Wat is SEO (Search Engine Optimization)?

Geüpdatet op 28 juli 2023 door

SEO staat voor “Search Engine Optimization”, oftewel zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Het omvat alle activiteiten die kunnen bijdragen aan het verhogen van de positie van een website in Google en andere zoekmachines zoals Bing, Yahoo en Yandex. Hoe beter een website is geoptimaliseerd voor SEO, hoe groter de kans is om hoog in de zoekresultaten van Google te verschijnen.

Sinds wanneer bestaat SEO?

De oudst bekende vermelding van het woord search engine optimization (SEO) stond in artikel uit 1996 op de website mmgco.com. Dit was de website van Multimedia Marketing Group (MMG), een online marketing bureau van John Audette dat was opgericht in 1995. Inmiddels bestaat deze website in die hoedanigheid niet meer, maar het originele artikel is nog steeds te vinden via de Wayback Machine.

Wat dit zo interessant maakt is dat SEO in principe dus al is begonnen voordat zoekmachines als Google en Bing überhaupt bestonden! Zoekmachineoptimalisatie is vanzelfsprekend wel pas na het ontstaan van zoekmachines zoals Yahoo, AltaVista, Excite, en Lycos ontstaan. Voor het doen van SEO waren er natuurlijk wel zoekmachines nodig!

Waarom is SEO belangrijk voor een website?

SEO is belangrijk voor een website omdat het veel nieuwe bezoekers en/of klanten kan opleveren als het op de juiste manier gedaan wordt. Internetgebruikers zoeken online op jaarbasis globaal biljoenen keren naar commerciële informatie of diensten en zijn voor bedrijven dus veel geld waard.

Iedere website dat qua bezoekersaantal of omzet wil groeien MOET een goede SEO-strategie hebben! De zoekopdrachten die via de verschillende zoekmachines worden gedaan groeien nog jaarlijks en de rek lijkt er nog steeds niet uit te zijn. Het is dus belangrijk om als website hier ook van te profiteren door middel van een goede zoekmachineoptimalisatie.

Hoe werkt SEO?

Zoekmachines zoals Google en Bing gebruiken zogenaamde “crawl bots” , deze crawl bots gaan voortdurend het internet op om informatie van alle websites te verzamelen. Deze informatie wordt gerangschikt en beoordeeld via meer dan 200 verschillende ranking factoren.

Deze ranking factoren zijn niet constant en veranderen regelmatig, dit maakt het ook zo lastig om precies uit te vinden hoe Google werkt. Kort gezegd zijn deze ranking factoren eigenlijk een soort checklist waarbij Google (en Bing) een website op al deze ranking factors afgaat en beoordeeld. Als een website goed scoort zal hij vaak hoger in zoekmachines staan en dus meer zoekverkeer aantrekken.

Wat zijn de voordelen van SEO?

De voordelen van het doen van SEO voor een website staan in onderstaande lijst.

  • Meer organische bezoekers. Het krijgen van meer organische bezoekers is natuurlijk het hoofddoel van SEO. Als SEO goed wordt uitgevoerd zal een website maand na maand en jaar na jaar meer organische bezoekers aantrekken.
  • Meer bekendheid. Doordat een website hoger in de zoekresultaten zal verschijnen met SEO zullen potentiële bezoekers de website meer en meer herkennen. En doordat de website zo hoog staat vertrouwen deze bezoekers de website ook meer, wat weer meer geld op kan leveren natuurlijk.
  • Betere gebruiksvriendelijkheid. Doordat het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid (User Experience – UX) van een website een wezenlijk onderdeel is van SEO, zullen er hoogstwaarschijnlijk meer conversies plaatsvinden als een website goed is geoptimaliseerd voor de zoekmachines.
  • Redelijk betaalbaar. SEO is redelijk betaalbaar voor de meeste websites. Kanttekening hier is wel dat dit alleen opgaat als men zelf de SEO doet, maar dit kan averechts uitpakken voor een website als het verkeerd wordt gedaan!
  • Resultaat is zichtbaar. Als een website goed wordt geoptimaliseerd met zowel on-page als off-page SEO is het resultaat van deze handelingen vaak goed terug te zien op een positieve manier.

Wat zijn de nadelen van SEO?

De nadelen van het doen van SEO voor een website staan in onderstaande lijst.

  • Het kost tijd. Feit is dat SEO nu eenmaal tijd kost. Een aantal jaar geleden zag je vaak na een aantal weken al resultaat (negatief of positief) maar tegenwoordig kan het zo'n 3-6 maanden duren voordat je überhaupt wat ziet. Semrush spreekt zelfs van 6-12 maanden maar dat is wat aan de lange kant naar mijn mening.
  • Niet goedkoop. Het doen van een goede SEO is niet goedkoop. Het hangt uiteraard van de concurrentie af hoeveel het ongeveer kost, maar over het algemeen kost het doen van goede SEO redelijk wat geld. Nu zul je denken, in de lijst met voordelen spreek je van redelijk betaalbaar, dat klopt maar dat geldt alleen als je SEO zelf goed kunt uitvoeren. De meeste mensen zijn daar niet toe instaat en zijn beter af om een zoekmachine-optimalisatie-specialist in te huren, en die zijn niet goedkoop.
  • Niet direct inkomsten. Ongeacht hoeveel SEO kost, zul je altijd een aantal maanden geld moeten uitgeven zonder dat je wezenlijke resultaten zult zien. Dit betaald zich echter na deze periode vaak dubbel en dwars terug!
  • Geen gegarandeerde resultaten. Veel dingen kunnen ten goede worden beïnvloed als het om SEO gaat, maar je moet altijd in je achterhoofd houden dat de zoekmachines bepalen wie er bovenaan in de zoekresultaten komen te staan. De resultaten zijn NOOIT GEGARANDEERD en zeker niet voor altijd, want de concurrentie zit ook niet stil.
  • Vergt onderhoud. Het doen van SEO vergt onderhoud en het is zaak om een website bij te houden en te updaten als dat nodig is.
  • Veel competitie. Omdat SEO erg goed werkt is het nadeel dat er in sommige branches heel veel concurrentie is. Op zich is dat niet zo'n heel groot probleem mits je goed in SEO bent of een betrouwbare SEO-expert inhuurt. Als dit niet kan of niet het geval is zul je als website niet veel organische bezoekers aantrekken.
  • Kan snel verkeerd gaan. Veel mensen die geen ervaring hebben met SEO denken dat ze het zelf wel kunnen doen, dit is echter zeer onverstandig! SEO is een vak en vergt een jarenlange ervaring om goed onder de knie te krijgen, en zelfs dan moet het echt goed bijgehouden worden want dingen veranderen razendsnel in de SEO-wereld. Voor een buitenstaander lijkt elke backlink hetzelfde, dit is niet het geval, en dat is waar het vaak dan ook mis gaat bij mensen die denken zelf SEO te kunnen doen!
  • Google wil steeds meer. De zoekopdrachten door internetgebruikers worden al jaren meer en meer op de verschillende zoekmachines. Echter, met name Google heeft er een handje van om steeds meer van deze bezoekers op hun eigen platformen (YouTube, Google News, Google Shopping enz.) te houden om zo meer advertenties te verkopen. Dit heeft als resultaat dat er steeds minder organische bezoekers naar websites komen omdat ze simpelweg veel minder zichtbaar zijn in de organische zoekresultaten.

