een goede gebruikerservaring.
6. Goede keyword research

Het doen van een degelijk zoekwoordonderzoek (keyword research) voor een website is in de loop van de jaren erg veranderd maar is nog steeds een van de belangrijkste aspecten van SEO! Vroeger waren er allerlei manieren om het algoritme van Google voor de gek houden, zo was keyword stuffing (zo veel mogelijk zoekwoorden in een artikel gebruiken) een bekende techniek. Tegenwoordig is het algoritme van Google veel slimmer geworden en werken deze oude technieken niet of nauwelijks meer. Hieronder vind je enkele dingen die belangrijk zijn bij keyword research.
- Hoofdzoekwoorden. Bij het doen van zoekwoordonderzoek is het belangrijk dat je een aantal hoofdzoekwoorden (seed keywords) selecteert. Als je al een website over een bepaald onderwerp hebt is het niet moeilijk om deze te selecteren. Als je nog geen idee hebt waarover je wil gaan schrijven is het handig om met wat meer generieke zoekwoorden (bijvoorbeeld kat, hond, koffie of thee) te beginnen. Het is belangrijk om te vermelden dat deze hoofdzoekwoorden meestal niet geschikt zijn om zelf artikels over te schrijven. Ze zijn puur en alleen bedoeld om andere gerelateerde onderwerpen te vinden.
- Wordt dé expert. Het is belangrijk om Google te laten zien dat jij (of jouw website) dé expert is van het onderwerp waarover wordt geschreven. Als elk aspect van het hoofdonderwerp (en subonderwerpen) op een goede manier wordt behandeld in de content van de website laat je Google geen andere keus dan om jou als expert op dat gebied te zien. Het gevolg zal zijn dat de website hoger in de zoekresultaten van Google komt en zo meer bezoekers aantrekt.
- Gebruik hulpprogramma's. Het kan erg tijdrovend zijn om de juiste zoekwoorden te vinden en te groeperen. Daarom zijn er tegenwoordig handige tools zoals Semrush en Ahrefs die sommige taken een stuk sneller voor je kunnen uitvoeren. Ikzelf gebruik beide hulpprogramma's zeer vaak omdat het heel veel tijd scheelt en veel extra relevante informatie leveren. Ze werken echter wel met een maandelijks abonnement en zijn aan de prijzige kant, maar ze zijn het zeker waard!
- Kijk naar concurrentie. Omdat je vaak al een idee hebt waarover je wil schrijven kan het slim zijn om ook naar de concurrentie te kijken waarover en hoe zij hun artikels schrijven. Het is belangrijk dat elk onderwerp van een niche, klein en groot, behandeld wordt in de artikels. Door naar de concurrentie te kijken kun je nieuwe ideeën op doen maar ook een helder beeld krijgen hoe bijvoorbeeld de opbouw van een artikel moet zijn. Hulpprogramma's zoals Semrush en Ahrefs hebben vaak opties om dit snel en gemakkelijk te doen.
- Gebruik Semantic SEO. Semantic SEO is een term die er eigenlijk op neer komt dat een artikel (en website) wordt opgebouwd met vragen en antwoorden. Elk artikel begint met één hoofdvraag dat wordt beantwoord, hierna volgt de volgende vraag met antwoord enzovoorts. Het gebruik van Semantic SEO is mijn favoriete manier van schrijven omdat Google geprogrammeerd is om zo te werken. Google is constant op zoek naar het beste antwoord op een vraag (zoekopdracht), door al deze vragen binnen een niche/sub-niche op de juiste manier te beantwoorden maakt een website een grote kans om hoog in de zoekresultaten te verschijnen.
