6 tips om je website hoger in Google te krijgen

Geüpdatet op 28 juli 2023 door

We zijn er allemaal van op de hoogte dat het belangrijk is voor een website om bovenaan in Google te verschijnen om zo meer gratis zoekverkeer te genereren. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan!

In dit artikel deel ik, Joachim van Rossenberg, enkele waardevolle SEO tips waarmee je jouw website hoger in de organische zoekresultaten kunt laten verschijnen. De meeste van deze tips zijn gratis te implementeren, maar soms kan het ook geld kosten.

Hoe komt je website bovenaan in de zoekresultaten van Google?

Er zijn veel manieren om een website beter te laten ranken in de zoekmachines, maar ze zijn niet allemaal even gemakkelijk uit te voeren of even effectief. Hieronder staan de meest effectieve manieren om een website bovenaan in Google te ranken.

  1. On-page SEO optimaliseren
  2. Topical authority creëren
  3. Update oude content
  4. Interne links maken
  5. Externe backlinks verkrijgen
  6. Optimaliseer voor lokale SEO

1. On-page SEO optimaliseren

Door de on-page SEO op je website te optimaliseren of te verbeteren kun je relatief snel hoger ranken in Google voor specifieke zoekwoorden. Hieronder staan enkele tips om de on-page SEO van een artikel te optimaliseren.

  • Schrijf geoptimaliseerde titels en subtitels
  • Schrijf geoptimaliseerde tekst
  • Schrijf feiten
  • Gebruik van interne hyperlinks
  • Gebruik van externe hyperlinks
  • Zorg voor snellere website
  • Optimaliseer afbeeldingen
  • Zorg voor mobielvriendelijke website

In dit artikel lees je wat on-page SEO is en staat meer toelichting op bovenstaande punten.

2. Topical authority creëren

Het creëren van topical authority, ook bekend als actuele of topische autoriteit, houdt in dat men content schrijft over elk mogelijk onderwerp dat een niche bevat. Dit houdt ook in dat er zelfs artikels geschreven moeten worden die bij het zoekwoordenonderzoek volgens de SEO tools geen enkele zoekopdracht zal opleveren.

Als een niche vanuit elk mogelijke hoek op een juiste manier is beschreven, zal Google uiteindelijk deze website zien als dé autoriteit op dit gebied. Hieronder staan enkele tips om de topical authority van een website te verbeteren.

  • Maak een topical map
  • Maak inhoudsopgaven
  • Schrijf alleen feitelijke content
  • Link naar externe bronnen
  • Goede navigatie op website
  • Logische indeling van website

Lees mijn artikel over actuele autoriteit voor een toelichting op bovenstaande punten.

3. Update oude content

Het updaten van oude content kan de rankings van een website aanzienlijk verbeteren. Hieronder staan de belangrijkste redenen waarom het update van oude content belangrijk is om hoger te ranken in de zoekresultaten.

  • Content is niet meer up-to-date. Naar verloop kan het zijn dat bepaalde data niet meer klopt of niet meer relevant is voor deze tijd. Door deze content te updaten zorg je ervoor dat jouw bezoekers weer de juiste en meest relevante informatie te zien krijgen. Google ziet ook dat de content nu weer correct is geüpdatet en stuurt meer organische bezoekers naar jouw website.
  • Zoekgedrag is anders geworden. Soms veranderd na verloop van tijd het zoekgedrag van de mensen. In andere woorden ze hebben andere zoekresultaten nodig bij de zoektermen die ze intikken dan de zoekresultaten die eerder voor dezelfde zoektermen te zien waren. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat een artikel over het coronavirus van vóór 2019 perfect geschreven was voor de doelgroep van toen, dit waren waarschijnlijk studenten of virologen. Maar ná de uitbraak van de COVID-19-pandemie hadden de mensen die hierop zochten hele andere zoekresultaten nodig voor dezelfde zoektermen.
  • Concurrentie zit niet stil. Het kan zijn dat jij al een tijdje niks meer over een bepaald onderwerp hebt geschreven op jouw website, maar dat betekent niet dat de concurrentie stilzit! Het kan dus zo zijn dat Google op een gegeven moment andere websites de voorkeur geeft boven die van jouw omdat ze betere content en/of meer topical authority over een onderwerp hebben.

4. Interne links maken

Het maken van interne links is extreem belangrijk om een website hoger in de rankings van Google te positioneren. Als de interne hyperlinks op een juiste manier zijn gemaakt zorgen ze er namelijk voor dat alle topical authority en link juice die een website ontvangt over de hele website op een goede manier verdeeld wordt.