Wat voor hoofdsoorten SEO zijn er?

Er zijn op dit moment 5 verschillende hoofdsoorten SEO en nagenoeg alles wat met SEO te maken heeft valt wel onder één of meerdere van deze categorieën. Hieronder staan de 5 hoofdsoorten SEO die er op dit moment zijn.

  1. White Hat SEO
  2. Black Hat SEO
  3. Gray Hat SEO
  4. On-Page SEO
  5. Off-Page SEO

Wat is White Hat SEO?

Onder White Hat SEO oftewel witte hoeden SEO valt eigenlijk alles wat volgens de richtlijnen van zoekmachines zoals als Google en Bing is toegestaan. De aspecten die onder white hat SEO vallen zijn veelal ook terug te vinden onder on-page SEO. De onderdelen die volgens de richtlijnen van Google onder white hat SEO vallen staan in onderstaande lijst.

  • Schrijf content van goede kwaliteit. Content is king (content is koning) is een bekende uitspraak van SEO-experts onderling en dat is niet zonder reden. Google is een zoekmachine die volledig draait op content dat wordt toegevoegd door webmasters, en het is dus belangrijk dat het zoekverkeer goede resultaten te zien krijgen!
  • Goede gebruikersintentie. Een goede gebruikersintentie (user intent) ligt in het verlengde van het schrijven van goede content. Het is voor Google, maar zeker ook voor een webmaster, zeer belangrijk dat er aan de gebruikersintentie van een bezoeker wordt voldaan. Met andere woorden, zorg ervoor dat een bezoeker krijgt waarnaar hij of zij op zoek is.
  • Optimaliseer voor “Mobile-First Indexing”. Het optimaliseren voor Mobile-First Indexing is belangrijk omdat tegenwoordig meer mensen op het internet zoeken via een smartphone of tablet dan vanaf een desktop of laptop.
  • Creëer Google Business account. Een Google Business account (voorheen Google My Business – GMB) is met name voor bedrijven op websites die zich richten op lokale gebieden. Met een Google Business account kan een bedrijf worden getoond in lokale zoekopdrachten. Denk dan aan mensen die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een loodgieter, timmerman of bouwbedrijf.
  • Goede gebruikerservaring. Een goede gebruikerservaring (user experience of ook wel UX genaamd) is belangrijk voor bezoekers zodat goed kunnen navigeren op een website. Het is ook belangrijk voor de crawl bots zodat ze kunnen begrijpen waar een website over gaat en snel nieuwe content kunnen ontdekken.
  • Goede keyword research. Het doen van goede keyword research (zoekwoordonderzoek) is zeer belangrijk. Als je als webmaster direct achter zoekwoorden aangaat die gedomineerd worden door websites met veel meer autoriteit zul je waarschijnlijk nooit zoekverkeer krijgen. Zoekwoorden betekend tegenwoordig allang niet meer letterlijk de verschillende zoektermen. Als men spreekt over keyword research gaat het nu meer over zoekonderwerpen/topics. Om ergens een expert (in de ogen van Google) in te worden is het belangrijk dat alles over dit onderwerp beschrijft, ook als sommige onderwerpen geen of nauwelijks zoekopdrachten hebben volgens de SEO-tools.
  • Content marketing. Om als webmaster de volledige potentie uit een website te halen is het belangrijk om een goede content marketing strategie te hebben. Wat dit precies is is voor elke niche verschillend, maar het komt er eigenlijk op neer dat je niet alleen artikels op je website plaatst maar ook dat je zichtbaar bent op sociale media en bijvoorbeeld YouTube-filmpjes maakt. Met name Google kan tegenwoordig connecties leggen tussen deze verschillende platformen, en je kunt er op rekenen dat ze dat ook doen!
  • Gebruik Schema Markup. Met Schema Markup kun je het algoritme van Google een handje helpen en vertellen waar een website en/of webpagina precies over gaat. Er zijn heel veel verschillende soorten schema's tegenwoordig, het is wel belangrijk om dit goed op te zetten, als je dit fout doet kan het zelfs tegen je werken!

Wat is Black Hat SEO?

Onder Black Hat SEO oftewel zwarte hoeden SEO valt alles wat NIET volgens de richtlijnen van zoekmachines zoals Bing en Google is toegestaan. Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat de aspecten die onder black hat SEO vallen illegaal zijn, dit is zeker niet het geval. Wel is het mogelijk dat als een zoekmachine doorheeft dat een website black hat SEO gebruikt, deze volledig uit de zoekresultaten verwijderd kan worden! Eigenlijk valt alles onder black hat SEO wat met het exploiteren of ondermijnen van het algoritme van Google te maken heeft om zo te zorgen dat een website hoger in de zoekresultaten verschijnt, en dat is meer dan je misschien in eerste instantie zou denken! De onderdelen die volgens de richtlijnen van Google onder black hat SEO vallen staan in onderstaande lijst.

