6 tips om je website hoger in Google te krijgen

Geüpdatet op 17 maart 2023 door

We zijn er allemaal van op de hoogte dat het belangrijk is voor een website om bovenaan in Google te verschijnen om zo meer gratis zoekverkeer te genereren. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan! In dit artikel deel ik, Joachim van Rossenberg, enkele waardevolle SEO tips waarmee je jouw website hoger in de organische zoekresultaten kunt laten verschijnen. De meeste van deze tips zijn gratis te implementeren, maar soms kan het ook geld kosten.

Hoe komt je website bovenaan in de zoekresultaten van Google?

Er zijn veel manieren om een website beter te laten ranken in de zoekmachines, maar ze zijn niet allemaal even gemakkelijk uit te voeren of even effectief. Hieronder staan de meest effectieve manieren om een website bovenaan in Google te ranken.

 1. On-page SEO optimaliseren
 2. Topical authority creëren
 3. Update oude content
 4. Interne links maken
 5. Externe backlinks verkrijgen
 6. Optimaliseer voor lokale SEO

1. On-page SEO optimaliseren

Door de on-page SEO op je website te optimaliseren of te verbeteren kun je relatief snel hoger ranken in Google voor specifieke zoekwoorden. Hieronder staan enkele tips om de on-page SEO van een artikel te optimaliseren.

 1. Schrijf geoptimaliseerde titels en subtitels
 2. Schrijf geoptimaliseerde tekst
 3. Schrijf feiten
 4. Gebruik van interne hyperlinks
 5. Gebruik van externe hyperlinks
 6. Zorg voor snellere website
 7. Optimaliseer afbeeldingen
 8. Zorg voor mobielvriendelijke website

In dit artikel lees je wat on-page SEO is en staat meer toelichting op bovenstaande punten.

2. Topical authority creëren

Het creëren van topical authority houdt in dat men content schrijft over elk mogelijk onderwerp dat een niche bevat. Dit houdt ook in dat er zelfs artikels geschreven moeten worden die volgens bij het zoekwoordenonderzoek volgens de SEO tools geen enkele zoekopdracht zal opleveren.

Als een niche vanuit elk mogelijke hoek op een juiste manier is beschreven, zal Google uiteindelijk deze website zien als dé autoriteit op dit gebied. Hieronder staan enkele tips om de topical authority van een website te verbeteren.

 1. Denk als een bezoeker. Gebruik SEO tools om informatie te verzamelen, maar probeer ook zelf na te denken wat een bezoeker probeert te vinden op jouw website. Op deze manier kom je soms zelf goede onderwerpen om over te schrijven die geen enkele SEO tool laat zien.
 2. Cluster zoektermen/onderwerpen. Clustering houdt in dat je zoektermen/onderwerpen verdeeld in topical clusters. In andere worden; je maakt groepjes van hoofd- en schubonderwerpen en hier baseer je later de inhoud van de te schrijven artikels op.
 3. Schrijf op een logische manier. Deel de artikels en de structuur van een website altijd op een logische manier in. Dit helpt een bezoeker maar zeker ook de crawlers van de zoekmachines beter te begrijpen waar een artikel/website over gaat. Persoonlijk schrijf ik graag op basis van vraag en antwoord, dit heet Semantic SEO.
 4. Schrijf feitelijk juiste informatie. Schrijf altijd informatie die feitelijk klopt. Zoekmachines weten natuurlijk niet of de informatie die jij schrijft juist is, maar door dit te vergelijken met andere bronnen die ze al vertrouwen kunnen ze dit wel checken. Probeer om diezelfde reden het geven van je eigen mening te beperken, deze kunnen ze namelijk niet verifiëren.
 5. Link naar betrouwbare bronnen. Het linken vanuit jouw artikels naar betrouwbare bronnen (volgens de zoekmachines) helpt om zelf ook meer autoriteit te krijgen. Op deze manier krijgen de zoekmachines een beter beeld van waar het artikel maar ook de website in geheel over gaat. Daarnaast helpt het ook de bezoekers van een website om meer informatie te vergaren over een onderwerp als ze dat willen. De zin hieronder is een goed voorbeeld hiervan.

Lees dit artikel van Ahrefs over topical authority om meer te leren over dit onderwerp.

3. Update oude content

Het updaten van oude content kan de rankings van een website aanzienlijk verbeteren. Hieronder staan de belangrijkste redenen waarom het update van oude content belangrijk is om hoger te ranken in de zoekresultaten.