7. Content marketing

Content marketing is een zeer belangrijk aspect van white hat SEO. In het kort komt het er eigenlijk op neer dat je niet alleen hoogwaardige artikels schrijft voor een website, maar dat deze artikels ook worden gedeeld op de verschillende sociale media. Google is steeds beter in het maken van connecties tussen de verschillende soorten content die een website of persoon online heeft. Het maken van video's speciaal voor bijvoorbeeld YouTube of TikTok hoort hier ook bij. Het is ook zeer belangrijk dat er interactie plaats vind op deze content door de lezers of kijkers ervan, denk dan aan bijvoorbeeld commentaar en likes bij een video. Hieronder vind je enkele van meest gebruikte soorten content marketing terug.
- Online marketing. Met online marketing wordt alle eigenlijk alle marketing bedoeld die men online kan doen. Maar in deze context betekent het meer de content die op een website kan worden gepubliceerd met als doel meer bezoekers aan te trekken. Als een website een goede online content marketing strategie heeft zal dat zorgen voor betere rankings in de zoekmachines.
- Social media marketing. Bij social media marketing worden platforms zoals YouTube, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn of Snapchat gebruikt om content te delen. Dit zijn dan bijvoorbeeld foto's, live streams, video's of webinars. Miljarden mensen maken gebruik van de verschillende sociale media platformen, dat is dus een erg goede manier om een breder publiek te bereiken als persoon of bedrijf.
- Infographic marketing. Bij infographic marketing wordt gebruik gemaakt van infografieken. Infographics zijn mooi grafisch weergegeven plaatjes met feiten of statistieken over een specifiek onderwerp. Deze infografieken worden dan vaak gedeeld op sociale media of geplaatst als toevoeging bij een artikel op een website.
- Podcast marketing. Podcasts zijn tegenwoordig erg populair en worden ook nog steeds populairder. Een podcast stelt de maker in staat om via audio bepaalde onderwerpen te bespreken, al dan niet alleen of met meerdere mensen. Podcastmakers maken vaak dagelijks, wekelijks of maandelijks een nieuwe podcast. Het spreekt voor zich dat met een groot luisterbereik zo'n podcast een geweldig marketinginstrument is.
- Video marketing. Veel mensen prefereren het kijken van een video over een onderwerp boven het lezen hierover. Daarom is het niet verwonderlijk dat video marketing een erg goede marketingstrategie is. De video's kunnen over elk onderwerp gaan en worden vaak via sociale media gedeeld met het publiek, maar ze worden ook als toevoeging bij artikels geplaatst.
- Advertentiemarketing. Marketing via advertenties mag natuurlijk ook niet in deze lijst ontbreken. Door te betalen voor advertenties zorgt men ervoor dat hun content wordt gezien door het publiek waarnaar ze op zoek zijn. Google Ads is natuurlijk veruit het bekendste advertentieplatform maar ook nagenoeg alle sociale media platformen hebben hun eigen advertentieprogramma. Ook het betalen voor gesponsorde content zoals gastartikelen (guest posts) wordt gezien als een vorm van advertentiemarketing.
8. Gebruik Schema Markup

Het algoritme van Google is zeker de laatste jaren slimmer geworden in het begrijpen waarover een website of webpagina over gaat. Maar dat betekent niet dat ze er soms niet naast zitten, om dat te voorkomen kan je Google een handje helpen door gebruik te maken van Schema Markup. Met Schema Markup voeg je extra gestructureerde data (structured data) toe aan een website en/of webpagina om zo de zoekmachines te helpen begrijpen waar het over gaat, en om eventueel de zogenaamde Rich Results te laten verschijnen in de zoekopdrachten. Hieronder vind je de meest belangrijke Schema Markup schema's terug.
- Bedrijf of organisatie. Het schema voor een organisatie is om aan te duiden of iets bijvoorbeeld een bedrijf, organisatie, stichting, school etc. is.
- Evenement. Het schema voor een evenement is om aan te duiden waar en hoe laat een evenement zoals bijvoorbeeld festival, lezing of concert plaats zal vinden.
- Persoon. Het schema voor een persoon is om een mens aan te duiden, het maakt hierbij niet uit of de persoon nog leeft of dood is, het kan zelfs ook een fictief figuur aanduiden.