  • Spinnen van content. Het spinnen van content is eigenlijk het door elkaar husselen van bestaande artikels om zo nieuwe website content te genereren. Het voordeel hiervan is dat het heel snel gaat, weinig geld kost en dat Google het als unieke content ziet. Het nadeel hiervan is dat spun content veelal van waardeloze kwaliteit is en daarom weinig waarde heeft voor een bezoeker.
  • Geautomatiseerde content. Het automatisch genereren van website content is niet toegestaan en er zijn twee manieren waarop dat gedaan kan worden. De 1e manier is het scrapen van content van andere websites om zo unieke artikels te maken, dit lijkt erg op spinning maar het is niet helemaal hetzelfde. De 2e manier is tegenwoordig erg in trek en dat is het gebruik van AI-programma's, deze programma's of software gebruiken kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence – AI) om volledig leesbare artikels te genereren. Google is hier uiteraard niet blij mee en je kunt ervan uitgaan dat ze al druk bezig zijn om dit tegen te gaan.
  • Doorway pages. Een doorway page bestaat alleen om bezoekers zo snel mogelijk via Google naar een andere webpagina of website door te sturen. Het zorgt voor een uitermate slechte gebruikerservaring omdat de verwijzing vooraf voor een bezoeker niet duidelijk is, en Google kan ook niet zien waar de verwijzing naartoe gaat.
  • Verborgen tekst of hyperlinks. Het verbergen van stukken tekst of hyperlinks op een website/webpagina is niet toegestaan. Vaak wordt dit gedaan met behulp van een speciale code of door de tekst/hyperlink dezelfde kleur als de achtergrond te geven.
  • Negatieve SEO. Negatieve SEO (negative SEO) is eigenlijk alles wat erop gericht is om andere websites lager in Google te krijgen of zelfs helemaal uit de zoekresultaten te verwijderen. Een aantal jaar geleden werd dit bijvoorbeeld gedaan door duizenden spamlinks via speciale software naar een website te sturen. Tegenwoordig is het veel moeilijker voor iemand om dit voor elkaar te krijgen en vaak negeert Google deze handelingen gewoon.
  • Cloaking. Cloaking betekend verhullen en dat is precies wat het is. Bij cloaking wordt een website opgezet die aan de voorkant voor zowel Google als bezoeker er volkomen normaal uitziet. Maar zodra een bezoeker op deze website of webpagina terecht komt die aan bepaalde voorwaarden voldoet wordt hij of zij doorverwezen naar een andere bestemming. Dit is een techniek die met name wordt gebruikt om bezoekers te krijgen naar websites die niet zijn toegestaan volgens de richtlijnen van de zoekmachines.
  • Stiekeme doorverwijzingen. Dit is eigenlijk een soort cloaking alleen wordt het nu in een artikel gedaan. Als een 301-redirect (permante doorverwijzing) is opgezet om bezoekers ergens naar toe te sturen wat niet zichtbaar is voor Google of Bing, is dit verboden.
  • Ruilen of kopen van backlinks. Het is niet toegestaan om backlinks te ruilen of te kopen maar het is een lastig onderwerp en soms is het niet helemaal duidelijk waar iets nu precies onder valt. Denk dan aan het plaatsen van een link in een bestaand artikel (niche edit, link placement, link insertion, curated link) of het kopen van een gastartikel (guest post) op een website. Ook een PBN (private blog network) valt hieronder, dat is een netwerk van websites die speciaal opgezet zijn om andere websites te ranken.
  • Verkeerd gebruik van Schema Markup. Het verkeerd gebruiken van de gestructureerde data schema's (Schema Markup) valt ook onder black hat SEO. Sommige schema's kunnen zo worden aangepast dat het een website beter kan doen voorkomen dan het eigenlijk is. Dit is uiteraard niet de bedoeling van Schema Markup en is dus daarom ook niet toegestaan.

Wat is Grey Hat SEO?

Grey Hat SEO oftewel grijze hoeden SEO is eigenlijk een combinatie van white hat & black hat SEO en waarbij het niet helemaal duidelijk is waaronder het type SEO nu eigenlijk precies valt. Veel webmasters maken gebruik van technieken die onder grey hat SEO vallen, soms zelfs zonder dat ze dit weten! De onderdelen die onder grey hat SEO vallen staan in onderstaande lijst.

  • Verlopen domeinnaam. Verlopen domeinnamen (expired domains) kunnen opnieuw worden geregistreerd en worden gebruikt voor verschillende doeleinden.
  • Gekochte domeinnaam op veiling. Domeinnamen die binnenkort verlopen worden veelal geveild op veilingplatforms. Deze gekochte veilingdomeinnamen kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Dit soort domeinnamen kunnen verlopen zijn, maar dat hoeft niet per se.
  • Micro-sites en/of blogs. Dit is te vergelijken met een PBN met als grote verschil dat hierbij websites worden gebruikt waarbij iedereen zichzelf kan inschrijven. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van de autoriteit die deze websites al hebben opgebouwd. Dit zijn sites zoals Weebly, WordPress, Medium, Blogger, LiveJournal en Tumblr.
  • Gekopieerde content. Gekopieerde content (duplicate content) is eigenlijk niks meer dan het kopiëren van grote delen van artikels van andere websites. Op zich is dit niet zo'n heel groot probleem omdat veel nieuwswebsites dit ook doen, maar het wordt wel een probleem als het geen toegevoegde waarde heeft. Het wordt pas een echt serieus probleem als je content van je eigen website op dezelfde website gaat hergebruiken.
  • Keyword stuffing. Bij keyword stuffing worden er zoveel mogelijk combinaties van zoekwoorden in een artikel verwerkt in de hoop dat het betere rankings krijgt in de zoekresultaten. Dit is een oude techniek en zal tegenwoordig niet zo gauw meer werken, het heeft nu een averechts effect en het artikel zal niet of nauwelijks door bezoekers worden gevonden.
  • Site toevoegen aan webdirectories. Je kunt een website toevoegen aan verschillende webdirectories, vaak krijg je hierdoor een backlink naar je site terug. Echter, op kleine schaal is dit geen probleem, het wordt wel een probleem als je dit op grote schaal doet.
  • Meerdere sociale media accounts. Het hebben van verschillende sociale media accounts voor een website is prima. Echter, als er meerdere accounts voor dezelfde website op dezelfde sociale media netwerken worden aangemaakt met als doel om zo artikels vaker te delen kan het wel een probleem worden.
  • Betalen voor positieve recensies. Het hebben van positieve recensies voor een dienst of product is erg belangrijk. Maar het betalen voor positieve beoordelingen is niet toegestaan en is sinds 2022 zelfs verboden in Nederland!
  • Linkbuilding. Het scoren van goede backlinks is niet gemakkelijk, maar het is wel één van de belangrijkste ranking factoren van Google en Bing, dus dit is iets wat zeker niet overgeslagen mag worden. Omdat eigenlijk alles waarbij je maar een beetje invloed op uitoefent om goede backlinks naar je website te krijgen tegen de richtlijnen van Google ingaat is dit ook weer een grijs gebied en staat het in deze grey hat SEO lijst.

Wat is On-Page SEO?

On-Page SEO (ook wel on-site SEO genaamd) is alles wat er op een website en/of webpagina geoptimaliseerd kan worden. Het doel van de technieken die onder on-page SEO vallen is om het zowel de bezoeker als ook de crawl bots het zo gemakkelijk mogelijk te maken om te begrijpen waar een webpagina over gaat. Als de on-page SEO op een website goed geoptimaliseerd is, helpt dit om hoger in de zoekresultaten te verschijnen. De onderdelen die als on-page SEO kunnen worden beschouwd staan in onderstaande lijst.