 • Content is niet meer up-to-date. Naar verloop kan het zijn dat bepaalde data niet meer klopt of niet meer relevant is voor deze tijd. Door deze content te updaten zorg je ervoor dat jouw bezoekers weer de juiste en meest relevante informatie te zien krijgen. Google ziet ook dat de content nu weer correct is geüpdatet en stuurt meer organische bezoekers naar jouw website.
 • Zoekgedrag is anders geworden. Soms veranderd na verloop van tijd het zoekgedrag van de mensen. In andere woorden ze hebben andere zoekresultaten nodig bij de zoektermen die ze intikken dan de zoekresultaten die eerder voor dezelfde zoektermen te zien waren. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat een artikel over het coronavirus van vóór 2019 perfect geschreven was voor de doelgroep van toen, dit waren waarschijnlijk studenten of virologen. Maar ná de uitbraak van de COVID-19-pandemie hadden de mensen die hierop zochten hele andere zoekresultaten nodig voor dezelfde zoektermen. Dit artikel van Google is al wat ouder maar is een goed voorbeeld van hoe dit werkt.
 • Concurrentie zit niet stil. Het kan zijn dat jij al een tijdje niks meer over een bepaald onderwerp hebt geschreven op jouw website, maar dat betekent niet dat de concurrentie stilzit! Het kan dus zo zijn dat Google op een gegeven moment andere websites de voorkeur geeft boven die van jouw omdat ze betere content en/of meer topical authority over een onderwerp hebben.

In het artikel van Search Engine Journal over de Google Freshness Algorithm kun je meer informatie lezen over dit onderwerp.

4. Interne links maken

Het maken van interne links is extreem belangrijk om een website hoger in de rankings van Google te positioneren. Als de interne hyperlinks op een juiste manier zijn gemaakt zorgen ze er namelijk voor dat alle topical authority en link juice die een website ontvangt over de hele website op een goede manier verdeeld wordt.

Daarnaast helpt het ook om de zoekmachines beter te laten begrijpen waar een website over gaat. Tevens helpt het vaak ook om bezoekers langer op een website te houden, dit helpt indirect ook mee voor betere rankings. Hieronder staan enkele goede tips voor het maken van interne hyperlinks.

 • Minimaliseer exacte ankerteksten. Gebruik zo veel mogelijk verschillende ankerteksten en minimaliseer exacte ankerteksten (exact match anchor texts). Gebruik varianten, combinaties en gerelateerde zoektermen van het onderwerp van de pagina waar naartoe verwezen wordt om het zo goed mogelijk te beschrijven. Dit helpt de zoekmachines om beter te begrijpen waar een pagina over gaat en zorgt voor betere rankings.
 • Link naar relevante pagina's. Link alleen met de juiste ankerteksten naar pagina's die écht relevant zijn en waar het ook logisch is om naar toe te verwijzen vanuit een artikel. Als dit niet op een goede manier gedaan wordt zorgt dat alleen maar voor verwarring bij zowel bezoekers, maar zeker ook bij de zoekmachines.
 • Beperk hoeveelheid interne links per pagina. Door de hoeveelheid interne links in een artikel te beperken, en alleen naar de meest relevante pagina's te linken, zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk link juice op een goede manier over de website wordt verdeeld.

Ik hoor steeds meer positieve verhalen over een WordPress plugin genaamd LinkWhisper. Deze plugin helpt je om automatisch op een goede manier interne links te maken vanuit de artikels op een website. Persoonlijk creëer ik alle interne hyperlinks handmatig, en kan dus zelf niet beoordelen of het een goede plugin is. Maar mocht je LinkWhisper gaan gebruiken, zorg er wel voor dat je altijd controleert wat voor interne links het heeft gemaakt.

5. Externe backlinks verkrijgen

Het verkrijgen van externe backlinks vanaf andere websites met veel autoriteit en relevantie zijn zonder twijfel de beste manier om een website bovenaan de zoekresultaten te krijgen én te houden! Er zit echter wel heel veel verschil in de kwaliteit van externe backlinks, en om te bepalen wat goede links zijn is veel ervaring nodig.

Maar externe backlinks van goede kwaliteit zijn extreem effectief en mogen zeker niet genegeerd worden. Het is één van de ranking factoren van Google die zeer veel impact heeft op de positie van een website in de zoekresultaten. Hieronder staan de verschillende soorten externe backlinks die zeer effectief zijn.