- Product. Het schema voor een product is bedoeld om bepaalde eigenschappen van een product of dienst aan te duiden. Dit kan bijvoorbeeld een paar schoenen zijn maar ook de huurprijs van een auto of garagebox.
- Recept. Het schema voor een recept wordt gebruikt om dingen aan te duiden die belangrijk zijn bij het bereiden van een gerecht. Dit zijn dan bijvoorbeeld de ingrediënten, bereidingstijd en voedingswaarde.
- Beoordeling. Het schema voor een review is bedoeld om de beoordelingen van een product of dienst door gebruikers of klanten aan te duiden. Denk dan aan bijvoorbeeld de recensies van een restaurant, film of loodgieter.
- Video. Het schema voor een video is bedoeld om extra informatie toe te voegen over een video die te zien is op een webpagina.
De bovenstaande Schema Markup schema's zijn maar een paar voorbeelden van alle schema's die er bestaan. Kijk voor de volledige lijst met schema's op de website van Schema.org.
Is white hat SEO illegaal?
Nee, white hat SEO is niet illegaal. Het gebruik van white hat SEO is toegestaan en zal geen juridische problemen opleveren!
Is white hat SEO veilig?
White hat SEO is veilig om te gebruiken om websites mee te optimaliseren. Als white hat zoekmachineoptimalisatie op de juiste manier wordt uitgevoerd volgt het de richtlijnen van Google en zorgt het er daarnaast bovendien ook voor dat er meer zoekverkeer naar een website zal komen.
Is white hat SEO toekomstbestendig?
Ja, white hat SEO is toekomstbestendig. Door de regels omtrent het ranken van een website van Google in acht te nemen zal een website veel minder last hebben van de periodieke updates die Google regelmatig doorvoert. Bij deze Google updates probeert Google hun algoritme te optimaliseren om zo gebruikers (nog) betere zoekresultaten te tonen. Het gebruik van alleen maar white hat SEO op een website is echter geen garantie dat deze Google updates geen invloed hebben op de rankings. Soms verandert Google de richtlijnen en dat kan óók van invloed zijn op websites die alleen aan white hat SEO doen!
Is white hat SEO beter dan black hat SEO?
Nee, white hat SEO is niet beter dan black hat SEO. Sterker, beide soorten zoekmachineoptimalisatie zijn helemaal niet met elkaar te vergelijken omdat ze compleet andere dingen omvatten.
Wat is het verschil tussen white hat SEO en black hat SEO?
Het verschil tussen white hat SEO en black hat SEO is dat bij white hat SEO alles volgens de richtlijnen van Google wordt gedaan en bij black hat SEO niet.
Is white hat SEO beter dan gray hat SEO?
Nee, white hat SEO is niet beter dan gray hat SEO. Gray hat SEO is een combinatie van de technieken die bij white hat SEO en black hat SEO worden gebruikt.
Wat is het verschil tussen white hat SEO en gray hat SEO?
Het verschil tussen white hat SEO en gray hat SEO is dat white hat SEO de regels van Google altijd in acht neemt, gray hat SEO volgt niet altijd deze regels.
Waar kan ik meer leren over white hat SEO?
Als je geïnteresseerd bent om meer te leren over white hat SEO kan ik je aanraden om een kijkje te nemen op het forum genaamd Builder Society. Dit is een wat kleinschaliger forum en heeft zodoende veel meer content van goede kwaliteit, hier krijg je tips en tricks waar je écht wat aan hebt als je (white hat) SEO wilt leren.
Je kunt ook een kijkje nemen op de white hat sectie van het forum Black Hat World (BHW). Vroeger was BHW een erg leerzaam forum, de kwaliteit is de laatste jaren naar mijn mening een stuk minder. Waarschijnlijk is BHW te grootschalig is geworden, maar als je goed zoekt staan er zeker nog goede artikels op het gebied van zoekmachineoptimalisatie op dit forum.