  • Schrijf geoptimaliseerde titels en headings. Het schrijven van goede titels en headings (H1, H2, H3, H4, H5 enz.) is erg belangrijk. Het helpt de zoekmachine en de bezoeker om snel te begrijpen wat het onderwerp van het artikel is.
  • Schrijf geoptimaliseerde tekst. In het verlengde van bovenstaande punt is het belangrijk om ook de tekst zelf goed en gestructureerd te schrijven. Het is heel belangrijk dat je in de eerste plaats voor een bezoeker schrijft, maar het is zeker net zo belangrijk dat de Google-bot snel begrijpt waar een pagina over gaat!
  • Schrijf feiten. Google en Bing zijn zoekmachines en zijn (nog) niet net zoals mensen in staat om fictie en feiten van elkaar te onderscheiden. Wel zijn ze in staat om bepaalde dingen via andere bronnen met elkaar te vergelijken en zo tot een conclusie te komen of iets feitelijk juist is of niet. Het is daarom belangrijk dat alles waarover je schrijft is gebaseerd op feiten en dat je ook consistent bent. Zorg ervoor dat je altijd en overal dezelfde feiten schrijft en niet ergens eerst A zegt en dan op een andere webpagina zeg je B of vice versa.
  • Gebruik van interne hyperlinks. Het gebruik van relevante interne hyperlinks met de juiste ankerteksten in een artikel is belangrijk. Het helpt de bezoeker om meer informatie te vinden indien nodig, en het helpt een zoekmachine om beter te begrijpen waar een webpagina maar ook website over gaat. Het zorgt er ook voor dat de link equity goed op een website wordt verspreidt, dit zorgt weer voor betere rankings in de zoekresultaten voor andere artikels op dezelfde website.
  • Gebruik van externe hyperlinks. Het gebruik van relevante externe (external) hyperlinks in een artikel met de juiste ankerteksten naar andere websites toe is ook belangrijk. Het is minstens net zo belangrijk als het gebruik van interne hyperlinks. Ook hier helpt het om de zoekmachines beter te laten begrijpen waar een pagina of website over gaat. Het is ook belangrijk voor bezoekers want het geeft ze de gelegenheid om extra aanvullende informatie te lezen over het onderwerp.
  • Snelheid van website. De snelheid van een website is sinds de komst van de Core Web Vitals een ranking factor. Hoe groot de impact van het hebben van een snelle website precies is, is nog niet helemaal duidelijk. Het is iets wat relatief gemakkelijk is op te lossen door diensten zoals Nitropack of WordPress plugins zoals WP Rocket, maar deze zijn niet gratis.
  • Optimaliseer afbeeldingen. De zoekmachines kunnen tegenwoordig een afbeelding lezen en weten zo vaak wat er te zien is. Maar bij een goede on-page SEO is het ook belangrijk om de afbeeldingen zelf te optimaliseren zodat ze hoger in de Google Image Search te vinden zullen zijn. Geef een afbeelding een goede korte bestandsnaam en beschrijving, en lever afbeeldingen in een next-gen formaat zoals WebP of AVIF. Diensten zoals bijvoorbeeld Nitropack of een WordPress plugin zoals Shortpixel maken en laden de afbeeldingen standaard in deze next-gen formaten.
  • Mobielvriendelijkheid van website. Het merendeel van alle zoekverkeer vindt tegenwoordig plaats vanaf mobiele apparaten zoals een smartphone of tablet en steeds minder via een desktop of laptop. Het is daarom zeer belangrijk dat een website goed toegankelijk is voor deze apparaten anders zal het niet of slecht te voorschijn komen in de zoekresultaten. Er is zelfs een aparte sectie die zich specifiek hierop richt, namelijk Mobile SEO (Mobile Search Engine Optimazation) oftewel mobiele zoekmachineoptimalisatie.

Wat is Off-Page SEO?

Onder Off-Page SEO valt alles wat NIET op een website zelf geoptimaliseerd of gedaan kan worden maar wat wel van invloed is op de rankings van een website in Google of Bing. De technieken die onder off-page SEO vallen zijn erg uiteenlopend. De onderdelen die onder off-page SEO vallen staan in onderstaande lijst.

  • Linkbuilding. Backlinks zijn één van de belangrijkste ranking factors van Google en dit gaat zelfs zo ver dat ze het zelfs in hun patenten beschrijven, het is feitelijk verankert in de manier hoe een zoekmachine werkt. Een website zal niet veel bezoekers krijgen als het geen goede backlinks van andere websites heeft! Het is wel belangrijk te vermelden dat deze backlinks bij het linkbuilden van verschillende websites komen, en niet steeds van dezelfde.
  • Brand building. Google maakt gebruik van E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness) en dat komt er eigenlijk op neer dat Google allerlei zaken beoordeeld om zo tot de conclusie te komen of een website betrouwbaar is. Daarom spreekt het voor zich dat het opzetten van een merk (dat kan als bedrijf maar ook als persoon) erg belangrijk is, aangezien het voor Google veel makkelijker is om te bepalen of ze de website kunnen vertrouwen en zo te belonen met meer zoekverkeer of niet. Het is ook een manier voor de zoekmachines om nepnieuws tegen te gaan.
  • Content marketing. Bij content marketing maak je niet alleen goede content voor op je website maar probeer je meer publiek te aan te trekken met bijvoorbeeld podcasts, video's, infographics, e-books en sociale media etc.
  • Google Business. Een Google Business account is iets wat een lokale website zeker NIET mag overslaan om op te zetten als het meer lokale klanten wil aantrekken. Het opzetten hiervan is gratis en vrij gemakkelijk en zorgt ervoor dat een bedrijf in de lokale zoekresultaten te verschijn komt en dat mensen reviews kunnen achterlaten over dit bedrijf.
  • Sociale media marketing. Sociale media is natuurlijk overal om ons heen, het is daarom niet verwonderlijk dat sommige bedrijven zich puur en alleen op deze marketing strategie richten. Ze maken en publiceren alleen content voor de netwerken zoals Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Snapchat, TikTok enzovoort.
  • Influencer marketing. Influencer marketing ligt een beetje in het verlengde van sociale media marketing. Influencers hebben vaak een groot bereik via hun sociale media kanalen en bedrijven zijn daar handig op ingesprongen. Deze bedrijven betalen influencers om hun diensten of producten aan te prijzen in de content die een influencer maakt. In Nederland is het wel verplicht om te vermelden dat het om gesponsorde content gaat, maar dit is zeker niet in alle landen het geval.
  • Forum marketing. Forum marketing is al een vrij oude strategie maar het werkt nog steeds uitstekend. Het gaat erom om belangrijke fora te vinden die in directe relatie staan tot de niche van jouw website. Daarna zorg je ervoor dat je op een positieve manier een bijdrage levert door bijvoorbeeld vragen van andere leden te beantwoorden of tips te delen. Naar verloop van tijd heb je op deze fora een goede reputatie opgebouwd en kan je mensen doorsturen naar je eigen website. Voorbeelden van zulke fora zijn bijvoorbeeld Quora of Reddit.
  • Webinar. Webinars zijn met name voor experts in een onderwerp uitstekend om meer bekendheid of klanten te krijgen. Het creeëren van buzz (aandacht) voor de aankomende webinar(s) is hierbij het belangrijkste en misschien wel moeilijkste onderdeel. Maar als dit goed wordt uitgevoerd kan het heel veel nieuwe volgers of klanten opleveren, en die kunnen dan uiteindelijk weer te gelde worden gemaakt.
  • Podcasts. Podcasts zijn tegenwoordig erg populair en iedereen die ook maar een beetje iets voorstelt heeft tegenwoordig een eigen podcast. Maar dat is natuurlijk niet zonder reden, het is gewoon een uitstekende manier om op een leuke en speelse manier toch jouw expertise aan een nieuw publiek te laten horen. Je kunt het maken van een podcast een beetje vergelijken met een webinar alleen is een podcast alleen audio en keert het vaak wekelijks of maandelijks terug met een nieuwe aflevering.
  • Reviews. Online reviews zijn een uitzettend belangrijk aspect van online marketing en online reputation management (online reputatiebeheer). Veel mensen bekijken namelijk eerst de beoordelingen van andere mensen voordat ze een product kopen of een dienst inhuren. Als een product of bedrijf veel slechte recensies heeft kost dit gegarandeerd klanten!