 • Guest posts. Een guest post is een volledig nieuw artikel op een website van derden. Een gastartikel bevat vaak één of meerdere (dofollow) hyperlinks die verwijzen naar de website waarvoor het bedoeld is.
 • Niche edits. Een niche edit is een (dofollow) hyperlink die geplaatst wordt in een bestaand artikel op een website van derden. Vaak worden er 1 à 2 regels iets aangepast om de backlink op een goede manier in te passen in het artikel.
 • PBN backlinks. Een PBN backlink is een dofollow hyperlink dat afkomstig is van een website dat onderdeel is van een groep privé websites. Een zogenaamde Private Blog Network is speciaal opgezet om andere websites hoger te laten ranken in Google.
 • 301 redirect. Een 301 redirect (301 verwijzing) kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kan een webpagina, maar ook een hele website, via een 301 redirect worden doorverwezen naar een nieuwe locatie. Een 301 verwijzing kan zeer effectief zijn om hoger te ranken, maar veel vaker wordt het verkeerd opgezet en dan werkt het niet, nauwelijks of juist averechts. Een 301 redirect is eigenlijk niet bedoeld om meer externe backlinks te krijgen, maar kan hier wel voor worden gebruikt.

Omdat het krijgen van goede backlinks veel ervaring op SEO-gebied vereist, is het niet verwonderlijk dat je de linkbuilding naar een website kunt uitbesteden. Helaas zijn er ook veel louche bedrijven en dubieuze personen in deze branche actief, ze beweren dat ze heuse linkbuilding experts zijn. Maar in werkelijkheid leveren ze waardeloze links die geen enkel positief effect op de rankings van een website zullen hebben, veel vaker hebben ze zelfs een negatief effect!

6. Zorg voor E-E-A-T

Google's E-E-A-T (voorheen E-A-T) staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness en dat betekent in het Nederlands zoiets als: Ervaring, Deskundigheid, Autoriteit en Betrouwbaarheid. Hieronder staan enkele tips om de E-E-A-T van een website te verbeteren.

 • Creëer Google Business account. Het opzetten van een Google Business account (ook wel bekend onder Google My Business) is gratis, en is iets wat iedereen voor zijn of haar website moet doen. Het is met name bij websites die zich op de lokale markt richten zeer belangrijk en effectief. Dit omdat het ervoor zorgt dat een website in de lokale zoekresultaten en de Google Local Pack, Google Maps, Local Finder zal verschijnen.
 • Creëer persoonlijke pagina's. Maak voor iedereen die iets met de website te maken heeft een persoonlijke pagina aan op de website. Op deze pagina vertel je in het kort de rol van deze persoon en link je naar zijn of haar sociale media kanalen (probeer ook vanaf deze kanalen terug te linken naar deze persoonlijke pagina's). Andere interessante links met betrekking op de autoriteit van deze persoon kunnen eventueel ook worden vermeldt. Dit is hoe de “over Joachim van Rossenberg” pagina van deze website eruitziet.
 • Creëer een “over ons” pagina. Maak een “over ons” pagina op de website met in het kort het verhaal van de website en wie de personen achter de website zijn. Op de “over ons” pagina van deze website kun je zien wat ik bedoel. Vanaf deze pagina wordt doorverwezen naar de persoonlijke pagina's van de mensen die de website runnen.
 • Maak een Author Box voor schrijvers. Creëer een author box voor iedere schrijver die artikels op de website schrijft. Deze schrijversbox verschijnt automatisch onder elk artikel wordt gepubliceerd en zorgt ervoor dat Google én de bezoekers weten wie het geschreven heeft. Ik gebruik de gratis WordPress plugin Starbox hiervoor, kijk onderaan deze pagina hoe dat er precies uitziet.
 • Creëer juridische pagina's. Zorg ervoor dat de juridische pagina's aangemaakt zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de disclaimer, privacy, cookies en contact pagina's. Deze pagina's hoeven niet geïndexeerd te worden (met uitzondering van de contactpagina), maar moeten wel aanwezig zijn.
 • Wees transparant met gegevens. Zorg ervoor dat alle juiste contactgegevens op de contactpagina te zien zijn, maar plaats deze óók in de footer van de website! Dit zijn bijvoorbeeld het adres, telefoonnummer, e-mailadres, bedrijfsnaam, KVK-nummer en andere belangrijke gegevens. Kijk onderaan in de footer van deze website om een voorbeeld hiervan te zien.
 • Gebruik Schema Markup. Schema Markup zijn stukjes HTML-code die via gestructureerde data beschrijven waar een website en/of artikel over gaat, en wie bijvoorbeeld de schrijver is. Deze code is niet bedoeld voor mensen, maar juist voor de zoekmachines. Op deze website maak ik gebruik van de WordPress plugin SEOPress, deze kan de belangrijkste schema's automatisch implementeren. Het opzetten van gestructureerde data voor een website op een goede manier vereist veel ervaring, sla dit dus over als je niet zeker weet wat je doet!