Daarnaast helpt het ook om de zoekmachines beter te laten begrijpen waar een website over gaat. Tevens helpt het vaak ook om bezoekers langer op een website te houden, dit helpt indirect ook mee voor betere rankings. Hieronder staan enkele goede tips voor het maken van interne hyperlinks.

  • Niet te lang
  • Minimaliseer exacte ankerteksten
  • Relevante beschrijving
  • Link naar relevante pagina's
  • Beperk hoeveelheid interne links per pagina

Lees dit artikel over interne links voor meer toelichting op bovenstaande punten.

5. Externe backlinks verkrijgen

Het verkrijgen van externe backlinks vanaf andere websites met veel autoriteit en actuele relevantie zijn zonder twijfel de beste manier om een website bovenaan de zoekresultaten te krijgen én te houden! Er zit echter wel heel veel verschil in de kwaliteit van externe backlinks, en om te bepalen wat goede links zijn is veel ervaring nodig.

Externe backlinks van goede kwaliteit zijn extreem effectief en mogen zeker niet genegeerd worden. Het is één van de ranking factoren van Google die zeer veel impact heeft op de positie van een website in de zoekresultaten. Hieronder staan de belangrijkste factoren die de SEO-waarde van een backlink te bepalen.

  • Autoriteit van domein
  • Autoriteit van webpagina
  • Plaats van backlink
  • Type hyperlink
  • Relevantie van backlink
  • Uniekheid van backlink
  • HTML attribuut van backlink

In mijn artikel over backlinks en wat het zijn vind je toelichting op bovenstaande punten.

6. Zorg voor E-E-A-T

Google's E-E-A-T (voorheen E-A-T) staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness en dat betekent in het Nederlands zoiets als: Ervaring, Deskundigheid, Autoriteit en Betrouwbaarheid. Hieronder staan enkele tips om de E-E-A-T van een website te verbeteren.

  • Creëer Google Business account. Het opzetten van een Google Business account (ook wel bekend onder Google My Business) is gratis, en is iets wat iedereen voor zijn of haar website moet doen. Het is met name bij websites die zich op de lokale markt richten zeer belangrijk en effectief. Dit omdat het ervoor zorgt dat een website in de lokale zoekresultaten en de Google Local Pack, Google Maps, Local Finder zal verschijnen.
  • Creëer persoonlijke pagina's. Maak voor iedereen die iets met de website te maken heeft een persoonlijke pagina aan op de website. Op deze pagina vertel je in het kort de rol van deze persoon en link je naar zijn of haar sociale media kanalen (probeer ook vanaf deze kanalen terug te linken naar deze persoonlijke pagina's). Andere interessante links met betrekking op de autoriteit van deze persoon kunnen eventueel ook worden vermeldt. Dit is hoe de “over Joachim van Rossenberg” pagina van deze website eruitziet.
  • Creëer een “over ons” pagina. Maak een “over ons” pagina op de website met in het kort het verhaal van de website en wie de personen achter de website zijn. Op de “over ons” pagina van deze website kun je zien wat ik bedoel. Vanaf deze pagina wordt doorverwezen naar de persoonlijke pagina's van de mensen die de website runnen.
  • Maak een Author Box voor schrijvers. Creëer een author box voor iedere schrijver die artikels op de website schrijft. Deze schrijversbox verschijnt automatisch onder elk artikel wordt gepubliceerd en zorgt ervoor dat Google én de bezoekers weten wie het geschreven heeft. Ik gebruik de gratis WordPress plugin Starbox hiervoor, kijk onderaan deze pagina hoe dat er precies uitziet.
  • Creëer juridische pagina's. Zorg ervoor dat de juridische pagina's aangemaakt zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de disclaimer, privacy, cookies en contact pagina's. Deze pagina's hoeven niet geïndexeerd te worden (met uitzondering van de contactpagina), maar moeten wel aanwezig zijn.
  • Wees transparant met gegevens. Zorg ervoor dat alle juiste contactgegevens op de contactpagina te zien zijn, maar plaats deze óók in de footer van de website! Dit zijn bijvoorbeeld het adres, telefoonnummer, e-mailadres, bedrijfsnaam, KVK-nummer en andere belangrijke gegevens. Kijk onderaan in de footer van deze website om een voorbeeld hiervan te zien.
  • Gebruik Schema Markup. Schema Markup zijn stukjes HTML-code die via gestructureerde data beschrijven waar een website en/of artikel over gaat, en wie bijvoorbeeld de schrijver is. Deze code is niet bedoeld voor mensen, maar juist voor de zoekmachines. Op deze website maak ik gebruik van de WordPress plugin SEOPress, deze kan de belangrijkste schema's automatisch implementeren. Het opzetten van gestructureerde data voor een website op een goede manier vereist veel ervaring, sla dit dus over als je niet zeker weet wat je doet!