Welke ondersoorten SEO zijn er?

De hoofdsoorten van SEO zijn ook wel onder te verdelen in 8 ondersoorten. Vaak zijn de verschillende soorten SEO ook met elkaar verweven en kunnen ze niet onder één specifieke (sub)categorie ondergebracht worden. De 8 verschillende ondersoorten van SEO staan in onderstaande lijst.

  • Technical SEO
  • International SEO
  • Local SEO
  • Ecommerce SEO
  • Content SEO
  • Negative SEO
  • Semantic SEO
  • Holistic SEO

Wat is Technical SEO?

Onder Technical SEO (technische SEO) vallen alle handelingen die als doel hebben een website te optimaliseren zodat de spiders (crawl bots) van de zoekmachines de site snel en gemakkelijk kunnen indexeren. In andere woorden, hoe minder capaciteit het kost voor de crawl bots om een website te analyseren en indexeren, hoe beter de positie van een website in de zoekresultaten zal zijn. De onderdelen die onder technical SEO vallen staan in onderstaande lijst.

  • SSL-certificaat. SSL (Secure Sockets Layer) is bij de meeste mensen beter bekend als het kleine slotje dat je naast een webadres ziet staan. In het kort betekend het slotje dat er een betere beveiliging van de verbinding tussen bezoeker en website is, hierdoor is gevoelige data meer beschermd. Als een webadres begint met https:// weet je dat het geldige SSL-verbinding heeft, begint het met http:// dan heeft de website GEEN SSL-certificaat geïnstalleerd. HTTPS Everywhere is een ranking factor van Google en het is vrij gemakkelijk op te zetten voor webmasters.
  • Mobielvriendelijkheid. De meeste zoekopdrachten vinden tegenwoordig plaats vanaf mobiele apparaten en niet meer via een desktop of laptop. Daarom is het zeer belangrijk dat een website ook goed toegankelijk is voor smartphones en tablets.
  • Structuur van website. Hoewel dit tegenwoordig niet zo heel belangrijk meer is kan het soms wel handig zijn om een fysieke URL-structuur op een website te hebben. Het hebben van een fysieke URL-structuur ordent een website (domein.nl/categorie/subcategorie/artikel-1 etc.) en kan een zoekmachine helpen om beter te begrijpen waar een website over gaat. Het is wel belangrijk om dit te beslissen voordat je een nieuwe website opzet, het is erg lastig en tijdrovend om dit achteraf te veranderen!
  • Snelheid van website. De snelheid van een website is zeer belangrijk en wel om twee specifieke redenen. Ten eerste houden bezoekers er niet van om lang te wachten voordat ze kunnen beginnen met het lezen van een artikel, dit is slecht voor de bounce rate en kan klanten kosten! Ten tweede is het hebben van een snelle website ook gunstig om te slagen voor de Core Web Vitals test van Google. De Core Web Vitals zijn in het leven geroepen om een bezoekers een betere gebruikerservaring te geven en zodat het Google minder resources kost om een website te indexeren en aan de bezoeker te laten zien.
  • Gekopieerde content. Het hebben van gekopieerde content (duplicate content) kan echt een serieus probleem zijn voor een website en het zorgt er vaak voor dat het achterblijft in de zoekresultaten. Vaak weet een webmaster niet eens dat deze problemen er zijn, en dat komt omdat bekende CMS-platformen (content management system) zoals bijvoorbeeld WordPress of Shopify standaard content op index (in plaats van no-index) hebben staan. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld de automatisch gegeneerde pagina's van de categorieën of schrijvers. Deze pagina's hebben altijd dezelfde content (duplicate content), en als je niet uitkijkt zijn er zo tientallen of zelfs honderden hiervan die je dus NIET in de Google-index wil terugzien!
  • Sitemap. Een sitemap is een pagina die in principe alleen is bedoeld voor de zoekmachines, het helpt ze snel en gemakkelijk nieuwe content op een website te vinden en te groeperen. Er zijn meerdere soorten sitemaps, de bekendste zijn een HTML-sitemap en een XML-sitemap.
  • AMP. AMP is een project van dat wordt ondersteund door Google. Het is opgezet om websites snel aan bezoekers te tonen die met een mobiel apparaat aan het browsen zijn. AMP stript heel veel code van een webpagina en maakt hiervan een aparte AMP HTML pagina, deze wordt dan aan de bezoeker getoond in plaats van de originele pagina. Het AMP project is eigenlijk nooit echt van de grond gekomen en is nu al op zijn retour, het is nu niet meer aan te raden dit op te zetten, maar het mag ook niet in deze lijst van technische SEO ontbreken.
  • Gestructureerde gegevensopmaak. Met gestructureerde gegevensopmaak (structured data markup) voeg je code toe aan je website met als doel Google en Bing te helpen om de content beter te begrijpen. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld de informatie van een bedrijf of persoon die het artikel heeft geschreven, of het gemiddelde aantal sterren van de reviews die een dienst of product heeft.
  • Webmaster Tools. Google Search Central (Google Webmaster Tools) en Bing Webmaster Tools zijn gratis diensten van Google en Bing. Hier kun je één of meerdere websites aan toevoegen en zo bijvoorbeeld de backlinks van je website bekijken, en als er backlinks zijn die je niet wilt kun je ze hier ook disavowen (afwijzen). Ook kun je hier een sitemap toevoegen zodat Google/Bing deze gemakkelijk kan vinden. Kort gezegd kun je met deze webmaster tools informatie over je website terugvinden die belangrijk kan zijn.

Wat is International SEO?

International SEO (internationale SEO) is erop gericht om een website te optimaliseren zodat mensen uit meerdere landen en met verschillende talen de website probleemloos kunnen bezoeken. De onderdelen die onder international SEO vallen staan in onderstaande lijst.