Het komt er in het kort op neer dat Google een website aan de hand van bepaalde E-E-A-T richtlijnen beoordeeld en classificeert. Als de E-E-A-T van een website niet goed is, zal het lager in de zoekresultaten verschijnen en vice versa. In onderstaande YouTube video geeft Kyle Roof in gesprek met Gael Breton van Authority Hacker nog meer goede tips die betrekking hebben op E-E-A-T.

Waarom is het belangrijk om hoog in Google te staan?

Het is belangrijk om zo hoog mogelijk in Google te staan omdat de top 3 organische posities de hoogste CTR (Click-Through Rates) hebben. In andere woorden; des te hoger een website staat gepositioneerd in Google voor een zoekterm, des te meer mensen de website aan zullen klikken om te bezoeken. En meer bezoekers betekent doorgaans meer omzet voor een website. In onderstaande tabel staan de organische resultaten van een Google-zoekpagina en hun bijbehorende CTR in procenten.

Positie in GoogleClick-Through Rate
#127,6%
#215,8%
#311,0%
#48,4%
#56,3%
#64,9%
#73,9%
#83,3%
#92,7%
#102,4%

De data van bovenstaande tabel zijn afkomstig vanuit dit artikel van Backlinko, het is mogelijk dat de data inmiddels wat afwijkt. Ook heeft de hoeveelheid advertenties die boven de organische zoekresultaten worden geplaatst invloed op de percentages in bovenstaande tabel.

Hoe lang duurt het om op nummer 1 te ranken in Google?

Op deze vraag is onmogelijk een eenduidig antwoord te geven. Doorgaans duurt het tussen de 3 en 12 maanden voordat een nieuw gepubliceerd artikel bovenaan staat in Google. Maar hier zijn heel veel kanttekening bij te plaatsen omdat het van ontzettend veel factoren afhangt of een artikel überhaupt zal ranken. Hieronder staan enkele factoren die van invloed zijn op hoe een artikel zal ranken in Google.

 • Autoriteit van website
 • Topical authority van website
 • Topical authority voor het onderwerp
 • Hoeveelheid en kwaliteit van externe backlinks naar website én artikel
 • Interne links naar het artikel
 • Competitie van andere websites voor dezelfde zoektermen

Hoeveel kost het om op de eerste pagina van Google te ranken?

De kosten om een website/artikel op de eerste pagina van Google te ranken zijn per project verschillend. Het feit dat een website/artikel op de 1e pagina van Google zal of kan ranken hangt van ontzettend veel factoren af. Op deze vraag is dus geen specifiek antwoord te geven.

Voorbeeld: Twee loodgietersbedrijven uit Amsterdam en Barendrecht willen hun websites bovenaan in Google krijgen voor de regio waarin ze actief zijn. Het zoekvolume en de competitie in Amsterdam is een stuk hoger dan dat voor Barendrecht. Dit komt omdat er meer mensen wonen én omdat er meer concurrerende loodgieters actief zijn in de Amsterdamse regio. De kosten voor het loodgietersbedrijf uit Amsterdam zullen vaak velen malen hoger zijn om bovenaan in Google te komen dan de Barendrechtse concullega in die regio.

Kun je Google betalen om hoger in de organische zoekresultaten te ranken?

Nee, je kunt Google niet betalen om hoger in de organische zoekresultaten te ranken met een website. Er gaat al jaren een hardnekkig gerucht in de rondte dat dit wel het geval is, maar dat is dus niet zo! In dit artikel van SEJ kun je iets meer lezen over dit onderwerp.

Uiteraard kun je wel de Google Ads dienst gebruiken om boven de organische zoekresultaten te worden vertoond. Dit zijn advertenties en dat is onderdeel van PPC, maar dat heeft verder niks met zoekmachineoptimalisatie te maken.

Contracteer een SEO expert

In principe kan iedereen de manieren die in dit artikel gegeven worden om websites hoger in de zoekresultaten van Google te krijgen uitvoeren. Maar niet iedereen heeft hier zin in of tijd voor, je kunt er dan voor kiezen om een SEO expert te contracteren. Zo'n persoon of bedrijf huur je in om de zoekmachineoptimalisatie voor jouw website(s) te doen, dan kun jij je concentreren op andere dingen.


Plaats een reactie