Het komt er in het kort op neer dat Google een website aan de hand van bepaalde E-E-A-T richtlijnen beoordeeld en classificeert. Als de E-E-A-T van een website niet goed is, zal het lager in de zoekresultaten verschijnen en vice versa.

Waarom is het belangrijk om hoog in Google te staan?

Het is belangrijk om zo hoog mogelijk in Google te staan omdat de top 3 organische posities de hoogste CTR (Click-Through Rates) hebben. In andere woorden; des te hoger een website staat gepositioneerd in Google voor een zoekterm, des te meer mensen de website aan zullen klikken om te bezoeken. En meer bezoekers betekent doorgaans meer omzet voor een website. In onderstaande tabel staan de organische resultaten van een Google-zoekpagina en hun bijbehorende CTR in procenten.

Positie in GoogleClick-Through Rate
#127,6%
#215,8%
#311,0%
#48,4%
#56,3%
#64,9%
#73,9%
#83,3%
#92,7%
#102,4%

De data van bovenstaande tabel zijn afkomstig van Backlinko, het is mogelijk dat de data inmiddels wat afwijkt. Ook heeft de hoeveelheid advertenties die boven de organische zoekresultaten worden geplaatst invloed op de percentages in bovenstaande tabel.

Hoe lang duurt het om op nummer 1 te ranken in Google?

Op deze vraag is onmogelijk een eenduidig antwoord te geven. Doorgaans duurt het tussen de 3 en 12 maanden voordat een nieuw gepubliceerd artikel bovenaan staat in Google. Maar hier zijn heel veel kanttekening bij te plaatsen omdat het van ontzettend veel factoren afhangt of een artikel überhaupt zal ranken. Hieronder staan enkele factoren die van invloed zijn op hoe een artikel zal ranken in Google.

  • Autoriteit van website
  • Topical authority van website
  • Topical authority voor het onderwerp
  • Hoeveelheid en kwaliteit van externe backlinks naar website én artikel
  • Interne links naar het artikel
  • Competitie van andere websites voor dezelfde zoektermen

Hoeveel kost het om op de eerste pagina van Google te ranken?

De kosten om een website/artikel op de eerste pagina van Google te ranken zijn per project verschillend. Het feit dat een website/artikel op de 1e pagina van Google zal of kan ranken hangt van ontzettend veel factoren af. Op deze vraag is dus geen specifiek antwoord te geven.

Voorbeeld: Twee loodgietersbedrijven uit Amsterdam en Barendrecht willen hun websites bovenaan in Google krijgen voor de regio waarin ze actief zijn. Het zoekvolume en de competitie in Amsterdam is een stuk hoger dan dat voor Barendrecht. Dit komt omdat er meer mensen wonen én omdat er meer concurrerende loodgieters actief zijn in de Amsterdamse regio. De kosten voor het loodgietersbedrijf uit Amsterdam zullen vaak velen malen hoger zijn om bovenaan in Google te komen dan de Barendrechtse concullega in die regio.

Kun je Google betalen om hoger in de organische zoekresultaten te ranken?

Nee, je kunt Google niet betalen om hoger in de organische zoekresultaten te ranken met een website. Er gaat al jaren een hardnekkig gerucht in de rondte dat dit wel het geval is, maar dat is dus niet zo!

Uiteraard kun je wel de Google Ads dienst gebruiken om boven de organische zoekresultaten te worden vertoond. Dit zijn advertenties en dat is onderdeel van PPC, maar dat heeft verder niks met zoekmachineoptimalisatie te maken.

Contracteer een SEO expert

In principe kan iedereen de manieren die in dit artikel gegeven worden om websites hoger in de zoekresultaten van Google te krijgen uitvoeren. Maar niet iedereen heeft hier zin in of tijd voor, je kunt er dan voor kiezen om een SEO expert te contracteren. Zo'n persoon of bedrijf huur je in om de zoekmachineoptimalisatie voor jouw website(s) te doen, dan kun jij je concentreren op andere dingen.


Plaats een reactie