  • URL-structuur. Er zijn meerdere manieren om de URL-structuur te optimaliseren zodat een zoekmachine weet welke taal en land je probeert te bereiken. De eerste manier is om een country code top-level domain (ccTLD) te registeren, .nl (Nederland) of .de (Duitsland) zijn voorbeelden van een ccTLD. De tweede manier is om een subdomein (subdomain) op te zetten, een subdomein ziet er zo uit nl.domein.com of de.domein.com. De derde manier is om een submap (subfolder) op te zetten, een submap ziet er zo uit domein.com/nl/ of domein.com/de/
  • Hreflang tag. Het opzetten van de juiste hreflang tags is samen met de URL-structuur erg belangrijk. Het is namelijk een manier om via een specifiek stukje webcode de zoekmachines te laten weten in welke taal en voor welke regio de content bedoeld is. Een voorbeeld van hoe dat er uitziet is hreflang=”en-US” of hreflang=”en-GB”. Beide voorbeelden zijn hreflang tags voor de Engelse taal, maar het eerste voorbeeld is specifiek voor Amerika en het tweede voorbeeld is bedoeld voor Groot Brittannië (Engeland).
  • Cultuur. Ook is het belangrijk bij internationale SEO dat de content wordt geschreven voor de bevolking die daar leeft. De gebruiken en culturen zijn overal anders en dat merk je dan ook terug aan bijvoorbeeld de schrijfwijze of gezegdes. Zo lijkt het Engels van Amerikanen en Engelsen heel veel op elkaar maar ze schrijven dingen wel degelijk anders, dit is belangrijk om in de gaten te houden.

Wat is Local SEO?

Local SEO of in het Nederlands Lokale SEO is alles wat erop gericht is om een website zo hoog mogelijk in de lokale zoekresultaten te laten verschijnen. Lokale SEO is met name belangrijk voor bedrijven die zich richten op een specifiek gebied or regio. De onderdelen die met local SEO te maken hebben staan in onderstaande lijst.

  • Google Business account. Het opzetten van een Google Business (voorheen Google My Business – GMB) account is zeer belangrijk voor een website die zich op de lokale markt richt. Via een Google Business account verschijnt een website in de lokale zoekresultaten van bijvoorbeeld de Google Local Pack, Google Maps, Local Finder en de lokale zoekresultaten van die regio.
  • Online reputatiebeheer. Bij online reputatiebeheer (online reputation management – ORM) gaat het erom dat jouw bedrijf, dienst of product goede reviews krijgt en behoudt. Veel mensen lezen eerst de beoordelingen van andere mensen voordat ze een overeenkomst tot koop of huur aangaan, het is dus vitaal dat dit op orde is. Overigens heeft ORM niet alleen betrekking op de reviews die op Google staan maar ook bijvoorbeeld de recensies op Facebook, Booking.com of andere soortgelijke websites.
  • Website optimaliseren voor lokaal. Het optimaliseren van een lokale website lijkt vanzelfsprekend maar dit moet ook zeker goed uitgevoerd worden. Als een loodgieter bijvoorbeeld alleen klanten bediend in de regio Leeuwarden, is het wel handig dat de website zich ook daadwerkelijk optimaliseert voor de dorpen en steden rond deze stad. Dit kan bijvoorbeeld door een domeinnaam met extensie .frl te registreren maar dat is optioneel. Wel is het belangrijk dat er verschillende pagina's worden aangemaakt voor deze plaatsen. Dus elke plaats krijgt zijn eigen pagina die elk voor een andere plaats zijn geoptimaliseerd, bijvoorbeeld loodgieter in Leeuwarden of loodgieter in Franeker. Het is hier wel zaak om op te letten dat er geen duplicate content wordt gebruikt, dit kan de rankings in Google tegenwerken.
  • Citaties. Citaties (citations) zijn eigenlijk niets meer dan een vermelding op directory- en review websites met de gegevens van een bedrijf. Citaties kunnen handig zijn om het bedrijf meer bekendheid bij met name Google te geven. Zo weet Google dat het waarschijnlijk om een echt bedrijf gaat en dit kan weer helpen om hoger in Google te komen. Het is echter wel belangrijk dat op elke website dezelfde gegevens gebruikt worden, het nadeel van citaties is dat als er een adreswijziging plaatsvind alle gegevens handmatig veranderd moeten worden…
  • Lokale linkbuilding (optioneel). Linkbuilding is één van de belangrijkste ranking factoren van Google en dus lijkt het vanzelfsprekend om te proberen backlinks van lokale websites uit de buurt te krijgen. Echter, dit kan een zeer tijdrovende bezigheid zijn en vaak zijn er niet eens voldoende goede sites in de buurt waar je überhaupt een link van zou willen krijgen. Lokale websites kunnen prima hoger in de zoekresultaten komen met backlinks uit andere regio's of zelfs andere landen. Het belangrijkste hierbij is dat een link van een website met hoge autoriteit en goede statistieken komt, als de backlink dan ook nog eens van een relevant artikel komt zit je helemaal goed!

Wat is E-commerce SEO?

E-commerce SEO richt zich hoofdzakelijk op de aspecten die belangrijk zijn om een webshop zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te laten komen, met als doel meer omzet te genereren. Omdat webshops vaak heel veel pagina's met alleen maar producten (en weinig unieke tekst) bevatten is het van vitaal belang dat deze goed geoptimaliseerd worden zodat ze meer klanten kunnen aantrekken. De onderdelen die belangrijk zijn bij e-commerce SEO staan in onderstaande lijst.

  • Unieke titel en beschrijving. Het is belangrijk dat iedere pagina van een webshop zijn eigen unieke titel en beschrijving (meta description) heeft. Dit helpt niet alleen Google om te begrijpen waar een pagina over gaat maar het helpt ook om meer bezoekers aan te trekken als dit goed gedaan wordt.
  • Unieke content. Omdat veel pagina's in een webshop vaak alleen maar bestaan uit een verzameling producten (of één enkel product) bevatten ze bijna geen unieke content. Echter, het is voor met name de zoekmachines zeer belangrijk om zo'n twee à drie regels met unieke content bovenaan de pagina toe te voegen die beschrijven waar de desbetreffende pagina over gaat. Deze beschrijvingen optimaliseer je voor de zoekwoorden waarvoor je hoger in Google wilt komen.
  • Gebruiksvriendelijke URL's. Door het gebruik van gebruiksvriendelijke URL's maak je het voor zowel de bezoeker als een zoekmachine gemakkelijk om snel te begrijpen waar een site over gaat.
  • Breadcrumbs. Breadcrumbs zijn voor elke site belangrijk om te hebben maar misschien voor een e-commerce site nog wel het meeste! Met breadcrumbs zorg je ervoor dat een bezoeker in één oogopslag weet waar hij of zij zich op een website bevind en goed kan navigeren. Ook voor zoekmachines zijn breadcrumbs belangrijk, door ze goed te gebruiken zorg je ervoor dat de link juice zich goed over een website kan verspreiden. Beide aspecten helpen om hogere rankings in Google te krijgen!
  • Interne link strategie. Omdat het voor een e-commerce website bijna onmogelijk is om voor elke pagina afzonderlijke backlinks te scoren is het zeer belangrijk dat er een goede interne link strategie is opgezet. Veel mensen weten niet dat een interne hyperlink in principe hetzelfde is als een externe backlink van een andere website. Alleen met interne links kun je wat meer exacte ankerteksten (anchor text) gebruiken dan je kan doen met externe backlinks. Als je dit juist opzet kan een webshop binnen enkele dagen veel meer websitebezoekers aantrekken!
  • Snelheid van webshop. Omdat er bij een webshop vaak veel processen op de achtergrond lopen kan het voorkomen dat de website wat traag werkt voor bezoekers. Dit is voor iedere website vervelend maar bij een webshop kan het heel veel geld kosten als een website niet snel genoeg is! Als een webshop zelfs maar 1 seconde sneller wordt gemaakt kan dit al een conversievergroting opleveren van maar liefst 7%. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel betaalbare oplossingen die relatief gemakkelijk te installeren zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een WordPress plugin genaamd WP Rocket installeren of een abonnement nemen op een dienst zoals bijvoorbeeld Nitropack.
  • Mobielvriendelijkheid. Ook bij een webshop is het belangrijk dat het geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. De meeste online klanten winkelen nu via hun tablet of smartphone, het is dus uitermate belangrijk dat dit zonder problemen gedaan kan worden voor deze doelgroep!
  • Schema Markup. Schema Markup is bij e-commerce sites met name interessant om de prijs, beschikbaarheid en beoordelingen van een product direct in de zoekresultaten te laten zien.

Wat is Content SEO?

Met Content SEO wordt het creëren van artikels op een website bedoeld, met als voornaamste doel deze zo hoog mogelijk in de zoekmachines te ranken. Content SEO omvat alles wat te maken heeft met het onderzoeken, schrijven en structureren van dit soort website content. De onderdelen die met content SEO te maken hebben staan in onderstaande lijst.

  • Zoekwoordonderzoek. Zoekwoordonderzoek oftewel keyword research is een zeer belangrijk aspect van content SEO. Als dit op de juiste manier wordt gedaan zorgt het ervoor dat een website zal slagen, echter als dit fout wordt gedaan zal een website nooit van de grond komen.
  • Structuur van website. Het hebben van een goede opbouw (structuur) van een website is belangrijk, dit zorgt ervoor dat zowel de bezoekers maar ook de zoekmachines snel en gemakkelijk kunnen navigeren en begrijpen waar de website over gaat. Je kunt ervoor kiezen om een fysieke structuur op te zetten, maar tegenwoordig werkt het ook prima om bijvoorbeeld alleen de categorieën op te zetten en de verschillende artikels op die manier te ordenen.
  • Copywriting. Copywriting is natuurlijk ook een zeer belangrijk onderdeel van een goede content SEO strategie. Het is belangrijk om een artikel te optimaliseren voor zowel de lezer als ook de zoekmachines, beide moeten weten waar het over gaat. Het kan handig zijn om voor het schrijven van het artikel een aantal punten in een logische volgorde te noteren en van daaruit te beginnen.
  • Wees betrouwbaar en consistent. Het is bij content SEO erg belangrijk dat de dingen die je opschrijft op feiten gebaseerd zijn. Google en Bing zijn niet geïnteresseerd in de mening van een individu. Zelfs als sommige dingen jouw eigen mening zijn, moet je ervoor zorgen dat dit op de één of andere manier onderbouwd is. Dit kan in sommige niches erg lastig zijn, maar over het algemeen zijn de zoekmachines niet geïnteresseerd in persoonlijke meningen, simpelweg omdat dit niet verifiëren is via andere bronnen. Ook is het belangrijk dat je jezelf niet tegenspreekt, als je ergens A zegt moet je dat overal doen, en niet bijvoorbeeld later B zeggen waar het eerst A is.

Wat is Negative SEO?

Onder Negative SEO oftewel Negatieve SEO in het Nederlands valt elke handeling die is bedoeld om een website van een concurrent te saboteren of te benadelen. Het doel hiervan is dat deze website dan volledig verdwijnt in de zoekresultaten of minder goed gevonden kan worden door andere mensen. Met name enkele jaren geleden was negatieve SEO een serieus probleem en werden websites letterlijk vernield door deze praktijken. Tegenwoordig zijn de zoekmachines een stuk beter in staat om negatieve SEO te herkennen en veelal negeren ze deze praktijken nu gewoon en zal een website hiervan geen schade meer van ondervinden. De onderdelen die onder negative SEO vallen staan in onderstaande lijst.

  • Hacken van website. Het hacken van een website valt uiteraard onder negatieve SEO en het stelt de hacker in staat om met of via de gehackte site te doen wat hij of zij maar wil. Veelal wordt een website gehackt doordat een webmaster een geïnfecteerde WordPress plugin installeert of doordat er slordig wordt omgegaan met inloggegevens. Het installeren van 2FA (Two-Factor Authentication) en van een WordPress plugin zoals Wordfence kan helpen dit tegen te gaan.
  • Schadelijke backlinks creëren. Het sturen van schadelijke backlinks naar een andere website is ook negatieve SEO. Deze methode is misschien wel het meeste berucht van allemaal want het werkte zeer goed, tegenwoordig is deze methode niet heel effectief meer. Vaak werd er geautomatiseerde software zoals bijvoorbeeld XRumer of GSA SER gebruikt om duizenden spamlinks naar een website te sturen. Ook werden soms links gemaakt op slechte Private Blog Networks met rare ankerteksten in de hoop dat een site zo benadeeld werd in de zoekresultaten.
  • Website scraping. Het “schrapen” of dupliceren van websites is een andere vorm van negatieve SEO. Hierbij wordt een site deels of in zijn geheel gekopieerd naar andere domeinnamen in de hoop dat de originele website wordt gezien als kopie en zo uit de zoekresultaten verdwijnt.
  • Nepreviews. Het creëren van nepreviews voor een website kan in korte tijd een goede reputatie ruïneren, wat ervoor zorgt dat een bedrijf minder of zelfs geen klanten meer aantrekt.
  • Nepverzoek tot verwijderen van links. Het verzenden van nepverzoeken voor het verwijderen van backlinks een vrij geraffineerde negatieve SEO tactiek. Bij deze tactiek doen de aanvallers zich voor als eigenaar of vertegenwoordiger van een website, ze contacteren andere webmasters met het verzoek backlinks te verwijderen die ze naar de website van hun slachtoffer hebben geplaatst. Sommige verzoeken gaan zelfs nog verder en hierbij verstuurt de aanvaller nepverzoeken naar DMCA in de hoop dat een webpagina of website volledig uit de zoekresultaten wordt verwijderd.

Hoewel het tegenwoordig voor de personen die zicht bezighouden met negatieve SEO steeds moeilijker is geworden om dit succesvol te doen, zijn er wel degelijk nog steeds geraffineerde methodes die werken. Er zijn zelfs mensen die hier een volledig businessmodel omheen hebben gebouwd en dit op een professionele manier voor klanten doen… Één enkele zoekopdracht op Google zelf voor “negative seo services” laat al een aantal resultaten zien, maar de echt pro's zijn waarschijnlijk op het darkweb te vinden.

Wat is Semantic SEO?

Bij Semantic SEO schrijf je content voor een website op een vraag/antwoord manier. In principe begin je met één hoofdvraag die je onderverdeeld in meerdere vragen. Elk antwoord op een vraag levert weer een nieuwe vraag op die beantwoord wordt. Het voordeel hiervan is dat Google (Bing weet ik niet zeker, maar waarschijnlijk wel) op deze manier werkt. Door telkens de vraag op een antwoord te geven en zo door te gaan dwing je de bots van Google eigenlijk op je website te blijven. Als je dit op een juiste manier doet en daarnaast alle onderwerpen die nodig zijn behandeld zul je naar verloop van tijd als autoriteit worden gezien, dit levert vervolgens weer hogere zoekresultaten op. De onderdelen die onder Semantic SEO vallen staan in onderstaande lijst.

  • Optimaliseer voor zoekwoordclusters. Semantic SEO baseert zich niet zozeer op specifieke zoekwoorden maar richt zich voornamelijk op zoekwoordclusters (keyword clusters) of zoekonderwerpen. Keyword clusters zijn groepen zoekwoorden die allemaal met hetzelfde onderwerp te maken hebben. Een pagina behandeld één of meerdere van deze zoekwoordclusters, als dit op de juiste manier wordt gedaan zorgt het voor veel meer zoekverkeer (omdat het onderwerp vanuit alle invalshoeken wordt behandeld).
  • Voeg synoniemen en gerelateerde termen toe. Vroeger was het noodzakelijk om een bepaald zoekwoord voor een bepaald percentage (bijvoorbeeld 5%) in een artikel te laten terugkomen. Tegenwoordig is dit niet meer nodig en kan dat zelfs negatief uitpakken. Veel beter is het om zo veel mogelijk synoniemen en gerelateerde zoekwoorden te gebruiken. Dit help de crawl bots veel beter om te begrijpen waar een artikel over gaat, en zal mits goed uitgevoerd, zorgen voor meer zoekverkeer!
  • Beantwoord “Mensen vragen ook” vragen. Het beantwoorden van vragen uit de “Mensen vragen ook” sectie helpt niet alleen met het vinden van meer onderwerpen om over te schrijven in een artikel. Het beantwoorden van de “People also ask” vragen zorgt er ook voor dat jouw website in deze sectie kan worden getoond en dat een bezoeker vind waarnaar hij of zij op zoek is, dit is erg belangrijk voor Google!
  • Voeg gestructureerde data toe. Het toevoegen van gestructureerde data (structured data) lijkt op het eerste gezicht niet te passen bij semantic SEO. Maar het helpt wel degelijk de crawl bots van de zoekmachines te begrijpen waar iets over gaat, en dat is in essentie precies waar semantic SEO over gaat.
  • Hulpprogramma's voor het optimaliseren van content. Er zijn tegenwoordig meerdere content optimizer tools op de markt die helpen bij het schrijven en optimaliseren van artikels. Enkele voorbeelden hiervan zijn SurferSEO, PageOptimizer Pro en Marketmuse. Deze hulpprogramma's maken (soms) gebruik van AI en analyseren de top 10-100 van de zoekresultaten om zo tot een ideale blauwdruk te komen over wat een artikel precies moet bevatten om zo de grootste kans te maken om hoog in de zoekresultaten te komen. Het valt te betwisten of deze tools echt nodig zijn of werken, maar ze bestaan wel.
  • Concentreer op onderwerpclusters. Onderwerpclusters (topical clusters) liggen in het verlengde van keyword clusters alleen dan op het niveau van (sub)categorieën. In feite zijn onderwerpclusters een verzameling artikels die allemaal hetzelfde hoofdonderwerp hebben maar elk een ander subonderwerp hiervan behandelen. Het voordeel hiervan is dat als dit goed wordt uitgevoerd en alle onderwerpen worden behandeld, de website uiteindelijk als autoriteit op dat gebied wordt gezien. Met als gevolg dat de website hoger in de zoekresultaten verschijnt en meer bezoekers aantrekt.

Wat is Holistic SEO?

Holistic SEO (holistische SEO) is een methode die is uitgevonden door de Turkse SEO-expert Koray Tuğberk GÜBÜR. Bij holistic SEO worden eigenlijk alle aspecten van de verschillende soorten SEO gecombineerd met als doel om zowel de bezoeker maar ook zeker de zoekmachines te geven wat ze willen hebben. De onderdelen die belangrijk zijn bij Holistic SEO staan in onderstaande lijst.

  • Uitstekende technische SEO. De technische SEO moet bij holistic SEO uitstekend geoptimaliseerd zijn.
  • Feitelijke website content. De zoekmachines en met name Google zijn niet geïnteresseerd in meningen van mensen (tenzij het reviews zijn), dit om de simpele reden dat ze een mening niet kunnen verifiëren tegen andere bronnen. Hierdoor prefereren zoekmachines content dat op feiten is gebaseerd, zo kunnen ze garanderen aan hun bezoekers dat ze geen nepnieuws laten zien.
  • Goede gebruikerservaring. Een goede gebruikerservaring (User Experience – UX) is ook van vitaal belang om holistic SEO op de juiste manier uit te voeren. De zoekmachines willen dat hun bezoekers de juiste informatie zo snel en goed mogelijk kunnen vinden. Daardoor is het noodzakelijk om een snelle website te hebben maar ook dat een bezoeker goed kan navigeren op een website.

Door samen te werken met Koray Tuğberk GÜBÜR heb ik het genoegen gehad om enigszins een idee te krijgen wat holistic SEO precies inhoud. Het is echt next-level SEO wat Koray Tuğberk GÜBÜR doet en op zijn website kun je daar meer over leren!

Is SEO illegaal?

Nee, het gebruik van SEO om een website hoger in de zoekresultaten van en zoekmachine te krijgen is niet illegaal. Er is echter één uitzondering, het gebruik van sommige negatieve SEO technieken kan in bepaalde gevallen wel illegaal zijn, let hier wel op!

Hoe kan ik SEO leren?

SEO kun je leren door het gewoon te doen. Dat klinkt natuurlijk een beetje flauw, maar om een specialist in zoekmachineoptimalisatie te worden moet je veel ervaring op doen. Het is wel aan te raden om hiervoor een of meerdere testwebsites op te zetten. Doe onder GEEN beding SEO voor een website die belangrijk is als je hier geen ervaring mee hebt!

Uiteraard lees je ook zoveel mogelijk over de verschillende disciplines die er zijn in Search Engine Optimisation. Persoonlijk lees ik veel op het forum van Builder Society, dit is een wat kleinschaliger forum maar er zijn meerdere goede fora en blogs te vinden die met SEO te maken hebben. Search Engine Roundtable en Search Engine Land zijn ideaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws op SEO-gebied.


Plaats een reactie